Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Препариране на щука и костур
Модератор: emo vasilev
Препариране на щука и костур
Здравейте. Искам да споделя моят първи опит в препарирането на цяла малка щука и 2 костура. За мен се получиха сполучливо, но с радост бих приел градивна критика и препоръки от по-сръчните

- begleca_sv
- кандидат преподавател
Re: Препариране на щука и костур
на мен ми изглеждат супер !
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Повече от страхотни
Я ни обясни как постигна всичко това, че в тая тема => http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 0%BD%D0%B5
Доста хора питаха как става номера

Я ни обясни как постигна всичко това, че в тая тема => http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 0%BD%D0%B5
Доста хора питаха как става номера

- pavre
- вече хвърля и на тежко
Колега, хубаво са станали.. Постарал си се, вижда се. Би ли споделил цялата процедура?
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
И на мен ми харесва как са се получили.И също ще ми бъде интертесно ако споделиш целия процес.

- Д.Граховски
- кандидат преподавател
И аз искам да знам как става,искам да имам 1-2 екземпляра препарирани по този начин.Веднъж преди години опитах да препарирам цяла щука,ама се спаружи кат дядова пишка и от тогава само 2-3 глави имам и другите у ряката да живкат.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
Радвам се че ви харесват. А процеса не е нищо особено-не съм използвал никакви химикали, като изключа лака за запечатване. просто преди да се свали кожата на рибата се взима парче стереопор или фибран, оразмерява се по рибата и се прави точно копие на тялото. След това се прави страничен разрез на рибата и започва да се отделя кожата от месото. Особено вниманеи се отделя на почистването на главата. след това се "облича" стереопора с кожата и се опъва добре. Нагласяват се перките, устата, хрилете и тялото в желаната позиция и се оставя на сенчесто добре проветрено и без достъп на оси и тн място да съхне поне 1-2 месеца. Накрая се лакира хубаво и се слагат очи. След тези процедури въобще не се усеща мирис. Аз имам един костур в спалнята от 3 години, и никога не е имало проблеми.
Само забравих да кажа че костурите са по-подходящи заради дебелата кожа, при щуката поне на мен ми беше доста трудно да запазя цялостта й и особено люспите.
Демек разреза е откъм стената,така ли?
да, точно така.
Морската лястовица и морунчета съм препарирал така,те имат дебела кожа а лястовицата е като булдозер-костена глава с шипове.Само красивите сини перки се обезцветиха и орониха да му се невиди...
-
- ще става разбирач
Каква критика бе човек? Те аха и ще лапнат стръвта отново... Поздравления и благодаря за информацията!!!
Христо - наслука на всички
А това дето да оставиш главата на мравките да доизядат останалото месо не е ли вярно.Та казваш настрани от насекоми?
направи каквото трябва пък да става каквото ще
До колкото знам ако оставиш каквото и да е на мравки или други насекоми ще остане само скелет- нещо такова 
За да се предпази от насекоми, ако няма подходящо помещение, е хубаво да се накисне кожата и главата в саламура- вода и сол за ден-два и после да се остави някъде навън да съхне, но това е приложимо лятото или есента когато е по-топло или не е влажно няколко поредни дни. Иначе вътре и търпиш миризмата

За да се предпази от насекоми, ако няма подходящо помещение, е хубаво да се накисне кожата и главата в саламура- вода и сол за ден-два и после да се остави някъде навън да съхне, но това е приложимо лятото или есента когато е по-топло или не е влажно няколко поредни дни. Иначе вътре и търпиш миризмата