Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов на хищници
 Риболов на хищници

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов на хищници
 Риболов на хищници

Бяла риба на дъно
Модератор: sapuna
Re: Бяла риба на дъно
Здравейте на всчки колеги : 
1 . подвижно олово между 30/80 грама повод 50./100 см , 0.30/0.35 .О
Оставям бигела отворен и слагам или (закачам) 1 парче стиропор , кат има кълване чакам 5/най-много 10 м и засичам И съм имал добри резултати с таранки колкото четиритеми пръста уклей или червенеоперка , в нашия район уклейите и червенеоперката са редки в язовирите ни така , че на таранка прави чудеса .
 И съм имал добри резултати с таранки колкото четиритеми пръста уклей или червенеоперка , в нашия район уклейите и червенеоперката са редки в язовирите ни така , че на таранка прави чудеса .
На слука на всички

1 . подвижно олово между 30/80 грама повод 50./100 см , 0.30/0.35 .О
Оставям бигела отворен и слагам или (закачам) 1 парче стиропор , кат има кълване чакам 5/най-много 10 м и засичам
 И съм имал добри резултати с таранки колкото четиритеми пръста уклей или червенеоперка , в нашия район уклейите и червенеоперката са редки в язовирите ни така , че на таранка прави чудеса .
 И съм имал добри резултати с таранки колкото четиритеми пръста уклей или червенеоперка , в нашия район уклейите и червенеоперката са редки в язовирите ни така , че на таранка прави чудеса .На слука на всички

Такъма за сом,щука и бяла риба ми е един и същ.Понеже по нашите водоеми е пълно с раци,поводът ми изглежда така:80см повод с олово 50гр,троен вирбел,метален повод,закачен за едно от ушетата на тройния вирбел,и още един повод с тапа (15гр-25гр) дълъг 1м и отгоре още един вирбел с карабинка,за да не правите такъма всеки път.Стръвта,която аз предпочитам е бабушка или в краен случай червеноперка или уклей.Просто го откачате от карабинката и си го пазите за следващия път.Вие какво мислите?  

Таз тема ми хареса мерси за съветите

Като дете ме беше страх от тъмното, a сега, когато получавам сметки за електроенергия, ме е страх от светлото.

- Val848
- научил се да хвърля 
Колеги,аз на дъно рибките съм свикнал през гърба да ги закачам.Правилно ли е?
Наслука на вс.....

Наслука на вс.....

- vali - carp
- вече хвърля и на тежко 
Колега така с този отвъртян аванс докрай няма ли течението да развие конеца от шпулата ?io6kata написа:Аз ги търся по Дунава монтажа е на така нареченото "копче" . Най от долу слагам полпавък непосредствено след него подвижен метален повод , от поплавака до оловото се оставя половин метар за движение на повода , следва вирбел гумено топче за амортисиор и накрая подвижно олово 100 - 150 г. в зависимост от течението. Кордата която използвам е минимум 0.40 - все пак говорим за риболов по Дунаваи аванса винаги е отвъртян до край.
Ето монтажа за бяла риба с който ловя аз - 

- ebro86
- новобранец 
Основно 0,25 повод плетено  влакно 0,14  дължина 30/40см  подвижно олово 20/25 гр. Между първите два водача за шпионка слагам щипка за простирване:-) пускам и корем 50/60 см като повдигне щипката Засечка:-) така ги ловя, немахам бихели нито и давам 30 метра аванс

Монтажа за бяла риба е много прост.Подвижно олово.пред него повод 40-50см и кука 4 нули.Сега тънкия момент е как да оставим въдицата.Най-успешно според мен е да се остави много голям корем от отпуснато влакно на което се слага парче стиропор или някакъв друг лек материал да индикира кълването.Бялата риба първо хваща рибката и се мести малко,след това я гълта,та като мръдне маркера изчакваш и при второто дърпане засичаш.Успеха тогава е много голям,почти 100%Минусита на това обаче са:
1-При вятър свободното влакно ходи на където го духне вятъра и се оплита с водорасли,което затруднява свободното му движение,рибата усеща съпротивление и изплюва рибката.
2-При този метод рибата нагълтва стръвта и куката и е в гърлото,ако обаче сме хванали малка риба не може да я пуснем защото наранена от куката тя умира.
Другия метод е с изпъната линия,като между два водача се слага на влакното звънец да виси,и при кълване веднага се засича.Тогава рибата е закачена винаги за устата и без проблем може да се пусне,но гелетата са повече.

1-При вятър свободното влакно ходи на където го духне вятъра и се оплита с водорасли,което затруднява свободното му движение,рибата усеща съпротивление и изплюва рибката.
2-При този метод рибата нагълтва стръвта и куката и е в гърлото,ако обаче сме хванали малка риба не може да я пуснем защото наранена от куката тя умира.
Другия метод е с изпъната линия,като между два водача се слага на влакното звънец да виси,и при кълване веднага се засича.Тогава рибата е закачена винаги за устата и без проблем може да се пусне,но гелетата са повече.
Остави само стъпки

- Диканаров
- кандидат преподавател 
Има и друг начин за индикация, който е доста разпространен. На дръжката на въдицата , преди макарата се слага ластичен пръстен. Пръчката се слага ниско, като влакното се изпъва. После се отваря бигела и влакното се подпъхва под ластичето на неповече от 1-2 мм. На влакното непосредствено преди върха се нанизва стиропорено парченце с размер половин кибрит. Така при потегляне на бялата, влакното се измъква изпод ластичето и показателя влиза във водата. Няма съпротива на влакното и рибата спокойно обръща живото рибе с главата към стомаха и гълта . Така няма оплитане от вятър, закачане по трева и папур, правене на голями кореми а индикацията е отлична. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!

БиваДиканаров написа:Има и друг начин за индикация, който е доста разпространен. На дръжката на въдицата , преди макарата се слага ластичен пръстен. Пръчката се слага ниско, като влакното се изпъва. После се отваря бигела и влакното се подпъхва под ластичето на неповече от 1-2 мм. На влакното непосредствено преди върха се нанизва стиропорено парченце с размер половин кибрит. Така при потегляне на бялата, влакното се измъква изпод ластичето и показателя влиза във водата. Няма съпротива на влакното и рибата спокойно обръща живото рибе с главата към стомаха и гълта . Така няма оплитане от вятър, закачане по трева и папур, правене на голями кореми а индикацията е отлична.

Остави само стъпки

- Антон Тонев
- сериозен играч 
Аз от известно време, за Бяла Риба ползвам само Байтрънър.Не оставям бигела отворен, а си настройвам авансите, и на върха на сопата имам стиропор/не е задължителен/.Така, че и да има вятър, не се образува корем.gergi762 написа:БиваДиканаров написа:Има и друг начин за индикация, който е доста разпространен. На дръжката на въдицата , преди макарата се слага ластичен пръстен. Пръчката се слага ниско, като влакното се изпъва. После се отваря бигела и влакното се подпъхва под ластичето на неповече от 1-2 мм. На влакното непосредствено преди върха се нанизва стиропорено парченце с размер половин кибрит. Така при потегляне на бялата, влакното се измъква изпод ластичето и показателя влиза във водата. Няма съпротива на влакното и рибата спокойно обръща живото рибе с главата към стомаха и гълта . Така няма оплитане от вятър, закачане по трева и папур, правене на голями кореми а индикацията е отлична.
Как обичам да си блажа със сланина, 
как обичам с винце и на месечина,
да си лафя със дружина!
Антон Тонев

как обичам с винце и на месечина,
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
- 
				жоро ценев
- новобранец 
Основно - 0,22 , подвижно олово - 40/50 гр , повод - 0,18/0,20 около 60 см с уклей на куката.Пръчката ниско долу със стиропор на върха и ластик до макарата , отворена шпула.Засечка след второто повличане.Целта на ластика е най-вече да не прави корем кордата при вятър...

- vankatagb
- новобранец 
Колеги моя монтаж мисля е стандартен - основно 0,25 и подвижно олово 30гр на него, вирбел с повод около 80см и кука. С този монтаж става ли да се лови и на река(Дунав) разбира се с плоско олово и колко по-тежко да е за течението?

За Бяла най добре е привечер близо до брега, повечко дребни рибета от същия гьол и на не повече от две пръчки !  - Със три пръчки се ошашавих
  - Със три пръчки се ошашавих   Монтажа е според дъното - дали има закачки. При мен най върви на подвижна плувка ако има закачки но пък там най много кълве - защото там е дребосъка от гьола.
  Монтажа е според дъното - дали има закачки. При мен най върви на подвижна плувка ако има закачки но пък там най много кълве - защото там е дребосъка от гьола.
Но Бялата риба вече изчезна от някои гьолове благодарение на мрежарите - за зарибяване не става и дума. Едно време по плиткото имаше пасажи от дребна Бяла към 20 тина см и нарочно ходих на тоя същия гьол - но уви нито раци нито бяла покрай брега

- Със три пръчки се ошашавих
  - Със три пръчки се ошашавих   Монтажа е според дъното - дали има закачки. При мен най върви на подвижна плувка ако има закачки но пък там най много кълве - защото там е дребосъка от гьола.
  Монтажа е според дъното - дали има закачки. При мен най върви на подвижна плувка ако има закачки но пък там най много кълве - защото там е дребосъка от гьола.Но Бялата риба вече изчезна от някои гьолове благодарение на мрежарите - за зарибяване не става и дума. Едно време по плиткото имаше пасажи от дребна Бяла към 20 тина см и нарочно ходих на тоя същия гьол - но уви нито раци нито бяла покрай брега

РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р

Някой може ли да сподели как точно закача живата рибка за куката.Аз лично най-често я закачам през очите но пък бързо умира ... имаше някакъв метод където влакното минава през крилете или нещо подобно ... въпросът е рибката да е жива по дълго време ...