Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Воблери
Модератор: emo vasilev
Re: Воблери
Ок благодаря много за бързите отзиви, ще променя водещата халка и ще тествам. Оловото за утежнение съм сложил в прореза за арматурата, в предните две трети на воблера, като самата арматура си остана над оловото. Запълних с паксипол и кит за дърво. А по принцип имали някакво ясно определено съотношение между дължината на воблера и количеството олово което трябва да сложим в него?
А що се отнася до идеите: -"после скачайте на собствени идеи", чертежите за този (и още др.) воблер ги изтеглих (и принтирах) готови от нета. Но за съжаление там ги нямаше местата на арматурата(халките). И наистина си е мой голям пропуск, че не съм обърнал внимание на този важен детайл!
;(
Благодаря ви още веднъж и наслука.
А що се отнася до идеите: -"после скачайте на собствени идеи", чертежите за този (и още др.) воблер ги изтеглих (и принтирах) готови от нета. Но за съжаление там ги нямаше местата на арматурата(халките). И наистина си е мой голям пропуск, че не съм обърнал внимание на този важен детайл!

Благодаря ви още веднъж и наслука.

nick77, според мен, ако изобщо не пипаш халката, трябва да повдигнеш лопатката така, че телта да минава през нея, както са казали и показали вече колегите. Дължината й трябва да е такава, че телта да се пада в средата или в задната част. От ширината зависи и каква игра ще му докараш. Ако е малко по-широка от сегашната най-вероятно ще има има по-интензивно трептене, а ако е доста по-широка воблерът ще има по-голяма амплитуда на кандилкане. Би трябвало да се увеличи и дълбочината на газене.
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
Ок. Благодаря още веднъж за съветите. Дори и не очаквах толкова бързи отговори и то от едни от най добрите майстори на самоделки във този форум. Благодаря. За сега само прибрах халката на долу, но този явно няма да стигне до реката. Поне си видях грешките дето се вика.
Искам само още нещо да ви питам, след като набраздите алуминиевото фолио с мрежичката, как го залепяте върху лакирания(!?) веднъж воблер?
Искам само още нещо да ви питам, след като набраздите алуминиевото фолио с мрежичката, как го залепяте върху лакирания(!?) веднъж воблер?
- ynovi
- научил се да хвърля
Да не би пък да си го преутежнил колега? Незнам дали има съотношение между дължината, но според мен има някакви граници /от-до/ на оловото което може да поеме даден воблер.nick77 написа: Влачи се като труп на мъртвец.
А по принцип имали някакво ясно определено съотношение между дължината на воблера и количеството олово което трябва да сложим в него?
Като сложиш оловото го топни в някакъв съд с вода и виж как стои, като плаваемост и като стойка как е, ако трябва коригирай и така ...
Воблер с такава форма, която си избрал не съм правил. Хем е кат тумбест, хем е сплеснат отстрани, а тумбестото му е надолу, и като гледам тежеста /оловото/ ще идва доста долу /иначе ще вземе да се върти/, обаче пък лопатката така е много високо горе. Което пък значи, че утежняването трябва да е много точно за да може лопатката да е под водата, но да не е прекалено да потъва кат пирирон.. Мисля много трудна/капризна форма на воблер, като за първи опит си избрал като,че.
Бих те посъветвал, като за начало да пробваш да направиш или изцяло тумбест воблер, но да е и отстрани също тумбест, а не отстрани слеснат. Или пък воблер с долна част /корем/ по-права/равна/.
Колега ynovi, мн.благодаря за напътствията. Много полезна информация.
За преутежняване и аз не знам дали съм сгафил!? Слагах олово колкото може да побере, че и малко отгоре(8~10g) - много лек ми се виждаше, а пък с много голяма плаваемост била тази балса. Като го тествах на място, потъва между 1/2 и 2/3 и мислех че така трябва да е(нямам оригинала му за да ги сравня), а на скицата която изтеглих, не пише нищо за оловото(в същност има някакви китайски йероглифи, ама не съм ги превеждал). При навиване (от средни към бързи обороти) първо слиза на долу 50~70см, и след това тръгва хоризонтално и леко на горе. Като спра - изплува бавно на горе.
А за изтъняването от двете страни - изцяло мое решение, в последствие(уж някаква игра да докарам като го доближа до формата на истинските риби), за което разбирам от поста ти, че е било много грешно! Благодаря още веднъж.
"Като сложиш оловото го топни в някакъв съд с вода и виж как стои, като плаваемост и като стойка как е, ако трябва коригирай и така ... "
А как трябва да стои по принцип (или си зависи от конкретния модел) - с наведена носова част, с повдигната опашна част, потъващ хоризонтално до 1/2 от тялото му, или ?
За преутежняване и аз не знам дали съм сгафил!? Слагах олово колкото може да побере, че и малко отгоре(8~10g) - много лек ми се виждаше, а пък с много голяма плаваемост била тази балса. Като го тествах на място, потъва между 1/2 и 2/3 и мислех че така трябва да е(нямам оригинала му за да ги сравня), а на скицата която изтеглих, не пише нищо за оловото(в същност има някакви китайски йероглифи, ама не съм ги превеждал). При навиване (от средни към бързи обороти) първо слиза на долу 50~70см, и след това тръгва хоризонтално и леко на горе. Като спра - изплува бавно на горе.
А за изтъняването от двете страни - изцяло мое решение, в последствие(уж някаква игра да докарам като го доближа до формата на истинските риби), за което разбирам от поста ти, че е било много грешно! Благодаря още веднъж.
"Като сложиш оловото го топни в някакъв съд с вода и виж как стои, като плаваемост и като стойка как е, ако трябва коригирай и така ... "
А как трябва да стои по принцип (или си зависи от конкретния модел) - с наведена носова част, с повдигната опашна част, потъващ хоризонтално до 1/2 от тялото му, или ?
- ynovi
- научил се да хвърля
Не, че грешно изтъняването точно /всъшност не мога да кажа с точност грешно ли е, че не съм правил с такава форма/ но ми изглежда доста сложна форма за налучкване на баланса и мястото на утежнението, при положение, че това ти е първи воблер. Като начало по-добре се пробвай с копиране формата на някой работещ воблер. После, кат ти станат по-ясни някой неща си експериментирай твой си модели и форми.nick77 написа: А за изтъняването от двете страни - изцяло мое решение, в последствие(уж някаква игра да докарам като го доближа до формата на истинските риби), за което разбирам от поста ти, че е било много грешно! Благодаря още веднъж.
Трябва да е стои хоризонтално във водата, може и леко наведен напред. Сега дали ще е 1/2, 2/3 или ще потъва, това е в зависимист от какъв искаш да бъде - какъв го правиш тоз воблер ...Ама прочети малко повече неща по темата, има достатъчно инфо и тук... за наклона на лопатката, а форматана и е вече малко налучкване според мен и творчество..

И пробите ги прави заедно с халките и куките ...
Не е проблем формата. Аз съм правил такива и проблемите идват по скоро от лопатката и предната халка. Основната част от утежнението трябва да е около халката на корема. nick77 не го мисли толкова, дори и да не го спасиш този. Има тънкости, които се усвояват само с опита (както при риболова).
Относно положението му във водата смятам, че е най-добре да е хоризонтално, но понякога се получават и изключения. Имам един воблер, който наподобява формата на Голди Вибримакс, но съм му преутежнил задницата. Толкова много потъва отзад, че лопатката застава в хоризонтално положение и въпреки това има доста добра игра при бавна и нормална проводка.
Относно положението му във водата смятам, че е най-добре да е хоризонтално, но понякога се получават и изключения. Имам един воблер, който наподобява формата на Голди Вибримакс, но съм му преутежнил задницата. Толкова много потъва отзад, че лопатката застава в хоризонтално положение и въпреки това има доста добра игра при бавна и нормална проводка.
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Колеги,понеже съм пълен лаик,за да си измислям сам воблери,искам да попитам някой знае ли от къде могат да се намерят схеми за изработка на воблери?
Имам пред вид нещо такова:

но за различни модели.
Благодаря предварително!
Имам пред вид нещо такова:

но за различни модели.
Благодаря предварително!

- barutchiata ©
- Администратор
Вуйче, погледни блога на тоа човек. Иска се малко ровене, ама ще намериш доста неща.
http://homeluremaking.blogspot.co.uk/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://homeluremaking.blogspot.co.uk/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Благодаря!Чертежа,който постнах аз също е от неговите,но успях да открия само на 2 воблера.Имам предвид точни чертежи със размери и т.н.Иначе човека е капацитет.Не само за примамки ами въобще. 

- barutchiata ©
- Администратор
Вуйчо-Ваньо написа:Благодаря!Чертежа,който постнах аз също е от неговите,но успях да открия само на 2 воблера.Имам предвид точни чертежи със размери и т.н.Иначе човека е капацитет.Не само за примамки ами въобще.
Абе викам си аз, таа схема дето си я постнал съм я срещал някъде.

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Мдам, и аз доста неща съм научил от него. Един от малкото в нета който показва всичко точно и ясно, стъпка по стъпка.
Ето малко и от мен.
Нови 2 джърка. 14см. ; 30г.

Скоро загубих един от най-уловисите си 4-ри делни джърка. Та сега ще трябва да направя нови
Ето малко и от мен.
Нови 2 джърка. 14см. ; 30г.

Скоро загубих един от най-уловисите си 4-ри делни джърка. Та сега ще трябва да направя нови

Наслука на всички колеги ! Със здраве !
- muerter
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ето нещо което би могло да ти свьрши работаВуйчо-Ваньо написа:Имам предвид точни чертежи със размери и т.н.

На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Ето още една интересна поредица от клипчета в която обясняват много важни неща за направата на воблери.
http://www.youtube.com/watch?v=HjMJbQ21XBQ
http://www.youtube.com/watch?v=HjMJbQ21XBQ
Наслука на всички колеги ! Със здраве !