Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Я да каже някой,как е по Пернишко.Че утре или други ден се чудя дали да не се крият там.Около Лобуш-някой ходил ли е скоро-за гъби.Аз къде и да отивада за риба,винаги оглеждам и около водоема за гъби-не обичам да съм капо.

Риболовци.
гали, Boletus lupinus е, но гъбата не е ядлива (не е и отровна). Суша я за да я изпратя да си я изследват в БАН.
И леко с иронията, че сме чувствителни.....
И леко с иронията, че сме чувствителни.....
Днес направих една малка разходка около София. Сърнели намерих 5-6 бр., но вече преминават, масловки има много, рижинки имаше също, но малко. В една широколистна гора намерих и една гъба която прилича на манатарка с дебело пънче, но като я отрязах, бавно-бавно почна да почернява. Мисля, че не е дяволска гъба такива съм виждал много. Не знам точно каква е, и сигурно ще я изхвърля.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Брезова или габърова манатарка. В зависимост от дървото под което расте става с оранжева шапка (брезова) или с тъмно кафява шапка (габърова).desi написа:Днес направих една малка разходка около София. Сърнели намерих 5-6 бр., но вече преминават, масловки има много, рижинки имаше също, но малко. В една широколистна гора намерих и една гъба която прилича на манатарка с дебело пънче, но като я отрязах, бавно-бавно почна да почернява. Мисля, че не е дяволска гъба такива съм виждал много. Не знам точно каква е, и сигурно ще я изхвърля.
Това, че почернява е категоричен белег за разпознаване.
Много вкусна манатарка. Аз не бих я изхвърлил. Рядко съм толкова категоричен по снимка.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Въпреки немалките очаквания за днешния излет,
Резултата бе почти нищожен
!
Нямаше нови гъби, въпреки дъжда в четвъртък,
По късно племенникът ми се обади, че по-високо в Стара планина са намерили малко сърнели,
Ама вече не ми се катерят стръмни баири
,
Затова и останах без гъби
,

Ще пробвам през другата седмица !
Резултата бе почти нищожен

Нямаше нови гъби, въпреки дъжда в четвъртък,
По късно племенникът ми се обади, че по-високо в Стара планина са намерили малко сърнели,
Ама вече не ми се катерят стръмни баири

Затова и останах без гъби

Ще пробвам през другата седмица !
Вчера за пръв път ходих за гъби около София
От скоро съм тук и нямам никаква идея къде се ходи и кои са добрите места за целта... Затова просто погледнах картата, избрах си едно близко селце и се отправих натам
За мое най-голямо учудване, гъби все пак намерих: доволно рижика и тук-там някоя масловка. От първата никога не бях намирал/брал и винаги съм мислел, че не расте по местата, където досега съм ходел
Сега обаче не съм толкова сигурен. Много добре се "крие" това чудо
Първата, която намерих бе на място, откъдето минах внимателно поне 2-3 пъти
От кулинарна гледна точка също съм впечатлен - много вкусна гъба!
Ще опитам по-късно да пусна и някоя снимка от вчерашната разходка
Поздрави!

От кулинарна гледна точка също съм впечатлен - много вкусна гъба!
Ще опитам по-късно да пусна и някоя снимка от вчерашната разходка

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- Диканаров
- кандидат преподавател
Момци на Витоша над Трендафила, под Здравец и Звездица и към Селимица доволно жълт корал, сърненки, есенна миризливка, виолетова тръбенка. На колегата, който ме е питал за разликата между тигровата гъба и мишата гъба мога да кажа, че тигрова не съм срещал в природата, а мишата е с размерите на челядинката и расте на полянки или на пътечки. Има сива шапчица, краче и ламелки, а отгоре е с по-тъмни жилки. Отлично мезе като, туршия с 4% сол.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Колеги, да бланширам ли кладница приде да я панирам, или не? Не знам как е при Вас, но по нашия край има само есенна миризливка и чат пат някоя ливадна виолетка.Силно се надявах да е излязла манатарка, но не би.Един колега ловец ми донесе кладници с големина на слонско ухо
и съм ги подготвил за паниране, но четох различни мнения относно бланширането, та затова искам да питам професионалисти.

- чпс
- ще става разбирач
Има, все още има

Двете гъбки пред бутилката - една дълго търсена гъба - бакърен овчи нос

Двете гъбки пред бутилката - една дълго търсена гъба - бакърен овчи нос
бакърен овчи нос - при мен са често срещани - Варненско. Ти къде ги търсиш?
- чпс
- ще става разбирач
В иглолистните гори на Витоша, Плана, Лозенска планина, Верила, Рила, Пирин, Алиботуш, Беласица, Огражден, както и в планините на западна България (близо 20-на). Обикновения овчи нос тук като че ли се среща по-често.
- кирил великий
- разбира нещата
Колега, бих те посъветвал не само да я бланшираш, а да я посвариш така около три минути във вода със сол. Преди това я нарежи на парчета около две кибритени кутии големи. Изцеди я върху домакинска хартия, подсуши я с домакинска хартия пак и после я панирай. Сигурен съм, че ще ти хареса повече, отколкото чрез директно паниране. Някои приятели вместо сол разтварят във водата "Вегета".Vihara написа:Колеги, да бланширам ли кладница приде да я панирам, или не? Не знам как е при Вас, но по нашия край има само есенна миризливка и чат пат някоя ливадна виолетка.Силно се надявах да е излязла манатарка, но не би.Един колега ловец ми донесе кладници с големина на слонско ухои съм ги подготвил за паниране, но четох различни мнения относно бланширането, та затова искам да питам професионалисти.
- Диканаров
- кандидат преподавател
И още нещо колега. Виж тези с размер на слонско ухо да не са много стари и жилави. Аз на такива не вземам дръжките и частта до тях. Те не само че са жилави , но и понагарчат! Та виж, пробвай крехки ли са и ако не, режи и хвърли частта непосредствено до дръжките. И още едно нещо. Ако имаш голямо количество можеш да си направиш отлична туршия, като редиш ред нарязана на ленти кладница, ред кълцано зеле, ред рязана кладница, ред чушки върхари и т.н. до напълването на съда. Заливаш с 4% саламура от морска сол и една седмица обръщаш буркана по един.два пъти дневно, за да се преточи саламурата. Ако имаш материал, пробвай и после пиши как ти е вървяла ракийката. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Еййййй,Диканаров написа:... Ако имаш материал, пробвай и после пиши как ти е вървяла ракийката...
Диканаров винаги е успявал да ме накара да се усмихна

Тази година не можахме да се видим,
Но идва следващата

Благодаря и на двама Ви, но вече бях ги приготвил и по някакво стечение на обстоятелствата изпълних препоръките Ви без да съм ги чел
.Първо си спомних съветите на Великий относно едни други гъби, а отстраняването на дебелите жилави пънчета и околността им дойде от самосебе си.Страхотна гъба - има вкус на пилешко, леко жилава и сочна.Дойде ми на мисъл следващия път когато ми попадне кладница, при варенето и да сложа във водата и малко пилешки бульон, за да добие освен пилешки вкус и такъв аромат
Относно туршията предложена от Диканаров - имам леля в село Дивчовото(до Черни вит) и там правят така туршия от кладница, само че с карфиол накъсан на ситно - вкусотия.Искам да питам обаче, какво точно имаш предвид със "Саламура" - вода и сол ли, или се добавят оцет, олио и подправки?Ще се радвам да споделиш, Диканаров.В къщи имам няколко бурканчета такава туршийка, но при тях първо е сварена кладницата във вода, сол, малко оцет, бахар, чер пипер на зърна и дафинов лист, след което е оставена да се отцеди и изстине и е залята с топла марината получена от кипването на оцет, вода, малко олио, сол , чер пипер и бахар.След като поеме от маринатата и поизстине са добавени ситно счукан чесън и магданоз и е наредена плътно в буркани.Много ми е на сърце