Мухарски риболов на черно море

Модератори: Павел Иванов, sestrata

searnox
ще става разбирач
ще става разбирач

Мухарски риболов на черно море

Мнение от searnox »

Има ли такова чудо?
Интересува ме най-вече от брега, пък и ако можете да ме носочите към правилния раздел където да чета :)
Аватар
muharcheto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Мухарски риболов на черно море

Мнение от muharcheto »

searnox написа:Има ли такова чудо?
Интересува ме най-вече от брега, пък и ако можете да ме носочите към правилния раздел където да чета :)
Здравей колега,с мухарка може да се лови както и в сладка,така и в солена вода.При добре подбрана пръчка и шнур, не виждам никакъв проблем да си ловиш и на морето.Обикновено се използват двуръчни мухарки ,не че не можеш и с едноръчна,но с двуръчната по-лесно се постига по-голяма дистанция.Успех :D
Човек и добре да живее,рано или късно се жени.
Привет и НАСЛУКА!!!
rusty
новобранец
новобранец

Мнение от rusty »

Сега вече и на мен ми е интересно.Каква риба ще се търси и най-важното:какво правим с вятъра?
searnox
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от searnox »

Вятър не е задължително да има, но каква риба търсим от брега е по интересно ? Хайде някой от напредналите да се включи да обясни малко по подробно, моля.
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Освен заргана и платерина май друга не се сещам. Платерина със сигурност може да се хване, защото аз имам хванати платерини на чепаре за сафрид (не затралени, а чинно налапали куката), а чепарето си е муха. Риболов на зарган с муха (и със сбиро) го практикуват германците и там по северните морета, а и по нашето някои си ги ловят с подобия на муха (чепарета и конците)
rusty
новобранец
новобранец

Мнение от rusty »

rap66 написа:Освен заргана и платерина май друга не се сещам. Платерина със сигурност може да се хване, защото аз имам хванати платерини на чепаре за сафрид (не затралени, а чинно налапали куката), а чепарето си е муха. Риболов на зарган с муха (и със сбиро) го практикуват германците и там по северните морета, а и по нашето някои си ги ловят с подобия на муха (чепарета и конците)
Мнооооооооооого късмет трябва да имаш, че да изкараш заргани (един два не ги броим).Лично мнение
searnox
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от searnox »

У супер, мен лично платерина ме устройва като като възможност :) Каква трябва да стръвта? Суха, мокра, шнур? По кое време на годината може да тествам?
Аватар
muharcheto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от muharcheto »

searnox написа:У супер, мен лично платерина ме устройва като като възможност :) Каква трябва да стръвта? Суха, мокра, шнур? По кое време на годината може да тествам?
Здравей колега,лично аз нямам никакъв опит в морския риболов с мухарка :oops: ,но по принцип се използва потъващ или междинен/intermediate/ шнур със стример,това не означава,че не може да се опита и с плуващ с мокра муха ако е по-близо до брега ,близо до скали и не е голяма дълбочината.По принцип производителите имат специални серии мухарки,шнурове и макари който са предназначени за солена вода,предполага се,че са и по-защитени от тези които са за сладка,но лично аз не бих си закупил такива защото морето ми е мноого далече,а за 5-10 дни в годината.......,за това е хубаво след риболова добре да се почисти и смаже всичко.Масово хората на запад за целта използват двуръчни мухарки с които лесно се постига голяма дистанция от брега.Успех :D
Последно промяна от muharcheto на Пет Дек 13, 2013 1:55 pm, променено общо 1 път.
Привет и НАСЛУКА!!!
searnox
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от searnox »

Като си взимам такъм, ще е сладководен, определено. Интересно ми беше обаче дали има смисъл като отивам на моренце лятото да си нося инструментите. Явно има! Още една причина да се хвана с мухарство :)
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Митко Кирилов »

Здравей колега,
При всичкото уважение, което имам към планинските скиталци-мухари :D и благородна завист от непрекъснатия контакт с природата из нашите планини и....долини, бих изказал личното си мнение за намерението да използвате мухарската техника за морски риболов :( : за проба става и за случайни резултати. Не мога да си представя как при дащен ден, когато сме се наредили през 1-1.5 м, ще размахвате мухарката и ще хвърляте мухата?
Зарганският и морският кефалов риболов са достатъчно разработени и специализирани в тактиката и техниката си при нашите условия и си изискват своето.Така че препоръчвам да се запознаете с многото писано и дискутирано по тези теми и съответно да решите как и с какво бихте опитали и това удоволствие!
Веднага възниква въпроса как ли бих изглеждал край някоя плитка планинска река да хвърлям бомбарда за пъстърва и/или друга риба :lol: :roll:
Нищо лично и преднамерено: само искам да Ви спестя разочарование и наистина да можете, ако решите, да се докоснете и усетите удоволствието от този също динамичен риболов
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Аватар
tiktak
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tiktak »

При цялото уважение, което имам към морските риболовци и благородна завист от непрекъснатия контакт с природата на нашето море и... море :D , бих изказал личното си мнение, че изобщо не сте прав, колега. Единственото условие за успех в мухарския морски риболов е наличието на риба, което за съжаление рядко се случва по време на масовите летни отпуски. Но дори и тогава при добро желание човек може да се забавлява с разни рибки, които се считат за малоценни.
Естествено не твърдя, че по ефективност мухарката може да се сравнява с оръжие за масово унищожаване каквото е чепарето, но лично за мен десет риби с мухарката струват повече от кофа риба уловена с конвенционални способи.
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

tiktak написа: ... Единственото условие за успех в мухарския морски риболов е наличието на риба...
Ако беше така, защо са ни пръчки, макари и целия останал арсенал :D Наличието на риба е неоходимо условие (единственото задължително) за успеха на всеки вид риболов. Аз лично не бих правил мухарски проби в лятната си почивка на морето. Аз опит с мухите нямам, но имам известен с чепаретата. При положение че ми трябват години да намеря подходящата комбинация за една определена риба (сафрид примерно), която комбинация се мени през сезона, а има толкова информация за това и толкова други колеги с които да сверявам часовника, и правя тия проби почти всекидневно докато я има тая риба, та .... какъв е шанса на някой за 5-6 дни (риболовни) :( клони към 0.
Аватар
muharcheto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от muharcheto »

Здравейте колеги,няма да влизам в безсмислени и ненужни спорове за кой точно риболов е най-ефективен и резултатен при определени ситуации,за адреналина,за контакта с природата,.....за пълните фризери,за рибните консервите,.....всеки сам прави своя избор как и с какво ще риболовства,по-важно е това което прави да му доставя удоволствие и да е съобразено със закона,напълно съм съгласен, подкрепям и споделям мнението на колегата tiktak :drinkers: ,но много моля,не подценявайте мухарката :D Ето една тема за размисъл-
http://www.youtube.com/watch?v=Fv7jJj8ONvM" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=NeknPHKXlEk" onclick="window.open(this.href);return false;
Има много такива примери,вкл. и за шаран.......,сега ще се намери някой да каже-ама това не е в България.......,да така е,но въпреки всичко е факт......Успех :D
Привет и НАСЛУКА!!!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Попче и дракон на нимфа с оловна глава си е класика , при това граничеща със свръх месарството :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
BEAR12
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BEAR12 »

В нашето Черно море,най много някое аки да се хвани на мУха.
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”