Есенни опити

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Re: Есенни опити

Мнение от JettroniX »

Е кой си владее силикона от брега вади слуки :smt038
Troli Rapala написа:Златев,за мен и други костураджии 90% от риболова на тази риба зависи от мястото,където са групирани или ако са наблизо,да ги привлечеш! :idea:...
Т'ва за от лодка ли говориш, че не съм те видял от брега да ги вадиш на силикони или други изкуствени примамки колега и как да привлечем костурите без да ползваме атрактори/миризми, та да дойдат по-до нас ? :rolleyes:
До сега винаги съм намирал костурите покрай брега сам без да ги привличам визуално или ароматно :rolleyes: :lol:
Нямам богата слука на силикони, но намеря ли ги къде са, Мепса и "гоблерчетата" не ми изневеряват ;)
Пак да ти подшушна = за спинингов риболов от брега пишем, ако ти говори нещо ;) :D

П.П. : Не знам дали сте видяли, но хората си слагат гащеризони за да преодолеят голяма част от пояса с водорасли :D
Изображение
Аватар
Sleepwalker_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Sleepwalker_ »

JettroniX, като гледам снимките на Златев, с гащеризон ще спечелиш максимум три метра, айде четири, преди водата да ти дойде до гърдите, а водораслите още ще са пред тебе. Гащеризонът е за плитки разливи, а не за пропасти като показаните горе, там ще ти трябва водолазен костюм! :lol:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

JettroniX написа:
Troli Rapala написа:Златев,за мен и други костураджии 90% от риболова на тази риба зависи от мястото,където са групирани или ако са наблизо,да ги привлечеш! :idea:...

Нямам богата слука на силикони
Пак да ти подшушна = за спинингов риболов от брега пишем, ако ти говори нещо ;) :D
Като нямаш богата слука,къде си тръгнал точно на Троли да подшушнеш как стоят нещата с костурите? :shock: :rolleyes: Когато хванеш 50-100костура от брега или от лодка,по какъвто и да е спортен вид риболов,ела и ми кажи нещо градивно! :idea: Ако не,по-добре си трай за да не се изложиш!Не те знам къде,колко и какви костури ловиш за да критикуваш някой който ги разцепва,където и да отиде! :rolleyes: Аз не съм глупак и щом на всяко ходене праскам по стотина костура/рекорда е 172бр за 8часа/,значи знам и правя нещо повече от масовия риболовец!Касмастера е много по-ефективен от брега и от лодка за риболов на костур,спрямо всеки силикон!При тия капризни костури,ако заложа на силикон или кастмастер ще хвана максимум 7-8бройки за цял ден и ще ми се изкриви ръката от метане и обиране!Това обаче няма да е риболов на костур,а Обикновен Мазохизъм!Бий ти 300километра от София до некъде и обратно,па да те видя как ще се прибереш смачкан от лоша слука!Защото най-голямата умора в риболова е да не ти кълве достатъчно и да се прибереш смачкан психически,че си неудачник!Предпочитам да си ми кълве редовно и достатъчно и да не се връщам смачкан физически от многото път и психически от малкото или никаква риба уловени с 300мъки и 200зора! :roll: :cry: :oops: Знам всичко за костурите и мога само да съм полезен,без да се надувам или гъзарея!Докато ги науча съм потрошил маса пари и нерви,па сега просто се наслаждавам на рутинта ми в тоя риболов!Такъмите са ми изпипани до най-малкия детайл и са в основата на успеха,но не очаквай да го споделя с всеки срещнат критик по форумите! :wink: :drinkers:
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Troli Rapala написа:Като нямаш богата слука,къде си тръгнал точно на Троли да подшушнеш как стоят нещата с костурите? :shock:
Написал съм, че на силикончета нямам, то си пише ма кой да чете :D
Къде я видя критиката ми, зададох ти съвсем нормален въпрос?
В случая тематиката е спинингов риболов от брега :mrgreen:
Няма сонар, няма лодка. :smt018
Слез на брега и ще спреш да се самоизтъкваш, като спец по костура. :lol:
А това да ходиш и да бичиш по хиляда километра на месец само за да хванеш еди колко си костура за да си избиеш пътните.....и да си начешеш егото ,не мога да го разбера все още....това дори не е добър пример...., а някаква лудост.
Да знаеш, че след всеки излет не се прибирам, като теб смазан психически, че не съм напълнил ваната с костури :?
Ако ще ръсиш мозък, най-добре да е по точно този вид риболов - с техники, тактики и типове примамки за от брега, другото е безпредметно :idea:
Колегата Златев, мисля, че прави точно това, за което му благодаря :smt023
Изображение
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

Пичове, по-спокойно. Колкото рибари - толкова и акъли и тактики. А нали форумът е за това - д ги споделяме и всеки от нас да отбира ова, което на него ще му е полезно.
Да, аз търся гибаните от брега, изградил съм впечатления за язовира и някои от местата му, но година с година не си приличат. От лодка го търсих миналата година с една лесичанка, но без сонар и падфна голямо въртене и гребане, но щом го намерих пък, падна хубав бой. Така открих чудесна позиция за атака от брега, която даваше резултат дълго време. А тази година е друго. А не пробваме само една позиция по язовира. И трите излета обхващат три различни по тип места. А защо се крие костура? Дали топлата есен, дали пълчищата от дребосък край брега или просо ние толкова си можем? Идва ноемрви, а с него, надявам се, и отговорите. ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Много-добре ти разбрах критиката и намека Джетроник,че видиш ли нищо не разбирам от спининг,от брега и без лодка+сонар! :wink: Точно от Спининг от брега се запалих по риболова и стигнах до покупката на лодка за тролинг!На платеното в Панчарево хващах пъстърви и щуки по две кила на блесна и воблер,та се запалих по спининга!Имам много бели риби и костури на спининг от брега на Жребчево хванати на Кастмастер и Тоби,преди да си купя лодка!Та не съм гол и бос в Спининга,но защо да упорствам сега на спининг,като условията не са подходящи?Не съм мазохист и съм преценил,че не става и още е рано за изкуствени примамки!Самият монтаж със щипока е спининг и е познат във варианта със силикон,като монтаж Каролина!В момента в който температурата на водата падне под 7-8градуса и щипока е аут,защото няма никаква игра за разлика от силикона!Та по тази причина през зимата по-ефективно е да ловиш със силикон или със зимни блесни!Та костурите,които хванах от брега на Батак си ги броя за спининг със жива стръв на монтаж Каролина и ти не можеш да кажеш "гък" повече по тоя въпрос,защото ще загубиш! :rolleyes: :wink: Златев,никога не съм стъпвал на "твоя" язовир и за това не ги знам местата,но е логично и при теб в момента костурите да се държат на 6-тия метър по дъното или ако е по-дълбоко,те пак да са на 6 метра! :idea: Това ми е хипотезата,а дали е така само хванатите риби ще го докажат! :idea: Успех,па да видим ко шъ стани по-натам,че ми е интересно! :wink: :drinkers:
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Troli Rapala написа:Много-добре ти разбрах критиката и намека Джетроник.....
Екстра :smt023, радвам се, че си ме разбрал правилно, нямам идея да злобея или нещо друго.
Просто гледам да науча нещо ново за моя вид риболов и като виждам, че ловиш предимно от лодка и нещата почват драстично да се разминават и идва момента в които се пише нещо, но за от лодка ли е или за от брега :? и става каша, та за т'ва слагам и ъндърлайн :rolleyes: :)
Изображение
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Аз също съм позитивен и те разбрах прекрасно,но идеята беше да се намерят костурите,а не дали разбирам от спининг от брега! :wink: Исках да помогна с разгадаването на костурските местообитания,което е 90% от успеха,а не как ще ги хване на спининг!Това е лекото разминаване между нас мистър Джетроник! :wink: :drinkers: Костура хем е много-лесен,хем е и много-труден!По-топла есен не си спомням,та за това и Златев е изненадан,че не ги е намерил там където би трябвало да са,според неговия опит на този гьол!На мен мястото не ми изглежда костурско и това ми е моята вътрешна закачка,дали съм прав в преценката или бъркам!Само Златев може да ми отговори с костури или без,но бих пробвал по-скалисто място или да има дървета-закачки по дъното и да се търсят 6-те метра,като отправна точка! :rolleyes: Най-интересното в тоя риболов е да ги разгадаеш къде са и какво искат в дадения момент,а не колко ще хванеш после! :drinkers:
иванко
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от иванко »

Евалата Златев.Много ти се кефя на излетите, защото отскоро и аз го практикувам този риболов на същия язовир.Още от първия път ме грабна.
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

Ако съдя по nick-а, сме съименници. Та, адаш, ще се радвам и ти да споделиш костурски преживелици!
Аватар
pacho109
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pacho109 »

Златев написа:Пичове, по-спокойно. Колкото рибари - толкова и акъли и тактики. А нали форумът е за това - д ги споделяме и всеки от нас да отбира ова, което на него ще му е полезно.
Да, аз търся гибаните от брега, изградил съм впечатления за язовира и някои от местата му, но година с година не си приличат. От лодка го търсих миналата година с една лесичанка, но без сонар и падфна голямо въртене и гребане, но щом го намерих пък, падна хубав бой. Така открих чудесна позиция за атака от брега, която даваше резултат дълго време. А тази година е друго. А не пробваме само една позиция по язовира. И трите излета обхващат три различни по тип места. А защо се крие костура? Дали топлата есен, дали пълчищата от дребосък край брега или просо ние толкова си можем? Идва ноемрви, а с него, надявам се, и отговорите. ;)
Златни ти уста ,Златев :!:
Изображение
Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

На Жребеца видях поне 7-8човека да мятат от брега за костур или щука на спининг или на жива стръв,но нищо не хванаха! :cry: Просто нямат никакъв шанс,щот като знам на рибетата как се кумят и че треа да ги лъжа с разни тайни техники,кво да говорим за изкуствените примамки=не ще и това си е! :cry: Освен това едрите костури се държат в дълбокото 7-8метра и рядко се доближават на по-малко от 30-50метра от брега,като лапат бавно и мазно! :rolleyes: :drinkers:
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

Дойде му редът и на четвъртия опит.
Мястото беше същото, часът на пристигане - пукването на зората.
Ентусиазмът ни бързо бе попарен от силния вятър и почти морската обстановка - вълни със запенени гребени и сериозни пориви на западния вятър.
Ами сега?
Нулев шанс за джиг.
Все пак намерихме едно микро заливче назавет от вятъра, но не се получаваше. Така в лутане и чудене слънцето си изгря над "подпалената" от есента гора, а спящите лебеди при отсрещния бряг се разбудиха и с учудване загледаха как трима брадатковци борят вятъра със спинингчетата си и се опитват да осъществят контакт със сякаш несъществуващото дъно.
Все пак поривите постепенно отслабнаха и се появиха някакви условия за спининг.
В тези мигове имах вда хубави удара, но нищо не се закачи...
Все пак баща ми повлече крак с първото костурче. Имаше епизодични почуквания, но освен един откачил се гибан, нямахме слука.
Баща ми и Каталойски се заеха да го дебнат на плувка.
Аз упорствах на почти всичко в кутийката... Само воблерче не закачих, защото в този вятър щя да си го хвърля или върху носа или два-три метра по-встрани по брега...
В това време имаше първа рибка на плувка! Но само толкова...
Тегава работа.
Баща ми залови още два костура на джиг, а аз тепърва сефтосвах дена на плувка.
И така - на час по рибка, така да се каже, времето си минаваше, вятърът спадна съвсем, слънцето напече... Време за кафе и сандвичи.
Лебедите правеха разходка от бряг до бряг и радваха окото.
В подобно лениво темпо преваля пладне...
Около два и малко се появи дежурната щука на въдицата на колегата Каталойски.
Това значително повдигна настроението.
А след около половин час се мъчех да отлепя от дъното щуче, което освен красив пирует във въздуха, ме изпита със забиване във водораслите.
Дойде време и за последната глътка кафе и неизбежното скатаване.
Слаб риболов, но прекрасен ноемврийкси ден!
С отпуснати нерви и увлечени в разнопосочни разговори се затътрихме към Варна.
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

И на петият опит най после успях... да се капотирам 100%-отво!
Гъстата мъгла, която от Варна до язовира така и не се вдигна, подклаждаше надеждите за активен костур. На самия язорив мъглата скриваше отсрещния бряг напълно и само на моменти разкриваше есенните тонове на склоновете отсреща. Но само до 20-30 метра над водата. Всичко нагоре тънеше в тайнството на сивкава светлина. Слънце така и не се видя.
Перфектните костурски условия!
Ако имаше костур, обаче!
Цветове, размери и монтажи на силикончета се сменяха, пробваха, воблерчета, клатушки, въртележки, клатушки, цикади, нищо...
Поради липсата на слънце, нямаше и рибки за стръв. Все пак успяхме да извадим едно слънчаче, което да закачим на плувка. Нямаше и 3 минути и нещо отнсе плувката, обра боша за секунда и... гола кука! Поради липса на друга рибка, закачихме едно жабе.
Още час безцелно замеряне...
Все пак успяхме отново да извадим рибенце. То смени непожеланото жабче и на свой ред вися пренебрагнато около час...
С отрицателен резултат, но не и с увиснал нос, решихме да сменим мястото.
Отидохме на заливите над Ченге. Миналата година те пасяваха капото и дори правехме доста приятни есенни "силикониади" там.
Още с второто замятане баща ми спаси капото и отърва отбора ни от поражение!
Но толкова и беше рибата в тук! Прекарахме малко над час в разнообразни вариации на проводки и спинингуване.
Време беше да мръднем към Дебелец.
Там бистрите, зеленикави дълбини се оказаха заключени за нас.
Но пък прекрасната есен изпълваше въздуха с аромат на лайка, шума и тъга. Умореното слънце най-накрая показа, за да ни порадва с лъчите си.
Отборът с натовари на возилото и пое към дома по пътя окъпан във вълшебната светлина на залязващото слънце, пъдещо мъглите пред нас!

ПП
И за пореден път на Дебелец имаше мрежа! Виждаха се тапи на изход на залива, пред носа на гробището, а джиговете, които скъсахме 50-ина метра наляво в нещо на дъното, подсказаха, че дължината на бракониерския капан никак не е малка!
С плетеняк 10lb и лекото ми спинингче нямаше начин да я изкарам!
Този път обаче бях взел и листчето с номера на ИАРА. Но пък ИАРА не си чуха телефона!
А там редовно се пуска мрежа! РЕОДВНО!
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Понякога на отлично познати водоеми,
Ни спохожда и пълното капо!

Многократно ми се е случвало и на мен :D ,
Сигурно - ще се случва и за напред,
Ама това не ме спира да си ходя на любимите места :D !
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”