Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Метален повод или флуорокарбон !?
Модератор: sapuna
Метален повод или флуорокарбон !?
Здравейте Колеги !
От известно време се каня да заменя металния повод с флуорокарбон защото хищника сякаш взе да става все по-плашлив но,мисля че флуорокарбона няма да издържи. То , не че на металния може да се вярва
Вчера след един удар извадих само половината метален повод.Блесната с другата половина от повода ги нямаше
Въпроса ми е:мога ли да сложа повод от флуорокарбон и каква дебелина трябва да е ?Благодаря!
От известно време се каня да заменя металния повод с флуорокарбон защото хищника сякаш взе да става все по-плашлив но,мисля че флуорокарбона няма да издържи. То , не че на металния може да се вярва

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Метален повод или флуорокарбон !?
Не си наясно какво е флуорокарбон. Това е влакно,не по здраво от монофилното. Само че е но-невидимо във водата и е по твърдо(по трудно стават възли). Ако не ти се занимава с метални поводи ,слагай плетеняк. Има и такъв с метална нишка. И с обикновен плетеняк ще вадиш щуките ,но след всяка риба трябва да го сменяш.
Когато няма риба.......не кълве!
Вземи си флуорокарбонов лидер- а не флуорокарбоново влакно, както пише колегата. Има повишена здравина от към претриване, аз ползвам 22 LB и съм много доволен.
- empar
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега, въпроса ти е почти същия, като ЗИМНИ ИЛИ ЛЕТНИ ГУМИ да сложиш на колата

'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Какво общо има хищника-поводите и гумите.empar написа:Колега, въпроса ти е почти същия, като ЗИМНИ ИЛИ ЛЕТНИ ГУМИ да сложиш на колата![]()
![]()
![]()
![]()
Обоснови се поне...

В Африка слагат ли се зимни гуми...
Слагаш си каквото искаш ...
Вече има такива фини и тънки и меки ,метални поводи,с тест 10кг,че не би попречило на рибите ,даже и на различните от щука,да откажат примамките.
Монофил,плетеняк,флурокарбон не стават за щука,рупа сичко като сирене,само метален повод

Другото е въпрос на късмет-дали ще е за жуката или някъде дълбоко у гърлото-божа работа дали ще излезе...
Аз там съм пораснал...
- empar
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Обосновка...за всяко нещо си има точно място, време и предназначение. Колегата явно не беше наясно какво точно е флуорокарбон и че е незаменим с монофил, пък бил той и невидим. Надявам се вече да му се е изяснило и му пожелавам да причинява на щуките само гловоболия. 

'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
-
- ще става разбирач
Вижте колеги..Нека да не мъчим колегата .
Казвам и показвам.... Нанофил....
NanoFil -0.17 -0.18324мм -9.723 кг -125 м
Перфектен за щуката.Няма как да го протрие.
Да пожелаем късмет на колегата...
Да пожелаем късмет на колегата...
- Vid
- кандидат преподавател
Само да попитам, кой е то плетеняк с метална нишка??? Цитирай го като модел и вид? Че да си купим и ние такъв за риболов на щука?Петър Недев написа:слагай плетеняк. Има и такъв с метална нишка.
Това мнение е ама твърде категорично? Нанофила е много добро влакно (пробвал съм почти всичките му размери), НО е по слабо от повечето плетеняци попаднали в зъбите на хищника. То е щото лесно се протрива, не че не е здраво...Атанас_Д написа:Вижте колеги..Нека да не мъчим колегата .
п.п. Ловя щука без да ползвам никакви поводи, щото така ме кефи основно заради адреналина....,щото щуки не прибирам и не ми пука дали ще скъса или дали ще загубя и някоя друга примамка....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- szipion afrikanski
- ще става разбирач
Моят опит казва, за големи щуки повод от струна за електрическа китара номер 1 и 2
Евтино и надеждно! Досега не са ме подвеждали.
В руските сайтове е описано подробно как се правят.
Евтино и надеждно! Досега не са ме подвеждали.
В руските сайтове е описано подробно как се правят.
-
- ще става разбирач
Vid написа:Само да попитам, кой е то плетеняк с метална нишка??? Цитирай го като модел и вид? Че да си купим и ние такъв за риболов на щука?Петър Недев написа:слагай плетеняк. Има и такъв с метална нишка.Това мнение е ама твърде категорично? Нанофила е много добро влакно (пробвал съм почти всичките му размери), НО е по слабо от повечето плетеняци попаднали в зъбите на хищника. То е щото лесно се протрива, не че не е здраво...Атанас_Д написа:Вижте колеги..Нека да не мъчим колегата .
п.п. Ловя щука без да ползвам никакви поводи, щото така ме кефи основно заради адреналина....,щото щуки не прибирам и не ми пука дали ще скъса или дали ще загубя и някоя друга примамка....
Не Колега...Не можеш да ме убедиш,че се протрива по лесно и че плетеняка е по здрав..Това е глупост.Това не е вярно..Явно не си запознат много с Нанофила...
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Абе слагайте си повод като сте за щука. И на мен не ми е много за примамките,ама иначе борба няма. В момента в който се докосне до зъбите и е в опънато състояние, край.Нанофила се разнищтва много и лесно се къса на възел, а за абразивоустойчивостта съм на мнение че е зле.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
За съжаление колегата Вид е напълно прав за нанофила,освен че щуката си го гризе,както си иска/това се отнася и за всички останали плетеняци/,той не държи,ама хич на обикновен възел!Може да се използва флуорокарбон,но с дебелина над 0.50,което според мене,не крие особено големи преимущества спрямо новите тънки стоманени,кевларени поводи...........,който иска да хване трофейна щука да си ползва метален повод задължително и то от не най-тънките!!!
валатът не най-лошото нещо на света
-
- ще става разбирач
Имам трофеини щуки на нанофила.
Досега не ми се е случвало да ми скъса щука когато съм с нанофил.Протрива се до някъде,но не може да го скъса.
На плетеняк имам късания..Щуката доста трудно взе да се лъже с тези метални поводи..
Та всеки сам си преценя..
Досега не ми се е случвало да ми скъса щука когато съм с нанофил.Протрива се до някъде,но не може да го скъса.
На плетеняк имам късания..Щуката доста трудно взе да се лъже с тези метални поводи..
Та всеки сам си преценя..

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
...това е доста интересно,на мене пък ми го късат както си искат,дори и малки щуклета,които идват разбира се на силикона при риболов на костур и бяла,става въпрос именно за размер 0.17,не че не използвам и други размери,но винаги с флуорокарбонов повод отпред дори иза джиг,че много лесно се протрива в камъните,та въпросните ми късания са когато ме мързи да си вържа такъв повод,а съм директно с нанофила......не е лошо да видим някоя снимка на улавяне на щука с нанофил,като примамката е изцяло в устата на щуката.Поздрави.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
.....и забравих да допълня,най-здравият възел между нанофил и флуорокарбон е PG-възела.