Малко уроци за леда.

Модератори: bobopeli, Кърцата

Nedeltcho Delev

Малко уроци за леда.

Мнение от Nedeltcho Delev »

Поради големия страх оня ден дето брах на Душанци,днес прочетох във вестника малко информация за подледения риболов и реших че и вие може да си вземите малко акъл от това.

Цитат."Студът удари яко още първите дни на януари,а за утре и вдругиден се задават още по студени дни и нощи-до -15 -20 градуса.Следователно не само по-плитките водоеми ще бъдат сковани от леда,а е ред и на големите и по-дълбоки язовири.
Изкушението за излет с подледен риболов е огромно,но заради падналия сняг ОПАСНОСТА от инциденти сега е изключителна.Навият обилен сняг скрива истината за леда под него,а така никой неможе да прецени какво точно е положението под краката му.
В такива условия подледният риболов е изключително рисков,честно казано-подобен на Руска рулетка!
Съвсем безопасен излет при подобни условия по принцип е невъзможен,но има няколко доказани правила за подледния риболов,който все пак го правят възможен.
Никога не тръгвайте на риболов вярху лед сам!

Това е първото и най-важно условие,за да сте по спокоен по време на зимния излет.
Нарушаването на това изтрадано и написано с цената на стотици тежки инциденти правило увеличава изключително риска от нещастен случай.Защото,ако сте сам на заледения водоем и нещата се объркат-всичко се развива изключително бързо.Тук за разлика от инцидента в планината дори няма и обучени спасители,на които може да се абадите за помощ.Затова истинската застраховка в подледения риболов е винаги да сте с приятели или пък на място да застанете до други колеги,които вече са върху леда.
Носете и едно въже 15-20м.Най-добре да е капроново,но и коланът на колата може да свърши работа,ако го вземите със себе си на леда.Добре е в единия край на въжето да се върже дървенотрупче за тежест.Така при пропадане на колега ще можете да му хвърлите въжето близо до него,без риск краят му да потъне бързо до човека.
Не заставайте близо до вливащи се във водоема реки,потоци и канали
Зящото ледът край тях винаги е по-тънък,отколкото по-навътре във водоема.Причината за това първо е,че течаштата вода замръзва доста по-бавно в сравнение със стоящите води.Другият фактор е,че често водите на вливащите се притоци са биологично или химично по-мръсни,огколкото е водата в самия водоем.Това означава,че чистата вода ще замръзне по-бързо и с по плътен лед,отколкото замърсената вливаща се вода.
Избягвайте и позициите близо до тръстика и папури.
Край тях също ледът е по-тънък,отколкото е навътре във водоема.
Както и да застанете върху леда обаче,винаги имайте визуален,а още по-добре и звуков контакт с другите въдичари на водоема.Ако те са заели позиция до стари,вече ползвани дупки в леда,гледайте да сте близо до тях.Така е не само по-сигорно,но и вероятността да ви клъвне се увеличава...

Дано съм ви бил полезен с тези съвети и наслука :wink: :wink: :wink:
Аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от paceto67 »

Съветите са добри за колеги без
практика в подледения риболов.
:supz:
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

paceto67 написа:колеги безпрактика в подледения риболов :supz:
Хмм... как се практикува този подледен риболов :smt017 :lol: :lol: :lol: и не е ли малко опасно за здравето на риболовеца :finga:
Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

малко уроци за върху леда

Мнение от Диканаров »

Колеги, да Ви споделя какво правя и аз. Слагам си едни по-къси стари ски и с тях се придвижвам до желаното място. Така теглото ми се разпределя върху площ многократно по-голяма от тази на подметките ми и сигурността се увеличава. Тегля си един "чук и гек" шейна на която ми са прътите за завет и найлона за завет, бидончето с рибките, малката бутилка газ с примус и ледобура. Като си пробия дупките сядам на шейната и краката ми са върху ските, а не често и във вода. Колегите знаят за какво става дума по обед. С прътите/2м./ си правя триъгълна пирамида, като от две страни я закривам с найлона и така съм на завет. За всеки случай си слагайте спасителни жилетки. Хубаво е да си с приятели, но не винаги е възможно. Както Ви го описах съоръжението не е скъпо, всеки може да си го позволи и е много сигурно. Така можеш да си и сам, а ако недай боже се случи случка има и ЖСМ. :wink:
Nedeltcho Delev

Re: малко уроци за върху леда

Мнение от Nedeltcho Delev »

Диканаров написа:недай боже се случи случка има и ЖСМ. :wink:
В този случай ако имате ЖСМ звънете на близките на удавения ви колега :( :( аз на лед повече се не качвам,ако има желаещи ще късам билетчетата на брега :lol: :lol: :lol:
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

Nedeltcho Delev написа:
В този случай ако имате ЖСМ звънете на близките на удавения ви колега :( :( аз на лед повече се не качвам,ако има желаещи ще късам билетчетата на брега :lol: :lol: :lol:
И аз, съм до Неделчо що мое да мине некой гратис !!! :lol: :lol:
Аватар
ivan_yo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivan_yo »

Nedeltcho Delev написа:
Я, го вижте НАШИЯ вече и далаверка му се върти в главата :wink: :lol: :lol: Билетчета, чекмедже май иска нашто момче да го бие по корема :wink:
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
HAZART
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от HAZART »

Нали е началник склад,да не вземе да копае :D
ТОВА,ЧЕ БРАКОНИЕРИТЕ СА НА СВОБОДА,НЕ Е ТЯХНА ЗАСЛУГА А Е НАША ГРЕШКА.

Изображение
Жоро
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Жоро »

знам че е относително,ама споредвас каква би била дебелината на леда при -18 градуса.върти ми се нещо из главата,ама пусти му страх
Аватар
ivan_yo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivan_yo »

Жоро написа:знам че е относително,ама споредвас каква би била дебелината на леда при -18 градуса.върти ми се нещо из главата,ама пусти му страх
В затворен водоем 25/30 см.
kalin73
новобранец
новобранец

Мнение от kalin73 »

няма страшно ако е над5-6см е разбира се зависи от водоема ако е блатист може и на 20см да пропаднеш абе с две думи трябва да се внимава а които го е страх да не ходи така ще сме по малко :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :lol: :lol: :lol:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

На Лед

Мнение от Бачо Илия »

На леда и аз съм с групата дето ще къса билетчетата :lol: :lol: :lol: Иначе преди доста години четох някъде за едно " приспособление" , което се ползва при пропадане- две яки шила с дървени дръжки , дръжките се пробиват и се свързват с тънко въженце , това се прекарва през ръкавите и под връхната дреха зад гърба- както ръкавичките на малките деца , да не ги губят. Шилата висят под ръцете и при евентуално пропадане се хващат и ползват за забиване в здравия лед и постепенно и поетапно "изпълзяване" на него. Някой чувал ли е за този "такъм" 8)

п.п. един колега яко ме кандардисва за "Душанци" , обаче аз на лед и на лодка от която не може да се пикае прав , не се качвам :D
Изображение
Аватар
ivan_yo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivan_yo »

Да, това за шилата е много голяма истина, но почти никой несъм видял да гиноси. Но те могат да спасят човешки живот!
Аватар
ivan_yo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivan_yo »

На ДУШАНЦИ в момента с кола може да стигне само на стената при базата. Снега е доста и на други те подходи към язовира само пеш.
Аватар
makiavelli
новобранец
новобранец

Мнение от makiavelli »

Колеги, чета темата и пак се убеждавам,че леда не е за всеки.
Наистина е опасно, но ако риска е премерен няма да имате никакви проблеми. Аз лично ходя от 12-13 години на лед и досега не съм пропадал. Може би е късмет,но за всеки случай миналата година инвестирах в костюм, с който вече не ме притеснява да ходя и по 5 санта.
На всички,който практикуват този вид риболов пожелавам успешен сезон и сухи задни части :lol:
По добре да си мъртъв и да ти е гот отколкото жив и нищо да не ти е наред!
Публикувай отговор

Обратно към “Подледен риболов”