Забрана за риболов на щука

Модератор: sapuna

Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Забрана за риболов на щука

Мнение от sapuna »

Колеги,никъде не мога да намеря регламентирано решение за забрана за риболов,поради настъпване на размножителен период!Не визирам заповеди поради маловодие или други причини!От години аз спазвам периода 01.01-31.03.!Където и да попитам ми се казват различни срокове! :twisted: В единственният ми известен закон намирам само долната таблица!Някой има ли конкретна информация?

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Адаш,и аз не знам да има отделен период за забрана при щуката.И тя влиза в пролетно-лятно размножаващите се.А съм се замислял защо няма ,може би не я нямат за ценен вид.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

щука

Мнение от Бачо Илия »

Няма такава забрана и никога не е имало , аз лично си имам и някакво обяснение по този въпрос.
Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: щука

Мнение от sapuna »

IDA написа:Няма такава забрана и никога не е имало , аз лично си имам и някакво обяснение по този въпрос.
Ще ви кажа как се процедира във Велико Търновско!Стари корита и разрешени водоеми не влизат в списъка!
През януари-март се лови щука,а се казва,че сме за всичко друго.През забраната април-юни се излиза от положение,че сме за щука!Акт написан не знам да има!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Моето неангажиращо мнение е че ако забраната е сега , а после е разрешена , цялата "европейска" част от България по време на забраната ще е на абсолютно всички реки и язовири "за щуки" , с преспиване 8) 8) 8) Просто е избрано по-малкото зло , още повече и това че в размножителния период не се храни :idea:
Изображение
Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от КрасиПловдив »

Щуката е под общият знаменател през пролетно-лятната забрана.
Много пъти с приятели сме коментирали темата. Извода ни е един, че контролните органи не ги е еня изобщо и едва ли се трогват от факта, че щуката както пъстървовите видове мръстят в период, който иска специално отношение.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

КрасиПловдив написа:Щуката е под общият знаменател през пролетно-лятната забрана.
Точно тъй !!!
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Rapala_Team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Rapala_Team »

и в Сливенско баластриерите си оставаг свободни за риболов ! аз само там търся щуката и СОМА :wink:
CARP FISHING :fishing9:
valio1
новобранец
новобранец

Мнение от valio1 »

явно след като е обявена за вредител, не се взима специално отношение за увеличаването на популацията и
Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

КрасиПловдив написа:Щуката е под общият знаменател през пролетно-лятната забрана.
Много пъти с приятели сме коментирали темата. Извода ни е един, че контролните органи не ги е еня изобщо и едва ли се трогват от факта, че щуката както пъстървовите видове мръстят в период, който иска специално отношение.

Напълно сагласен и при досегашните излети не съм имал проблем. Тия дни ще заверявям билета и ще питам на място. И ще го пиша тук най веероятно понеделник.
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Не знам за кои именно "контролни органи" пише Краси.
Повече от ясно е, че - и преди и сега - синекурните компетентни служители от министерството на земеделието и горите, министерството на околната среда и бозите и ИАРА - едва ли ги интересуват тези подробности, а много вероятно е и да не могат да схванат за какво става дума.
Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от КрасиПловдив »

чпс написа:
Не знам за кои именно "контролни органи" пише Краси.
Повече от ясно е, че - и преди и сега - синекурните компетентни служители от министерството на земеделието и горите, министерството на околната среда и бозите и ИАРА - едва ли ги интересуват тези подробности, а много вероятно е и да не могат да схванат за какво става дума.
:idea: :idea: :idea:

Ми точно синекурните компетентни служители от Министерството на замеделието и горите, Министерството на околната среда и бозите и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури имам предвид.
Май няма голяма полза от забележката ти освен, че ни припомни една така добре забравена, но нужна в ежедневието ни думичка, а именно "синекурен"!
Благодарим, за което!
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Колега Краси,

Моля те да ме разбереш правилно - не искам да се правя на велик като коригирам, или като правя бележки - на теб или на другите колеги.

Контролните органи обиковено контролират изпълнението на изискванията в закони, наредби, правилници и др.

Подготовката на конкретизирани предложения за промяна на тези закони, наредби и правилници е служебно задължение на съответните компетентни служители (специалисти, експерти, различни началници, министри) в цитираните ведомства.

Компетентни в случая означава не само, че трябва да имат професионална компетентност свързана с риборазвъждане при естествени условия, а също така че единствено те знаят как (запознати са с процедурата) и единствено те могат да правят официални предложения пред държавните органи, които ще вземат решението за промяна (парламент, министерски съвет, ресорно министерство).

Мисля, че ако искаме нещо да се промени - трябва :
1) да формулираме достатъчно ясно и аргументирано своите разумни предложения;
2) да направим нещо като подписка - ако е възможно на хартиен носител, с посочени имена и личен подпис на всеки участник;
3) някой от участниците трябва официално да регистрира тези предложения + тази подписка с входящи номера в тези няколко ведомства адресирана до ръководителя на съответното ведомство.

Ръководителят на сътветното ведомство е длъжен да възложи на компетентни свои подчинени служители в законоустановен срок (30 дни, но може и повече) да направят проучване на направените предложения, да подготвят отговор и да предприемат някакви действия - например официално сезиране на парламент, министерски съвет, ресорно министерство.

Подписката може да бъде организирана и подадена официално от името на една или няколко неформални организации с идеална цел - например сдружения на риболовци, спортни риболовни клубове и др. на повечето от които май също не им пука, а ?

4) 30 дни след официалното подаване на предложенията може официално да бъде питани ръководителите на ведомствата - има ли резултати вследствие на направените официални предложения, какви именно са тези резултати и ако няма - защо (поради какви именно причини) няма резултати ?

Питаните по този начин ръководители СА ДЛЪЖНИ да отговарят официално в определен срок - обикновено 30 дни.

5) След като официално питаните ръководители са дали официален отговор или не са благоволили да дадат какъвто и да е отговор - идва моментът, в който може да бъде търсено съдействие от средства за масова информация.

Участниците в подписката и подателите на официалните предложения и питания ще разполагат с документи официално регистрирани в съответните ведомства и ще имат конкретни официални факти за действията или за бездействието на държавните служители.
Последно промяна от чпс на Сря Яну 16, 2008 9:33 am, променено общо 1 път.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Точно така е Чавдаре ! Виж че е правено и се прави от някои риболовни клубове ( специално за един такъв съм сигурен :wink: ) ама обикновенно отговора който се получава впоследствие в повечето случай е :
Тъй , тъй !
Разбрахме за какво иде реч и си го преместихме в другият крачол !
Та тъй :evil: Определено се прави и ще продължава да се прави нещо по въпроса от риболовните клубове ( специално от един - гаранция ) ама требва и малце да е двустранно :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Съжалявам Павле, не знаех.

Успяхте ли да осигурите някакво съдействие от средства за масова информация за разгласяване на проблема ? Мисля, че в някои подходящи моменти те само това и чакат. Тук във форума май имаше tv журналисти.

Има ли възможност да бъде организиран нов опит ?

Сега ми хрумва друго - нали всяка година се организира риболовно състезание за журналисти ?
Ако това е така - има ли възможност тазгодишното състезание за журналисти да бъде обвързано по някакъв подходящ начин с тази идея - да се премести забраната за риболова на щука (примерно) от началото на януари до края на февруари.
I-ва награда - златната щука...

Представяш ли си ако участниците решат да пишат по вестници и списания, да предават по радиостанции и да показват по tv подробности за този проблем и за реакцията на държавата ?
Трябват обаче факти !
И спонсорска подкрепа !!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”