Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

нека разменим и някоя рецепта за жито
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- вече хвърля и на тежко
нека разменим и някоя рецепта за жито
Една моя много ефикасна рецепта за жито най-вече за бабушка и червеноперка е.След като сваря житото и го прежедя го поръсвам със степ ягода.Има ефект.Моля споделете и вие някоя?
- КрасиПловдив
- вече хвърля и на тежко
Re: нека разменим и някоя рецепта за жито
Е те това е!ipp1969 написа:Една моя много ефикасна рецепта за жито най-вече за бабушка и червеноперка е.След като сваря житото и го прежедя го поръсвам със степ ягода.Има ефект.Моля споделете и вие някоя?
Лятно време не спирам да приготвям така житото за стръв. Харесвам много риболова на бабушка. Често съм на яз. Гарваново по този повод. Там съм имал разбиващи резултати с това хапване. Около мен е имало доста колеги, които просто си презамятаха в очакване на кълване. След като поослужих на повечето и при тях нещата се промениха коренно.
Аз ще тунинговам малко твойта рецепта обаче:
На бавен огън свараваме житото като се стараем да не се размекне много.Когато е готово, посредством гевгир прецеждам от водата,в която е вряло. и след това с чешмяна вода охлаждам. Пак изчаквам да се отцеди хубаво, след което или в здрав найлонов плик или направо в торбичка го изсипвам. В голяма чаша за чай с топла вода изсипвам "Степ"-чето, разбърквам и изсипвам в торбичката с варено жито. След което с лъжица хубаво разбърквам за да може всяко зрънце да поеме. Всичко това го слагам в хладилника от предната вечер!
Дозата жито е един килограм, според мен и от това което съм пробвал по-малко жито и цял степ става лоша комбинация, твърде много аромат!
-
- учете се от него
ЖИТО
Житото според мен е основен вид стръв за бабушки от късна пролет до късна есен , също така за каракуда , платика ,шаран,червеноперка
Най-доброто жито на пазара е едно на което на опаковката пише "Парено жито" -за варене , пакетирано от фирма "Соларис 999" в Пловдив , Бургас и Хасково. Аз го приготвям по следната рецепта:
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкус
Промива се многократно със студена вода и се оставя да се оцеди за няколко минути в гевгир. Връща се обратно в тенджерката , овкусява се с три равни отгоре супени лъжици пудра захар и една лъжица сол за горещия сезон или обратното 3/1 сол/захар за по-хладния .Аз ползвам за ароматизиране течни ароматизатори и спрейове на МВДЕ , също така ванилия , канела и степчета "ягода" "горски плодове" "къпина" "малина" "череша" - на 0.5 кг се слага половин степче (болеро) , обикновенно след овкусяването деля житото на две , с два аромата. Разбърква се добре и от вечерта се слага в найлонови торбички в хладилника . Ползвам бели куки номер 14/16 прави с дълго стъбло ; за шарани специално номер 14/16 COLMIC "серия 500"
Поздрави и Наслука
Най-доброто жито на пазара е едно на което на опаковката пише "Парено жито" -за варене , пакетирано от фирма "Соларис 999" в Пловдив , Бургас и Хасково. Аз го приготвям по следната рецепта:
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкус

Поздрави и Наслука

- КрасиПловдив
- вече хвърля и на тежко
Re: ЖИТО
От твойта напрао ме заглозга гастрита:) ЧестноIDA написа:Житото според мен е основен вид стръв за бабушки от късна пролет до късна есен , също така за каракуда , платика ,шаран,червеноперка
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкусПромива се многократно със студена вода и се оставя да се оцеди за няколко минути в гевгир. Връща се обратно в тенджерката , овкусява се с три равни отгоре супени лъжици пудра захар и една лъжица сол за горещия сезон или обратното 3/1 сол/захар за по-хладния .Аз ползвам за ароматизиране течни ароматизатори и спрейове на МВДЕ , също така ванилия , канела и степчета "ягода" "горски плодове" "къпина" "малина" "череша" - на 0.5 кг се слага половин степче (болеро) , обикновенно след овкусяването деля житото на две , с два аромата. Разбърква се добре и от вечерта се слага в найлонови торбички в хладилника . Ползвам бели куки номер 14/16 прави с дълго стъбло ; за шарани специално номер 14/16 COLMIC "серия 500"
Поздрави и Наслука

Мисля си, че доста колеги подценяват приготвянето на тази стръв по такъв начин, но наистина "играчката" дава след това уникални резултати!
-
- учете се от него
ЖИТО
Още няколко момента- такова жито "издържа" неопределен брой презамятания и отделно в по-хладния сезон работи много добре с един бял червей или две пинки на върха на куката- за "камбанка". Миналата година имам петнадесетина излета на "Душанци" , още толкова на "Копринка" и по-малко на "Домлян" с промишленни резултати на тази стръв , особенно в горещия сезон , за разни арендни гьолове с каракуди и шарани не ми се коментира
След излета , каквото е останало- във фризер , почти не му се променят качествата , може би малко поомеква. При захранването задължително се слагат една две шепи в захранката Това което миналата година ми направи впечатление , е че и на трите язовира бабушките кълвяха с легнал 15-20 см на дъното повод!!!!!

- rino712
- ще става разбирач
Значи аз ви предлагам проста но супер ефикасна рецепта-житна.Взима се 1бебешко бурканче,1. се слага вътре 1/3 грухана-попска пшеница,2. залива се-да покрие житото с соев сос,3. после се залива с същото количество вода,4. вари се на няколко пъти-без капачка в микров.печка докато омекне и е готово.Лови се по 1 зърно на куката и е супер.
pc.-не казвам че съм открил Америка но на когото съм я казал винаги е дала резултат.НАСЛУКА.
pc.-не казвам че съм открил Америка но на когото съм я казал винаги е дала резултат.НАСЛУКА.
-
- разбира нещата
Житото го приготвям почти като колегата IDA и това си е цял ритуал преди утрешния риболов.Само че аз ползвам жълти куки № 14-16 за житото и за захранка ползвам от същото като го хвърлям задължително с прашка по малко от време на време около антената.Както казва моя градски Краси на Гарваново съм ги разбивал червеноперките .Аз му слагами малко конопено брашно за аромат.
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Стръв
Колеги всички начини са добри но изискват време.Ето ви добър и бърз начин.Както спомена един друг колега добро е СЛЪНЧО пакетират го в г.Свищов.Преди да варите житото на сухо го омазнете с малко слънчогледово олио.Залейтего с3-4 пръста вода вода над него. Варете около 5-6 минути.Свалете от огъня захлупете го и от време на време разбърквайте.По този начин може да стои 15мн.до2ч. няма да се разцъвти.След това го промийте няколко пъти със студена вода.ГАРАНТИРАМ че24ч. и одгоре несе слепва едно вдруго.Ако някой желае да му слага ароматизатори. аз лично друго не слагам.Между друго то не хвърляйте водата където сте варили житото с нея подбърквайте захранката.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Отдавна чакам колегата rino да се включи,но нейсе.Поствам я от негово име:
rino71 написа:Значи аз ви предлагам проста но супер ефикасна рецепта-житна.Взима се 1 бебешко бурканче.Слага вътре 1/3 част грухана-попска пшеница,залива се-да покрие житото с соев сос.После се залива с същото количество вода.Вари се на няколко пъти-без капачка в микровълнова печка докато омекне и е готово.Лови се по 1 зърно на куката и е супер.
-
- учете се от него
Искам да попитам , как няколко пъти , за варенето? Какъв е цвета на житото после , соса е доста тъмен ,или аз бъркам нещо? Във всички случаи ще пробвам рецептатаrino712 написа:Значи аз ви предлагам проста но супер ефикасна рецепта-житна.Взима се 1бебешко бурканче,1. се слага вътре 1/3 грухана-попска пшеница,2. залива се-да покрие житото с соев сос,3. после се залива с същото количество вода,4. вари се на няколко пъти-без капачка в микров.печка докато омекне и е готово.Лови се по 1 зърно на куката и е супер.