Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
evlogy
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от evlogy »

Уважаеми колеги гъбари. Чета отдавна форума и научих много от него. За първи път се престрашавам да пиша. Последните ми излети за гъби са доста слаби. Само масловките спасяват положението. Намирам често една друга гъба, която смятам, че е кафява гълъбка - Russula vesca. Моля някой, който има опит с тази гъба да помогне.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

evlogy написа:Уважаеми колеги гъбари. Чета отдавна форума и научих много от него. За първи път се престрашавам да пиша. Последните ми излети за гъби са доста слаби. Само масловките спасяват положението. Намирам често една друга гъба, която смятам, че е кафява гълъбка - Russula vesca. Моля някой, който има опит с тази гъба да помогне.
Не е гълъбка, според мен. Съжалявам!
evlogy
новобранец
новобранец

Мнение от evlogy »

Забравих да напиша, че гъбите ги намерих в покрайнините на борова гора до едни хвойни. Опитах ги и не мога да усетя някакъв особен вкус. Бих го определил като "гъбен" ,но в никакъв случай не лютив или вкус на орех.
Аватар
sonick
новобранец
новобранец

Мнение от sonick »

Здравейте! Набрахме вчера тези сърнели уж. Дали не са от отровните?
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

evlogy написа:Забравих да напиша, че гъбите ги намерих в покрайнините на борова гора до едни хвойни. Опитах ги и не мога да усетя някакъв особен вкус. Бих го определил като "гъбен" ,но в никакъв случай не лютив или вкус на орех.
Гълъбките може да се открият навсякъде. Аз се усъмних заради белезите за разпознаване.
По принцип те са над 400 вида (гълъбките).
Тези снимки са типичният пример защо гъби не се разпознават по снимки.
Едва ли ще се намери смелчага (безотговорен), който да ти каже "яж ги" по такива снимки.
sonick написа:Здравейте! Набрахме вчера тези сърнели уж. Дали не са от отровните?
Не са от отровните. Прекрасни са и много вкусни.
Отровните са такива: http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_16.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Така, че тези, които сте набрали (събрали) са прекрасни.
Да са ви вкусни!
evlogy
новобранец
новобранец

Мнение от evlogy »

bgbul написа:
evlogy написа:Забравих да напиша, че гъбите ги намерих в покрайнините на борова гора до едни хвойни. Опитах ги и не мога да усетя някакъв особен вкус. Бих го определил като "гъбен" ,но в никакъв случай не лютив или вкус на орех.
Гълъбките може да се открият навсякъде. Аз се усъмних заради белезите за разпознаване.
По принцип те са над 400 вида (гълъбките).
Тези снимки са типичният пример защо гъби не се разпознават по снимки.
Едва ли ще се намери смелчага (безотговорен), който да ти каже "яж ги" по такива снимки.

Колега, изобщо не става въпрос за ядене. Не ям непознати гъби. Вече ги изхвърлих. Просто исках да започна да се запознавам с гълъбките.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

evlogy написа:Колега, изобщо не става въпрос за ядене. Не ям непознати гъби. Вече ги изхвърлих. Просто исках да започна да се запознавам с гълъбките.
Те са едни от най лесните гъби.
1. Има ги много и като количество и като разновидности.
2. Разпознават се лесно. Изключвайки двете изключения:
- http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_8.html" onclick="window.open(this.href);return false; - тази е двойник на зелената гълъбка
- http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_15.html" onclick="window.open(this.href);return false; - тази е неядливата гълъбка
Знаейки тези изключения става по-лесно.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Първо да направя една корекция,
Тези гъби от мой пост от предната страница са брани в една ливада до София, а не в гора в Стара планина, имаше много от тях, леко жилави с миризма на дървесна гъба,

Изображение

И вчера обиколих познати места,
На една хубава ливада до София намерих само една печурка .......... ама от карболовите,
Миризмата на бакелит беше отчетлива, абе кофти гъба,

Изображение

После се качих в Средна гора, но нямах успех - само една сърнела,

Изображение

И разни гъби, които не познавам,
От тези имаше доста,

Изображение

Изображение

И на два стари пъна, намерих ето тези гъби,
Снимах и с телефона, че ми паднаха батериите на фотоапарата, ама в колата имам винаги резервни :D ,

Изображение

Изображение

Изображение

Някакъв съвет за тези гъбки, ядат ли се, кулинарни качества ?
Миришат определено на дървесни гъби, най-малките има нещо като паяжинка при отварянето на шапката отдолу.

Иначе, доста места обиколих,
Гъби има, ама за ядене - няма :D !
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

G.Petkov написа:Първо да направя.......
Изображение
Миришат определено на дървесни гъби, най-малките има нещо като паяжинка при отварянето на шапката отдолу.

Гледам няма отговор. Жалко!
Моето мнение е следното:
1. Има гъби, които са с много разновидности. От многото разновидности само една-две са неядливи, останалите са ядливи.
Такива гъби са търсени и ползвани за храна от повечето хора. Гълъбки, сърнели,манатарки и др. При тези гъби рискът е малък.
2. Природата естествено е създала и обратното - семейство гъби с много неядливи разновидности и само една-две са ядливи При такива гъби опасността е доста по-голяма. С тях хората не обичат(не трябва) да рискуват. Пример - орешарките (има и други).
Та така - според мен снимките по-горе са от втората група и аз не бих рискувал с тях.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Благодаря на bgbul за съвета !
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

G.Petkov написа:
И на два стари пъна, намерих ето тези гъби,
Снимах и с телефона, че ми паднаха батериите на фотоапарата, ама в колата имам винаги резервни :D ,

Изображение

Изображение

Изображение

Првет колеги гъбари,
Според мен гъбата от снимката е Armillariella mellea, може би известна като Кичуреста пънчушка (да се има предвид условностите при разпознаване на гъби по снимка)
http://www.nariba.com/forum/gallery/ima ... age_id=521
В галерията ми има още няколко снимки.
Аз и махам пънчето, и бера само млади екземпляри. Споровия прашец е бял. Вкусови качества по моя преценка средни.
Поздрави и спорен гъбобер през почивните дни.
Аватар
Encho-master
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Encho-master »

Това е резултата от последните дни разходки из горите :D
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от s4etovod »

Ееее браво колега :drinkers: Таман се чудих дали някой няма най-накрая да се включи с добър есенен излет. Браво!!

Аз днес за час в близост до София - няколко поотминали рижики. Това търсих, доволен съм от бързата разходка и считам сезонЯ за добър и закрит :drinkers:
Аватар
mantaray
новобранец
новобранец

Мнение от mantaray »

Encho-master- Прекрасен късмет си имал,колега,поздравления. Особено за кладниците, а манатарките и булките са ........черешката на тортата. Дай Боже, всекиму :supz:
Ars longa, vita brevis
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Хора къде ги намирате тези ноемврийски манатарки, защо и при нас няма... Encho-master, много те моля кажи в кой край на България се случва това - поне коя област или коя планина и в каква гора? И най-важното: дали мястото е същото, което традиционно и през лятото ви дава добри находища на манатарки или такова, което през лятото няма, а има само през есента?
По кюстендилско през есента има много рижики, през повечето години и доста сърнели, а за масловките само ще кажа, че в едно тукашно село един даже ги изкупуваше макар и по 50ст, но манатарки и булки съм виждал точно веднъж... Булка - преди 2 седмици, набрана на около 10км от най-западната точка на България, като после веднага се изстрелях, но не открих нищо, а една голяма манатарка намерих на 20ти октомври миналата година на 1600м височина в едни буки до един път, целодневно огрявани от слънцето.
Уф, всичко давам да открия 3 застаряващи манатарки, с които да направя един празник на панираната манатарка...
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”