Определяне на дълбочина-начини?

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

При риболов "на дъно" или с Фидер на средни дистанции в затворени водоеми , тогава когато трябва да определя дълбочината като порядък- дали е 2-3-5-6 и т.н метра , без много да се мотая действам така: сглобявам фидера или дънната , директно за основното връзвам конусовидна тежест с вирбелче ТРИДЕСЕТ ГРАМА и замятам- тя като цопне "пропада " със скорост 30-35 сантиметра в секунда или грубо един метър за три секунди. Като цопне хващам влакното с лявата ръка и броя на ум (или на глас 8) -1..2..3..4.... , върха на пръта го понатягам за да се усети удара на тежеста в дъното (линията се отпуска сама при удара) , ако съм преброил примерно до 18 , значи-6 метра , или до 12- 4 метра и т.н После влакното се маркира или се закача на клипса и линията се пробира- това е за 50-60-70 метра.
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

5кила написа:ЕХЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙ :lol: :lol: :lol: и я ми обясни,некой новобранец КАК ще лови с влакно законтрено на шпулата :lol: :lol: :lol: хеле пьк ако се пробва с фидер :lol: :lol: секо замятане му е врьзване,задьлжително-бе я не ги учете на тия глупости-да ходят по често,тва ми е препорьката :wink:
Аз и така ловя , но ловя с фидер и болонезе постоянно , вече десетина години- ако очакваните за водоема риби са дребни и средни , платика и бабушки например , във всички случаи ловя така , особено с фидери , отделно винаги имам поне 1.5-2 метра влакно върху шпулата след законтрянето с клипса.
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Обикновено , в повечето случаи по способа с 30-те грама тежест не "меря" , а "търся" дълбочина и опипвам грубо релефа на дъното за нещо различно от равно и еднообразно дъно , специално този метод не съм го измислил аз , научил съм го от един англичанин-казва се Уил Райсън :D
Изображение
Аватар
ioska70
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ioska70 »

IDA Браво, и голямо БЛАГОДАРЯза бързия и лесен урок директно за основното връзвам конусовидна тежест с вирбелче ТРИДЕСЕТ ГРАМА и замятам- тя като цопне "пропада " със скорост 30-35 сантиметра в секунда или грубо един метър за три секунди. Като цопне хващам влакното с лявата ръка и броя на ум (или на глас -1..2..3..4.... , върха на пръта го понатягам за да се усети удара на тежеста в дъното (линията се отпуска сама при удара) , ако съм преброил примерно до 18 , значи-6 метра , или до 12- 4 метра и т.н После влакното се маркира или се закача на клипса и линията се пробира- това е за 50-60-70 метра.
Наслука.
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

IDA написа:Обикновено , в повечето случаи по способа с 30-те грама тежест не "меря" , а "търся" дълбочина и опипвам грубо релефа на дъното за нещо различно от равно и еднообразно дъно , специално този метод не съм го измислил аз , научил съм го от един англичанин-казва се Уил Райсън :D
Брат,ти с Уил да не си пиеш пиенето,че много работи те е научил :lol:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

snegk написа:
IDA написа:Обикновено , в повечето случаи по способа с 30-те грама тежест не "меря" , а "търся" дълбочина и опипвам грубо релефа на дъното за нещо различно от равно и еднообразно дъно , специално този метод не съм го измислил аз , научил съм го от един англичанин-казва се Уил Райсън :D
Брат,ти с Уил да не си пиеш пиенето,че много работи те е научил :lol:
Ти пък, по пиене сигурно националният им отбор ще го скъсам още на "устния" :D :D :D
Изображение
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Друг начин за мерене на дълбочината е...със СОНАР! :lol: :wink:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Много замря този подфорум,та да напиша един начин за поставяне на маркер за шамандура.Слагате резервната шпула и правите монтажа на маркера,след това изследвате дълбочина,дъно,и като решите къде ви харесва я оставяте там. Сваляте резервната шпула и вързвате влакното за колче или стойка.Слагате задна тежест и може да започне захранване и риболов.След преключване пак слагате резервната шпула и прибирате маркера.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

snegk написа:Много замря този подфорум,та да напиша един начин за поставяне на маркер за шамандура.Слагате резервната шпула и правите монтажа на маркера,след това изследвате дълбочина,дъно,и като решите къде ви харесва я оставяте там. Сваляте резервната шпула и вързвате влакното за колче или стойка.Слагате задна тежест и може да започне захранване и риболов.След преключване пак слагате резервната шпула и прибирате маркера.
Аз нещо не схванах :roll: :roll: :roll:
Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

IDA написа:Аз нещо не схванах :roll: :roll: :roll:
Ако става въпрос за това,как прекарва шпулата през водачите,то и аз не схванах!
Иначе голямо късане бе Илийка! :lol:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

sapuna написа:
IDA написа:Аз нещо не схванах :roll: :roll: :roll:
Ако става въпрос за това,как прекарва шпулата през водачите,то и аз не схванах!
Иначе голямо късане бе Илийка! :lol:
И аз точно това не схванах :roll: , освен да се доразмотае влакното от шпулата :D :D :D
Изображение
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

Аз съм правил нещо подобно,когато ми се е налагало да използвам и макарата от маркера.Закачам влакното на клипса(след като съм заметнал,където ми е нужно),свалям шпулата,взимам си макарата и поставям резервната шпула за моментните и нужди.На края на излета връщам макарата и .......Но в моя случай пръта с влакното и шпулата остават на едно.
За горе посочения случай разбирам,че влакното се реже.(Едва ли е така).Ако може колегата да обясни по-подробно.
:roll:
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Раздвижих те ли се.Естествено,че ще отрежеш влакното.Целта е да се използва едно и също влакно и една и съща въдица.Понеже аз ако изпозвам маркер за шамандура го хвърлям на максимално навътре,и не се налага да го режана различни места.Нарочно не споменах за рязането на влакното да се размърдаме малко.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

snegk написа:Раздвижих те ли се.Естествено,че ще отрежеш влакното.Целта е да се използва едно и също влакно и една и съща въдица.Понеже аз ако изпозвам маркер за шамандура го хвърлям на максимално навътре,и не се налага да го режана различни места.Нарочно не споменах за рязането на влакното да се размърдаме малко.
Тцтцтцъъъ....... 8) 8) 8)
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Адаш чакаш с нетърпение да напиша нещо,маи съм ти слабост а :?: :?: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”