Навиване на плетено влакно

Модератори: Павел Иванов, sestrata

pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Re: Навиване на плетено влакно

Мнение от pitcha »

dido18 написа:Сега навих влакно със подложка и като го прехвърлих на другата шпула се усука. :oops:
pitcha написа:
dido18 написа:Въпроса ми е ще се усуче ли плетеняка при прехвърлянето от шпулите ?
Да – ще се усуква.
E, беше предупреден, че ще се усуче.
Сега – за да оправиш работата – фани някой чиляк да издърпа влакното на чисто място – трева, а най-добре в плиткаж на някой гьол. Като го издърпа докрая – пуска го и ти почваш да навиваш, като го държиш с пръсти близо до най-близкия водач.
Така може и да се пооправи вероятно. Бавно, да не си подпалиш пръстите.

Между другото – като гледам препоръките за навиване на влакно за спининг по форумите – според мен шпулата не трябва да се пълни толкова, колкото при дънен риболов – т.е. да остава 1.5-2.0 мм. до ръба.
И аз винаги я пълня така, и абсолютно винаги ми отсвирват първите 30-50метра във вид на бради и после всичко си е наред.
Все пак спинингът не е дънен риболов, където се гони абсолютна дистанция, а се хвърля рядко. Особено пък спининг по реките. Там дистанцията рядко е проблем, с изключение на Дунаво.

Така че по-празна шпула – по-добре, според мен. Голям праз че не си я напълнил на 2мм от ръба.
Успех..

P.S.
Само не съм сигурен доколко усукването е проблем при плетеняк, щото не го използвам тва чудо. Обаче при монофилните влакна си е проблем и то - сериозен.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

dido18 написа:Сега навих влакно със подложка и като го прехвърлих на другата шпула се усука. :oops:
Ако, може само да обясниш кВо значи усука? Това видимо състояние ли е, или макарата прави бради и пр... при директна работа с влакното??
Да осучеш брейд е доста по трудно от някой особено дебел монофил??

п.п. Гледам темата е отишла..... Никой нормален не опъва или навива брейдове по поляни, треви и тем подобни... Нормалните хора също не носят кофи с вода в хола в които да топят брейдовите и да ги навиват, ако ме разбираш кВо искам да кажа? Та явно проблемът ти е някъде другаде......
pitcha, ако напълниш шпулата до 1,5-2мм. и въпреки това "отсвириш" 30-50 м. влакно, бих те посъветвал да си фърлиш макарата и да си вземеш по читава...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Странни работи пишете колеги :rolleyes:
До сега съм навил 4 различни марки брейд - 2 Климакса, Пен, Сънлайн и Пауър Про, дертове нямам.
Навил съм ги на макари Рьоби ;)
Навивам си ги по класическия метод за навиване на монофил, като преди това прекарвам влакното поне през всички водачи на спининга и си придържам с пръсти влакното на 30-40 см над макарата, за да се навие плътно по шпулата и да е изпънато. При навиването се старайте да ви държат изпънато влакното ;)
Прехвърлял съм ППx4 от шпула 3000 на макара 1000 и пак нямам проблеми с някакви усуквания :rolleyes:
Хем брейда беше втора ръка, сигурно на 2 години и кусур, ма се оказа, че има още хляб в него и до сега го ползвам :mrgreen:
Гледайте да имате около 2мм отстояние от ръба на шпулата за да може като правите кастинг, то да се трие там и един вид да се изпъва при замятането. Тогава брадите ви ще намалеят с 80%. Също така, като правите кастинг винаги дръжте линията изпъната за да няма гоблени.
До сега съм слагал подложка само от изолирбанд и съм нямал проблеми.
Изображение
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Vid написа:pitcha, ако напълниш шпулата до 1,5-2мм. и въпреки това "отсвириш" 30-50 м. влакно, бих те посъветвал да си фърлиш макарата и да си вземеш по читава...
Благодаря за съвета - току що я изфърлих.
Всъщност, изфърлих три макари, понеже иъм три пръчки за различни спинингови цели.

Май трябва обаче да изфърля и задвъдичното устройство, че в него е основният проблем. За трийсетина години безутешни опити в спининга, така и не го научих туй чудо. Особено като гледам от форумите каква теоретична подготовка е необходима – направо ми се сфана мозъко. Сложна работа - не моем ги запомни тия неща и това си е.

А пък аз ходех и фърлях необразован налево-надесно и току фатях некоя случайна риба.
Ся мисля да изфърля и пръчките. Барем да не се мъча повече.

Майтап бе. Просто споделих опит. Не карам никой да го следва. А колегата го посъветвах след като е усукано – какво да направи. Не съм сигурен, че ще се оправи, но нищо не му пречи да опита.

P.S.
Всъщност - при монофилно влакно точно така се оправя усукването. Това е особено важно при влачене - когато загребеш треволяк. Ако не го оправиш влакното - за един ден си заминава. Побелява и се напуква, колкото и да е качествено.
Би трябвало и плетенякът да се оправи, но не съм сигурен.
По принцип трябва да се прави и за спининг според мен - защото влакното в рамките на замятането пак си се усуква. Ето защо е добре от време на време да го оправяш по описания начин. Обаче и аз не го правя, защото ме мързи.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

А как се познава, че е усукано?
Меткаш някъде наблизо и оставяш да падне на дъното. Между макарата и първия водач издърпваш влакно да виси и го пускаш. Ако виси на торба – всичко е наред. Ако се пресуче – усукано е. По принцип брадите се увеличават рязко, като е усукано, без значение докъде си напълнил шпулата или каква ти е макарата.
Е, усукването в първите два три метра си е ясно - оставяш примамката да виси свободно и гледаш дали се върти.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”