Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
кирил великий написа:... Г. Петков ..., та нека да го помоля да я определи като "гъбна дащност" - лоша, добра или много добра година?
Да,
И аз смятам, че беше добра годината

И даже ще пусна един ретроспективен пост за най-хубавите излети!
Въпреки малкото дъждове,
Имаше гъби!
Според мен има колеги с мнооооого повече успешни излети,
Ама не всеки е склонен да сподели

А аз,
Дори и малко да намеря,
Ще напиша

rosboz написа:...но тези
се топят в устата...
И аз се загледах в гъбите на rosboz,
Не ги познавам!
Но ....,
Колкото повече ходя за гъби,
Толкова повече разбирам,
Колко малко знам за тях !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Нека разкаже повече, за това което е набрал

ИмаShow_Time написа:Благодаря ви за споделената информация, може да направя една разходка утре в района на Сираково.sharkybg написа:На Аида ниама ништо и ниама и да има кои знаи какво. Виш Спахиево ,Сираково но вече застудиShow_Time написа:Здравейте, има ли колеги от района на Хасково? В последния месец на два пъти си опитах късмета в района на връх Аида, но няма и помен от гъба... Има ли колеги с успех в този район?
Има ли някой друг с отзиви от хасковския регион?...

Начи днес направих първия гъбобер за сезона.

Гъбите бяха в ниско и влажно место. Влагата явно е благодарение на сланите, мъглите и изпаренията от близките водоемчета до поляната

Направих и личен рекорд - днес отбрах най-големия си ливаден пачи крак. Не го премерих с кантарчето колко тежеше, но ми бе най-едрия набран някога - малко по-голям от разперената ми длан !!

На места, бяха така бясно напъпили

Имаше бая големи въртоли и направо очите ми светнаха все едно виждам злато

После се разходих край Марица след Димитровград да повъртя за рибки и там намерих още около 220 грама ливаден пачи крак + 2 ливадни печурки. Направи ми впечатление, че гъбите пак бяха в ниски и влажни места.

Мой приятел си е набрал тоя уикенд доволно манатарки в района на село Езерово

Последно промяна от JettroniX на Нед Ное 17, 2013 11:32 pm, променено общо 1 път.

- G.Petkov
JettroniX написа:...На места, бяха така бясно напъпили![]()
...
За тези,
Ще споделиш ли, за какви гъби става дума ?
- кирил великий
- разбира нещата
Абе такава носталгия ме друса като гледам фотосите на Г. Петков и други колеги, които споделят, че направо не мога да я изразя! Понеже откакто се роди детето е абсурд да ходим за гъби, за риба повече става. То и заради това се върнах след 21 години към рибарлъка. За да съм поне малко на открито. Преди в темата активно споделяха Диканаров и една дама - Пчеличката. Много интересни постове прочетох. Сега за гъби само с агента ми на пазара някой лаф да ударя.G.Petkov написа: Да,
И аз смятам, че беше добра годината,
И даже ще пусна един ретроспективен пост за най-хубавите излети!
Въпреки малкото дъждове,
Имаше гъби!
Според мен има колеги с мнооооого повече успешни излети,
Ама не всеки е склонен да сподели!
А аз,
Дори и малко да намеря,
Ще напиша!
И аз се загледах в гъбите на rosboz,rosboz написа:...но тези
се топят в устата...
Не ги познавам!
На колегата rosboz гъбките са порцеланова копринка и той е прав, че не може да ги яде щом са стари - стават отровни. И другият колега, който казва, че с алкохол и младите стават отровни също е прав и го пише навсякъде, ама отровата не действа на на всички хора. Аз никога не бих посмял да ям копринки, защото пък един съсед, който ги береше пред къщата си в двора и ги ядеше се отрови веднъж като ял и пил силно нескафе. И му чистиха червата с клизма. Но много хора копринките си ги ядат и много ги хвалят. Та такива работи.
- G.Petkov
Оле-леееее
Снимките на Джетроник-са,
Направо ми съсипаха компютърчето
!
Много са добри, ама и много бавно се зареждат
!
Снимките на Джетроник-са,
Направо ми съсипаха компютърчето

Много са добри, ама и много бавно се зареждат

Да, това са група млади гъби - ливаден пачи крак. Когато са наскоро напъпили и условията за растежG.Petkov написа:За тези,
Ще споделиш ли, за какви гъби става дума ?
са перфектни изглеждат отгоре тъмнокафяви а отдолу пънчето им е дебело и тлъсто.
Бера само ливадна печурка,ливаден пачи крак и ако видя - сърнели.
Достатъчно са ми тези 3 вида.

В горите не влизам много.
Снимките дори са преоразмерени

П.П. : Преоразмерих ги още сега как е ?

- майсторчето страхил
- сериозен играч
И аз в събота след риболова си набрах малко ливаден пачи крак ,но нямах късмета като на JettroniX ,просто е суша тази година

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- G.Petkov
Сега е добреJettroniX написа:...П.П. : Преоразмерих ги още сега как е ?

А за ливадния пачи крак:
- първоначално е кафяв отгоре, а после изсветлява, или нещо не съм разбрал ?
- какви са кулинарните му качества ?
Привет, момци!
И тази седмица заменихме риболова с гъбобер
Реших да пробвам нова дестинация, но ударих на камък и след кратко колебание се отправих към горичката от миналата седмица. Там положението си беше същото, с тази разлика, че този път имаше повече масловка – за съжаление повечето застаряваща и проядена от паразити. Рижика имаше достатъчно, а тук там намирахме и по някоя единична гъба от други видове (непознати или слабо познати за нас).
Ето малко снимки:

Струва ми се, че това ще е може би един от последните излети за тази година. Обаче, ако все пак времето позволи ще опитам следващия път да потърся малко ливадни гъби от сорта на печурки, виолетки, копринки…
Като за край, ще мога ли да помоля за някаква рецепта за запазване на гъбките по-горе. Ще ми се да е евентуално нещо като туршийка/салата, която няма нужда от стерилизация
Поздрави!
И тази седмица заменихме риболова с гъбобер

Ето малко снимки:

Струва ми се, че това ще е може би един от последните излети за тази година. Обаче, ако все пак времето позволи ще опитам следващия път да потърся малко ливадни гъби от сорта на печурки, виолетки, копринки…
Като за край, ще мога ли да помоля за някаква рецепта за запазване на гъбките по-горе. Ще ми се да е евентуално нещо като туршийка/салата, която няма нужда от стерилизация

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Всичко, за това, как изглежда гъбата отгоре зависи от условията за растеж в околната среда и метерологичните условия.G.Petkov написа: А за ливадния пачи крак:
- първоначално е кафяв отгоре, а после изсветлява, или нещо не съм разбрал ?
- какви са кулинарните му качества ?
Винаги младите и бясно избуяли гъби от този вид, отгоре шапчиците им са тъмно кафяви и израстват на едно място по няколко, ако има висока трева пънчето им расте над тревата бясно и става около 5-8 см, ако няма трева за конкуренция, пънчето им "дебелеее" и е около 2см. (Виж в тавата с гъби - кафявите на цвят са младите израснали в перфектните условия за момента на ливадата , а другите са вече така да се каже гъби на "няколко дена" )
Попарените гъби, старите и тези, на които не им е стигнала влагата и топлината/светлината от Слънцето достатъчно, започват да изсветляват и пънчето им да е ниско, но въпреки това не мож сбърка, като я обърнеш гъбата наобратно - трябва да си оформя кракът на патка.

При бланширане, обемът им намалява с малко - не повече от 1/3. Ние ги консумираме, като ги запържваме с масалце, лук и мащерка - за директна консумация. Другото приложение им намираме, като това, което сме пръжнали и е останало, го добавим като добавка към "пиле с ориз", към някоя супа или "гъбена каша с пиле"

- G.Petkov
И аз съм приятно изненадан от наличието на гъби
,
Макар да е ноември и в Софийското поле температурата се колебае между 2 и 8 С.
Ама има, вече по малко, но пак има - 19.11.2013 година
!
Има челадинки,

Ливадни виолетки, макар и значително по-малко, но ги има още,

Ще прекъсна, че нещо Интернета не е както трябва !

Макар да е ноември и в Софийското поле температурата се колебае между 2 и 8 С.
Ама има, вече по малко, но пак има - 19.11.2013 година

Има челадинки,
Ливадни виолетки, макар и значително по-малко, но ги има още,
Ще прекъсна, че нещо Интернета не е както трябва !
- G.Petkov
Та да довърша за излета от 19 ноември
!
Има все още и от гъбите които търся - печурките :

Много се впечатлих, че на съседни ливади, с нищо различно между тях :
- може да има или няма печурки,
- печурките да се с чисто бели шапки или с доста кафяви такива, или иначе казано, в непосредствена близост да растат различни разновидности на полската печурка,
- да има само печурки или само челадинки,
- от едната страна на пътя да има гъби, а от другата да няма
,
И още много такива особености на природата
!
Но общото бе, че студеното време не позволяваше на гъбите да порастнат, ливадите бяха пълни с новопорастнали гъбки с големината на монета от 20 или 50 стотинки,
Така си и стояха, не се развиват и чакат по-топло време,

Тази е избутала песъчливата почва и може и да порастне,

И накрая - за един тиган гъбки
,
Ама като се замисля - вече трета седмица ям гъби,
Та не е толкова зле
!

Дано има време и гъби за още един, последен излет
!

Има все още и от гъбите които търся - печурките :
Много се впечатлих, че на съседни ливади, с нищо различно между тях :
- може да има или няма печурки,
- печурките да се с чисто бели шапки или с доста кафяви такива, или иначе казано, в непосредствена близост да растат различни разновидности на полската печурка,
- да има само печурки или само челадинки,
- от едната страна на пътя да има гъби, а от другата да няма

И още много такива особености на природата

Но общото бе, че студеното време не позволяваше на гъбите да порастнат, ливадите бяха пълни с новопорастнали гъбки с големината на монета от 20 или 50 стотинки,
Така си и стояха, не се развиват и чакат по-топло време,
Тази е избутала песъчливата почва и може и да порастне,
И накрая - за един тиган гъбки

Ама като се замисля - вече трета седмица ям гъби,
Та не е толкова зле

Дано има време и гъби за още един, последен излет

- rosboz
- ще става разбирач
В неделя пак ходих за щуки по Марица и пак хванах гъби

за първи път я бера за консумация и по-нежна и по- фина гъба не съм брал и ял.

за първи път я бера за консумация и по-нежна и по- фина гъба не съм брал и ял.
ski today
work tomorrow
work tomorrow
- G.Petkov
И моите снимки не са сполучливи, затова не ги пуснах,G.Petkov написа:Гъби, като тези от първите две снимки на Vihara ,
Намерих и аз, но в борова гора, порастнали от боров пън.
Сники ще пусна в понеделник...
Ама са същите гъби на боров пън.
- кирил великий
- разбира нещата
G.Petkov написа:И моите снимки не са сполучливи, затова не ги пуснах,G.Petkov написа:Гъби, като тези от първите две снимки на Vihara ,
Намерих и аз, но в борова гора, порастнали от боров пън.
Сники ще пусна в понеделник...
Ама са същите гъби на боров пън.
Вярно е, че снимките не са много ясни, и че анализ на гъби по фотоси не се прави, но ми се струва, че снимките на колегата Г.Петков са на различна гъба от тази на снимките на колегата Vihara. Кое ме съмнява? Ето и снимката на Vihara, за да сравним:

На колегата Г. Петков снимките са с по-светла багра на пластинките, и има някакви бели петна като от млечен сок, но може и да са от плесен върху самата гъба, от охлюви слуз, от смола и т.н. По-важното различие е, че гуглата на гъбите на Vihara не са цялостни, а имат една рязка, в която двата края на гуглата завършват и има вдлъбнат надолу характер, като улей. Няма и намек за подобно нещо при гъбите на Г. Петков. Пънчето на гъбата на Петков е гладко и розовеещо, на другите гъби е с кожица, мъхнато. Това са моите съмнения, но не съм уверен. Все пак, гъбата на Г. Петков не мога да я определя като отровна киселка и изобщо не мога да се произнеса по нея, докато гъбите на Vihara най-много клонят натам.