Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
vano31
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от vano31 »

http://manatarka.org/lactarius-sanguifluus/" onclick="window.open(this.href);return false; Намерих я:)...."У нас Няма име.

По света Lactaire sanguin (френски), Weinroter Kiefern-Reizker (немски), Рыжик красный (руски)." http://www.catalog-gribov.ru/content/view/168/217/" onclick="window.open(this.href);return false; ядлива....
bloodymerry80
новобранец
новобранец

Мнение от bloodymerry80 »

Колеги, помогнете спешно ако някой познава тези гъби. Брани са по ливади и в изоставено лозе. Почвата е чернозем, в покрайнините на Бургас:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater" onclick="window.open(this.href);return false;
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

bloodymerry80 написа:Колеги, помогнете спешно ако някой познава тези гъби. Брани са по ливади и в изоставено лозе. Почвата е чернозем, в покрайнините на Бургас:
Според мен са печурки в напреднала възраст, а вероятно и сланата ги е попарила. Имайки предвид последното, едва ли ще имат добър вкус, така че най-добре ги изхвърли. Още повече, че едва ли някой би те посъветвал да ядеш гъби показани на снимка.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет bloodymerry80,
bloodymerry80 написа:Колеги, помогнете спешно ако някой познава тези гъби. Брани са по ливади и в изоставено лозе. Почвата е чернозем, в покрайнините на Бургас:
.....
Е спешно спешно ама колко да е спешно.
Вероятно това са Полски печурки /Agaricus campestris/, ама ти послушай съвета на gamon и спешно ги изхвърли.
Между другото около Пловдив покрай реките все още не е падала слана, и ежедневно се намират пресни гъби последните две три седмици.
Поздрави и спорен гъбобер.
bloodymerry80
новобранец
новобранец

piterd написа:Привет bloodymerry80,
.....
Е спешно спешно ама колко да е спешно.
Вероятно това са Полски печурки /Agaricus campestris/, ама ти послушай съвета на gamon и спешно ги изхвърли.
Между другото около Пловдив покрай реките все още не е падала слана, и ежедневно се намират пресни гъби последните две три седмици.
Поздрави и спорен гъбобер.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

vano31 написа: За винената рижика, защо не намирам информация из българските сайтове за гъби, нали е подобен на рижиката, но различен от нея подвид ? Ядлива ли се води в крайна сметка?
Възможно е да се нарича "кървава рижика". Не знам, но ....дано да е ядлива, защото я консумираме от години и ....
Това малко със шеговит тон. Ядлива е и то е мнооого вкусна.
Приготвили сме си цял бидон в саламура от нея ( и малко от обикновената).
Аватар
vano31
новобранец
новобранец

Мнение от vano31 »

bgbul написа:
vano31 написа: За винената рижика, защо не намирам информация из българските сайтове за гъби, нали е подобен на рижиката, но различен от нея подвид ? Ядлива ли се води в крайна сметка?
Възможно е да се нарича "кървава рижика". Не знам, но ....дано да е ядлива, защото я консумираме от години и ....
Това малко със шеговит тон. Ядлива е и то е мнооого вкусна.
Приготвили сме си цял бидон в саламура от нея ( и малко от обикновената).

Благодаря за полезната информация:) В събота колкото рижики събрах, двойно повече оставих от червените....ще мина да ги прибера и тях:)
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

bgbul, как ги приготвяш рижиките със саламура?
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

gamon написа:
...........................
Според мен са печурки в напреднала възраст, а вероятно и сланата ги е попарила. Имайки предвид последното, едва ли ще имат добър вкус, така че най-добре ги изхвърли. Още повече, че едва ли някой би те посъветвал да ядеш гъби показани на снимка.
Ще се включа и аз,

- хубаво би било, снимките в темата да са отворени, а не да е необходимо да кликвам върху тях, пък те да се отварят бавно и .............,
Иначе, най-вероятно са печурки.

- "печурките в напреднала възраст", но все пак годни за консумация :D ,
Са най-вкусните печурки :wink: !
Поне според мен!
Вече четвърта седмица ям почти всяка вечер по едно тиганче :D ,
И определено ги намирам за по-ароматни, по-нежни и .............
Абе комплекса от качества на гъбата е някак си по-съвършен при добре израстналата печурка с тъмно кафяви ламели.
Може и да греша,
Ама едва ли :D !

И да споделя още нещо от опита, който придобивам :D !
Тъй-като сега е по-студено,
На полето ми е малко трудно да различа характерната миризма на печурка.
Затова при измиването на гъбите,
Пускам топлата вода от батерията на чешмата и.......
Замирише ли на хубава гъба - в тигана,
В другите случай - към кофата :D !
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

G.Petkov написа:И да споделя още нещо от опита, който придобивам :D !
В другите случай - към кофата :
D !
Това е много хитро. Добра идея.
iph написа:bgbul, как ги приготвяш рижиките със саламура?
Както си приготвяш зеле в саламура.
Може предварително да ги бланшираш, може и сурово да ги заложиш. По избор.
Солта измества водата от гъбите и те стават трайни.
bloodymerry80
новобранец
новобранец

G.Petkov написа:
gamon написа:
...........................
Ще се включа и аз,

- хубаво би било, снимките в темата да са отворени, а не да е необходимо да кликвам върху тях, пък те да се отварят бавно и .............,
Иначе, най-вероятно са печурки.

- "печурките в напреднала възраст", но все пак годни за консумация :D ,
Са най-вкусните печурки :wink: !
Поне според мен!
Вече четвърта седмица ям почти всяка вечер по едно тиганче :D ,
И определено ги намирам за по-ароматни, по-нежни и .............
Абе комплекса от качества на гъбата е някак си по-съвършен при добре израстналата печурка с тъмно кафяви ламели.
Може и да греша,
Ама едва ли :D !

И да споделя още нещо от опита, който придобивам :D !
В другите случай - към кофата :D !

Сърдечно,благодаря са споделеното!
Миришат си много приятно-гъбено.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет на всички,

Та както казват руснаците: "На вкус и цвет товарищей нет" , но понеже си говорим за гъби, да кажа и аз.
Печурката я бера когато се е отворила, пластниките са розови, ръба все още е подвит надолу. Като я сложа в тавата, и и сложа масълце, да го задържи по дълго (като в купичка), докато се запича. Отворените с чрно-кафяви пластинки си остават на полето да си пускат спорите (особено когато ръба е засъхал ). Вече са били дълго време и ако видимо нямат червей, то вероятно докато ги занеса и обработя, ще имат. Също така са нападнати от удобно размножаващ се бактерии (старата гъба е изчерпала запаса си от нещото което потиска бактериите в периода на развитието си).
И за начина на бране да споделя. Преди да откъсна гъбата, и почиствам внимателно гуглата, и разравям около пънчето, където ще режа. Бера в найлонова торба, но гъби с пластинки като печурката например, се поставят внимателно с гуглата нагоре. Правя това, защото мия само гуглите отгоре и по ръба. И аромата на приготвеното ястие е прекрасен. Дори и твърди гъби, като кладницата, поставени под течаща вода поемат и променят вкуса си и губят аромат.
Та да завърша както почнах: "На вкус и цвет товарищей нет" .
Спорен гъбобер на всички.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

piterd написа:...Та да завърша както почнах: "На вкус и цвет товарищей нет" .
Спорен гъбобер на всички.
piterd е напълно прав,
По отношение на вкусовете - всеки е сам за себе си :D !

Та днес, 27.11.2013 година изядох и последните свежи гъби, които набрах миналата събота.
За мен, това е краят на сезона!

Дано някой колега ни зарадва с разказ за зимни гъби,
А ги има,
Ама аз най-вероятно, аз ще си ги купя от пазара :lol: !

Да сме живи и здрави всички,
И се надявам да пишем в темата и през дългите зимни месеци :D !
Все пак и спомените топлят :wink: !
гали
новобранец
новобранец

Мнение от гали »

Ето малко снимки от днешният гъбобер. Мнооого овчи нос :D . Ще ви моля за рецепти.
гали
новобранец
новобранец

Мнение от гали »

Не мога да публикувам снимките. Помагайте :shock: !!! Снимките съм ги правила с GSM-а си.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”