Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
lusienn
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от lusienn »

Я да каже някой,как е по Пернишко.Че утре или други ден се чудя дали да не се крият там.Около Лобуш-някой ходил ли е скоро-за гъби.Аз къде и да отивада за риба,винаги оглеждам и около водоема за гъби-не обичам да съм капо.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

гали, Boletus lupinus е, но гъбата не е ядлива (не е и отровна). Суша я за да я изпратя да си я изследват в БАН.
И леко с иронията, че сме чувствителни.....
desi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от desi »

Днес направих една малка разходка около София. Сърнели намерих 5-6 бр., но вече преминават, масловки има много, рижинки имаше също, но малко. В една широколистна гора намерих и една гъба която прилича на манатарка с дебело пънче, но като я отрязах, бавно-бавно почна да почернява. Мисля, че не е дяволска гъба такива съм виждал много. Не знам точно каква е, и сигурно ще я изхвърля.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

desi написа:Днес направих една малка разходка около София. Сърнели намерих 5-6 бр., но вече преминават, масловки има много, рижинки имаше също, но малко. В една широколистна гора намерих и една гъба която прилича на манатарка с дебело пънче, но като я отрязах, бавно-бавно почна да почернява. Мисля, че не е дяволска гъба такива съм виждал много. Не знам точно каква е, и сигурно ще я изхвърля.
Брезова или габърова манатарка. В зависимост от дървото под което расте става с оранжева шапка (брезова) или с тъмно кафява шапка (габърова).
Това, че почернява е категоричен белег за разпознаване.
Много вкусна манатарка. Аз не бих я изхвърлил. Рядко съм толкова категоричен по снимка.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Въпреки немалките очаквания за днешния излет,
Резултата бе почти нищожен :D !
Нямаше нови гъби, въпреки дъжда в четвъртък,
По късно племенникът ми се обади, че по-високо в Стара планина са намерили малко сърнели,
Ама вече не ми се катерят стръмни баири :D ,
Затова и останах без гъби :wink: ,

Изображение

Изображение

Ще пробвам през другата седмица !
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Вчера за пръв път ходих за гъби около София :) От скоро съм тук и нямам никаква идея къде се ходи и кои са добрите места за целта... Затова просто погледнах картата, избрах си едно близко селце и се отправих натам :oops: :lol: За мое най-голямо учудване, гъби все пак намерих: доволно рижика и тук-там някоя масловка. От първата никога не бях намирал/брал и винаги съм мислел, че не расте по местата, където досега съм ходел :roll: Сега обаче не съм толкова сигурен. Много добре се "крие" това чудо :shock: :lol: :lol: Първата, която намерих бе на място, откъдето минах внимателно поне 2-3 пъти :roll:
От кулинарна гледна точка също съм впечатлен - много вкусна гъба!

Ще опитам по-късно да пусна и някоя снимка от вчерашната разходка ;)

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Момци на Витоша над Трендафила, под Здравец и Звездица и към Селимица доволно жълт корал, сърненки, есенна миризливка, виолетова тръбенка. На колегата, който ме е питал за разликата между тигровата гъба и мишата гъба мога да кажа, че тигрова не съм срещал в природата, а мишата е с размерите на челядинката и расте на полянки или на пътечки. Има сива шапчица, краче и ламелки, а отгоре е с по-тъмни жилки. Отлично мезе като, туршия с 4% сол.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Колеги, да бланширам ли кладница приде да я панирам, или не? Не знам как е при Вас, но по нашия край има само есенна миризливка и чат пат някоя ливадна виолетка.Силно се надявах да е излязла манатарка, но не би.Един колега ловец ми донесе кладници с големина на слонско ухо :D и съм ги подготвил за паниране, но четох различни мнения относно бланширането, та затова искам да питам професионалисти.
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Има, все още има
Изображение
Двете гъбки пред бутилката - една дълго търсена гъба - бакърен овчи нос
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

бакърен овчи нос - при мен са често срещани - Варненско. Ти къде ги търсиш?
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

В иглолистните гори на Витоша, Плана, Лозенска планина, Верила, Рила, Пирин, Алиботуш, Беласица, Огражден, както и в планините на западна България (близо 20-на). Обикновения овчи нос тук като че ли се среща по-често.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Vihara написа:Колеги, да бланширам ли кладница приде да я панирам, или не? Не знам как е при Вас, но по нашия край има само есенна миризливка и чат пат някоя ливадна виолетка.Силно се надявах да е излязла манатарка, но не би.Един колега ловец ми донесе кладници с големина на слонско ухо :D и съм ги подготвил за паниране, но четох различни мнения относно бланширането, та затова искам да питам професионалисти.
Колега, бих те посъветвал не само да я бланшираш, а да я посвариш така около три минути във вода със сол. Преди това я нарежи на парчета около две кибритени кутии големи. Изцеди я върху домакинска хартия, подсуши я с домакинска хартия пак и после я панирай. Сигурен съм, че ще ти хареса повече, отколкото чрез директно паниране. Някои приятели вместо сол разтварят във водата "Вегета".
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

И още нещо колега. Виж тези с размер на слонско ухо да не са много стари и жилави. Аз на такива не вземам дръжките и частта до тях. Те не само че са жилави , но и понагарчат! Та виж, пробвай крехки ли са и ако не, режи и хвърли частта непосредствено до дръжките. И още едно нещо. Ако имаш голямо количество можеш да си направиш отлична туршия, като редиш ред нарязана на ленти кладница, ред кълцано зеле, ред рязана кладница, ред чушки върхари и т.н. до напълването на съда. Заливаш с 4% саламура от морска сол и една седмица обръщаш буркана по един.два пъти дневно, за да се преточи саламурата. Ако имаш материал, пробвай и после пиши как ти е вървяла ракийката. :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Диканаров написа:... Ако имаш материал, пробвай и после пиши как ти е вървяла ракийката...
Еййййй,
Диканаров винаги е успявал да ме накара да се усмихна :D !
Тази година не можахме да се видим,
Но идва следващата :D !
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Благодаря и на двама Ви, но вече бях ги приготвил и по някакво стечение на обстоятелствата изпълних препоръките Ви без да съм ги чел :D .Първо си спомних съветите на Великий относно едни други гъби, а отстраняването на дебелите жилави пънчета и околността им дойде от самосебе си.Страхотна гъба - има вкус на пилешко, леко жилава и сочна.Дойде ми на мисъл следващия път когато ми попадне кладница, при варенето и да сложа във водата и малко пилешки бульон, за да добие освен пилешки вкус и такъв аромат :D Относно туршията предложена от Диканаров - имам леля в село Дивчовото(до Черни вит) и там правят така туршия от кладница, само че с карфиол накъсан на ситно - вкусотия.Искам да питам обаче, какво точно имаш предвид със "Саламура" - вода и сол ли, или се добавят оцет, олио и подправки?Ще се радвам да споделиш, Диканаров.В къщи имам няколко бурканчета такава туршийка, но при тях първо е сварена кладницата във вода, сол, малко оцет, бахар, чер пипер на зърна и дафинов лист, след което е оставена да се отцеди и изстине и е залята с топла марината получена от кипването на оцет, вода, малко олио, сол , чер пипер и бахар.След като поеме от маринатата и поизстине са добавени ситно счукан чесън и магданоз и е наредена плътно в буркани.Много ми е на сърце :D
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”