Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Навиване на плетено влакно
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Навиване на плетено влакно
dido18 написа:Сега навих влакно със подложка и като го прехвърлих на другата шпула се усука.
E, беше предупреден, че ще се усуче.pitcha написа:Да – ще се усуква.dido18 написа:Въпроса ми е ще се усуче ли плетеняка при прехвърлянето от шпулите ?
Сега – за да оправиш работата – фани някой чиляк да издърпа влакното на чисто място – трева, а най-добре в плиткаж на някой гьол. Като го издърпа докрая – пуска го и ти почваш да навиваш, като го държиш с пръсти близо до най-близкия водач.
Така може и да се пооправи вероятно. Бавно, да не си подпалиш пръстите.
Между другото – като гледам препоръките за навиване на влакно за спининг по форумите – според мен шпулата не трябва да се пълни толкова, колкото при дънен риболов – т.е. да остава 1.5-2.0 мм. до ръба.
И аз винаги я пълня така, и абсолютно винаги ми отсвирват първите 30-50метра във вид на бради и после всичко си е наред.
Все пак спинингът не е дънен риболов, където се гони абсолютна дистанция, а се хвърля рядко. Особено пък спининг по реките. Там дистанцията рядко е проблем, с изключение на Дунаво.
Така че по-празна шпула – по-добре, според мен. Голям праз че не си я напълнил на 2мм от ръба.
Успех..
P.S.
Само не съм сигурен доколко усукването е проблем при плетеняк, щото не го използвам тва чудо. Обаче при монофилните влакна си е проблем и то - сериозен.
- Vid
- кандидат преподавател
Ако, може само да обясниш кВо значи усука? Това видимо състояние ли е, или макарата прави бради и пр... при директна работа с влакното??dido18 написа:Сега навих влакно със подложка и като го прехвърлих на другата шпула се усука.
Да осучеш брейд е доста по трудно от някой особено дебел монофил??
п.п. Гледам темата е отишла..... Никой нормален не опъва или навива брейдове по поляни, треви и тем подобни... Нормалните хора също не носят кофи с вода в хола в които да топят брейдовите и да ги навиват, ако ме разбираш кВо искам да кажа? Та явно проблемът ти е някъде другаде......
pitcha, ако напълниш шпулата до 1,5-2мм. и въпреки това "отсвириш" 30-50 м. влакно, бих те посъветвал да си фърлиш макарата и да си вземеш по читава...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Странни работи пишете колеги
До сега съм навил 4 различни марки брейд - 2 Климакса, Пен, Сънлайн и Пауър Про, дертове нямам.
Навил съм ги на макари Рьоби
Навивам си ги по класическия метод за навиване на монофил, като преди това прекарвам влакното поне през всички водачи на спининга и си придържам с пръсти влакното на 30-40 см над макарата, за да се навие плътно по шпулата и да е изпънато. При навиването се старайте да ви държат изпънато влакното
Прехвърлял съм ППx4 от шпула 3000 на макара 1000 и пак нямам проблеми с някакви усуквания
Хем брейда беше втора ръка, сигурно на 2 години и кусур, ма се оказа, че има още хляб в него и до сега го ползвам
Гледайте да имате около 2мм отстояние от ръба на шпулата за да може като правите кастинг, то да се трие там и един вид да се изпъва при замятането. Тогава брадите ви ще намалеят с 80%. Също така, като правите кастинг винаги дръжте линията изпъната за да няма гоблени.
До сега съм слагал подложка само от изолирбанд и съм нямал проблеми.

До сега съм навил 4 различни марки брейд - 2 Климакса, Пен, Сънлайн и Пауър Про, дертове нямам.
Навил съм ги на макари Рьоби

Навивам си ги по класическия метод за навиване на монофил, като преди това прекарвам влакното поне през всички водачи на спининга и си придържам с пръсти влакното на 30-40 см над макарата, за да се навие плътно по шпулата и да е изпънато. При навиването се старайте да ви държат изпънато влакното

Прехвърлял съм ППx4 от шпула 3000 на макара 1000 и пак нямам проблеми с някакви усуквания

Хем брейда беше втора ръка, сигурно на 2 години и кусур, ма се оказа, че има още хляб в него и до сега го ползвам

Гледайте да имате около 2мм отстояние от ръба на шпулата за да може като правите кастинг, то да се трие там и един вид да се изпъва при замятането. Тогава брадите ви ще намалеят с 80%. Също така, като правите кастинг винаги дръжте линията изпъната за да няма гоблени.
До сега съм слагал подложка само от изолирбанд и съм нямал проблеми.

Благодаря за съвета - току що я изфърлих.Vid написа:pitcha, ако напълниш шпулата до 1,5-2мм. и въпреки това "отсвириш" 30-50 м. влакно, бих те посъветвал да си фърлиш макарата и да си вземеш по читава...
Всъщност, изфърлих три макари, понеже иъм три пръчки за различни спинингови цели.
Май трябва обаче да изфърля и задвъдичното устройство, че в него е основният проблем. За трийсетина години безутешни опити в спининга, така и не го научих туй чудо. Особено като гледам от форумите каква теоретична подготовка е необходима – направо ми се сфана мозъко. Сложна работа - не моем ги запомни тия неща и това си е.
А пък аз ходех и фърлях необразован налево-надесно и току фатях некоя случайна риба.
Ся мисля да изфърля и пръчките. Барем да не се мъча повече.
Майтап бе. Просто споделих опит. Не карам никой да го следва. А колегата го посъветвах след като е усукано – какво да направи. Не съм сигурен, че ще се оправи, но нищо не му пречи да опита.
P.S.
Всъщност - при монофилно влакно точно така се оправя усукването. Това е особено важно при влачене - когато загребеш треволяк. Ако не го оправиш влакното - за един ден си заминава. Побелява и се напуква, колкото и да е качествено.
Би трябвало и плетенякът да се оправи, но не съм сигурен.
По принцип трябва да се прави и за спининг според мен - защото влакното в рамките на замятането пак си се усуква. Ето защо е добре от време на време да го оправяш по описания начин. Обаче и аз не го правя, защото ме мързи.
А как се познава, че е усукано?
Меткаш някъде наблизо и оставяш да падне на дъното. Между макарата и първия водач издърпваш влакно да виси и го пускаш. Ако виси на торба – всичко е наред. Ако се пресуче – усукано е. По принцип брадите се увеличават рязко, като е усукано, без значение докъде си напълнил шпулата или каква ти е макарата.
Е, усукването в първите два три метра си е ясно - оставяш примамката да виси свободно и гледаш дали се върти.
Меткаш някъде наблизо и оставяш да падне на дъното. Между макарата и първия водач издърпваш влакно да виси и го пускаш. Ако виси на торба – всичко е наред. Ако се пресуче – усукано е. По принцип брадите се увеличават рязко, като е усукано, без значение докъде си напълнил шпулата или каква ти е макарата.
Е, усукването в първите два три метра си е ясно - оставяш примамката да виси свободно и гледаш дали се върти.