Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Станимир Бегов
разбира нещата
разбира нещата

Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?

Мнение от Станимир Бегов »

Слагай го смело ,те за това са ти го дали (за поводи на брейда).Когато ловя на джиг и да няма щуки слагам по 50-60см флоро ,за да не ми се претрива брейда по камъните.
nestor7
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nestor7 »

Павел Иванов написа:Всичко опира най-вече до твоето си усещане за такъм . При 90MLF2 имаме бърза акция и бавничък строй . Това ще рече , примерно за Марица и затворени водоеми , перфектно засичане на рибата , при добре настроен аванс , особено при работа с брейд . По-далечен кастинг , по-голям кеф при ваденето на улова , по-читаво измаряне на рибата , по-добра работа с по-тънки влакна . При 90MHF2 вече си имаме яка гега . Не знам защо от Филстар като чуят щука веднага я предлагат , но за масовите между кило и пет тя е излишно брутална . Какво имам предвид ? Основно предназначение - въдицата е предназначена за работа с по-дебели и здрави влакна . При по-натегнат аванс директно отнасяш джуките на едрите распери и кефали които евентуално биха ти ударили по реката докато търсиш щуката . Съответно намаляване на ударите на рибите заради по-дебелото влакно . Работата с тънко такова е проблемна щото ще имаш много излишни късания . Лично аз бих заложил на 90MLF2 , 15 - 20 либри читав плетеняк и свестна макара , но както казах - всеки с предпочитанията си :wink:
Сега, да отбележа и аз какво научих. Прочетох всичко във темата и мога да кажа, че мнението по-горе е най-изчерпателното що се отнася до - КАКВО, С КАКВО и КАК (лично за мен КОЙ не ме интересува) - за мен е НАЙ-ИЧЕРПАТЕЛНОТО до което съм се добрал в този форум.

Чета доста, защото ме грабна магията на спининга, от има няма 3-4 месеца въртя по Марица и Тунджа и имам 6-7 рибки като най-голямата е 2,5 кг.

Чета хиляди глупости и никой не казва конкретно с какъв тип пръчка се ходи за конкретен вид риба, хем казвате, че няма универсална пръчка, хем всеки се стреми към такава. Единствено Павел Иванов и Сестрата дават някаква конкретна информация.
За сома всички знаем с какво да ходим :D - не мерси не ми се ходи с гаубица (лично мнение).

Темата замря, явно няма да се говори за Медиум и Хеви, а ще се говори КОЙ КАКВО си е купил. Поне за УЛ ми стана всичко ясно и поне термините УЛ, Л, МЛ, М ..... са ясни.
Строя още ми е мъгляв и неразбирам как го определяте без да огъвате въпросната пръчка или без да сте я барали, ама който е упорит ще търси :lol: то вярно, че пише по пръчките ама имаше нещо за к_рЪ и посоките на компаса при производителя в даден момент на еклиптиката.

Дано пак да живне тази тема и повече хора да споделят големия си опит.

Наслука!
What a beautiful rod, but I just lost the debate about why I needed another rod, she said that I have to many now. And if I am honest with myself, she is right and I do not think she really knows about all of them.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Без практическа проба, само Добратя фея би могла да определи строя на въдицата :lol:

Ето, колега - конкретни пръчки за конкретни видове риба:
За пъстърва 1.80 - 2.10 м, тест 1-5, 2-8 гр.;
За кефал и костур 2.10-2.40м(за по-големи реки), тест 2-8 гр.(има доста повече едри кефали, отколкото пъстърви);
За щука и смадок - примерно 2.40-2.70м, тест 7-21, 10-30 гр;
Както е видно, общо взето с една няма как да минеш.
Типа на риболова е от не по-малко значение, от вида на рибата - при риболов с въртящи блесни и воблери, където с примамката се манипулира активно, особено ако им се придава игра(модерния туичинг) по-удобната въдица е по-късата, докато при риболов със силикон по-дългата е по-рационален избор.
Що се отнаса до строя, там въпроса е като при циците - един харесва малки и стегнати, друг - големи и стегнати, трети намира, че важно е да са големи, пък ако ще да са провиснали... Но всичко е субективно - принципно за блесни удачни са по меки(параболични) като строй и среднобързи като акция пръчки, а за джиг - по-твърди като строй и бързи като акция.
Важно е да се има предвид, че при натоварване всяка въдица става параболична(ако не се счупи преди това - нещо което важи с пълна сила за евтините бобеници с претенции), а понятията "строй" и "акция" всъщност описват едно и също нещо - поведението на въдицата, в статичен и динамичен аспект.
http://www.fishing-tackle.bg/articles/s ... -rods.html" onclick="window.open(this.href);return false;

п.с.
nestor7 написа:... Поне за УЛ ми стана всичко ясно и поне термините УЛ, Л, МЛ, М ..... са ясни.
...
Е, все е нещо - на мен с времето все по-малко неща са ми ясни...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
nestor7
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nestor7 »

Мерси за четивото, още по образован съм сега. :partyman:

Ако бях чел преди да ходия в магазина сега нямаше да имам 2 пръчки с препокриващи се акций, но различни дължини и строеве. Но пък не е толкова зле, практическия опит е по-важен и от четенето.

Вече знам каква ще е следващата ми пръчка тъй като с това презапасяване откъм мощ убиваме кефа от закачането и борбата с рибата, ама кво да правиш като в нашата родина 300 евро не са както за германеца тия пари.

Аз като тръгна на риболов искам да търся определена риба и такъма трябва да е съобразен с рибата, както и ловеца за лов на патки не ходи с браникета с който се убиват диви прасета.

Ще си търся от ML към М в границите 3-20 г. с F строй, спрях се на прослувутия Авид - AVS90MLF2, но не бързам, отворен съм за предложения :D

Ще се целя в кефал и распер, не са еднакви риби, но шанса да ми удари 5 кг. и нагоре распер не е голям, реките са Марица край Пловдив и Тунджа край Срем и Елхово, предимно воблери, клатушки до 15 г. и блесни размер 1-2 до макс 3.

Четох че е малко се тормози с 3-ти размер блесни в течение, предполагам заради дължината си която не е малка.

След като чета вече 3-ти месец форума мога да си направя изводите за грешките ми, но пък без грешки няма поука.

Няма да е зле хората с голям опит и ловили с много модели пръчки да споделят с какви пръчки ходят на риболов за съответния вид риба.
Не искам да съм нахален, който иска може да сподели.
Аз като начинаещ седя и 3-4 месеца, чета и се питам кому са нужни толкова разновидности на модели, акций, строеве, дължини, карбони, водачи, влакна, макари, примамки, куки, а от там следва и как да си настройш такъма.

Аз го правя от кеф и не ходя на реката за да хвана на всяка цена нещо и да го сложа на масата, заради тръпката е :D

Айде, че се отплеснах.
Наслука
What a beautiful rod, but I just lost the debate about why I needed another rod, she said that I have to many now. And if I am honest with myself, she is right and I do not think she really knows about all of them.
Аватар
stanik
новобранец
новобранец

Мнение от stanik »

Здравейте,писах и в една друга тема ,но само един колега отговори,може би не е често преглеждана.Затова реших и тук да задам същия въпрос.От скоро се запалих по спининговия риболов и от доста четене и разпитване на по запознати от мен разбрах ,че е добре пръта да е двуделен.Поради по голямата транспортна дължина обаче ми се ще да си взема нещо на три части за да го събирам на широчина в багажника(125см).Ще ловя главно в затворени водоеми от брега и съм се насочил към дължина 270-300см. и евентуално тест за примамки около 5-25 или 7-28(поправете ме ако греша).Може ли някой да ми каже дали има читави триделни или телескопични прътове с посочените параметри.
Въпросния колега ми препоръча Vendetta Spin - Abu Garcia,бих желал да има поне 3-4 варианта за избор.Приемам препоръки и за някакви други модели.Благодаря предварително!
Аватар
boceto84
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от boceto84 »

nestor7 написа:Мерси за четивото, още по образован съм сега. :partyman:

Ако бях чел преди да ходия в магазина сега нямаше да имам 2 пръчки с препокриващи се акций, но различни дължини и строеве. Но пък не е толкова зле, практическия опит е по-важен и от четенето.

Вече знам каква ще е следващата ми пръчка тъй като с това презапасяване откъм мощ убиваме кефа от закачането и борбата с рибата, ама кво да правиш като в нашата родина 300 евро не са както за германеца тия пари.

Аз като тръгна на риболов искам да търся определена риба и такъма трябва да е съобразен с рибата, както и ловеца за лов на патки не ходи с браникета с който се убиват диви прасета.

Ще си търся от ML към М в границите 3-20 г. с F строй, спрях се на прослувутия Авид - AVS90MLF2, но не бързам, отворен съм за предложения :D

Ще се целя в кефал и распер, не са еднакви риби, но шанса да ми удари 5 кг. и нагоре распер не е голям, реките са Марица край Пловдив и Тунджа край Срем и Елхово, предимно воблери, клатушки до 15 г. и блесни размер 1-2 до макс 3.

Четох че е малко се тормози с 3-ти размер блесни в течение, предполагам заради дължината си която не е малка.

След като чета вече 3-ти месец форума мога да си направя изводите за грешките ми, но пък без грешки няма поука.

Няма да е зле хората с голям опит и ловили с много модели пръчки да споделят с какви пръчки ходят на риболов за съответния вид риба.
Не искам да съм нахален, който иска може да сподели.
Аз като начинаещ седя и 3-4 месеца, чета и се питам кому са нужни толкова разновидности на модели, акций, строеве, дължини, карбони, водачи, влакна, макари, примамки, куки, а от там следва и как да си настройш такъма.

Аз го правя от кеф и не ходя на реката за да хвана на всяка цена нещо и да го сложа на масата, заради тръпката е :D

Айде, че се отплеснах.
Наслука
Аз също обикалям тази част на Тунджа и като един не толкова специалист,мога да ти дам съвет за малко по стегната пръчка с маалко по-голяма акция.Шансът за распер над 2.5-3кг не е голям,но пък за щука или сом над 3-4кг не е малък.Аз лично ловя с Energo team trio zander 3м с акция 15-40г.За много от колегите е един голям кол,но за мен е по-добрия избор от прът с тройна цена и два пъти по-малка акция.
П.П.да използвам случая да попитам по-опитните колеги и тези с по-голям стаж за препоръка на добра и удобна спининг чанта до към 50-60лв
https://www.facebook.com/pages/Handmade ... 8341715246" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
nestor7
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nestor7 »

boceto84 написа: Аз също обикалям тази част на Тунджа и като един не толкова специалист,мога да ти дам съвет за малко по стегната пръчка с маалко по-голяма акция.Шансът за распер над 2.5-3кг не е голям,но пък за щука или сом над 3-4кг не е малък.Аз лично ловя с Energo team trio zander 3м с акция 15-40г.За много от колегите е един голям кол,но за мен е по-добрия избор от прът с тройна цена и два пъти по-малка акция.
П.П.да използвам случая да попитам по-опитните колеги и тези с по-голям стаж за препоръка на добра и удобна спининг чанта до към 50-60лв
Здрасти колега,

Аз имам 2 пръчки с такива акций едната си е кол отвсякъде, но другата я сефтосах точно на Тунджа Xzoga Black Mamba 12-50 грама със едно расперче (20 см) и една щука (30 см) пуснати и двете, а преди да ги хвана се пробвах в плитък бързей и видях как ми удрдя :rolleyes: на блесна 2 номер мепс обаче неможа да го лапне (малка ли беше рибата незнам) веднага смених един 5 гр миноу воблер и имах подгонване и скоци пред нен на малък распер. Като ме удари адреналина и си запратих воблера на дървото над рибоците, докато го откача и вече ги бях изплашил.

Идеята на новата пръчка ми е да мятам надалеч със 1-2-ки блесни и воблери до 12-15г. миноу и кранкове, повече малка риба гледам има във Тунджа (мой наблюдения), та искам да си правя кефа като хващам и пускам, а не да ходя да търся 3-5 кг распер дето на 10-20 риболова един път се хваща, аз все пак не ги знам местата. Ходил съм само 3 пъти на тази река и стана любимата ми река, в 2 от излетите имам хванати риби :). Все пак ако удари 5 кг распер е хубаво да не спупи на 2 въдицата, ама тва със настройки на макарата може да се избегне като цяло.

Гледах и Тенри Райаз с 3-18 гр , но пък и парите са му повече, все пак с тия напукани заливки на водачите при Кроатата и ако се наложат ремонти след това Райаз-а изглежда като удачен вариант.

Ще го мисля още не бързам.
Благодаря за мнението и може да направим някой ден един риболов заедно като дойда в твоя край ако искаш :)
Аватар
boceto84
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от boceto84 »

щом е за ходене няма проблем.Обади се :D
https://www.facebook.com/pages/Handmade ... 8341715246" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

nestor7 написа:...
Идеята на новата пръчка ми е да мятам надалеч със 1-2-ки блесни и воблери до 12-15г. миноу и кранкове...
Това е някаква диаметралност и крещящ дисонанс от сорта "запазена манекенка на 60 години". Има с подобни претенции, ама извинявай...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

Мунчо написа:
nestor7 написа:...
Идеята на новата пръчка ми е да мятам надалеч със 1-2-ки блесни и воблери до 12-15г. миноу и кранкове...
Това е някаква диаметралност и крещящ дисонанс от сорта "запазена манекенка на 60 години". Има с подобни претенции, ама извинявай...
Псолютно така е и според мен. Спинингист с една единствена пръчка? Има вариант това да е приемливо, ако ходи само за един и същ вид риба при сходни условия или пък лови сходна по размери риба. Или например човек, който от време на време разнообразява със спиниг само в близкия водоем. Ама да обикаля по различни реки и условия и да търси целенасочено клен, распер и чат-пат щукичка, па що да не е и некое соме - ако се закачи, за уклейчета не разбрах ще търси ли колегата ... :lol: Ако некой измисли такава гега требва да се препоръча за нобелова награда. :lol:

Ама не разбирам какво толкова се терзае колегата. Нали и сега има две пръчки, колкото му е да станат четири? :D
nestor7
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nestor7 »

ynovi написа: Псолютно така е и според мен. Спинингист с една единствена пръчка? Има вариант това да е приемливо, ако ходи само за един и същ вид риба при сходни условия или пък лови сходна по размери риба. Или например човек, който от време на време разнообразява със спиниг само в близкия водоем. Ама да обикаля по различни реки и условия и да търси целенасочено клен, распер и чат-пат щукичка, па що да не е и некое соме - ако се закачи, за уклейчета не разбрах ще търси ли колегата ... :lol: Ако некой измисли такава гега требва да се препоръча за нобелова награда. :lol:

Ама не разбирам какво толкова се терзае колегата. Нали и сега има две пръчки, колкото му е да станат четири? :D
Аз го разбрах, че ще се купуват различни геги за различните условия и риби ама си мисля да не ги правя гегите повече от 3-4 :D . Все пак преди 4 месеца и една нямах, а сега отивам към 3-тата :lol:

Отивам днес да гледам един Lamiglas Eastern European с тест 7-18 гр. и акция Мод-Фаст и предполагам, че ще го взема вместо Авида.

С времето и опита ще се наредят нещата, само да не е горчив със строшени геги, ама всичкото е до късмет то може уклей да удари и сом да го налапа после :drinkers:
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

Аз за пръчките вече се доверявам само марки доказано можещи да правят спинингови пръчки за да ми е мирно на главата после. А то сигурно има китайски и други по-неизвестни и нелоши пръчки, ама според мен тези покупки са малко като руска рулетка... Никога не знаеш със сигурност какво си взел.
Последно взех едно авидче, лайт 1,6-7гр. и много ми хареса и ме грабна като въдица на самия риболов, най-точния тест е практиката - на реката, щото в нас като го тръсках си мислех или по-точно ми се стори, че ще е леко по-лигав отколкото ми се щеше. Та и с тръскане не е гаранция, че може да се прецени.

За Lamiglas Eastern European не съм компетентен да те съветвам, само мога да предполагам по цената, но по-добре някой с много повече опит да ти каже.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Мунчо написа:Важно е да се има предвид, че при натоварване всяка въдица става параболична(ако не се счупи преди това - нещо което важи с пълна сила за евтините бобеници с претенции), а понятията "строй" и "акция" всъщност описват едно и също нещо - поведението на въдицата, в статичен и динамичен аспект.
Мунчо, не всяка. Примерно е таа китайка-джиговица, колкото и да я мъчих, не стана параболична...., дори и при натоварване от 4-ри кг. риби....
Изображение
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

"Дърветата" са отделна категория. :D

Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Мунчо написа:"Дърветата" са отделна категория. :D
Напълно приемам забележката. :lol: :lol: :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”