Питане за макара

Модератори: Павел Иванов, sestrata

kris-uk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Питане за макара

Мнение от kris-uk »

Здравейте Колеги ! Искам да попитам за вашето мнение, пръчката ми е Balzer Tele Mini Spin 2.70m, 180gr, 5-45gr, а макарата е, Shimano Exage 4000fc ! Дали макарата, като размер е подходяща за тази пръчка или трябва, малко по малка! Ще е ползвам за щукарка! Моля за вашето мнение!
Поздрави!
Аватар
czd
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Питане за макара

Мнение от czd »

Като размер е добре, но аз не бих заложил точно на този модел Шимано за спининг. Ако сега ще я купуваш по-добре се насочи към малко по-скъпия модел - technium. Пръчката ти също не е особенно подходяща, ако имаш възможност си вземи двуделен спининг със същите параметри.
Ако слушаш хората, можеш в морето да ловиш зайци, а в гората - риба!!!
kris-uk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kris-uk »

Това е, че вече ги имам, пръчката е от скоро, а макарата от преди! Имам още един въпрос, имам Shimano Stradic 4000f с двойна дръжка, мисля, че околу 6:1 оборота, става ли да го комбинирам с тази пръчка или е мн. бърз ? Благодаря ви предварително !
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

не става,за съжаление,нито пръчката,нито макарата за щука,предполагам,че става дума за белия/мачов/ модел Страдик,които наистина 6:1,трябва ти по-бавна,4,8-5:1 оборота но за сметка на това доста по-мощна примерно Рйоби Заубер,Ексия и др.размер 3-4000,които са по-подходящи случая.Пръчката трябва да е с тест на примамки 10-15 към 30-50гр. и препоръчителна линия поне 20лб за плетено влакно........представи си една щука примерно около 60см,стандартна,която трябва да изкараш от водораслите в които се е оплела,е ми с тази пръчка няма как да стане,ще трябва да газиш при нея или да хващаш влакното и на ръка да я изтегляш.
валатът не най-лошото нещо на света
kris-uk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kris-uk »

:shock: А ми сега? Благодаря ти колега за бързият отговор! Сега ще търся други решения!
Аватар
capetano
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от capetano »

Ако засега нямаш възможност за правилния такъм - пробвай и с наличното. Колегите са те ориентирали правилно, но все пак положението ти не е отчайващо. ;)
Във филмите на Калоян съм гледал как се пробват да ловят таймен в Монголия с шаранджийка и блесна №1, което за малко не ме накара да си прережа вените ;) :lol:
Така че ако можеш - сменяй, но все пак и така може да направиш първи проби. :)
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...
Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"
:D
kris-uk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kris-uk »

A ми тогава тази пръчка за, какъв вид риболов е ?
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

Я си лови и си свиркай.Макарата ти е ок.,пръчката ако не е много мека също става.Тука който и да пита за макара веднага се почва рьоби та рьоби.Имам шимано ексейдж но 3000sfc и противно на всички мнения я ползвам само за спининг и джиг и си работи отлично повече от година и половина.Така че ползвай си каквото имаш и ако не ти допадне сменяй.
Остави само стъпки
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Герги,не е важно,кой какво има,например аз имам и като твоя Ексейдж,както и Рьобита и други доста по-класни макари от тях....тук въпросът е как и с какво е най-правилно, практично и приятно да се лови щука.....това,че използваш неподходяща макара за спининг,не означава всички да правят така.......то и аз мога да хващам уклеи с 0.25мм корда, ама това не означава,че е правилно да го правя.Нямам предвид точно определена марка макари,имам предвид факта,че фирмите производители сами са разделили моделите си на мачови и спинингови,сигурно има защо!!!!!!!!
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

аксел написа:Герги,не е важно,кой какво има,например аз имам и като твоя Ексейдж,както и Рьобита и други доста по-класни макари от тях....тук въпросът е как и с какво е най-правилно, практично и приятно да се лови щука.....това,че използваш неподходяща макара за спининг,не означава всички да правят така.......то и аз мога да хващам уклеи с 0.25мм корда, ама това не означава,че е правилно да го правя.Нямам предвид точно определена марка макари,имам предвид факта,че фирмите производители сами са разделили моделите си на мачови и спинингови,сигурно има защо!!!!!!!!
Специално тази макара си е спинингова http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... C-SFC-CFC-" onclick="window.open(this.href);return false; и става за щуки отсекъде.Колкото до това дали е подходяща за спининг,според мен е подходяща и си я ползвам.Имам и заубер и аплаус и други макари,така че мога да я сравнявам.Отварял съм я и не виждам калпави материали вътре.На теб ако не ти допада не я ползвай,но не казвай че не става.Правилното и приятното за всеки е въпрос на гледна точка.Поздрави.
Остави само стъпки
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Сори,Герги,моя грешка,твоят Ексейдж си е спинингова макара,а модела RC не става,както и Страдика на колегата.Поздрави.Тия гадни жълтурчета,явно с цел по-добра продажба само различни буквички отзад поставят......макар,че fc-то си става за щука.
kris-uk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kris-uk »

Колеги аз просто исках да чуя мнения и да сверя часовника! Да, за моя Ексейдж е спинингова но от по нисък клас! Според мен е чудесно балансирана с въпросната пръчка, в началото си мислех, че макарата идва малко голяма, но не е така! Ето и малко повече инфо за пръчката, не е мека и стои добре: BALZER KARTHAGO Edition IM-12 2.70m 5-45g SIC guide ! За сега ще карам с това, до като мога ! Поздрави и :partyman:
Аватар
czd
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от czd »

За сега опитай така, пък виж дали ще ти се понрави спининга. Макарата никой не е казал, че не става за спининг, просто не е от най-удачните, имайки в предвид, че примамките за щука хич не са малки и при наличие на течение доста сериозно натоварват макара, което с времето води до поява на неприятни луфтове и износване. За момента ако няма да ловиш интензивно си мисля, че ще ти върши работа поне 2-3 сезона. Но за пръчката не съм на това мнение, просто дори и много евтнин спининг е в пъти по-добър от телескопа. Предимставата на дводелния, але па на едноделния са много - по-висока чувствителност, по-малко тегло и т.н, докато с телескопчето печелиш само транспортна дължина и нищо повече.
Ако слушаш хората, можеш в морето да ловиш зайци, а в гората - риба!!!
kris-uk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kris-uk »

А, какво мислите за тази макара DAIWA EXCELER-S 3000 ? И за пръчката, при акция 4-45г, НЕ телескоп а от две части, добре ли ще е, какво мислите?
Аватар
Стонин МаХенд
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Стонин МаХенд »

Продай телескопа или си го остави за резерва, примерно като ходиш на почивка някъде и т.н., багажа ти е в повече,но винаги ще намериш място и за него, докато при 2-делния не е така, но пък за спининг е по- добрият вариант!
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”