НАЙ-ДОБРАТА СТРЪВ ЗА ТОЛСТОЛОБ

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Няма толуп умрял от старост,при всички естественната смърт настъпва от глад-недостиг на фито планктон.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

ivotatos написа:Здравейте да ви кажа аз моя метод за толстолоб значи вземаш плувка 20-30 гр тоест за щука от долу вразваш една пружина вав нея слагаш хляб без никви аромати чисто тесто слгаш две куки едната на хляб другата студиопор и успеха е гарантиран верваите ми? наслука на всички колеги. :arrow:
Е тва е метода-и сигурно става дума за оня язовир около Стамболово... :roll:
Я елате рибенца при батко...
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

ivotatos написа: студиопор
Вероятно става въпрос за "студиен пор" ? :roll: :lol: :lol: :lol:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

ТОЛСТОЛОБ

Мнение от Бачо Илия »

Хехе , понеже съм от скоро във Форума и още чета едно по едно се посмях от сърце на някои постове. Аз имам хванати над петдесетина от два до 8 (без малко) килограма и на дъно и на плувка , най вече на плувка с директни телескопи 6/7/8 м с ластик. На дъно не ме кефи понеже нямат никакъв шанс , просто не е спорт!!!
Започнал съм ги в далечната 1998г. на "Оризаре" , отляво на скивлека , до макарата 8) Екшъна с тях е голям , просто за мирни риби няма по-голям!
Поздрави!
Изображение
Аватар
iogo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

Варианта за който говори Бутников с много рехава захранка /царевично брашно/ и финна плувка.
Най-удачно е с щека но става и с обикновена въдица с макара.

http://free-dom-bg.com/fish/index.php?s ... wtopic=127

http://free-dom-bg.com/fish/index.php?showtopic=337

Другия начин е за който говорят колегите, с пружина на дъно или по-модерният вариант с пружина и голяма щукарска тапа.
Аватар
Livo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Livo »

Аз лично преди да прочета тук каквото и да било съм чувал единствено да се лови на пружина и на куките стиропор. Сега се сетих и още нещо по темата. Имало някакви специални захранки за толстолоб. Били богати на кислород до колкото разбрах. Особено във водоеми където кислорода е кът успеха с такъв тип захранка бил невероятен. По-вещите може да знаят нещо по въпроса.
Обема на мозъка на обикновен рибар бил около 500 пъти по-голям от на рибата!
Е и какво от това?
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Livo написа:Аз лично преди да прочета тук каквото и да било съм чувал единствено да се лови на пружина и на куките стиропор. Сега се сетих и още нещо по темата. Имало някакви специални захранки за толстолоб. Били богати на кислород до колкото разбрах. Особено във водоеми където кислорода е кът успеха с такъв тип захранка бил невероятен. По-вещите може да знаят нещо по въпроса.
Mного добра добавка в захранката е смлян на каша копър , този аромат създава такава илюзия , другото което ползвам е пак смлян на каша с миксер магданоз , но това са "екстри" На плувка "на дъното" пловдивската школа лови обикновенно с малки тройки-номер 12 , в повечето случаи толстолопа е ударен непосредственно под устата , а иначе на пружина и на плувка "на повърхноста" е друг въпрос.
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

ПРУЖИНА-1

Мнение от Бачо Илия »

След доста години боричкане със зверовете по разни водоеми(в 90% от случаите арендни) съм си изработил следната методика за ловене на толстолоб: Здрави пръти за риболов "на дъно" , моите са триметрови двуколенни на "ДАМ" с акция 50-100 гр. , макари 5-ци , "Гребенщайн" , влакно "Colmic-POWER, 0.30" -250м на шпулите , стойки(много важен момент) метални Г-образни за "на дъно" , здраво забити , прътите под ъгъл 45 градуса на 1-2 метра един от друг. Пружините е добре да имат допълнително утежнние вътре на оста.+здрави карабинки с вирбел. Връзвам само две куки , по една в двата края на пружината с по-дълъг конец от този на готовите пружини -10-12см. Куките са задължително с "око" , а не с "лопатка" , номер 3/4 , леки , карбонови черни (аз ползвам OWNER) Възела е като на куки с лопатка , като конеца не минава през окото за да не се протрива при "битката" Не ползвам куки с лопатка , имал съм случаи лопатката да реже конеца на възела. На куките стиропорени топчета , жълти, бяли или зелени-средния размер.
Захранка- за еднодневен риболов с две или три дънни въдици(моите са три)- 3/4 килограма финно смляно слънчогледово кюспе+два пакета готова захранка (БГ.) ,качеството няма значение , има значение количеството, + ароматизатори. Първоначално захранвам с 10-12 големи (портокал) топки на не повече от 15-20 метра от брега и радиус на петното 1-2 метра , стегнати , да се разбиват при удар в дъното. На пружинините пак такива , но по глетави топки+стиропорите. Желателно е да се подбира дълбочина до 4.5-5.5метра за да не се смачква стиропора от налягането. Итрите дънни се замятатат в петното 1-2метра , аз замятам с отворена скоба , пръта в дясната ръка , в лявата ръка влакното и "отдолу- нагоре" , обират се коремите и на стойките . Авансите се регулират "на скъсване" , при това регулиране толстолоби по 7-8 килограма "вземат" по 50-60 метра аванс и то "на пета без съединител". Хвърлям в/у петното още 5-6 големи , по рехави топки , сглабям кепа 3.50м , глава 750х600 и чакам :D Ако се слага камбанка , трябва да е такава че да пада сама при удар -няма никакво време да се сваля :D
Поздрави :D
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

ПРУЖИНА-2

Мнение от Бачо Илия »

Втория вариант за пружина е "на повърхноста". Има два вида толстолоби , сребрист и пъстър , обикновено тези които се срещат по водоемите у нас са хибридни форми. Сребристия филтрира фито планктон , пъстрия зоопланктон , а хибридите - и двата вида планктон , приоритетно зоопланктона.
"Модерния" начин за риболов на толстолоб на пружина е "на повърхноста" , описан е от колегите по-горе в темата.(става въпрос за щукарска плувка , под нея лека пружина с куки и стиропори) . При толстолобите има такава ОСОБЕНОСТ , при удар и налапване на куката , устата му не е мека като на шарана а все едно кост , пробие ли куката , вероятноста да се разшири , да се откачи и да избяга е равна на нула- въпроса опира до такъми и риболовец , не до риба!!!

Поздрави!
Последно промяна от Бачо Илия на Съб Юни 14, 2008 2:56 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

snegk

Мнение от Бачо Илия »

snegk написа:Стоянчо с тези търмъци на село в двора за сено.Слушай Бутник прав е. :wink:
butnik написа:Доценте,стръвта е само за парлама,а в повечето случаи е"паяче".Затова пиша здрава китка.
snegk,
Да те светна по въпроса , "паяче " е тройка номер 12 , тия дни ще пиша и как се лови нормално на плувка с единична кука и на какво :wink:
Изображение
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

''Стръв за толстолоб'' - няма такава според мен. Толстолоба филтрира планктон и бива привличан от облак рехава захранка. Улавянето му на стръв е по скоро случайно и при целенасочено търсене на тази риба много от колегите използват гола тройка.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

НА ПЛУВКА СЪС СТРЪВ

Мнение от Бачо Илия »

rumci1974 написа:''Стръв за толстолоб'' - няма такава според мен. Толстолоба филтрира планктон и бива привличан от облак рехава захранка. Улавянето му на стръв е по скоро случайно и при целенасочено търсене на тази риба много от колегите използват гола тройка.
И аз така мислех до преди три години :roll: На СТРЪВ- ТЕСТО до сега съм ловил в два не много големи арендни водоема -"Михилци" и "Мурла" , водоемите са около Карлово. И на двата се лови перфектно и "на пружина" и по двата варианта по-горе , то по горните варианти се лови навсякъде където ги има , но втория със щукарската плувка не го ползвам , бах ти плувката :wink:
Въдица - директен седем или осем метра , ластик 1.6/1.8/2.0/2.2 мм. на трето , четвърто или пето коляно , цяла линия 50-70см по-къса от пръта 0.16/0.18/0.20/0.22 , аз специално ползвам "ЛАЗЕР-Шогун" , без повод!!! Кука за тестото "КОЛМИК"номер 10, Серия 500 , бяла с осем навивки при връзването (не по малко от шест и не повече от осем) , плувки 1.0-1,5гр. ползвам от десет години насам основно на "ВИДРАКС" , тип "морковче" с много дълго тяло и дебела антена , сменяема и за светещо 4.3мм. Съклет ме хваща като не мога да ги намеря по магазините- видя ли ги купувам поне по десетина броя за директните телескопи (не само за толстолобите) 1.0/1.5/2.0/2.5гр.
Методика: Столче , в дясно от него желязна Г-образна стойка за риболов "на дъно" , телескопа на нея , отпред се фиксира на двуколенна стойка с чаталче в горната част , върха на пръта е добре да бъде на не повече от 20-30см . от повърхноста на водата за да се елиминира до колкото може корема при вятър . Лови се на 1.0-1.2-1.5метра под повърхноста , при дълбочини под плувката 4-5-6метра с тесто на куката и много рехава или много рядка захранка така че да прави облак горе , все едно за уклеи(чаушани :D ) Като дойдат "добичетата" около плувката се премятат гърбове и тя се подмята наляво-надясно от блъсканицата във линията Кълването е ясно изразено плавно потапяне под някакъв ъгъл ,все едно на шаран. Къса подсечка са да не "излети" линията при "фитка" и от там нататък според размера , такъма и задтакъмния специалист :D Хващал съм на ден по 3-4 , един път 7 , като от тях на шест куката беше забита в устата , горе в левия ъгъл и само на един -на два см. под устата ; над 90% засмукват куката с тестото- И ТОВА АКО Е "СЛУЧАЙНО" И НЕ Е СТРЪВ :roll: :roll: :roll:
Поздрави :D
Изображение
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

За това всичкото което го пишеш сигорно си прав,щом хващаш.Аз не съм ги ловил,но от пзнанията ми за хранителните навици на тостолопа знам,че филтрира водата и от самото засмукване на захранката засмуква и куката.Това няма нищо незаконно и неморално.Стига да не слагаш тройка.
георгиев59
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от георгиев59 »

Преди години на тава язовирче над Михилци беше пълно с толстолоб.
Един ден ходих и бях хвърлил с директния на които бях монтирал ластик 1.8мм а на кукичката едно зърно малка млечна царевичка зашото има и амурчета около 2-3кг ,но явно от захранката се навъртя и ми удари толстолоб около 3кг .След около час плувката пак потъна но този път ми се беше оплел някой чуз скъсан дюзен на който имаше закачен пак толстолоб около 2кг и то интересно че беше налапал куката и на джуките имаше още две почти ръждясали куки.
Та мисълта ми е че хайвана си взима на стръв но се иска рехава захранка много тишина и не на последно място много спокоиствие и майсторлък при ваденето защото си е направо жива турпила като го забодеш. :lol: :lol:
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

ТОЛСТОЛОБ

Мнение от Бачо Илия »

Преди две години при един излет на "Михилци" имаше около 15 човека, половината от тях от Пловдив , със щеки (с някои се и познавам) Ловяхме толстолоби, най-напред отмъканаха две щекарски линии , едната заедно с част от ластика-явно колегите не бяха преценили точно линиите , после се хванаха няколко , после скъса на наш колега от отсрещната страна след 30 минути боричкане с мачова пръчка и 0.14 По някое време гледам към нашето петно приближават две плувки :lol: :lol: :lol: След около 5 минути-"включване" и след още 15 ,толстолоб 2,7 кг беше на брега- с четери такъма на него: моя-налапал в устата , на колегата отсреща(аз съм го учил "на тесто") , също в устата , точно предния ден си беше купил плувки "Трабуко" , и двата пловдивски "монтажа" , единия с парче ластик , с малки тройки , легнали на дъното .Тройките го бяха ковнали точно под устата. До края на 2000г и аз ловях така и системата ми е перфектно ясна. На "Оризаре" имам хванати 22бр(за три години) от които 6 бр на пружини по първата схема (от 3.5 до 7.800кг) Фактически ловя толстолоби целево от 1998г.
п.п. на колегата от отсреща му върнах плувката , ама чак на третия ден , с извинения че съм хванал "неговия" толстолоб :D :D :D
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”