Определяне на дълбочина-начини?

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Определяне на дълбочина-начини?

Мнение от maycal »

Знам за начина с булдо и тежест: нанизва се на влакното достатъчно тежко олово, което впоследствие има съвсем свободен ход; връзва се булдо на края на влакното и се замята на съответното разстояние.След това се обира влакно с макарата, така че булдото да отиде на дъното и да опре в оловото.В момента , когато това се случи, се слага конец (като белег) на влакното при пръта и се вдига бигелът на макарата.Булдото тръгва към повърхността на водата, оловото остава неподвижно. Отчита се момента , когато спре да се изтегля влакно от макарата (булдото е извървяло пътя от дъното до повърхността), пак се слага белег на влакното-на същото място спрямо пръта, както е поставен първия белег, и се измерва разстоянието между двата белега, което отговаря на дълбочината...
Теоретично нещата са ясни, но първите ми опити в практиката не бяха успешни (нямах достатъчно време, желание за експерименти, различни по размери булда и тежести), защото човек трябва да знае (от експерименти) какъв е минималната необходима тежест на оловото, която да гарантира, че то ще стои неподвижно на дъното, когато се притегля булдото, а също така и да се знае колко голямо булдо да се използва, за да може то гарантирано да изтегля влакното след себе си по пътя от дъното до повърхността...
Имате ли опит и съответно данни за оптимална тежест на оловото и размер на булдото, или пък знаете ли други методи? :)
seefeel
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от seefeel »

Бих ти препоръчал втора част от филмите на Korda-State of the art underwater carp fishing .Там е обяснено всичко което те интересува.За целта се използват т.н. маркери,чрез които не само се мери дълбочината но и вида на подводния релеф и типът на дъното.Общо взето е както ти си го обяснил,но не съвсем.
Потърси из форума,мисля че имаше писано за маркерите.
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

seefeel написа:Бих ти препоръчал втора част от филмите на Korda-State of the art underwater carp fishing .Там е обяснено всичко което те интересува.За целта се използват т.н. маркери,чрез които не само се мери дълбочината но и вида на подводния релеф и типът на дъното.Общо взето е както ти си го обяснил,но не съвсем.
Потърси из форума,мисля че имаше писано за маркерите.
:)Благодаря! Ще видя с търсачката за "маркери"..., за филмите ще съм затруднен да ги търся, свалям!??.... ;ти нямаш ли практически опит, след като е "общо взето както съм го обяснил", може ли да ми кажеш за грамовете олово и т.н. ? :)
seefeel
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от seefeel »

Сега нямам време да пиша,в carpbg.com е писано със сигурност.Утре ако мога ще драсна някой ред. :wink:
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

seefeel написа:Сега нямам време да пиша,в carpbg.com е писано със сигурност.Утре ако мога ще драсна някой ред. :wink:
:) Добре, ще чакам..., въпреки че, мисля си, мога и да експериментирам в домашни условия-с различни размери олово, булда- в кофа с вода!? :)

Гледах в carpbg.com и засега не успях да открия точно къде пише за това...
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Използвай щукарска плувка и олово с вирбел.Измери 1оборот на макарата,след замятане оставаш да се покаже шамандурата и започваш да обираш докато шамандурата опре в оловото,броиш оборотите.След това отпускаш ,докато се покаже шамандурата,потапяш влакното със задна тежест и я оставяш там,за шамандура.
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

:) Благодаря, добър метод е, вкл. и защото го има момента с шамандурата като индикатор после за замятане! :)
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

Здравей!Влизаш в http://carpbg.com/ и отиваш на ТЕХНИКА И ТАКТИКА > Упореба на маркер.... Там има необходимата информация. После ако искаш да си направиш сам маркер отиваш на http://carpbg.com/forum/viewtopic.php?t ... 0%EA%E5%F0
Изображение
Аватар
mishu
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от mishu »

Аз гледах Мат Хайес как го прави. Слгаш си плувката на няква примерна дълбочина, слагаш сондата или просто нещо достатъчно тежко на края на куката. Замяташ там където искаш, ако плувката не се покаже дигаш малко дълбочината. Замяташ пак и така докато не установиш точната дълбочина.
TV предаване Мисия Моят Дом
http://www.misiamoiatdom.com
Не е важно колко риба ще хванеш, важно е да си направиш кефа!
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

CrossFire написа:Здравей!Влизаш в http://carpbg.com/ и отиваш на ТЕХНИКА И ТАКТИКА > Упореба на маркер.... Там има необходимата информация. После ако искаш да си направиш сам маркер отиваш на http://carpbg.com/forum/viewtopic.php?t ... C%E0%F0%EA
%E5%F0
:) Вече имам почти пълна яснота по въпроса, освен къде се намира балсово дърво,а и все пак...-колко му струваше на този Дойчинов да посочи и приблизителния (препоръчителния) грамаж на оловото, което използва-отбелязал е само, че става дума за тежест за далечно хвърляне (с уговорката, че е ясно , че големината на оловото зависи от една страна от необходимостта да не се повдига от маркера, а от друга-от далечина на мястото, чиято дълбочина искаш да определяш !!)....А и той по принцип не обяснява достатъчно добре, и друг път ми е направило впечатление!
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

а в реката как ще измериш сьс СОНДА :wink: точно никак :idea: не се занимавайте с глупости,като маркери,булда и пр...просто потренирайте по често :idea: и аз понякога си слагам сонда,главно на водоеми на които не сьм ходил преди,обаче не за да меря дьлбочина,ами да нацеля евентуално кьде има прагове,дупки и пр-демек релефа на дьното :idea: толкова ли не може да си определите дьлбокото сьс самата плувка?повечко тренировки,момчета и по малко филмчета :wink: :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
snegk

Мнение от snegk »

5кила написа:а в реката как ще измериш сьс СОНДА :wink: точно никак :idea: не се занимавайте с глупости,като маркери,булда и пр...просто потренирайте по често :idea: и аз понякога си слагам сонда,главно на водоеми на които не сьм ходил преди,обаче не за да меря дьлбочина,ами да нацеля евентуално кьде има прагове,дупки и пр-демек релефа на дьното :idea: толкова ли не може да си определите дьлбокото сьс самата плувка?повечко тренировки,момчета и по малко филмчета :wink: :lol:

На реката,както каза колегата,голяма тежест отдолу и малка плувка,вдигаме докато установим дълбочината.
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

snegk написа: На реката,както каза колегата,голяма тежест отдолу и малка плувка,вдигаме докато установим дълбочината.
нямах точно това предвид :wink: по скоро исках да кажа,че всичкото това е губене на време и глезотия-кой ще се занимава да слага малки плувки,па големи тежести,па да мери,па после да преврьзва...тегава история,при положение,че ако потренират момчетата на третото фьрляне БЕЗ сонди би трябвало да се ориентират :wink: това са несериозни вьпроси за мене и от мноото гледане на филми.Илийка,брато,не ги ебавай :lol: :lol: :lol: как ще фьрлят сонда в реката при положение,че 200гр тежест на дьнна моментално я закарва под 45 градуса най малко надолу :wink: относно язовира-да,ако толкова е зор-продават едни сондички различен грамаж с клипс,дето направо на куката може да се сложат-най удачно е според мен около 15-20 гр-има ги вьв всеки почти сериозен магазин
:idea: мога да предложа като идея следното,ако не ви се купуват-едно олово,лентичка се увива над куката и готово-после просто се отвива и в джоба
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

За плувка с директен или на близка дистанция най-добрите сондички са тези на " Stonfo" , със специален клипс за монтаж директно на куката (предполагам че колегата точно тях има в предвид) За неподвижна вода грамажа може да бъде 3-5-8 гр , с уговорката че линията предварително си е нормално утежнена. При риболов , пак на плувка но на по-голяма дистанция с Боло или Мач "Stonfo" имати едно допълнително приспособление - представлява стиропорена сферичка осветена в червено и жълто (на две полусфери , горна и долна" , с телчета за захващане върху готовата ваче линия , така че да са движи свободно , като подвижна плувка. Прави се монтажа , Боло с неподвижна плувка, с подвижна , съответно Мач ; утежнява се +/-5% , на куката се щипва сондичката , всичко ( плувка и евентуално стопер) се смъква до основното утежнение; над тях се монтира сферичката със жълтото или червеното нагоре в зависимост от осветеноста на водната повърхност , сферичката се движи свободно по линията. Замята се в желаното място , да речем на 30-40 метра , сондичката пада на дъното а сферичката изплува( това при освободена скоба на макарата) като изплува , затваря се бигела , обира се корема(влакното се закача на клипса или се бележи със специален маркер) "засича се" и по най-бръз начин са прибира линията! Самата сферичка като такава и като повърхност сама се стопира на влакното там където е била , като се прибере линията -плувката , респективно стопера се преместват на мястото на сферичката , а тя се сваля. При това положение куката точно докосва дъното ; след това детайлизираме- дали така(червея да се оттласква с опашка от дъното) , с легнал на дъното повод и колко , или "над дъното" и колко 8)
Надявам се да съм разбираем :roll:

п.п. на къса дистанция може да се щопне и една по-едра съчма на куката , особено за директен.
Изображение
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

ЕХЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙ :lol: :lol: :lol: и я ми обясни,некой новобранец КАК ще лови с влакно законтрено на шпулата :lol: :lol: :lol: хеле пьк ако се пробва с фидер :lol: :lol: секо замятане му е врьзване,задьлжително-бе я не ги учете на тия глупости-да ходят по често,тва ми е препорьката :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”