Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- кирил великий
- разбира нещата
Re: Има ли гъбари?
Красота, да, красота! Весели празници на теб и сполай ти за репортажите през 2013 г!G.Petkov написа: Ама имаше, като ги видях на зелената ливада и се засмях - бели гъбки под бял сняг!
Здравейте приятели.
Наскоро отворих фризера... Манатарките и булките са много хубави, но пачия крак... По-рано през сезона бях чел едно мнение във форума, че пачият крак горчи от фризера. Изпаднах в депресия, разбирайки, че и с моя се получава същото. Много моля по-опитните да споделят съветите си относно консумацията на замразен пачи крак. Гъбите съм ги замразявал в чист вид - нито са мити, нито са варени. Как да махна този горчив аромат? Някакво изваряване в лимонена киселина или нещо такова? Идват празници, не трябва да се излагаме.
Наскоро отворих фризера... Манатарките и булките са много хубави, но пачия крак... По-рано през сезона бях чел едно мнение във форума, че пачият крак горчи от фризера. Изпаднах в депресия, разбирайки, че и с моя се получава същото. Много моля по-опитните да споделят съветите си относно консумацията на замразен пачи крак. Гъбите съм ги замразявал в чист вид - нито са мити, нито са варени. Как да махна този горчив аромат? Някакво изваряване в лимонена киселина или нещо такова? Идват празници, не трябва да се излагаме.

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Трудно ми е да ти дам съвет,
След като изхвърлих всичките манатарки, които бях замразил
!
Нищо не стана от тях и повече няма да пробвам,
Защото все нещо не ми се получава.
Докато изсушените гъби са перфектни,
Жена ми готви една прекрасна супа от пасирани зеленчуци и манатарки,
Мога да ям от нея с дни наред,
Чудесен вкус, не се променя с времето,
И напълно задоволява нуждата ми от диворастящи гъби
!
След като изхвърлих всичките манатарки, които бях замразил

Нищо не стана от тях и повече няма да пробвам,
Защото все нещо не ми се получава.
Докато изсушените гъби са перфектни,
Жена ми готви една прекрасна супа от пасирани зеленчуци и манатарки,
Мога да ям от нея с дни наред,
Чудесен вкус, не се променя с времето,
И напълно задоволява нуждата ми от диворастящи гъби

- G.Petkov
Днес на един пазар в София, гъбар беше изкарал щайга свежи гъби,
Каза - миризливки,
И въпреки якия студ гъбите не бяха премръзнали
!
Някой да сподели що за гъби са това ?
Каза - миризливки,
И въпреки якия студ гъбите не бяха премръзнали

Някой да сподели що за гъби са това ?
- кирил великий
- разбира нещата
- G.Petkov
Да,
Светъл, леко бежов цвят.
Светъл, леко бежов цвят.
- кирил великий
- разбира нещата
Така, тая гъба е точно цвета, който казваш - леко по-бежово. Обаче при гъбите цветът е твърде условно нещо. Гъбата се казва есенна орешарка или есенна миризливка - (Gymnopus nebularis (Batsch) Gray - има още много други родови имена на латински). Това е наричано в старата руска литература гъба за бедняците, заедно със зимната пънчушка (зимна припънка, зимненка). Даже и руснаците (дето си мариноват дяволски гъби) я считат за условно ядлива гъба с недобър вкус. Никога не съм ял или брал такива гъби. От "бандата" на орешарките се плаша и ги заобикалям.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
Да, гъбите са същите, но не съм ги брал аз,
А ги видях на един пазар !
А ги видях на един пазар !
Да попитам дали са ви познати тези гъби. Преди месец на една разходка в широколисна гора ги видях, с цвета на есенната шума, под която се и бяха скрили(имаше огромно количество) >>
с кухо пънче
Мерси и весели празници на всички!
с кухо пънче
Мерси и весели празници на всички!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
Зимата настъпи, макар и не съвсем истинска,
И за да върна спомените
,
А и защото Кирил ме подсети,
Ще направя един преглед на 2013 година, която бе много добра за любимото ми хоби - гъбите.
Разбира се, всички сте наясно, че аз съм само любител, успявам да отделя час-два за събиране на гъби,
Понякога пътя отнема повече време от това, прекарано в планината
!
Връщам се към м.май,
Средна гора - любимо място за излети, планината е полегата, лесна за ходене
!

Първите гъби, под снимката пише - 22 май !

Това вече е Стара планина,
Местата са от детството ми, когато баща ми ме учеше да разпознавам гъбите и никога нямахме съмнения в това което берем. Също така нямаше и отравяния с гъби, тогава !

И Стара планина в района на яз.Сопот - много гъбни места, по времето на сушата в Софийско, само там успявах да намеря гъби !

Много ни е красива страната, нали
!
Ще има и продължение
!
И за да върна спомените

А и защото Кирил ме подсети,
Ще направя един преглед на 2013 година, която бе много добра за любимото ми хоби - гъбите.
Разбира се, всички сте наясно, че аз съм само любител, успявам да отделя час-два за събиране на гъби,
Понякога пътя отнема повече време от това, прекарано в планината

Връщам се към м.май,
Средна гора - любимо място за излети, планината е полегата, лесна за ходене

Първите гъби, под снимката пише - 22 май !
Това вече е Стара планина,
Местата са от детството ми, когато баща ми ме учеше да разпознавам гъбите и никога нямахме съмнения в това което берем. Също така нямаше и отравяния с гъби, тогава !
И Стара планина в района на яз.Сопот - много гъбни места, по времето на сушата в Софийско, само там успявах да намеря гъби !
Много ни е красива страната, нали

Ще има и продължение

- G.Petkov
Тук сме с Кърцата в едни гори,
Събрахме гъби, снимахме се,
Кърцата каза, че ги изяли много бързо и трябвало пак да се ходи
,

Това пък съм аз, но на друг излет през лятото,

И пак излети в горите и гъбите, събрани там,

Събрахме гъби, снимахме се,
Кърцата каза, че ги изяли много бързо и трябвало пак да се ходи

Това пък съм аз, но на друг излет през лятото,
И пак излети в горите и гъбите, събрани там,
- кирил великий
- разбира нещата
Г. Петков - булките, булките са:
Обаче по въпроса на колегата batkovan

Обаче по въпроса на колегата batkovan
със срам си признавам, че претърпях пълно фиаско. Никъде нищо. Помогнете на човека, ако някой знае нещо!batkovan написа:Да попитам дали са ви познати тези гъби? ...
- G.Petkov
И да довърша обзорът за 2013 година !
Успешните излети продължиха до средата на м.юли!
После, продължиха, ама - неуспешните
!

Имаше дъждове, гъбите растяха здраво
,
Това е гора потънала в дъжд и влага!

И към края на юли, като почна една суша по софийският район,
Това бяха последните летни ядливи гъби,

Всичко изсъхна, през есента имаше малко дъжд, но хубави гъби - нямаше.
Едва през късната есен, до едно езеро, най-вероятно в резултат от влагата, изпарена от водата, намерих първите полски печурки,
После взеха, че тръгнаха
,

Имаше и малко разнообразие, ама малко
,

И после останаха само печурките, малки ама много вкусни,
И много изядох от тях
,
Почти всяка вечер като ордьовър - бяха задушени и пръжнати с масло печурки,
Кухнята ухаеше на диви гъби
,
Жесток аромат - поне за мен !

Последните печурки набрах на 6 декември
!
Явно дългата суша, бе причината гъбите да растат и под снега,

За мен беше чудесна гъбна година,
Изпитах огромно удоволствие от излетите в горите и полето,
Събрах доста /за мен/ гъби,
Беше прекрасно преживяване
!
Очаквам с нетърпение следващият сезон,
Наслука и на вас !
П.П.Убеден съм, че настоящата тема е една от най-стойностните в сайта "На риба" и съм много доволен, че участвам активно в списването и
!
Също, добрите взаимоотношения между участниците, са гаранция за успешното и развитие !
Успешните излети продължиха до средата на м.юли!
После, продължиха, ама - неуспешните

Имаше дъждове, гъбите растяха здраво

Това е гора потънала в дъжд и влага!
И към края на юли, като почна една суша по софийският район,
Това бяха последните летни ядливи гъби,
Всичко изсъхна, през есента имаше малко дъжд, но хубави гъби - нямаше.
Едва през късната есен, до едно езеро, най-вероятно в резултат от влагата, изпарена от водата, намерих първите полски печурки,
После взеха, че тръгнаха

Имаше и малко разнообразие, ама малко

И после останаха само печурките, малки ама много вкусни,
И много изядох от тях

Почти всяка вечер като ордьовър - бяха задушени и пръжнати с масло печурки,
Кухнята ухаеше на диви гъби

Жесток аромат - поне за мен !
Последните печурки набрах на 6 декември

Явно дългата суша, бе причината гъбите да растат и под снега,
За мен беше чудесна гъбна година,
Изпитах огромно удоволствие от излетите в горите и полето,
Събрах доста /за мен/ гъби,
Беше прекрасно преживяване

Очаквам с нетърпение следващият сезон,
Наслука и на вас !
П.П.Убеден съм, че настоящата тема е една от най-стойностните в сайта "На риба" и съм много доволен, че участвам активно в списването и

Също, добрите взаимоотношения между участниците, са гаранция за успешното и развитие !
Здравейте и май все още не е късно да честитя Новата година на всички. Миналата година се бях зарекъл да направя няколко репортажа от излети, уви работата така ме завъртя, че бройката на разходките ми се броят на едната ръка, пък и нямаше нищо за отбелязване. С интерес обаче открих малко находище на сърнела в София на самото Ботевградско шосе, за съжаление точно до самата пътека
и естествено се оказа, че не съм единствения наблюдателен тип в района, докато ги чакам да се разтворят имаше нетърпеливци, които ме изпреварваха на два пъти. И това през ноември месец. Никога не бях виждал на това място а минавам всеки ден от там. Тази година ще ги следя да видя дали ще изкарат пак. Иначе в началото на декември открих страхотно гъбарско място в подножието на Средна гора или по-точно с.Богданлия, Елин Пелин. Ето и две снимки:

Това е на границата между една огромна поляна и гората. Естествено огледах се насам-натам на поляната се намериха около 10-ина печурки и едни дребосъци много приличащи на пърхутка, но нещо странно се розовееха отгоре. Гъбките оставих на моя разводач и после се сетих, че не съм ги снимал. По-думите на домакина ми, още пролетта местността изобилства от гъби намирали се и берачи, но тамошното население е малко и на преклонна възраст, та повечето били приходящи като мен. Поляната се използва активно за паша от крави и овце, което много ми допадна. Разпитах и за видовете гъби, берат предимно печурка, челядинка и манатарка ( там си и казват маМатарка), имало и други но не ги познават. И така, тази година съм решил да водя сина ми много по-често на излети и да му предам това, което аз съм научил за риболова, билките и гъбите, изобщо за цялата природата.
Тази хубава тема и слънчевото време днес в София ме накара да обиколя набързо една градинка в центъра, просто така с нетърпение за идващата пролет. Хайде със здраве на всички, до нови и спорни срещи
.

Това е на границата между една огромна поляна и гората. Естествено огледах се насам-натам на поляната се намериха около 10-ина печурки и едни дребосъци много приличащи на пърхутка, но нещо странно се розовееха отгоре. Гъбките оставих на моя разводач и после се сетих, че не съм ги снимал. По-думите на домакина ми, още пролетта местността изобилства от гъби намирали се и берачи, но тамошното население е малко и на преклонна възраст, та повечето били приходящи като мен. Поляната се използва активно за паша от крави и овце, което много ми допадна. Разпитах и за видовете гъби, берат предимно печурка, челядинка и манатарка ( там си и казват маМатарка), имало и други но не ги познават. И така, тази година съм решил да водя сина ми много по-често на излети и да му предам това, което аз съм научил за риболова, билките и гъбите, изобщо за цялата природата.
Тази хубава тема и слънчевото време днес в София ме накара да обиколя набързо една градинка в центъра, просто така с нетърпение за идващата пролет. Хайде със здраве на всички, до нови и спорни срещи