Съвет за сонар

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

rasper
новобранец
новобранец

Re: Съвет за сонар

Мнение от rasper »

Колеги, имам питане.
Сонарите хващат ли медузите? Имам подозрението, че това което се вижда на 2 - 4 м като средни и големи риби са медузи.
Аватар
mtiholov
новобранец
новобранец

Мнение от mtiholov »

според мен си ги хваща ,има хора който ще кажа,т че не хваща обаче за мен си ги лови яко..
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

rasper написа:Колеги, имам питане.
Сонарите хващат ли медузите? Имам подозрението, че това което се вижда на 2 - 4 м като средни и големи риби са медузи.
При Гармин на 94% чувствителност не ги хваща.
Може да хване рибките които се крият в шапката на медузата.
На 3-4-5м се движи обикновенно дребната граца в момента.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
vorg
новобранец
новобранец

Мнение от vorg »

Отскоро имам каяк и след няколко риболова в морето сериозно се замислям за сонар.Спрял съм се на лоуранс х-4 компакт защото няма нужда от монтаж и акумулатор.Четох форумите но няма нищо писано за този модел. Понеже е еднолъчев дали ще ми свърши работа основно за риболов на сафрид.
Ocean kayak Prawler 13
milen_ilchev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen_ilchev »

За сафрид всеки сонар ще ти свърши работа.
Аватар
vorg
новобранец
новобранец

Мнение от vorg »

След много четене и умуване си купих сонар lowrance mark-5x pro.Сега остава да го монтирам на каяка.Четох във форума че, монтират сонара на сандъче за риб. принадлежности където се слага акумулатора а на капака сонара.Сондата ще я монтирам с вендуза.
Ocean kayak Prawler 13
milen_ilchev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen_ilchev »

Колеги, че ще го сменям сонара е ясно. Искам тоя път някой с ГПС. Колебая се между Лоранс и Гармин. За Гармин избора е новия 50s. За Лоранс Елит 7HDI. Кой ще ми препоръчате? Гармина ми е ясен. По-добре работи от моя ехо 200 и смущенията от съседни сонари могат силно да се намалят. Новата карта на Черно море е като на Навионик. Лоранса е с по-голям екран, но по-малка мощност 250W срещу 500W на Гармин, но технологията му е различна и има настройки за типа на водата дето Гармин ги няма. Има и четири честоти 83(50), 200, 455, 800KHz. Има и карти на по-големите язовири (Гармин няма). С две думи става и за сладководен риболов, който аз годишно практикувам много рядко. Как се държи Лоранса като сонар не знам? Не мога да намеря и отзиви за тази марка, тъй като всички мои познати ползват Гармин. Има и една съществена разлика в цената - Лоранса е с 50% по-скъп. Ако някой може да каже за или против едната или другата марка и как се държи Лоранс като морски сонар?
milen_ilchev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen_ilchev »

Много се рових из Интернет, но информацията все още е оскъдна за двата модела на Гармин и Лоранс. Това дето го пишат са все рекламни работи.
От едноседмични експерименти със сигурност мога да кажа, че моя ехо 200 на 200 кHz вижда единични риби по дъното (чернокоп) при слаба вълна и липса на лодки около мен на дълбочини до 30 метра. Пасажи от риби не са проблем с изключение когато основния пасаж е в средата, а на дъното също има риба. Тогава рибата на дъното не се вижда. Дълбочината на която производителите обявяват, че им работят уредите е идеалния вариант и в сладки и бистри води. Това е дълбочината на лъча с ниската честота. Реално в нашето Черно Море е половината от обявеното. На високата честота положението е в пъти по-зле заради по-малката проникваща способност на сигнала. Към това се прибавя и дребните риби, които преследваме. Добавяме и функцията на Гармин HD-ID за сепариране и дефиниране на обекти и се получава така, че в един момент си виждам оловото, а в друг изчезва. Единичните риби също.
До къде съм я докарал да преследвам единични екземпляри! Миналата година не ми правеше впечатление как работи сонара.
Аватар
vorg
новобранец
новобранец

Мнение от vorg »

Днес за първи път си тествах сонара wowrance mark-5 pro.Робтех на честота 200кх и с включен fishing ID.Итересното беше че сонара разпознаваше всички медузи като символ рибка и алармата пищеше.Четох във форумите а и в магазина ми казаха че медузите не се показват на сонара но се оказа че не са прави.Това е първия сонар който ползвам и се работи много лесно с него има и много лесно меню на български.
Ocean kayak Prawler 13
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

След 3-4г ще си експерт по твоя сонар.
Имай едно на ум,че в шапката на медузата се крият рибките.
Доста търсех едно фото,ама за сега не мога да го намеря.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
milen_ilchev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen_ilchev »

Реабилитирах днес моето Ехо 200. Оказа се, че за да вижда нормално трябва да намаля чувствителността докато се избистрят дъгите на рибите! Аз в опитите си да видя единични риби по дъното увеличавах чувствителността, в следствие на което виждам основния пасаж размазан, а рибите под него не. Все пак съм си наумил да го сменя с комбиниран с ГПС. Чуденката е дали да е Гармин или Лоранс. Нещо обаче за Лоранс не намирам отзиви. Моите познати всички са на Гармин. Ако може някой да каже впечатления от Лоранс.... Става въпрос предимно за морски риболов и честоти 83(50) 200кHz.
Valko
новобранец
новобранец

Мнение от Valko »

Привет колеги.Имам от няколко месеца сонар хюмънбърг 365 комбо но не съм наясно с настройките .Ако има колега който да помогне ще бъда благодарен.
SANTIMIR
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SANTIMIR »

vorg написа:Днес за първи път си тествах сонара wowrance mark-5 pro.Робтех на честота 200кх и с включен fishing ID.Итересното беше че сонара разпознаваше всички медузи като символ рибка и алармата пищеше.Четох във форумите а и в магазина ми казаха че медузите не се показват на сонара но се оказа че не са прави.Това е първия сонар който ползвам и се работи много лесно с него има и много лесно меню на български.

Здравей колега , казваш че имаш меню на български . Аз нямам такова ,но в книжката на английски пише ,че хваща медузите , а ги хваща защото работиш на (риба символ ) fish ID , направи го на арки и ще ти отчита само рибите и чепарето с оловото . Прочети си инструкцията в книгата и няма да имаш проблем . От къде си взе сонара , че моя е FishElite 502c IGPS-SeaCharter 502cDF iGPS на EAGLE (Lowrance) , но в менюто нямам български и ми е проблем , понеже не съм мн. на ти с английския , а има настройки който искам да си направя в движение . Бих искал да проверя дали не могат да ми качат бг . меню . Сонара е купен от USA преди няколко години и сега ми се налага да го ползвам .Миналата година и слепец намираше рибата .... :)
SANTIMIR
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SANTIMIR »

КИРО написа:След 3-4г ще си експерт по твоя сонар.
Имай едно на ум,че в шапката на медузата се крият рибките.
Доста търсех едно фото,ама за сега не мога да го намеря.

Аз съм виждал и раци Кире - чудех се как са се озовали дам , това медузата голем дзвер май. :axe:
milen_ilchev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milen_ilchev »

Поради липса на достатъчно информация за Лоранс, най-накрая си взех Гармин ехо 50s. Първи впечатления добри. Изобразяването на рибата е по-добро от ехо 200. Смущенията са по-малко. Трябва обаче да си поиграя с монтажа на сондата. Инициализира пасажите до 10 км/ч. Ехо 200 със същата стойка ги показваше до 20 км/ч. На автоматичен режим също работи много добре, но както и стария ми уред от време на време прекалено много увеличава чувствителността. Комбинацията между ГПС и ехолот е много добра. Картата на Черно море е добра и определено даде резултат на тролинга.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”