Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

Кефалови 2013
Модератори: emo vasilev, alekst
Re: Кефалови 2013
Уважаеми колега,модераторите в форума не би трябвало да трият твоето мнение ,а трябва да се трият мненията БРАКОНИЕРИТЕ.Законът ,добър или лош,и трябва да се спазва независимо какво мислят някои колегите .Има и нещо което се нарича риболовна етика.Тези неписани закони също би трябвало да се спазват ,но уви никой не еб...ва .И в днешно време ,този масово практикуван красив спорт е превърнат в .......... Ама хайде стига толкова че почнах да се изнервям .vlao написа:Чета и не мога да повярвам......Как може да има такива лицемерни същества ,които имат наглогта даже да се хвалят с бракониерството си....Ши...и месари.Само хленчите ,че няма риба и,че не е както преди години и т.н. без да мислите как можете да промените нещо-себе си например.Не мога да си представя на какво възпитавате децата си(ако имате такива) и какъв пример давате на младите момчета ,които се опитват да научат нещо полезно за това прекрасно хоби.Повечето от вас (умишлено не ползвам главна буква) притежават хиляди левове в такъми и пълни фризери с риба ....а тия дето са уж безработни и уж хващали по една рибка да се нахранят да се замислят какво правят на големите риби ,които не хващат а само закачат и изтърват......баси безобразието.Докъто се държите като мангали ще ви третират като такива и ще ни управляват такива.Не да гледате как обезрибяват даден водоем и всичката си енергия да насочите към друг ,които сами да си обезрибите с измисленото оправдание ,че те и другите така правят.Някаде из нета ,четох ,че не е нужно да се опитвате да възпитавате децата си ,ако вие се държите правилно-те ще се научат от вас.И сега е същото-не можете да се държите като вандали и да претендирате ,че имате права на европейци.
Извинявам се ако съм обидил някой без да е виновен.Рядко пиша и повече чета ,но просто не можах да се сдържа
(ако модераторите сметнат за по правилно може да ми изтриете мнението)
Поздрави на всички риболовци и наслука
-
- вече хвърля и на тежко
Колега много добре разбирам какво искате да кажете но закона не се спазва от 99 процента от рибарите(лодка като набара сафрид, чернокоп или паламуд да не би да хваща колкото е по норма)никой рибар не е много хуманен все едно да кажеш че ловът е нещо хубаво но това е хоби и всеки както го разбира.За главните букви и правопис няма да говоря-на 33 години съм но правя и правописни грешки и не мога да използвам препинателните знаци както ми се иска но това не значи нищо за човек всяка година си плащам билет а за 5 години никога не съм присъствал на проверка от ЗАКОНА (ИАРА).
Именно за това говоря.Всичко е до самосъзнанието и до риболовната култура и етика.Що се касае за билета,за повече от 40г риболов 3 (три) проверки.slonski1981 написа:Колега много добре разбирам какво искате да кажете но закона не се спазва от 99 процента от рибарите(лодка като набара сафрид, чернокоп или паламуд да не би да хваща колкото е по норма)никой рибар не е много хуманен все едно да кажеш че ловът е нещо хубаво но това е хоби и всеки както го разбира.За главните букви и правопис няма да говоря-на 33 години съм но правя и правописни грешки и не мога да използвам препинателните знаци както ми се иска но това не значи нищо за човек всяка година си плащам билет а за 5 години никога не съм присъствал на проверка от ЗАКОНА (ИАРА).
-
- вече хвърля и на тежко
Именно за това говоря.Всичко е до самосъзнанието и до риболовната култура и етика.Що се касае за билета,за повече от 40г риболов 3 (три) проверки.[/quote]

- vesofr
- научил се да хвърля
Ходя за кефал на засечка от 1991г.Тогава рибата се хващаше лятото,а не като сега в кучия студ.Ловяхме я на канала на Славянка и може да ви се стори смешно,но рибата кълвеше на голи кукуи.Не дърпахме постоянно,а хвърляхме въдиците и чакахме да клъвне.Факт е,че на почти всички риби куката им беше в устата.Някои го обясняват с това,че се трупа дафня по куките и кефалът лапа.Е това бракониерство ли е?Смея да твърдя,че знам физиономиите на почти всички засечкаджии,половината от тях са тези,които се правят на големи моралисти във форума.Хайде да не казваме имена.От доста време не практитувам този риболов,но това не значи,че съм се отказал.Ще се откажа,когато видя бракониер-мрежар вкаран в затвора.Какво мислите ще се случи с мангалите(работещи за Българи),заловени с 14тона изнесена риба от Мандра-утре ще ги пуснат,а вдругиден пак ще бракониерстват.
Не кълве,не кълве,че спре.
Ако говорим за търмък на затворен водоем - да съгласен съм това не е спортсменски риболов и рибата няма шанс. Но в морето това не е така. Както казват старите - Лайното на гаргата няма да изцапа морето.
-
- научил се да хвърля
Някой може ли да ми каже,как се лови кефал законно? На каква стръв,с какъв тъкъм и през кой сезон?
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
С лимонки ?nasko_sym написа:Някой може ли да ми каже,как се лови кефал законно? На каква стръв,с какъв тъкъм и през кой сезон?

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- вече хвърля и на тежко
Бате КИРО малко по сериозно някъде използват гранатомети и тротил
http://vbox7.com/play:111af47a" onclick="window.open(this.href);return false;

http://vbox7.com/play:111af47a" onclick="window.open(this.href);return false;
Дочух че най-големите пиратки също имали приложение по вировете...а кефал се лови законно с харпун и стръв на куката,целогодишно.Търмъченето дава приблизително 1 хваната-2 прободени и обречени.
-
- научил се да хвърля
Лови се и на портомоне!От стари девненски рибари знам,че още преди да има ТЕЦ Варна,кефала е влизал през Варненско,после Гебеджанско езеро и е стигал до Девненска река,през зимата.Ловяли са го на серкме.А Гебеджани още помнят мрежите с който са преграждали езерото за промишлен риболов. За мен тази риба не е наша.Влиза зимата в езерото и през март си отива.Не знам някой да я лови през лятото,освен харпунджийте.Така че ако някой може,да си хване.Но не прекалявайте.
- vesofr
- научил се да хвърля
Как разбра,че двете прободени са обречени?Ти като се порежеш или нараниш да не умираш случайно?Някой виждал ли е какво става като мине влекач на пристанището през пасаж с кефал-риби без глави,без опашки,отрязани на две и т.н. и става въпрос за много риби,щото се виждат само изплувалите,а на дъното сигурно има 3 пъти по толкова.Да вземем да спрем влекачите а!!!starcho написа:Дочух че най-големите пиратки също имали приложение по вировете...а кефал се лови законно с харпун и стръв на куката,целогодишно.Търмъченето дава приблизително 1 хваната-2 прободени и обречени.
Не кълве,не кълве,че спре.
Така е. Преди 10-тина години след една такава маневра на влекачите с лодката събирахме по два чувала кефали от 500 гр и на горе. Това ставаше само в най-студеното време на годината. Поне рибата не ставаше зян.
vesofr написа:Как разбра,че двете прободени са обречени?Ти като се порежеш или нараниш да не умираш случайно?Някой виждал ли е какво става като мине влекач на пристанището през пасаж с кефал-риби без глави,без опашки,отрязани на две и т.н. и става въпрос за много риби,щото се виждат само изплувалите,а на дъното сигурно има 3 пъти по толкова.Да вземем да спрем влекачите а!!!starcho написа:Дочух че най-големите пиратки също имали приложение по вировете...а кефал се лови законно с харпун и стръв на куката,целогодишно.Търмъченето дава приблизително 1 хваната-2 прободени и обречени.
Веселине,ни са идосваиии,ми давай да отидем да си хванем по някоя риба,че да се видим и с моралистите там по кея.Те повечето нямат снимки да не ги познае човек ама пак си личи,ходят с по 2 шапки и гледат все надолу

Колега,разсмя ме,въображението е хубаво качество,но в моя случай не съм привърженик на рода кефалови и просто цитирах статистика.Иначе съм правил подобен риболов и повече от позволените килограми.