Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Смазване на макари с масло GM 10W-40 - проблем ли е?
Модератор: emo vasilev
-
- новобранец
Смазване на макари с масло GM 10W-40 - проблем ли е?
Здравейте,
Искам да попитам, ако си смажа макарите с масло GM 10W-40 - проблем ли е?
Маслото ми е за Опел Вектра B 96 год. и от него се чудя дали да не си смажа макарите.

Предварително благодаря
Искам да попитам, ако си смажа макарите с масло GM 10W-40 - проблем ли е?
Маслото ми е за Опел Вектра B 96 год. и от него се чудя дали да не си смажа макарите.
Предварително благодаря
Re: Смазване на макари с масло GM 10W-40 - проблем ли е?
Има специални смазки за макари - с масло не е добре.

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
- Veselin_fish
- вече хвърля и на тежко
Една от причините заради които не става е че маслото е прекалено течно и не може толкова добре да се задържи по въпросните места за смазване и в крайна сметка ще останат почти на сухо. Аз лично моите ги смазвам с много фина грес на Хускварна за високо оборотните места по машината и съм много доволен макарите ми нямат шумове, смазвам ги преди всеки сезон и не се забелязва никакво износване на елементите в макарата(предполагам че много колеги ще ме упрекнат за това че не използвам специални смазки за макари, но на мен ми харесва повече, по доволен съм от него и на всичкото отгоре ми излиза и по евтино).
п.п. Весели празници на всички и щастлива нова година.

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Veselin_fish написа:Една от причините заради които не става е че маслото е прекалено течно и не може толкова добре да се задържи по въпросните места за смазване и в крайна сметка ще останат почти на сухо. Аз лично моите ги смазвам с много фина грес на Хускварна за високо оборотните места по машината и съм много доволен макарите ми нямат шумове, смазвам ги преди всеки сезон и не се забелязва никакво износване на елементите в макарата(предполагам че много колеги ще ме упрекнат за това че не използвам специални смазки за макари, но на мен ми харесва повече, по доволен съм от него и на всичкото отгоре ми излиза и по евтино).
Абсолютно съгласен,пробвано и доказано ефективно.
+1
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
-
- новобранец
Veselin_fish можеш ли да кажеш колко струва тази фина грес на Хускварна, и в какво количество е?
А с това масло 10W-40 какво може да стане попринцип на макарата ако се смаже?Фатално ли е, защото сега се сетих, че имам две макари бях смазвал миналата година с това масло?
Може ли да види някой от тези видове греси, коя ще е най-подходяща, ако въобще стават?
http://magazin.maslaigresi.com/smazki-gresi.html" onclick="window.open(this.href);return false;
защото четох някъде, че било много добре с "калциева грес с 10%"
Интерсуваме някой евтин вариант и с по голямо количество, защото искам да смазвам други финни елементи, нещо универсиално и да е поне някаква грамаж от 300 - 500 грама
А с това масло 10W-40 какво може да стане попринцип на макарата ако се смаже?Фатално ли е, защото сега се сетих, че имам две макари бях смазвал миналата година с това масло?
Може ли да види някой от тези видове греси, коя ще е най-подходяща, ако въобще стават?
http://magazin.maslaigresi.com/smazki-gresi.html" onclick="window.open(this.href);return false;
защото четох някъде, че било много добре с "калциева грес с 10%"
Интерсуваме някой евтин вариант и с по голямо количество, защото искам да смазвам други финни елементи, нещо универсиално и да е поне някаква грамаж от 300 - 500 грама
-
- разбира нещата
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 5&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;

Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
Ако ти беше по-нов опела,щеше да стане,но това неphotoclick написа: Маслото ми е за Опел Вектра B 96 год.

Остави само стъпки
-
- новобранец
Ще се радвам някой да ми отговори на последните въпроси 

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Универсални смазки няма,то и затова е цялото това разнообразие.
Търсиш смазка която да не съхне,с висока адхезия тоест прилепчивост за да не я отхвърли центробрежната сила при въртенето,да е лека за да не затормозява въртенето,и да не си променя свойствата при различни температури.
Мога да ти кажа от опит че не стават графитните и литиевите.
Отиди в най близкия сервиз за маркови моторни триони и си вземи.
Търсиш смазка която да не съхне,с висока адхезия тоест прилепчивост за да не я отхвърли центробрежната сила при въртенето,да е лека за да не затормозява въртенето,и да не си променя свойствата при различни температури.
Мога да ти кажа от опит че не стават графитните и литиевите.
Отиди в най близкия сервиз за маркови моторни триони и си вземи.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
-
- Модератор
Ето специализирани греси за макари, като има и други :
http://akvasport.com/product/7529/arden ... akara.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://akvasport.com/product/5120/smazk ... nfett.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Просто няма универсални такива.
http://akvasport.com/product/7529/arden ... akara.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://akvasport.com/product/5120/smazk ... nfett.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Просто няма универсални такива.
-
- новобранец
Колегата dantho.mihov това където си е дал е добро, ама мисля, че това по долу ще ми излезе по изгодно и е 225 грама
Грес на STIHL, туба 225 г 16,49 лв - това ми излиза най-изгодно
Високоефективна грес Superlub FS
ЦЪК
А с това пък ще мога да си почистя макарите преди да ги смажа
Специален почистващ препарат Varioclean
Биологично разграждащ се, без фосфати
Специален почистващ препарат за отстраняване на остатъци от биологични масла, както и за почистване на въздушни филтри и корпуси.
ЦЪК
Какво мислите за тези два избора?
Ще се радвам да дадете линкове за тази грес на хускварна за да видя какви са цените, че нещо не мога да намеря
Ето намерих и за хускварна/Husqvarna
ЦЪК
Грес на STIHL, туба 225 г 16,49 лв - това ми излиза най-изгодно
Високоефективна грес Superlub FS
ЦЪК
А с това пък ще мога да си почистя макарите преди да ги смажа
Специален почистващ препарат Varioclean
Биологично разграждащ се, без фосфати
Специален почистващ препарат за отстраняване на остатъци от биологични масла, както и за почистване на въздушни филтри и корпуси.
ЦЪК
Какво мислите за тези два избора?
Ще се радвам да дадете линкове за тази грес на хускварна за да видя какви са цените, че нещо не мога да намеря
Ето намерих и за хускварна/Husqvarna
ЦЪК
- Veselin_fish
- вече хвърля и на тежко
photoclick съжалявам но до сега бях на банкет и не можех да отговоря. Та не е точно фатално но не е препоръчително понеже маслото е много течно центробежната сила на зъбните колелета го изхвърлят и те остават на сухо. За това се налага да се използват смазки от типът на греста като цяло аз не използвам само Хускварна, използвам и Щил също за бързо оборотните части на машината, но казах Хускварна понеже на мен по ми харесва защото ми се струва по-фино и може би малко по-меко(течно), но не прекалено. А колкото до цената е около 10-12 (може и по-малко) кинта за 300мл. (не знам точна цена понеже един приятел бачка в сервиз на Хускварна и ми го дарява а за Щила дъртия ми го носи не знам от къде), Утре ще снимам тубичките да има малко нагледни материали.
п.п. Като се сметне че за една макара отиват най-много 3-5гр. грес не е нужно да се тъпчат се едно е каре на кола.
Всички елементи се мажат с тънък слои грес(с изключение на "стоп" лагера) и всичко е 6. Макарата си има отлична инерция понеже пи натъпкване с грес инерцията почти изчезва.
п.п. Като се сметне че за една макара отиват най-много 3-5гр. грес не е нужно да се тъпчат се едно е каре на кола.
Всички елементи се мажат с тънък слои грес(с изключение на "стоп" лагера) и всичко е 6. Макарата си има отлична инерция понеже пи натъпкване с грес инерцията почти изчезва.
- antivik
- кандидат преподавател
Зарежи маслото, направих на времето такава проба и единствения ефект който усетих беше, че при всяко нагряване от слънцето, макарата се охлепваше с масло, избиваше от всякъде където имаше капаци и фуги, а за гресите бая акъл е даден.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:

Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Аз и там не пропускам,Veselin_fish написа:.................Всички елементи се мажат с тънък слои грес(с изключение на "стоп" лагера) и всичко е 6. Макарата си има отлична инерция понеже пи натъпкване с грес инерцията почти изчезва.
а греста дето я ползвам е - беш ли И заглавието.
Този лагер също ми ръждяса по-миналата година,макарата си стои
постоянно в лодката,при аварийни излизания да не ловя като абориген де.
След това всички макари ги оправих по този начин.
Не са кой знае какви марки,ама доста години ми вършат добра работа.
За маслото писаха колегите,напълно ги подкрепям.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА