Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Мухарски риболов
naRiba.com

Форум

Мухарски риболов на черно море
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Мухарски риболов на черно море
Има ли такова чудо?
Интересува ме най-вече от брега, пък и ако можете да ме носочите към правилния раздел където да чета
Интересува ме най-вече от брега, пък и ако можете да ме носочите към правилния раздел където да чета

- muharcheto
- вече хвърля и на тежко
Re: Мухарски риболов на черно море
Здравей колега,с мухарка може да се лови както и в сладка,така и в солена вода.При добре подбрана пръчка и шнур, не виждам никакъв проблем да си ловиш и на морето.Обикновено се използват двуръчни мухарки ,не че не можеш и с едноръчна,но с двуръчната по-лесно се постига по-голяма дистанция.Успехsearnox написа:Има ли такова чудо?

Човек и добре да живее,рано или късно се жени.
Привет и НАСЛУКА!!!
Привет и НАСЛУКА!!!
Сега вече и на мен ми е интересно.Каква риба ще се търси и най-важното:какво правим с вятъра?
Вятър не е задължително да има, но каква риба търсим от брега е по интересно ? Хайде някой от напредналите да се включи да обясни малко по подробно, моля.
Освен заргана и платерина май друга не се сещам. Платерина със сигурност може да се хване, защото аз имам хванати платерини на чепаре за сафрид (не затралени, а чинно налапали куката), а чепарето си е муха. Риболов на зарган с муха (и със сбиро) го практикуват германците и там по северните морета, а и по нашето някои си ги ловят с подобия на муха (чепарета и конците)
Мнооооооооооого късмет трябва да имаш, че да изкараш заргани (един два не ги броим).Лично мнениеrap66 написа:Освен заргана и платерина май друга не се сещам. Платерина със сигурност може да се хване, защото аз имам хванати платерини на чепаре за сафрид (не затралени, а чинно налапали куката), а чепарето си е муха. Риболов на зарган с муха (и със сбиро) го практикуват германците и там по северните морета, а и по нашето някои си ги ловят с подобия на муха (чепарета и конците)
У супер, мен лично платерина ме устройва като като възможност
Каква трябва да стръвта? Суха, мокра, шнур? По кое време на годината може да тествам?

- muharcheto
- вече хвърля и на тежко
Здравей колега,лично аз нямам никакъв опит в морския риболов с мухаркаsearnox написа:У супер, мен лично платерина ме устройва като като възможностКаква трябва да стръвта? Суха, мокра, шнур? По кое време на годината може да тествам?

Последно промяна от muharcheto на Пет Дек 13, 2013 1:55 pm, променено общо 1 път.
Привет и НАСЛУКА!!!
Привет и НАСЛУКА!!!
Като си взимам такъм, ще е сладководен, определено. Интересно ми беше обаче дали има смисъл като отивам на моренце лятото да си нося инструментите. Явно има! Още една причина да се хвана с мухарство 

-
- разбира нещата
Здравей колега,
При всичкото уважение, което имам към планинските скиталци-мухари
и благородна завист от непрекъснатия контакт с природата из нашите планини и....долини, бих изказал личното си мнение за намерението да използвате мухарската техника за морски риболов
: за проба става и за случайни резултати. Не мога да си представя как при дащен ден, когато сме се наредили през 1-1.5 м, ще размахвате мухарката и ще хвърляте мухата?
Зарганският и морският кефалов риболов са достатъчно разработени и специализирани в тактиката и техниката си при нашите условия и си изискват своето.Така че препоръчвам да се запознаете с многото писано и дискутирано по тези теми и съответно да решите как и с какво бихте опитали и това удоволствие!
Веднага възниква въпроса как ли бих изглеждал край някоя плитка планинска река да хвърлям бомбарда за пъстърва и/или друга риба
Нищо лично и преднамерено: само искам да Ви спестя разочарование и наистина да можете, ако решите, да се докоснете и усетите удоволствието от този също динамичен риболов
При всичкото уважение, което имам към планинските скиталци-мухари

Зарганският и морският кефалов риболов са достатъчно разработени и специализирани в тактиката и техниката си при нашите условия и си изискват своето.Така че препоръчвам да се запознаете с многото писано и дискутирано по тези теми и съответно да решите как и с какво бихте опитали и това удоволствие!
Веднага възниква въпроса как ли бих изглеждал край някоя плитка планинска река да хвърлям бомбарда за пъстърва и/или друга риба

Нищо лично и преднамерено: само искам да Ви спестя разочарование и наистина да можете, ако решите, да се докоснете и усетите удоволствието от този също динамичен риболов
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
- tiktak
- ще става разбирач
При цялото уважение, което имам към морските риболовци и благородна завист от непрекъснатия контакт с природата на нашето море и... море
, бих изказал личното си мнение, че изобщо не сте прав, колега. Единственото условие за успех в мухарския морски риболов е наличието на риба, което за съжаление рядко се случва по време на масовите летни отпуски. Но дори и тогава при добро желание човек може да се забавлява с разни рибки, които се считат за малоценни.
Естествено не твърдя, че по ефективност мухарката може да се сравнява с оръжие за масово унищожаване каквото е чепарето, но лично за мен десет риби с мухарката струват повече от кофа риба уловена с конвенционални способи.

Естествено не твърдя, че по ефективност мухарката може да се сравнява с оръжие за масово унищожаване каквото е чепарето, но лично за мен десет риби с мухарката струват повече от кофа риба уловена с конвенционални способи.
Ако беше така, защо са ни пръчки, макари и целия останал арсеналtiktak написа: ... Единственото условие за успех в мухарския морски риболов е наличието на риба...

- muharcheto
- вече хвърля и на тежко
Здравейте колеги,няма да влизам в безсмислени и ненужни спорове за кой точно риболов е най-ефективен и резултатен при определени ситуации,за адреналина,за контакта с природата,.....за пълните фризери,за рибните консервите,.....всеки сам прави своя избор как и с какво ще риболовства,по-важно е това което прави да му доставя удоволствие и да е съобразено със закона,напълно съм съгласен, подкрепям и споделям мнението на колегата tiktak
,но много моля,не подценявайте мухарката
Ето една тема за размисъл-
http://www.youtube.com/watch?v=Fv7jJj8ONvM" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=NeknPHKXlEk" onclick="window.open(this.href);return false;
Има много такива примери,вкл. и за шаран.......,сега ще се намери някой да каже-ама това не е в България.......,да така е,но въпреки всичко е факт......Успех

http://www.youtube.com/watch?v=Fv7jJj8ONvM" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=NeknPHKXlEk" onclick="window.open(this.href);return false;
Има много такива примери,вкл. и за шаран.......,сега ще се намери някой да каже-ама това не е в България.......,да така е,но въпреки всичко е факт......Успех

Привет и НАСЛУКА!!!
Привет и НАСЛУКА!!!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Попче и дракон на нимфа с оловна глава си е класика , при това граничеща със свръх месарството 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- научил се да хвърля
В нашето Черно море,най много някое аки да се хвани на мУха.