Глисаж!

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
Анатоли Стоименов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Глисаж!

Мнение от Анатоли Стоименов »

Здравейте колеги!Имам питане към по-опитните и с по-голям стаж при риболов от лодка..........
Лодката ми е гумена 3.30 с ал.дъно и надуваем кил.Мотора,с който я бутам е двутактова Ямаха 8к.с.
Когато съм сам лодката си излиза бързо на глисаж и си глисира перфектно...........но когато сме двама с малко багаж,при правилно разпределение на товара,една идея не достига и лодката е както се казва"на ръба"......
Един колега ми погледна винта на мотора и ми каза,че бил "бавен винт" и ако съм си го сменил нямало да имам проблем при глисирането с двама души в лодката.......Какво всъщност е БАВЕН и БЪРЗ винт?Ако монтирам хидрофойл дали ще има ефект?
Благодаря предварително :!:
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Re: Глисаж!

Мнение от GODzillata »

gunter написа:...когато сме двама с малко багаж,при правилно разпределение на товара,една идея не достига и лодката е както се казва"на ръба"......
...Ако монтирам хидрофойл дали ще има ефект?
...

Щом си "на ръба", или както се казва по нашия край - "на мамеца" :lol: - то хидрофойла би трябвало да те изкара на глисаж.

По принцип 8 коня (ако няма някой избягал де :mrgreen: ) изкарват около 200 кг. тегло (+/- 10-20 кг.) на глисаж....та може би ако сложиш хидрофойла, намалиш лееекинко багажа и двамата с твоя френд лееекинко позаслабнете до на пролет, то тогава няма да имаш грижи с глисажа. :wink:

Що се касае до винта - мда, има "бавни" винтове, които дават повече сила на бутането, можеш да теглиш бавно други лодки или шлепове, има и "бързи" винтове за бегачки, но при твоите 8 коня това не е чак от толкова голямо значение, та или правиш горното, или ако не стане - взимаш една 10-ка поне или 15-ка и си готов.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Анатоли Стоименов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

GODzillata написа:
gunter написа:...когато сме двама с малко багаж,при правилно разпределение на товара,една идея не достига и лодката е както се казва"на ръба"......
...Ако монтирам хидрофойл дали ще има ефект?
...

Щом си "на ръба", или както се казва по нашия край - "на мамеца" :lol: - то хидрофойла би трябвало да те изкара на глисаж.

По принцип 8 коня (ако няма някой избягал де :mrgreen: ) изкарват около 200 кг. тегло (+/- 10-20 кг.) на глисаж....та може би ако сложиш хидрофойла, намалиш лееекинко багажа и двамата с твоя френд лееекинко позаслабнете до на пролет, то тогава няма да имаш грижи с глисажа. :wink:

Що се касае до винта - мда, има "бавни" винтове, които дават повече сила на бутането, можеш да теглиш бавно други лодки или шлепове, има и "бързи" винтове за бегачки, но при твоите 8 коня това не е чак от толкова голямо значение, та или правиш горното, или ако не стане - взимаш една 10-ка поне или 15-ка и си готов.
Двамата с багажа сме тамън 200кг.,така че не се налага да отслабваме :D Като за начало май ще пробвам с хидрофойл........
Мерси засега :drinkers:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

gunter написа: Двамата с багажа сме тамън 200кг.,така че не се налага да отслабваме...
Ами теглото на лодката смяташ ли го? :roll:
Аватар
Анатоли Стоименов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

GODzillata написа:
gunter написа: Двамата с багажа сме тамън 200кг.,така че не се налага да отслабваме...
Верно бе...........Не го слагах.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

gunter написа:
GODzillata написа:
Верно бе...........Не го слагах.

Ето за това си "на ръба"! :wink: Почвайте да отслабвате. :D
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Кире, не съм сигурен, че с хидрофойла ще излезе колегата на глисаж. Поне при мен нямаше ефект, когато си сложих такава играчка. за повече кончета може и да помага, ама за 8 почти няма разлика с него или без. Даже вдига разхода това чудо, обратно на това, което пишат за него.
С друг винт може и да има някакъв ефект, щото аз като си смених винта на сегашното ми моторче, взе да бяга повече. Само че какъв беше стария, какъв е новия - не мога да кажа, щото не съм много в час с материята.
Колега gunter, ако искаш не се набутвай сега с хидрофойли, аз ше ти пратя мойте дето не ги ползвам - новогодишен подарък, само ще си платиш доставката :)
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Пачо, ако наистина е "на ръба" - би трабвало да му помогнат крилете, с една идея се излиза по-лесно на глисаж с тях....някак си по-бързо вдигат лодката, иначе да - лекинко се повишава разхода и маааалко спада и скоростта.

Колегата ще пробва с твоите и нека после да сподели.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Da праща координати на ЛС и в понеделник ще му ги пратя. Сега отивам на РД да пия 2-3-4... :)
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

колега, връзката бърз-бавен винт е точно обратната - бързият винт не може да те изкара на глисаж с натоварена лодка, щото загребва повече вода и мотора не може да развърти високи обороти. Ако сложиш "по-бавен" винт, ще вдигнеш оборотите на мотора и (евентуално) ще те изкара на глисаж. При по-лека лодка (например алуминиева или твойта но сам човек) ще е по-добре с "бързия" - СЛЕД като излезе на глисаж, ще развива по-висока скорост. На леката лодка с по-бавния винт бързо ще достигаш максимални обороти и ще започне да припуква на прекъсвач, а скоростта ще е по-ниска, отколкото с "бързия" винт... Ръководство за Ямаха 8кс 2Т - виж стр. 11 http://www.yamaha-motor.com/assets/serv ... 6_1403.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
seeker2
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от seeker2 »

...аз имам една 10-ка 2012г ....за по-сигурно :wink:
Кеф ,цена няма
Аватар
Анатоли Стоименов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

pachosz написа:Кире, не съм сигурен, че с хидрофойла ще излезе колегата на глисаж. Поне при мен нямаше ефект, когато си сложих такава играчка. за повече кончета може и да помага, ама за 8 почти няма разлика с него или без. Даже вдига разхода това чудо, обратно на това, което пишат за него.
С друг винт може и да има някакъв ефект, щото аз като си смених винта на сегашното ми моторче, взе да бяга повече. Само че какъв беше стария, какъв е новия - не мога да кажа, щото не съм много в час с материята.
Колега gunter, ако искаш не се набутвай сега с хидрофойли, аз ше ти пратя мойте дето не ги ползвам - новогодишен подарък, само ще си платиш доставката :)
Това с винтовете и мен ме заинтригува още,когато разбрах че има такива и такива :roll: След съвета на Godzillata за хидрофойлите днес едва не си поръчах. Сега влизам и гледам какво е писал и pachosz и всичко свърши..........пак започвам от А и Б.

Pachosz с удоволствие ще приема подаръка ти,като предварително ти благодаря........
Обещавам,че след пробата с твоите хидрофойли ако желания ефект го няма ще ги подаря и аз на колега от форума който има нужда от тях :wink:
Имаш Л.С.
ЖАБИ-2
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ЖАБИ-2 »

Здравей колега, предишното ни моторче – двутактово Тохацу 8 кс беше с хидрофойли и с лекота изваждаше на глисаж надувна Промарин 3.30 и я движеше с 25-30 км/ч. Това обаче при общо тегло 255кг. Теоретично 1 кс мощност вдига на глисаж 23-30 кг тегло (зависи от типа корпус) – като пресметнеш се получава че при нас отношението е 1кс/32 кг тегло... предполагам че това е максимума, защото като се увеличеше теглото с 20 кг лодката вече не излизаше на глисаж. Пресметни колко ви е общото тегло на двамата + лодка + мотор + багаж и ако надхвърля с много тези 30 кг/кс едва ли ще се получи... По мое мнение хидрофойлите помагат, но и те си имат лимит – при надувната лодка могат да извадят 32 кг/кс, но ако сте по-тежки няма да стане. Казваш че сте опитвали 2-ма души... но двама могат да тежат 150 кг, могат да са и 250 кг – тогава и 10 кс мотор няма да се справи. Тези понятия ‘бърз’ и ‘бавен’ винт не са много точни - вероятно става въпрос за различно отношение диаметър/стъпка на винта. Производителите маркират тези размери на самия винт в инчове. Приети са понятията ‘лек корпус’ и ‘тежък корпус’... Различените винтове дават отражение върху динамиката на мотора, но не е точно така както са ти го описали. Под ‘бърз’ винт вероятно имаш предвид винт с по-голяма стъпка (което означава че е и с по-голям диаметър) – той е подходящ за лек корпус... а тази лодка с двама души вътре вече може да се причисли към категорията тежък корпус ( голямо тегло за съответния размер). Така че при теб мотора би работил по-леко (разбирай би достигнал максимални обороти по-лесно) ако винта е с по-малки диаметър и стъпка (т.е. – ‘бавен’). Производителите обикновенно избират винт с усреднени характеристики и подмяната му е скъпичка процедура - сигурно повече ще си заслужава да подмениш целия мотор с по-мощен ... 10 кс например. Обикновено 8 и 10 кс са от една серия, дори производителите слагат еднакви винтове на 8 и 10 к.с., но по-мощния мотор би се справил с по-голямо тегло на лодката. Tа хидрофойлите според мен биха помогнали да вдигнат лодката на глисаж, но пак казвам - до определен лимит на съотношението тегло/мощност. Успех и наслука!
И най-лошия ден на риболов е много по-добър от най-добрия ден на работа!
Аватар
Анатоли Стоименов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

ЖАБИ-2 написа:Здравей колега, предишното ни моторче – двутактово Тохацу 8 кс беше с хидрофойли и с лекота изваждаше на глисаж надувна Промарин 3.30 и я движеше с 25-30 км/ч. Това обаче при общо тегло 255кг. Теоретично 1 кс мощност вдига на глисаж 23-30 кг тегло (зависи от типа корпус) – като пресметнеш се получава че при нас отношението е 1кс/32 кг тегло... предполагам че това е максимума, защото като се увеличеше теглото с 20 кг лодката вече не излизаше на глисаж. Пресметни колко ви е общото тегло на двамата + лодка + мотор + багаж и ако надхвърля с много тези 30 кг/кс едва ли ще се получи... По мое мнение хидрофойлите помагат, но и те си имат лимит – при надувната лодка могат да извадят 32 кг/кс, но ако сте по-тежки няма да стане. Казваш че сте опитвали 2-ма души... но двама могат да тежат 150 кг, могат да са и 250 кг – тогава и 10 кс мотор няма да се справи. Тези понятия ‘бърз’ и ‘бавен’ винт не са много точни - вероятно става въпрос за различно отношение диаметър/стъпка на винта. Производителите маркират тези размери на самия винт в инчове. Приети са понятията ‘лек корпус’ и ‘тежък корпус’... Различените винтове дават отражение върху динамиката на мотора, но не е точно така както са ти го описали. Под ‘бърз’ винт вероятно имаш предвид винт с по-голяма стъпка (което означава че е и с по-голям диаметър) – той е подходящ за лек корпус... а тази лодка с двама души вътре вече може да се причисли към категорията тежък корпус ( голямо тегло за съответния размер). Така че при теб мотора би работил по-леко (разбирай би достигнал максимални обороти по-лесно) ако винта е с по-малки диаметър и стъпка (т.е. – ‘бавен’). Производителите обикновенно избират винт с усреднени характеристики и подмяната му е скъпичка процедура - сигурно повече ще си заслужава да подмениш целия мотор с по-мощен ... 10 кс например. Обикновено 8 и 10 кс са от една серия, дори производителите слагат еднакви винтове на 8 и 10 к.с., но по-мощния мотор би се справил с по-голямо тегло на лодката. Tа хидрофойлите според мен биха помогнали да вдигнат лодката на глисаж, но пак казвам - до определен лимит на съотношението тегло/мощност. Успех и наслука!
2 души х 90кг.=180кг.
лодка=50кг.
багаж=20кг.(котви,резервоар с бензин,такъми и тн.)
Ако трябва да смятам и теглото на мотора(27кг.) стана да си е..е м...та :roll:
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Днес ще ги намеря в мазето тия хидрофойли и утре сутринта ще ги пратя. Моята лодка е твърда, а твоята надуваема. На надуваемата може и да имат ефект. Дано стане работата и някой ден като дойда във Варна да почерпиш студена бира ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”