Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Метод Фидер. Как и Защо
Модератор: sapuna
-
- учете се от него
Re: Метод Фидер. Как и Защо
batkata2 написа:Здравейте Колеги,
Силно се интересувам от Метод Фидер хранилките и правилната им употреба
Преди месец закупих един комплект показан на снимките, вече 3 излета без слука!!!! 2 - суходол 1 - 777 и нищо. Вчера на обикновен пружина на суходол 3 шарана с общо тегло 6,1 кг. На метода нищо. Замятам и двете една до друга на около 10 м една от друга, и на двете захранвам еднакво количество и вид стръв и миксове.
Къде е проблема???
Захранката е купешка за шаран - няма удар
Пробвах с по-суха или по-влажна - няма удар
Пелети с рибен аромат Sensas - няма удар
Куки - пробвах с 1бр после добавих още една - 2 бр (едната е вътре в хранилката другата отвън ) след това пробвах 2 куки в хранилката - няма удар
Куките са с 6 см повод
Кажете вашия опит.
Колега, ето тук има една тема за "метод фидер", която може би ще ти е от полза:
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=114&t=23616" onclick="window.open(this.href);return false;
В нея подробно са описани различните методи на риболова с хранилки "метод фидер" и предполагам че ако четеш внимателно, бързо ще разбереш с кое точно е съпоставима класическата пружина; при всички положения обаче това не е с т.н. "флат метод фидер", това което ти си ползвал.
Другото което искам да спомена е, че като се правят тестове на нови неща)монтажи, хранилки, способи, стръв и т.н. то най-добре е да става в хода на успешен риболов, а не отделно и при различи условия, водоеми, време и т.н.
п.п. най-близко до класическата пружина е инлайн пружината и веднага след нея, класическите хранилки "метод фидер"- в темата на линка по-горе има тяхни подробни описания и снимки!

bojkata написа:dantho.mihov написа:Хайде да не се заяваме. Щом така си оценил поста ми, значи си далеч от фидер риболова.topsoft написа:
Пич говориш пълни глупости, недей лъга човека.
Това, че някой притежава фидер, не го прави фидерист.![]()
![]()
намери на кой да го кажеш
![]()
![]()
Като ти чета съветите- ти колко си далече пич![]()
Към колегата:
Първо е много важно каква храна използваш, има спецализирани храни за метод фидер, а е и от значение как е овлажнена!
Повода е в долната граница, като препоръчително е да го правиш 8-10см.
Има значение и това, дали ловиш със стръв директно на куката или на косъм
Остави метода да потъне и в никакъв случай(за разлика от съвета на "специалиста") не го движи по дъното!!!
Ако ловиш с флат метода който е на снимката, имай в предвид, че те се използват в по-плитка вода, за дълбочини има други метод фидери
...
П.п. Гледам, че май си от София, Яно(Мариян-Шиманото) е твоя човек, от него ще получиш подробна информация, няма да откаже помощ!
Ако в събота си свободен, и ако имаш възможност- няколко колеги от фидер форума ще ходим на Агов дол, аз ще ловя на метод и пелет фидери, може да сме полезни!
Слагам стръв и никога не мърдам хранилката от дъното след замятане. На нито едно то местата не сам се интересувал колко е дълбоко.........
Съботата ми е планувана само за риба.....и пак искам да изчистя техниката на метод фидера. Благодаря за предложението, но сам татко от 10 дена

Посъветвай ме каква захранка да купя за метода?
- Калин–Стоянов
- разбира нещата
Ако можеш да достигнеш дистанцията на която ловиш с метода с обикновена кошничка / с по голям обем и малка тежест/ може да си направиш първоначално захранване с нея или пък със спод и ракета / но тогава положението става по сложно, допълнителни въдици и т.н./ ....
Използваш ли клипса когато ловиш с метода?
Без да имам някакви претенции за риболов с метод хранилки , за тях най подходящи са малките пелети ...
Прочети и тази тема, има интересни неща свързани точно с риболова с метод хранилки ...
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 17&t=60187" onclick="window.open(this.href);return false;
Без да имам някакви претенции за риболов с метод хранилки , за тях най подходящи са малките пелети ...
Прочети и тази тема, има интересни неща свързани точно с риболова с метод хранилки ...
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 17&t=60187" onclick="window.open(this.href);return false;
Не замятам навътре, мах 30м. Толкова че мога с ръка от брега да хвърлям топки храна в центъра на образуваните вълни при падането на метода.Калин–Стоянов написа:Ако можеш да достигнеш дистанцията на която ловиш с метода с обикновена кошничка / с по голям обем и малка тежест/ може да си направиш първоначално захранване с нея или пък със спод и ракета / но тогава положението става по сложно, допълнителни въдици и т.н./ ....
- bojkata
- ще става разбирач
Топките от ръка ги забрави!
Коки е прав- използвай клипса!!!
Захранките: Аз ползвам Сону байтс, Динамит байтс и на МВДЕ една 2кг. Method mix!
Пелети 2мм. и 4мм. на Сону и Динамит
Има и други хубави храни които ги няма по магазините- тях можеш да си ги вземеш от Зарко(С.Върбанов) следи му темите в продава или му се обади да ти поръча, вкарва много добри неща за фидер!
Захранките: Аз ползвам Сону байтс, Динамит байтс и на МВДЕ една 2кг. Method mix!
Има и други хубави храни които ги няма по магазините- тях можеш да си ги вземеш от Зарко(С.Върбанов) следи му темите в продава или му се обади да ти поръча, вкарва много добри неща за фидер!
Божидар Кирилов-Божката
http://bigfish.bg/news/novini/Bozhkata- ... rtini.html
Да обобщя малко жокери:
- Захранване - не захранвай с топки когато ловиш на метод фидер - там идеята е рибата да дойде до хранилката и от нея да вземе стръвта. Ако си разпилял 10 портокала наоколо, нямаш шанс!
- Повод - къс, но не под 8-9 см. Аз ползвам тънко плетено влакно и по-големи куки 10 до 4 номер.
- Храна - леко недоовлажнена, ситна, без пелети и едри частици в нея. Стягаш я здраво с формичката. Поради факта, че не е овлажнена докрай, когато падне тя поема вода и бухва. Ако си я преовлажнил ще падне или ще стои като пластелин /лош навик от пружините/.
- Дистанция - аз първо намирам рибите, после маркирам с клипс /ако изобщо го правя/. Поради факта, че при метод фидера не правим петно, на което да чакаме.
- Вид храна - ползвай специализираните, те са за това. И купувай от хубавите - метода харчи малко.
Иначе за твоята ситуация - 10 метра е голямо разстояние, ако рибите не се движат много. Като видиш, че кълве на едното петно, премести и другата въдица там. Тогава ще можеш да оцениш кое е по-резултатно. Всеки вид монтаж работи различно, в различни условия!
- Захранване - не захранвай с топки когато ловиш на метод фидер - там идеята е рибата да дойде до хранилката и от нея да вземе стръвта. Ако си разпилял 10 портокала наоколо, нямаш шанс!
- Повод - къс, но не под 8-9 см. Аз ползвам тънко плетено влакно и по-големи куки 10 до 4 номер.
- Храна - леко недоовлажнена, ситна, без пелети и едри частици в нея. Стягаш я здраво с формичката. Поради факта, че не е овлажнена докрай, когато падне тя поема вода и бухва. Ако си я преовлажнил ще падне или ще стои като пластелин /лош навик от пружините/.
- Дистанция - аз първо намирам рибите, после маркирам с клипс /ако изобщо го правя/. Поради факта, че при метод фидера не правим петно, на което да чакаме.
- Вид храна - ползвай специализираните, те са за това. И купувай от хубавите - метода харчи малко.
Иначе за твоята ситуация - 10 метра е голямо разстояние, ако рибите не се движат много. Като видиш, че кълве на едното петно, премести и другата въдица там. Тогава ще можеш да оцениш кое е по-резултатно. Всеки вид монтаж работи различно, в различни условия!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Данчо Миховввввв,принтирай този пост на Коцето и си го сложи под възглавницата.Коце © написа:Да обобщя малко жокери:

Не ми харесва клипса,че с метода удрят яки риби,маркирането е по добрия вариант при моя риболов.Никакво допълнително подаване на храна,падне ли на дъното никакво придърпване,ако придърпате по-добре да презаметнете.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Красимир Атанасов
- учете се от него
И последно но не и по-важност,отиди за риба само с фидера.Така ще си принуден и отдаден само на него и резултатите ще дойдат.Защото ми се струва,че се разсейваш повече с пружината,отколкото да се занимаваш с фидера.Защо са ти две въдици
две петна
като резултата накрая ще е все същия ако си подредиш риболова добре.Няма да имаш повече риби за това,че си с две въдици.И не знам как следиш фидера като си на 10 метра от него
примерно да зареждаш или вадиш някоя риба на пружината.

- bojkata
- ще става разбирач
Имам само една забележка(дори не е забележка а уточнение) върху това което е написал Коце!
За едрите частици(царевици,жита и тн.) съм абсолютно съгласен, но ми позволи да не се съглася с това да не слага пелети в храната!
Експанда пелети с размер 1 до 4мм. в храната са страхотно "оръжие" което ползват Англичаните в голяма част от риболова с метод, аз също ловя така доста често!
Другото е относно куките! Коце лови на Богров и подобни водоеми с изразено преимущество на риби от 5кг. нагоре, което оправдава и куките които ползва, но на метод се лови и с 12-16 куки! Аз за Агов съм си вързал 12-14 за пелет фидера и банджото!
Виж тук размера на куките в класьора!
[YouTube1]http://youtu.be/Tgr_6AKkNR0[/YouTube1]
За едрите частици(царевици,жита и тн.) съм абсолютно съгласен, но ми позволи да не се съглася с това да не слага пелети в храната!
Експанда пелети с размер 1 до 4мм. в храната са страхотно "оръжие" което ползват Англичаните в голяма част от риболова с метод, аз също ловя така доста често!
Другото е относно куките! Коце лови на Богров и подобни водоеми с изразено преимущество на риби от 5кг. нагоре, което оправдава и куките които ползва, но на метод се лови и с 12-16 куки! Аз за Агов съм си вързал 12-14 за пелет фидера и банджото!
Виж тук размера на куките в класьора!
[YouTube1]http://youtu.be/Tgr_6AKkNR0[/YouTube1]
Последно промяна от bojkata на Чет Окт 24, 2013 8:41 pm, променено общо 1 път.
Божидар Кирилов-Божката
-
- учете се от него
Пропуснал съм че става дума за риболов по паткарници и без да искам писах в тази тема...
Моля поста ми да се има в предвид, само ако ще се лови на свободни водоеми!!!

Утре отивам да търся тези захранки. Утре ще пусна снимки на закупените.bojkata написа:Топките от ръка ги забрави!
Зхранване - ясноКоце © написа:Да обобщя малко жокери:
Повод - ще удължа малко
Храна - до сега в тази имаше едри ластици, суха пресована царевица, пелети....
Живот и здраве в събота ще пробвам всички съвети. Единствено не сам вадил метода веднага след замятане, за да видя дали стои храната, или както беше писано се разпада преди да стигне дъното.
Божка, правилна ти е забележката! Имам предвид да се отстранят сухите и твърди пелети и пресовките от храната тип шаран, платика и т.н. Онзи ден вадихме от една храна суров боб, грах, слънчоглед...Без майтап!!!
Всички едри частици рязко влошават дружбата хранилка-храна! Защото в метод фидер хранилката влиза бутиково количество храна. Тя трябва да бъде качествена, ароматна, атрактивна, работеща!
Относно рибите и куките - да, при нас има предимно едри риби и ние търсим тях! Ако ще ловя дребни риби, предпочитам обикновената хранилка. Тя има повече възможности!
Всички едри частици рязко влошават дружбата хранилка-храна! Защото в метод фидер хранилката влиза бутиково количество храна. Тя трябва да бъде качествена, ароматна, атрактивна, работеща!
Относно рибите и куките - да, при нас има предимно едри риби и ние търсим тях! Ако ще ловя дребни риби, предпочитам обикновената хранилка. Тя има повече възможности!
Имах и аз подобен случай, два поредни дни на един и същи гьол, на едно и също място с еднаква стръв и храна с абсолютно еднакви монтажи.
Първия ден за не повече от 4 часа на метод фидера три амура извадени и един откачен, втория ден за над 5 часа две леки пипвания и едно шаранче около 1кг. На пружината обратно първия ден само един шаран и една каракуда, втория три амура и един шаран.
Явно си е до ден, колкото и да го мислиме няма да разберем какво е в рибешката глава
Може пък и аз да бъркам нещо, ще споделя с какво лових, ако бъркам ще се радвам да ме поправите:
Храната:Sensas Mondial-f Feeder, стръв сладка царевица "bonduelle", метод хранилка плоска-40гр, плетен повод 0.10 с дължина около 8-9см, кука номер 8 от тоя модел, води се "пелет фидер":
Първия ден за не повече от 4 часа на метод фидера три амура извадени и един откачен, втория ден за над 5 часа две леки пипвания и едно шаранче около 1кг. На пружината обратно първия ден само един шаран и една каракуда, втория три амура и един шаран.
Явно си е до ден, колкото и да го мислиме няма да разберем какво е в рибешката глава

Може пък и аз да бъркам нещо, ще споделя с какво лових, ако бъркам ще се радвам да ме поправите:
Храната:Sensas Mondial-f Feeder, стръв сладка царевица "bonduelle", метод хранилка плоска-40гр, плетен повод 0.10 с дължина около 8-9см, кука номер 8 от тоя модел, води се "пелет фидер":

Русалката: най-лошото нещо - ни го ядеш, ни го е*еш...
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:

Придържайте се към това.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....