Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спасяване на примамка?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Спасяване на примамка?
Днес си забравих въжето с куката и закачих една клатушка на дърво,напънах я и цопна във водата на около 4-5 метра,помня я точно къде е,но проблема е,че е дълбоко мястото.Сещате ли се как може да я извадя.Един комшия ми предложи летва с кука и да сложа магнит,но така ми се вижда малък шанса или с тея блакониерските парашути,но не знам те потъват ли до дъното.Идеята ми е да е нещо като грапа или мрежа и мисля,че бих я спасил.Предложете някоя идея...
Re: Спасяване на примамка?
За тази примамамка не знам колега,но в Русия съм виждал приспособление за откачане във форма на цилиндър от месинг с резби и капачки от двата края и прорез.Когато закачищ, отваряш прореза,вкарваш влакното и законтряш с капачките като ги развърташ и затваряш прореза,пускаш го по кордата като преди това го завързваш с дебело влакноризпъваш линията и когато стигнеш примамката започваш да удряш по нея с придърпване и отпускане на цилиндъра докато куката се откачи.Дано съм ти бил полезен.Наслука!!!
Синджир 

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Клатушката се откъсна от влакното и падна във водата,днес си направих нещо като грапа,но не я извадих.Иначе имам едно 10м въже с желязна голяма тройка и като се закачи някъде направо чупя клона,но в случая не го носех,а и времето ми накъсяваше...
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Ех, колега, ти ако за една клатушка правиш такива гимнастики, представям си какво ще е ако закачиш воблер за 30 лева на 20 метра от брега...
Водолазен костюм ли ще помъкнеш с тебе за такива случаи?
Приеми, че в спининга примамки се късат и се губят, няма как да не закачиш някъде. Някой беше казал, че те са консуматив. Вярно е, макар и да е скъп.

Приеми, че в спининга примамки се късат и се губят, няма как да не закачиш някъде. Някой беше казал, че те са консуматив. Вярно е, макар и да е скъп.
Sleepwalker_ написа:Ех, колега, ти ако за една клатушка правиш такива гимнастики, представям си какво ще е ако закачиш воблер за 30 лева на 20 метра от брега...Водолазен костюм ли ще помъкнеш с тебе за такива случаи?
От утре се снабдявам с тежководолазен костюм и отивам да си търса всички воблери дето съм скъсал по дъното на Дунав

Звънни после че за 3 излета 2 пакетчета с вирбели заминахаivailovd написа:Sleepwalker_ написа:Ех, колега, ти ако за една клатушка правиш такива гимнастики, представям си какво ще е ако закачиш воблер за 30 лева на 20 метра от брега...Водолазен костюм ли ще помъкнеш с тебе за такива случаи?
От утре се снабдявам с тежководолазен костюм и отивам да си търса всички воблери дето съм скъсал по дъното на Дунав

- кирил великий
- разбира нещата
Здравей exploited,
Най-гадното в блеснарството е губенето на блесни.
Използва се "откопчалка" (отцеп на руски), когато блесната се е закачила на дъното не само близко до брега, а и по далеч. Откопчалката се пуска по влакното (вързана на сезал) и откопчава куката от закачката.

Твоята блесна е била закачена над главата ти в клоните. Откопчалката, както писах, е вързана за дълъг сезалов шнур и е тежка. Ако клонът, на който е закачена е достатъчно гъвкъв, замяташ откопчалката и го прехвърляш и сезалът се засуква около клона. Теглиш докато го извиеш към теб и го хванеш, или пък догато го счупиш, ако е сух и негъвкъв. Ако не можеш нито да извиеш клона, нито да го счупиш губиш и отцепа, но той е евтина работа и можеш да си направиш всякакви подръчно.
А моят начин за откачване на кука по течение (що да не може и тройка от блесна) е да напрява кръг от клончета с много листа (сплетен като за Цветница) да го промуша през пръта и макарата да го пусна по влакното към мястото на закачането и да изчакам течението да откачи куката. Същото става и когато на затворен водоем има умерен и силен вятър. Да добавя, че за яки тройки се съмнявам, че ще стане по този начин.
Най-гадното в блеснарството е губенето на блесни.
Използва се "откопчалка" (отцеп на руски), когато блесната се е закачила на дъното не само близко до брега, а и по далеч. Откопчалката се пуска по влакното (вързана на сезал) и откопчава куката от закачката.

Твоята блесна е била закачена над главата ти в клоните. Откопчалката, както писах, е вързана за дълъг сезалов шнур и е тежка. Ако клонът, на който е закачена е достатъчно гъвкъв, замяташ откопчалката и го прехвърляш и сезалът се засуква около клона. Теглиш докато го извиеш към теб и го хванеш, или пък догато го счупиш, ако е сух и негъвкъв. Ако не можеш нито да извиеш клона, нито да го счупиш губиш и отцепа, но той е евтина работа и можеш да си направиш всякакви подръчно.
А моят начин за откачване на кука по течение (що да не може и тройка от блесна) е да напрява кръг от клончета с много листа (сплетен като за Цветница) да го промуша през пръта и макарата да го пусна по влакното към мястото на закачането и да изчакам течението да откачи куката. Същото става и когато на затворен водоем има умерен и силен вятър. Да добавя, че за яки тройки се съмнявам, че ще стане по този начин.
- monzata
- вече хвърля и на тежко
тоя номер иам чувството 4е ще проработи само при лодка и вертикално надолу , опитвал съм да откача в течение - е не става , трябва да съм то4но над примамката по течението (т.е. нагазил) 4е да изпъна влакното и отцепа да стигне до примамката , иначе стига до водата и провисва влакното и дотам .....
exploited написа:Клатушката се откъсна от влакното и падна във водата
Човека каза,че е паднала във водата,не че е закачил на дъното или в клоните,иначе за методите за откачване евала!!!

- pachosz
- сериозен играч
По-горе в темата naskobo писа са синджир. Той помага много често наистина, но при воблери, където в повечето случаи се закача на свободната тройка, и от там яко дърпане
За блесната не знам ще подейства ли.
В случая обаче щом блесната е без влакно и на дълбоко място, по-добре да не се занимава колегата с нея, да не вземе да се удави за една блесна, пък била тя и от 15-20 лв. ако ще.
Ако е не е на река и течение, може да се правят опити с разни магнити, ако блесната я лови такъв, ама дали си заслужава...

В случая обаче щом блесната е без влакно и на дълбоко място, по-добре да не се занимава колегата с нея, да не вземе да се удави за една блесна, пък била тя и от 15-20 лв. ако ще.
Ако е не е на река и течение, може да се правят опити с разни магнити, ако блесната я лови такъв, ама дали си заслужава...
Не си заслужава.Опитах с едно приспособление грапа,но нищо не стана,а за дървета кука с дълго въже е незаменимо.По клоните нямам скъсана и 1 блесна,а ако е много обрасло мястото се случва да закача.Поздрави и по-малко скъсани примамки!