PG vs HG Shimano

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
marinco
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

PG vs HG Shimano

Мнение от marinco »

Моля някой добре запознат да обясни, каква е разликата в макарите PG и HG на Shimano.
Тава за разликата в навиването е ясно става въпрос за какъв тип риболов са подходящи едните и другите. Става дума за предназначение и технологична разлика.....
Благодаря на отзовалите се предварително! :D
Аватар
lif3house
разбира нещата
разбира нещата

Re: PG vs HG Shimano

Мнение от lif3house »

Общо взето е това:

PG Power Gear(Low Gear)/По-бавна и мощна (4.6:1)
HG Hight Gear/По-бързооборотна (5.6:1 )
XG Extra Gear/Най-бърза (6.2:1)

Спинингистите да се включат и да помогнат на човека.
Ако тук не ти помогнат обърни се към Румен (artaks), той е на Ти с Шимано и ще ти отговори ;)
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=86&t=77011" onclick="window.open(this.href);return false;
artaks
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от artaks »

marinco написа:Моля някой добре запознат да обясни, каква е разликата в макарите PG и HG на Shimano.
Тава за разликата в навиването е ясно става въпрос за какъв тип риболов са подходящи едните и другите. Става дума за предназначение и технологична разлика.....
Благодаря на отзовалите се предварително! :D
Привет Колега...Във вариант..PG/HG..съществуват няколко модела,на Шимано...Стелла,Туин,и Биомастер...Основната,и единствена разлика разлика идва от предавателно число...Всичко останало като материали,механизъм,детайли,части,шпули,и лагери/като качество/не като брой е абсолютно еднакво...Лагери се добавят обаче...
По предназначение:PG е подходяща за много нард спининг,и тролинг...Пример:Блесна въртяща/седмица/в течение почти не се усеща...Едва ли има,и воблер който може да затрудни макарата при обирането,и воденето му...За останалите примамки няма какво да говорим...
При HG...нещата не стоят точно така...Да кажем,че/усеща/примамките..Бих казал,че е подходяща за по-бързо водене,на повърхностни примамки/в морето/и всички останали такива които изискват бърза проводка,и не оказват голямо съпротивление..
Моделите по години...
Стелла 2001
Туин...2002...
Това са любимите ми макари...Просто няма какво лошо да кажа..За нашите условия са удачни 4000/5000...Приблизително тегло с навото влакно..375/400гр...
Една забележка...В следствие,на бавната осцилация,и двете макари са склонни към образуването,на бради...Основно при риболов с попери,уолкери,и въртящи блесни с по-тънки брейдове...Проблем няма обаче при използването,на плетеняци над 30лб...
Лично аз предпочитам Туин по няколко причини...
Първо:Между използваните материали за направата,на механизма...няма никаква разлика..Като конструкция е само една...Паразитната система..Тя обаче е в полза ,на Туин,а не на Стелла..Разгледай ревютата ми...Има ги,и двете макари...
Освен,че като материал са еднакви са идентични,и като размери..Иначе казано в поведението,на двете макари разлика....НЯМА...
Второ..Туин било то нов или втора употреба като цена е два пъти по-евтин...
Трето..За Туин все още има /евтини японски/резервни части...Основен ремонт е около 120лв..без доставката...За Стела с изключение,на големите размери...части няма..
По подобен начин стоят нещата,и при следващото поколение....
Стелла 2008
Туин..2009..
При тях проблема с "брадите" е отстранен...Теглото,на макарите спрямо горните модели е намалено средно с около 40/50гр...
Отново се наблюдава идентичност като механизъм...Разлика има малка в покритието,на короната при Стелла което не е болка "за умиране"...Всеки Туин става Стелла...И пак огромна разлика в цената...

Стелла 2013....Много е нова още..Не съм удоволствието да я "пръсна" на части но едва ли ще видя нещо ново под слънцето...През 2014 трябва да излезе,и новия Туин...

Биомастер..PG...HG...
Прилични макари,на прилични цени...Всъщност Биото е доста опростен Туин...Един основен недостатък при модела 2008..мисля,че беше...Пиньона от задния край контактува директно в корпуса...Няма нито втулка..нито лагер...Лошото е,че не може,и да се сложи...Въпреки това съм профикактирал три...PG...та които нямаха никакво износване....Използвани са основно за тролинг обаче,а не за спининг

Пиятно впечатление ми направи последното поколение Биомастер 5000..PG...Снабден с опорен лагер,на пиньона...X-SHIP...и с много занижено тегло..315гр...Цената също е впечатляваща..Под 300 долара....Разбира се,че ще има нужда от "пипване' тук там...От добавянето на някои нещица но това не е проблем...
Надявам се да съм ти помогнал с избор за едни от най-истинските макари..
Поздрави,и Кусмет...
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boki speca »

Евалла за изчерпателния анализ.
Моите най-сърдечни адмирации.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”