Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Монтаж на косъм
Модератор: sapuna
-
- и господ не е толокова добър
Сега си правих поводи на косъм и стигнах до едно важно заключение,че при куки които имат фабрична извивка към жилото е излишно да се слага шлаух.Вместо да помогне за по-добро забиване на куката шлауха пречи.Може да се сложи,но само на куката да ригулира косъма.Това не се отнася за куките с право ухо.До това заключение стигнах с опити на ръката,но предполагам,че и на водоемите е така.
-
Брат незнам дали се базикаш,но ще ти отговоря.колкото мога.Това саламче е пва мрежичка,има различни модели и размери.В зависимост от това на каква дистанция и с какъв монтаж определяш размера.Мрежичките се продават нанизанани на тръба,вързваш долния край и пълниш тръбата в зависимост от това колко захранка искаш да пратиш.Монтажите са няколко:Първия,като тоз на снимката-вкарваш повода в мрежичката,изкарваш стъвта и вързваш с пва конец,после пълниш и пак вързваш.2 монтаж-вкарваш стръвта вътре,оловото остава отвънка.3 монтаж-стръвта отвънка а оловото вътре.4 монтаж-и двете са вътре.Също така има и пва торбички,при тях използваш 3 и 5 монтаж.Аможе и двете да са отвънка,като куката се забива в долния край на торбичката-мрежичката,а горния край се завързва до оловото с пва конец.Има едни малки мрежички от които се правят бомбички и се закачат за повода на фидер монтажа,при стояща вода.Другото което е от тази серия е пва конеца,той служи за вързване,но и за захранване.Взимат се 10 топчета нанизват се на пва конеца и после се вързват за целия монтаж.Има и пва лента която можеш да си вържеш повода за оловото,и при хвърляне да несе оплита в основното влакно.Захранката трябва в най-лошия случай да е полу суха иначе ще разтвори пва продукта преди да падне.Аз когато захранвам с варена царевица,първо я овъргалям в суха захранка да обере влагата,и като се разтвори торбичката се образува хранително петно и в самата вода от захранката.Има и още доста работи ама това е в общи линии.
-
Ето един много хубав монтаж.

Предимствата на този монтаж са 2.Първо-оловото е хванато отделно с монофил,за да може при закачка да изгубим само оловото а не рибата и монтажа.2 придимство е косъма,там при изплюване от рибата стръвта тръгва назад и самата кука се връща на заден ход и така се закача по сигурно.При фиксирания косъм при изплюване стръвта повлича куката и тя се пбръща с извивката навънка и може да няма убождане.
Предимствата на този монтаж са 2.Първо-оловото е хванато отделно с монофил,за да може при закачка да изгубим само оловото а не рибата и монтажа.2 придимство е косъма,там при изплюване от рибата стръвта тръгва назад и самата кука се връща на заден ход и така се закача по сигурно.При фиксирания косъм при изплюване стръвта повлича куката и тя се пбръща с извивката навънка и може да няма убождане.
-
Какво да напиша повече,повечето съм споменал горе.Пва използвам дори и при разпъване,така е гарантирано,че ще има захранка до повода.Когато използваме рехава захранка с пва,облъка става долу и няма опастност горе течението да го отнисе.Предимно захранката ми се състои от натрушени топчета,варена царевица,гранули и суха захранка.На теца топчетата не вървят,на тях имам удар на каракуда и канален сом.Единственото лошо нещо на пва продуктите е,че неможе да постигнеш големи дистанции.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Трябва ти пръчка с 150-250грама акция,с дължина не по-малко от 3.50м,за да хвърлиш подобно нещо на необходимата дистанция.Сега да кажа нещо за оловата.Според мен оловото на горе посочения от мен монтаж е идеалното олово за всеки вид дънен риболов,освен на бяла риба,щото там трява да е подвижно.Тежко е 60грама и си лети доста добре с пръчка 3.50 с акция 50-120грама.Става и за морето,където вълните лашкат останалите,става и за язовира,и за реката,където течението носи,или таркаля останалите видове олова.В оловото е вграден вирбел за по-лесно монтиране и против осукване.Обърнете внимание на карабинката,която свързва полова,оловото и майката.Всички елементи са прикачени към нея чрез вирбели.
Това е,на което съм работил най-лесно,имал съм най-голям успех и съм останал доволен от риболова.
Поздрави!
Това е,на което съм работил най-лесно,имал съм най-голям успех и съм останал доволен от риболова.
Поздрави!

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
-
Точно там е проблема,че всичко е на една карабинка и при закачане на оловото,заминава всичко.Камбата написа:Трябва ти пръчка с 150-250грама акция,с дължина не по-малко от 3.50м,за да хвърлиш подобно нещо на необходимата дистанция.Сега да кажа нещо за оловата.Според мен оловото на горе посочения от мен монтаж е идеалното олово за всеки вид дънен риболов,освен на бяла риба,щото там трява да е подвижно.Тежко е 60грама и си лети доста добре с пръчка 3.50 с акция 50-120грама.Става и за морето,където вълните лашкат останалите,става и за язовира,и за реката,където течението носи,или таркаля останалите видове олова.В оловото е вграден вирбел за по-лесно монтиране и против осукване.Обърнете внимание на карабинката,която свързва полова,оловото и майката.Всички елементи са прикачени към нея чрез вирбели.
Поздрави!