Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Сом хулиган !!!
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
Сом хулиган !!!
Здравейте колеги ! През есента на 2005 година,реших да половя сом на кльонк ,на язовир Кърджали. Бях отседнал на Главатарци,и се пуснах срешу него в големия залив .Дълбочината беше около 31 метра ,и цареше пълно безветрие .Наближаваше буря ,и аз споделих с моето момиче ,че времето ме притеснява.Беше 21 часа,почти тъмно. Пуснах две въдици на костур,и започнах да кльонкам . Не се минаха и 10 минути,и заваля леко.Започна да гърми и да се святка. Ние стояхме на едно място,и сонара не показваше риба.Тъкмо бях решил да си ходим ,и стана интересно: - НЕШО ЗАПОЧНА ДА УДРЯ ЛОДКАТА ОТ ДОЛУ ! ''Голям кеф "" От начало помислихме че сме опрели в подводни скали ,обаче такива нямаше а пък и ''ОНОВА'' продължаваше да се удря ,и де се търка по дъното на лодката. Нали се сещате, как се е почувсвува жена ми ......,а и на мен не ми беше много приятно ,да понасям тази,най вероятно сомска интервенция . Сонара остана безмълвен,въпреки че ми е много верен. Заваля още по силно и се наложи да се прибираме. Идо днес ,не мога да си обясня поведението на тази риба .Говорил сам с много колеги за тази случка, и повечето се въздържат. Ако някой от вас има подобен случаи,нека да го опише.Знам как напада вързан на брега с въже сом.Той е направо като зло куче,хапе здраво. През 2006 година имам около 100 излета за сом на клъонк.2007 имам около 80 .Клъонкам от 1997 година,но такова нещо не ми се е случвало. Какво мислите за този случай колеги ?
И падащата звезда е била изгряваща .
До колко процента си сигурен че е било сом колега? И на мен ми се е случвало подобно нещо - 3 удара под лодката при дълбочина от над 10 метра, последва учудване и същата мисъл в главата ми, но след като отмина видях че е дънер над който сме минали а не риба..
Все пак при теб е било тъмно +21:00, кво точно виде? Тъмното може да създаде многобойни илюзий в главата на очакващия рибар.
Все пак при теб е било тъмно +21:00, кво точно виде? Тъмното може да създаде многобойни илюзий в главата на очакващия рибар.

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
Колега аз съм родом от Кърджали сега живея във Пловдив.Аз мисля че това което ти се е случило е абсолютно възможно.Познавам този язовир почти да не кажа перфектно,хващал съм там големи риби а съм чувал за още по големи.Тъй че аз лично вярвам че може да е сом.И аз имам една подобна случка само че на "Студен кладенец".
Освен някой крастав ском да е решил да се почеше а ? 
За такова нещо не съм чувал, НОО аз със баща ми и моите приятели кльонкаме от преди 1990-та. Та и ние имаме опит май. Та така с опита беше само за въведение, та най опитния влезна да кльонка един ден и след 30 мин се върна с гребна лодка сато самолет. Изправен в лодката гребе колкото сила има. И казва, как като си кльонкал до него на 2 метра се показал няколко пъти гърбина дебела колкото балона на лодката, а лодката военна надувна на 12 човека. И голям страх било да го не лапне
.
Та всичко възможно , но ако не си го видял може и накой дънер или за някое останало дърво да си се закачил .

За такова нещо не съм чувал, НОО аз със баща ми и моите приятели кльонкаме от преди 1990-та. Та и ние имаме опит май. Та така с опита беше само за въведение, та най опитния влезна да кльонка един ден и след 30 мин се върна с гребна лодка сато самолет. Изправен в лодката гребе колкото сила има. И казва, как като си кльонкал до него на 2 метра се показал няколко пъти гърбина дебела колкото балона на лодката, а лодката военна надувна на 12 човека. И голям страх било да го не лапне

Та всичко възможно , но ако не си го видял може и накой дънер или за някое останало дърво да си се закачил .
-
- ще става разбирач
И на мен ми е излизал на няколко пъти на 4-5 м. сом,взимал ми е на един метър дълбочина/ забравил бях да спусна рибката/ ,Взимал ми е от дъното,и какво ли не .... Но онова си беше риба.Сега като пиша жена ми е до мен ,много пъти сме обсъждали случаят.Няма грешка,беше риба !!!
И падащата звезда е била изгряваща .
-
- учете се от него
Сигурно е бил мъжки и е помислил лодката за себеподобен от другия пол , пак че сте се разминали само с едно ухажванегуслар написа:Колега,тук става въпрос за удари и стъргане,които определено отклоняваха лодката и тя започваше да се завърта.Споменах че клъонкам от 1997 г. не случайно,а за да подчертая че имам голям опит във водата.Не..... изключено е да е било дънер,беше живо , и яко.

На мене ми се е случвало това на теца.Даже още ми се смеят като го разказвам,но е истина.Бях с Васко от Кюстендил така,че не си внушавам.Това е едно място на теца в ъгъла от към комините.Дълбочината е 4-5м.Там съм ги вдигал редовно,но усещат и не взимат.Тогава се пуснах от далече без да кльонкам.Вятара ме закара там.И когато стигнах чукнах само веднаж.Сома дойде и се отърка под мене и леко завартя лодката.
Иначе съм вдигал доста до горе,но никога не ми е взимал след това.Само веднаж на Жребеца хванах една 15-ка но не съм сигурен дали е същия,защото го видях на 10м. от мен а ми взе някаде след 3-4 сек. от 6м дълбочина.
Дебели салами през деня на 2м от мене съм виждал на Рабиша и Студен Кладенец.Показват се бавно и се гмуркат така.Но единия изпляска накрая с опашката и ни изпръска очите.
Иначе съм вдигал доста до горе,но никога не ми е взимал след това.Само веднаж на Жребеца хванах една 15-ка но не съм сигурен дали е същия,защото го видях на 10м. от мен а ми взе някаде след 3-4 сек. от 6м дълбочина.
Дебели салами през деня на 2м от мене съм виждал на Рабиша и Студен Кладенец.Показват се бавно и се гмуркат така.Но единия изпляска накрая с опашката и ни изпръска очите.
-
- учете се от него
И аз не съм кльонкал , но може да стигна и до там!Вероятно когато това се случи ще премина в друга категория риболовци , т.с ще трябва да ударя мандалото на останалото и вероятно това -за сега не се случва , вероятно няма и да се случи- как ще ходя за сом с "корабче" и отделно ще клеча да ловя уклеи или червеноперки "на скорост" или с някакви клечки(фидери) или със Сбиролино кефалчета по 200-300гр. Чудя се все пак , дали това да се случи
Това което знам за кльонкането е че звука от кавитацията пред челото на кльонка имитира перфектно , звука при поглъщане на жертвата при храненето на тия добичета- това е и причината да се вдигат нагоре , чел съм и в чужди издание за единични случаи като този , дори за хваната и охлузена ръка при самото кльонкане!!!
п.п. това за "женския" беше шега , да ме извини колегата , обаче е имало и такава версия за кльонкането , после се оказва че и двата пола го "вдигат"

Това което знам за кльонкането е че звука от кавитацията пред челото на кльонка имитира перфектно , звука при поглъщане на жертвата при храненето на тия добичета- това е и причината да се вдигат нагоре , чел съм и в чужди издание за единични случаи като този , дори за хваната и охлузена ръка при самото кльонкане!!!
п.п. това за "женския" беше шега , да ме извини колегата , обаче е имало и такава версия за кльонкането , после се оказва че и двата пола го "вдигат"

Намам толко дълъг стаж в тоя риболов като колегата гуслар но на 100% съм сигурен че в неговия случай това е било сом.Някъде преди 5 години бях на Жребчево и имах подобен случай.Беше светло и в лодката бяхме трима,аз седях на балона на лодката отзад до транеца и кльонках,в един момент усетих тъп но доста силен удар в балона точно под мен.Казах на двамата които бяха с мен но те не го взеха на сериозно и почнаха да ме бъзикат,огледах покрай лодката да не би да сме ударили нещо въпреки че времето беше тихо и язовира беше стъкло и лодката не се движеше изобщо.Докато се оглеждах и отворковците ме бъзикаха,30-40 секунди след удара едната пръчка се сгъна и след кратка бораба извадих сома 17кг.Докато се радвахме на рибата на 10тина метра от лодката се обърна още един сом като направи як кръг и опашката му се видя съвсем ясно. Та така че съм сигурен че това което разказва гуслар е съвсем вярно..
-
- сериозен играч
Понеже виждам връзка с темата , ще ви кажа какво се случи когато хванах втория сом на Ивайловград. Първия излезе колтурен дърпа- дърпа накрая се умори и опъна мустаките. Вторият обаче се вдигна и един час ту се появяваше до стръвта ту под нея , вдигаше се и се залепяше буквално за нея и стоеше цели минути така но не взимаше, после изчезваше за 5-10 минути и пак се връщаше и така поне десет пъти . Накрая удари и интересното е че може би само след десет минути борба много лесно го вдигнах до горе и тогава той започна да се блъска и хапе моята лодка. После се обръщаше и се засилваше към лодката на Карфиците и с нея правеше същото . И така ту в едната лодка ту в другата и то с голяма скорост , но нито един път не се опита да се устреми на долу. Накрая като ги пускахме когато се опитах да отрежа въжето на същият този , той ме ухапа и после на няколко пъти когато посягах към него и ръката ми стигашие на около 60 см отново и отново я атакуваше. А първия си беше кротанчо и такъв си остана до края. Колкото и да го пробвахме тои не пожела да нападне. Така че едни са по-агресивни а други не . Та в случката с лодката на колегата може да е участвал някой нервноболен сом

-
- сериозен играч
Re: Сом хулиган !!!
Според мен по интересното е как си направил 100 излета за 365 дни. Като имаме в предвид че сома е активен на кльонк една трета от годинатагуслар написа: През 2006 година имам около 100 излета за сом на клъонк.2007 имам около 80 .