Въпросче

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

shekira
разбира нещата
разбира нещата

Въпросче

Мнение от shekira »

Колко малка риба може да засече сонара? :?: Неразбирам и за това питам.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от alcora »

зависи от самия сонар !
обикновенно ги засича в 3 размера !
като размерите за различните сонари са различни ..........
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Аз съм с Хюмимбърд, и риби по 100-150 грама не ми ги отчита въобще :cry:
Аватар
kosatkata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kosatkata »

И на мене ми е малко тъмно и искам да разбера това за размера на рибата.Тези три големини какво значи това в килограми.Досега в упътването на нито един сонар не съм намерил такава информация като например на колко доло горе отговаря малкия размер като килограми и от там нататък средния и големия.Доколкото знам сонара засича рибата по нейния плавателен мехур.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

И аз съм се сблъсквал с този въпрос.Като бях "новобранец"при работата със сонар,един по-опитен ми обяснява ,че размера зависи от пасажа риби под лодката.Ако пасажа е с риби от 0.5 до 2.5кг.примерно,то най-малката отметка ще е 0.5кг. а най-голямата 2.5кг.Но не съм сигурен.На Искъра една година на 20 м. от брега имаше петно с водорасли, при дълбочина около 2м.Сонара показваше като минеме до него много от най-малките отметки.Направихме проба с плувките и излезе какво......едър уклей.Така че колко малки отчита и аз незнам.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Пробвайте с пластмасови шишета пълни с вода , лови ги безотказно :lol:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от гуслар »

Моят е Пираня макс -20 на Хъмимбърд и отчита всичко .Доволен съм !
И падащата звезда е била изгряваща .
Аватар
kosatkata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kosatkata »

А какво ще кажете за Garmin Fish fainder 140
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Re:

Мнение от gogolisec »

kosatkata написа:А какво ще кажете за Garmin Fish fainder 140
Колега Косатка, мислех да пускам и аз нова тема, но гледам, че тук са разискани въпросите, кито ме вълнуват! От преди 2 дена и аз се сдобих с Garmin FF 140 - доста добра придобивка!
Изображение

И не издържах на напрежението и вчера ходих да пробвам дали работи, какво показва и ето резултата (снимките не са много качествени, но са с GSM):
Изображение

На тази снимка се вижда една риба от най-големия габарит. И аз се чудя какво ще рече това т. е. колко "голяма" е аджеба тази риба? Ето ви още 2 снимки:
Изображение
Изображение

На тази последната сонара направо пощуря - пищи на всяка секунда и показва и от трите вида големини риби! Снимките са направени на водоема, намиращ се по пътя Ловеч-Плевен от ляво(над пътя) след село Славяни. Максималната дълбочина е около 8 метра. Във вътрешността няма живо дихание. Обаче покрая във водораслите отчете доста бройки - на дълбочина от 2 до 4 метра. Доколкото ми е известно в този водоем има червеноперка, щука, костур, слънчевки и малко вероятно сом и шаран- по-рано поне ги имаше, щото съм ловил. На брега имаше един познат и ловеше с чип малки червеноперки - нямаха и по 100 грама, но сонара ги отчиташе. До него друг беше хвърлил тапи за щука, но нямаше пипане. Аз не съм пробвал да ловя - целта на ходенето беше да пробваме сонара. Останах много мдоволен от новата ми придобивка.
П.П. Някой може ли да ми каже за какво са другите кабели, освен черния и червения "-" "+". Никъде в упътването не пише за тях и ще има ли проблем, ако ги срежа, че да не пречат. Също така ако някой има снимки за примерно захващане на сондата за бордовете на Уфимка и съответно на монитора за пейката или нещо друго. Аз също имам идея, но по-нататък ще снимам и ще покажа. Приемам идеи!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
diletant
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Въпросче

Мнение от diletant »

При включена функция Fish ID софтуера на сонара класифицира рибите в 3 категории в зависимост от силата на сигнала т.е. малко или много закръгля данните и лъже. По реални параметри виждаме при изключена такава функция -рибите са изобразени като "дъги" или "арки".Най простия тест който всеки може да проведе е да върже риба под сондата и така да разбере конкректния модел какво отчита.
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Марко, мерси за снимките - много оригинално решение - с един куршум 2 заека. Аз обаче искам когато излизам към брега да вдигам сондата, за да не се нарани по дъното, а при тебе тя е застопорена заедно с екрана неподвижно към седалката. Моята идея е да я закрепя към гуменото ухо отстрани (има вързано въженце за него - общо са 4) и наближавайки брега хващам държача и го завъртам нагоре - при което сонара е вече изключен. А, и това се сетих сега - защо не трябва да се включва сондата към сонара, когато не е във водата - какво толкова може да стане? (не че ще пробвам, но ей тъй да си знам, щото имам 2 деца, на които им е много интересно как работи това "телевизорче" и могат да се изкушат да го пробват в евентуално мое отсъствие!) :smt032
Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

Време е и да се обади колегата в които е стоиката на Марко. Когато доближа брега я свалям и това е супер лесно. Нещо от сорта на перчати гаики, при мен са болтове, но свалянето отнема около 5 секунди. А относно размера на малките риби моят е 250 и не ги хваща. Жена ми си лови костурчета на брега а сонара казва, че няма нищо.

Мерси на колегата Марко за стойката, измислил я е яко и работи.
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Марко, не съм си и помислял да оставя сондата да се мандахерца свободно покрай борда . Ще има фиксирано хоризонтално положение върху държач, закрепен за ухото :
Много е нескопосано, но това ми е първата рисунка!
Много е нескопосано, но това ми е първата рисунка!
Skica na stoika.jpg (6.53 KiB) Преглеждано 1030 пъти
Дано да ви стане ясно какво имам впредвид. Значи 3-ма колеги с по 3 въдици трябва да се внасят на хранилката и същевременно искам да ми работи и сонара. На едно влизане внасям 2 монтажа - връзвам ги за палците на краката. Това ще рече 4-5 курса. При всяко доближаване на брега ще трябва да демонтирам стойката от пейката и като тръгна пак да я монтирам - това си е направо чанч ! А ако се получи така както съм го замислил, наближавайки брега хващам държача и го завъртам нагоре - сондата стърчи като моя (сутрин рано) нагоре! Закачам за палците (монтажите)и обратно към шамандурите и сондата обратно във водата. Недостатък е само, че ще трябва да изключвам сонара и после пак да го включвам. Не зная дали ще си пази настройките - вие ще кажете (няма да откачам клемите от акумулатора). Дано сте ме разбрали! :idea: :roll:
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

При стъклопластовите лодки проблема не е толкова голям.Винаги излизам с носа на лодката и взимам въдиците за вкарване.Аз преценявам до къде да изляза ,за да е безопасно за сондата,защото там няма как да я прибереш.Ако трябва ,този който държи въдиците нагазва малко във водата.То същото и за надуваемите,и аз обмислям подобна смяна.А сонара е добре да си работи ,постояно,нали за това сме го взели ,не да го возиме.Случвало се е да ми изчезне шамандура,и по дълбочината и релефа на дъното се ориентирам къде е хранено.На 1-2 вкарване на въдици няма нищо на шамандурата,но 3 -има ,просто е добре да имаш инфо какво става под теб всеки момент,нали за това е тази техника.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

MITKO70 написа:А сонара е добре да си работи ,постояно,нали за това сме го взели ,не да го возиме.Случвало се е да ми изчезне шамандура,и по дълбочината и релефа на дъното се ориентирам къде е хранено.На 1-2 вкарване на въдици няма нищо на шамандурата,но 3 -има ,просто е добре да имаш инфо какво става под теб всеки момент,нали за това е тази техника.
Те точно това имах впредвид. Аз съм на принципа - щом го има, трябва да се ползва (поне засега). След време може и на мен да ми писне на всяко влизане да следя рибите и да слугувам на сонара.
А стойката е почти готова. До понеделник ще ви кача снимки да я онагледя!
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”