Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Благоевгратско!trepachoo написа:Това в кой край е?
-
- новобранец
Здравейте,
Тъй като днешния от днешния ден няма какво да покажа в рибарските теми, нормално е поне тук нещо да се покаже
Слуката излезе с едни хубави сърнели.

Наред с хубавите и едри сърнели, обаче намерих и няколко сърнелоподобни гъби, които имат същата форма и окраска като сърнелите, имат гугла, но са по дребни и с по-тънки пънчета. По всяка вероятност ще ги изхвърля, защото не ми се рискува, но ми е интересно ако някой може да ме насочи дали това са също сърнелки или е нещо друго. Ето ги как изглеждат в естествено и в набрано състояние:

Тъй като днешния от днешния ден няма какво да покажа в рибарските теми, нормално е поне тук нещо да се покаже

Слуката излезе с едни хубави сърнели.

Наред с хубавите и едри сърнели, обаче намерих и няколко сърнелоподобни гъби, които имат същата форма и окраска като сърнелите, имат гугла, но са по дребни и с по-тънки пънчета. По всяка вероятност ще ги изхвърля, защото не ми се рискува, но ми е интересно ако някой може да ме насочи дали това са също сърнелки или е нещо друго. Ето ги как изглеждат в естествено и в набрано състояние:

@marincheshki на мен гъбите от втората снимка ми приличат на ливадна сърнела.
Не си ги брал в гора, а край гората или поле, нали?
-
- новобранец
Точно така, около гората, направо ливади си бяха. Интересно, че по същите ливади брах и обикновената сърнела от първата снимка.iph написа:@marincheshki на мен гъбите от втората снимка ми приличат на ливадна сърнела.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Малките сърнели, са пълно копие на големите,
Но поради наличието на отровна сърнела с много малки размери,
Аз лично, ги отбягвам,
А и като има от големите,
Спокойно пренебрегвам малките
!
Но, само съм чел и чувал за отровна сърнела,
Възможно е и един път да съм намирал, но ги оставих в гората.
Колега,
Кажи поне в коя област си брал гъбите
!
Но поради наличието на отровна сърнела с много малки размери,
Аз лично, ги отбягвам,
А и като има от големите,
Спокойно пренебрегвам малките

Но, само съм чел и чувал за отровна сърнела,
Възможно е и един път да съм намирал, но ги оставих в гората.
Колега,
Кажи поне в коя област си брал гъбите

За мен си е ливадна сърнела, НО не те съветвам да ги консумираш, понеже по снимки аз имам правило да не давам заключения, а само предположения. 
В моите ловни полета (Варненско) излязоха наред с печурката от преди седмица.

В моите ловни полета (Варненско) излязоха наред с печурката от преди седмица.
-
- новобранец
Брани са в района на прохода Арабаконак.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Днес с жената и малкия направихме една обиколка по ловните ми полета около Бургас за гъби но не видяхме нито една даже и отровни нямаше , но поне малкия си потича на воля и чист въздух.

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

Здравейте приятели.
По кюстендилските гори и планини рижиките потръгнаха здраво, но това е най-сигурното нещо за целия сезон при мен. Това, което ме смая днес бе, че родителите на моята приятелка докараха 1 булка! Да, булка през октомври най-накрая и по моя район! Бързо, айде, давайте да се стъмва и да се съмва, да се събудя, та да заминавам... Нямам търпение! Тази булка е намерена из южните части на Краището на около 900м надморска височина. Ако има планинари, Чудинската планина може и да им говори нещо най-вече с това, че на нея се намира най-западната точка на България с тройната гранична пирамидка между България, Сърбия и Македония - вр. Китка както уж го дават в учебниците, а всъщност - вр. Шулеп камък, както се нарича мястото, където се събират трите граници в най-западната точка.
В началото на месеца бяха потръгнали и сърнелите, но минусовите студове развалиха работите. След обилния дъжд в средата на седмицата и топлото време тези дни се надявам да тръгнат отново!
По кюстендилските гори и планини рижиките потръгнаха здраво, но това е най-сигурното нещо за целия сезон при мен. Това, което ме смая днес бе, че родителите на моята приятелка докараха 1 булка! Да, булка през октомври най-накрая и по моя район! Бързо, айде, давайте да се стъмва и да се съмва, да се събудя, та да заминавам... Нямам търпение! Тази булка е намерена из южните части на Краището на около 900м надморска височина. Ако има планинари, Чудинската планина може и да им говори нещо най-вече с това, че на нея се намира най-западната точка на България с тройната гранична пирамидка между България, Сърбия и Македония - вр. Китка както уж го дават в учебниците, а всъщност - вр. Шулеп камък, както се нарича мястото, където се събират трите граници в най-западната точка.
В началото на месеца бяха потръгнали и сърнелите, но минусовите студове развалиха работите. След обилния дъжд в средата на седмицата и топлото време тези дни се надявам да тръгнат отново!
От днес (край Варна). Съжалявам за качеството на снимката..
Масловките са толкова много, че нямат събиране... горска печурка, рижика и сърнела.
Манатарката все още ми бяга, но се надявам идната седмица да се покаже.

Масловките са толкова много, че нямат събиране... горска печурка, рижика и сърнела.
Манатарката все още ми бяга, но се надявам идната седмица да се покаже.

Според мен са си хубави сърнелите, но за всеки случай и за спокойствие ето:marincheshki написа:Брани са в района на прохода Арабаконак.
http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_16.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Манатарки няма никакви все още. Трябваше да има златист пачи крак, но и него го няма.iph написа:bgbul,
Как е при теб? Тръгнаха ли манатарките?
Странна есен за гъби.
На пръв поглед сърнелите на Маринчешки са като тези, които постнах за обсъждане миналата седмица - т.е - ливадна(полска) сърнела.Разбира се това е само мое мнение.Иначе вчера в нашите гори набрахме сърнели.За наша изненада попаднахме и на есенна миризливка, както и малко ливадна виолетка - въобще не съм очаквал да ги срещна по нашия край.Вкусни гъби.Най жалкото е, че тука си нямаме рижики и масловки - може би заради липсата на иглолистни гори.Приятелят ми с който ходим да гъбарстваме е пообиколил България и твърди, че рижиката е страхотна гъба, но за да берем такива трябва да минем поне 250 км и не е най оправдано.Ако някой е брал рижики по Тетевенско да казва отсега, защото през уикенда смятаме да атакуваме там 

Вчера направих една разходка със семейството в горите около София.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.