Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Диканаров »

Rozbos, знаеш ли добре копринките? И на двата вида промени ли им се цветът на ламелите в нещо различно от бялото, не са за ядене! От розово до черно! А и с алкохол за някои нервни стомаси правят дискомфорт! Иначе си абсолятно прав! По крехкост и нежност се родеят само с бисерната гъба. :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Диканаров написа:Rozbos, знаеш ли добре копринките? И на двата вида промени ли им се цветът на ламелите в нещо различно от бялото, не са за ядене! От розово до черно! А и с алкохол за някои нервни стомаси правят дискомфорт! Иначе си абсолятно прав! По крехкост и нежност се родеят само с бисерната гъба. :D
Докато се прибрах половината бяха за изхвърляне ( почнаха да стават кафяви , а ги откъснах бели ) - консумирах само бели.
ski today
work tomorrow
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Благодаря,
За адекватните действия в подреждането на темата :D !
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Вече и аз съм заинтригуван,
Докога ще продължи изобилието от гъби,
Въпреки напредналата есен :D !

23.11.2013 година.
Днес съчетах риболов и гъбобер!

Качих се в Стара планина,
Гъби имаше, различни, повечето непознати за мен,
Но и вече преминаващи,
Млади гъби имаше малко и съдейки от прогнозите за времето,
Това може би е последният излет за тази година.

Тези гъбки ме посрещнаха на влизане в гората,

Изображение

Изображение

Навътре имаше и други,

Изображение

Изображение

Намерих една "плантация" сърнели, за съжаление преминали,
Само няколко ставаха за събиране,

Изображение

Изображение

И късно след обяд минах през едни ливади, където вече трета седмица събирам полски печурки. Неотворените гъбки, които оставих на 19 ноември ме чакаха, но вече порастнали, макар и малко :D !

Изображение

Гъбките са се залепили за почвата и не се отлепват,
Явно студеното време е причина за това.

Изображение

Все още има и доста ливадна виолетка,

Изображение

Изображение

Това са печурките, които събрах първоначално :wink: !

Изображение

Като преди това преминах на зиг-заг ливадата.
А то малка ливада,
Ама малка !

И преди да си тръгна, реших да мина по двата диагонала :D ,
Намерих още печурки,
А вече бях минавал от там, ама не съм ги видял :D !

После направих две прави линии и пак имаше :roll: !

После взех да се движа с блуждаеща траектория по място, което вече го бях обходил многократно,
И пак намирах печурки.

И после се стъмни и си тръгнах :lol: !
Имах чувството, че мога с часове да се разхождам в ливадката и да събирам гъби :D !
Това есенната печурка е много "партизанска" гъба !!!
Аватар
Bob Nudd
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bob Nudd »

Това рижинки ли са:
Изображение

същата, но обърната
Изображение

Изображение

същата, но обърната
Изображение
Коце © написа:"Секс с манекенка" няма да донесе такъв кеф брат! :lol: :lol: :lol:
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Според мен - да,
Гъбите изглеждат много добре.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Bob Nudd написа:Това рижинки ли са:
Изображение

същата, но обърната
Изображение

Изображение

същата, но обърната
Изображение
Да, това са рижинки, или по-право рижики, и то много готини.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет Bob Nudd,
Bob Nudd написа:Това рижинки ли са:
Изображение
Изображение
Според мен това са различни видове рижийки. Да и двата вида са добри за консумация.
На първата снимка предполагам Кървавочервена млечница /Lactarius semisanguifluus/ или /Lactarius sanguifluus/. Окраската по гуглата е като размазана, за разлика от Рижийката /Lactarius deliciosus/ която има изразени кръгове.
Има и поне още два вида близки до рижийката. Назад в темата 107 страница мисля има писано по темата.
Спорен гъбобер от мен.
Аватар
Bob Nudd
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bob Nudd »

Имах съмнения и не ги взех, че такива гъби съм брал веднъж преди 10на години. Спомням си, че тогава като ги отрежех на местата на нараняванията посиняваха, а пък тези си останаха такива каквито са на снимките.
Коце © написа:"Секс с манекенка" няма да донесе такъв кеф брат! :lol: :lol: :lol:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Точно така! Рижиката позеленява на местата дето е наранена! Отначало е с оранжево мляко при отрязването, което после на въздух бързо позеленява! Позеленява и по ламелите при пипане. Тази гъба доколкото знам е ядлива, но не е класна. Отровната двойница на рижиката е с бяло мляко и мъх по ръба на шапката
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Приятели, това на снимките са си рижики отвсякъде. Ако имате 10 кила такива - дайте ги насам! Не винаги на отрязаното място рижиките позеленяват. Могат да позеленеят преди самото приготвяне, когато са начупени на парчета. И ви гарантирам, че са много вкусни, приготвени както трябва. А отровният двойник - лъжливата млечница е съвсем друга гъба - с бял сок, не оранжев, мъхната (мъхнатка).
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
vano31
новобранец
новобранец

Мнение от vano31 »

http://www.morelmushroomhunting.com/lac ... pureus.htm" onclick="window.open(this.href);return false; Вчера около Ивайловград събрах към 5 кг. рижики за 2 часа, направи ми впечатление че имаше подобна на рижиката гъба, но с червеникав сок и ламели, местни хора я берат и консумират, но аз си събирам само такава с оранжев сок и ламели...линка който съм дал води към тази червенеещата, за която споменах, според руски източник и червенеещата е ядлива давам линк http://ru.wikipedia.org/wiki/Lactarius_subpurpureus" onclick="window.open(this.href);return false; , странно защо в нашите родни гъбни сайтове не са отразили този подвид на рижиката....
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет vano31,
vano31 написа:http://www.morelmushroomhunting.com/lac ... pureus.htm Вчера около Ивайловград събрах към 5 кг. рижики за 2 часа, направи ми впечатление че имаше подобна на рижиката гъба, но с червеникав сок и ламели, местни хора я берат и консумират, но аз си събирам само такава с оранжев сок и ламели...линка който съм дал води към тази червенеещата, за която споменах, според руски източник и червенеещата е ядлива давам линк http://ru.wikipedia.org/wiki/Lactarius_subpurpureus" onclick="window.open(this.href);return false; , странно защо в нашите родни гъбни сайтове не са отразили този подвид на рижиката....
Тази гъба, дето си и дал линковете, е от северна Америка, нищо че Викито превежда и на руски. Много е вероятно този вид млечница да не вирее тук.
А още по вероятно е Великите Янки да са открили топлата вода и да са и сложили ново име, па макар и латинско, за авторитет.
В книгата Диворастящи гъби 78г (Цв.Хикнова, Н.Колев, Г.Стойчев, М.Друмева-Димчева) са описани Червена млечница, Рижика, Рижка, Рижийка /Lactarius deliciosus/ и Кървавочервена млечница /Lactarius semisanguifluus/. Интересно защо Кървавочервената млечница /Lactarius semisanguifluus/ е тотално непозната за "водещите" англоезични гъбарски ресурси.
Ама ти не се отчайвай, снимай :-). Може и да откриеш нова гъба по нашите ширини.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

piterd написа:Привет vano31,
vano31 написа:http://www.morelmushroomhunting.com/lac ... pureus.htm Вчера около ......
Тази гъба, дето си и дал линковете, е от северна Америка, нищо че Викито превежда и на руски. Много е вероятно този вид млечница да не вирее тук. .....
Интересно защо Кървавочервената млечница /Lactarius semisanguifluus/ е тотално непозната за "водещите" англоезични гъбарски ресурси.
Ама ти не се отчайвай, снимай :-). Може и да откриеш нова гъба по нашите ширини.
Първият линк е точно на винена млечница.
Едната се оцветява в оранжево след нараняване.
Винената се оцветява в кърваво червено при нараняване.
В момента преобладава винената рижика.
Аватар
vano31
новобранец
новобранец

Мнение от vano31 »

bgbul написа:
piterd написа:Привет vano31,
vano31 написа:http://www.morelmushroomhunting.com/lac ... pureus.htm Вчера около ......
Тази гъба, дето си и дал линковете, е от северна Америка, нищо че Викито превежда и на руски. Много е вероятно този вид млечница да не вирее тук. .....
Интересно защо Кървавочервената млечница /Lactarius semisanguifluus/ е тотално непозната за "водещите" англоезични гъбарски ресурси.
Първият линк е точно на винена млечница.
Едната се оцветява в оранжево след нараняване.
Винената се оцветява в кърваво червено при нараняване.
В момента преобладава винената рижика.
За винената рижика, защо не намирам информация из българските сайтове за гъби, нали е подобен на рижиката, но различен от нея подвид ? Ядлива ли се води в крайна сметка?
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”