Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Лекция 3.
Модератор: dantho.mihov
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Лекция 3.
Днес,с благословията на колегата Годзила ще си си поговорим за пълния и непълния член.Искам да кажа,че аз ще пиша ,а вие ще четете /ако искате естествено/.
Пълен член пишем когато можем да заменим въпросната дума, в която се съмняваме, с "Той". Той се явява подлог в изречението. Или за по-разбираемо ,ТОЙ извършва действието.
Пример:
РибарЯТ хвана риба. /проверяваме/Той хвана риба. Следователно пишем с пълен член.
Когато можем да заменим въпросната дума с "Него", пишем кратък член.”Него” не е подлог в изречението.”Него” не извършва действието.
Пример:
На рибаря му хванаха риба. /проверяваме/ На „Него” му хванаха риба. Следователно пишем кратък член.
При съществителни от женски и среден род такива проблеми няма .
Пример:
Рибата беше малка. /само индианец би написал/ Риба беше малка. (ж.р.)
Детето беше рибар. / а не/ Дете беше рибар. (ср.р.)
Пълен член се поставя и пред прилагателни, които като част на изречението се явяват определения. Отново се прилага проверката Той/Него.
Пример:
Веселият рибар хвана риба. - Той хвана риба. / а не/ Него хвана риба.
На веселия рибар му хванаха риба. - На Него му хванаха риба . / а не / На Той му хванаха риба.
Отново при женски и среден род / защо ли не се учудвам/ проблеми няма.
Пример:
Първата риба беше малка. /само индианец би написал/ Първа риба беше малка. (ж.р.)
Моето детето беше рибар. / а не/ Мое дете беше рибар. (ср.р.)
С това май изчерпахме темата. Оставям я отворена за всеки ,който предложи още начини за проверка на пълния и непълния член.
Следва „Лекционе куатро”.
Пълен член пишем когато можем да заменим въпросната дума, в която се съмняваме, с "Той". Той се явява подлог в изречението. Или за по-разбираемо ,ТОЙ извършва действието.
Пример:
РибарЯТ хвана риба. /проверяваме/Той хвана риба. Следователно пишем с пълен член.
Когато можем да заменим въпросната дума с "Него", пишем кратък член.”Него” не е подлог в изречението.”Него” не извършва действието.
Пример:
На рибаря му хванаха риба. /проверяваме/ На „Него” му хванаха риба. Следователно пишем кратък член.
При съществителни от женски и среден род такива проблеми няма .
Пример:
Рибата беше малка. /само индианец би написал/ Риба беше малка. (ж.р.)
Детето беше рибар. / а не/ Дете беше рибар. (ср.р.)
Пълен член се поставя и пред прилагателни, които като част на изречението се явяват определения. Отново се прилага проверката Той/Него.
Пример:
Веселият рибар хвана риба. - Той хвана риба. / а не/ Него хвана риба.
На веселия рибар му хванаха риба. - На Него му хванаха риба . / а не / На Той му хванаха риба.
Отново при женски и среден род / защо ли не се учудвам/ проблеми няма.
Пример:
Първата риба беше малка. /само индианец би написал/ Първа риба беше малка. (ж.р.)
Моето детето беше рибар. / а не/ Мое дете беше рибар. (ср.р.)
С това май изчерпахме темата. Оставям я отворена за всеки ,който предложи още начини за проверка на пълния и непълния член.
Следва „Лекционе куатро”.
Последно промяна от чуруликпенчо на Сря Окт 22, 2008 6:00 am, променено общо 1 път.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
- d_bozhkov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
1.Добре дошъл на Неделчо Делев отново в форума
2.Ей това е много полезен урок .Винаги съм се чудил какъв член да слагам.
3.Относно членовете.Ще припомня хумора с Крум Савов Петрунчев.
"Абе г-н Съдия не разбрах сега Вие на к..а ,член ли викате ?
-ДА,омърси ме и мене тука !
-Ей ми те тия от Кооперацията за К.. ли ме взимат е...х маа му тогава"
2.Ей това е много полезен урок .Винаги съм се чудил какъв член да слагам.
3.Относно членовете.Ще припомня хумора с Крум Савов Петрунчев.
"Абе г-н Съдия не разбрах сега Вие на к..а ,член ли викате ?
-ДА,омърси ме и мене тука !
-Ей ми те тия от Кооперацията за К.. ли ме взимат е...х маа му тогава"

Насакото Яката:ма странен човек си...като кажа "да ВИ *ба ***ката майна" сьм се ЗАЯЖДАЛ..като кажа нещо по деликатно-не се разбира..бе цел живот ли така ще си прекарам-НЕРАЗБРАН
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Nedeltcho Delev написа:Хубави уроци Чурулик,но я ми кажи писането на диалект не помага ли някой път за по-точно исказване по даден въпрос,не се ли придава така на темата по-добро съдържание както го чувства писащия,макар и да не прави правописни грешки.
Въпосът ти не е към мен но да си дам мнението.
Според мен си прав, тези теми са за тези който просто правят правописни грешки и то такива, че ако го напишат на китайски, ще го рабереш по лесно от колкото да им разчиташ кода.
Чуролик много добри теми, спор няма, най - доброто е, че чрез този форум и тези теми може би накой ще станем по - Българи. Пиша Българи с главна буква независимо дали става въпрос за Българи, Българско и т. н. Както и винаги с главна буква пиша обръщения с учтивата форма Ви или Вие, не знам дали е граматически правилно, но по този начин изразявам отношение.
Ако можеш пусни един урок кога се пише и, и кога й, аз лично съм го проспал този урок и винаги се колебая.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Добре дошъл отново,Неделчо!
Много интересен ,нов подпис си сложил.
Нямам нищо против колорита на диалектите в различните райони на България. Просто нека да са написани граматически правилно. И мен ме кефят:
-тиранти - патешки
-очила-пенджури
-плъх-паткан
-невестулка-йоркепе
Обаче , рекЪтЪ,ВодЪтЪ,ГлавЪтЪ................

Много интересен ,нов подпис си сложил.
Нямам нищо против колорита на диалектите в различните райони на България. Просто нека да са написани граматически правилно. И мен ме кефят:
-тиранти - патешки
-очила-пенджури
-плъх-паткан
-невестулка-йоркепе
Обаче , рекЪтЪ,ВодЪтЪ,ГлавЪтЪ................

Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
- чуруликпенчо
- сериозен играч
- Димо Генчев
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Що се отнася конкретно до пълния член, не сте ли на мнение, че напоследък масово се използва дори когато не трябва. И това се случва по телевизиите.
Пример: "На пълниЯТ стадион започва срещата." Или: "Минутите на водещиЯТ."
Очевидно в тези два примера би следвало да се употреби непълен член.
Предполагам, че по този начин говорещите искат да изглеждат по-изразителни, но се получава престараване.
Пример: "На пълниЯТ стадион започва срещата." Или: "Минутите на водещиЯТ."
Очевидно в тези два примера би следвало да се употреби непълен член.
Предполагам, че по този начин говорещите искат да изглеждат по-изразителни, но се получава престараване.
Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
- чпс
- ще става разбирач
А има ли някаква разлика между и' и често използваното вместо него йчуруликпенчо написа:Лекционе уно. Точка 3.Ако можеш пусни един урок кога се пише и, и кога й, аз лично съм го проспал този урок и винаги се колебая.
Бай Неделчо - добре дошъл отново във форума
Дай нещо на диалект, де
Знаеш ли как трънчанин си поръчва сладолед ?