Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Кормораните За и Против!
Модератор: dantho.mihov
Кормораните За и Против!

Вчера като се повдигна мъглата край кейовете на Японското пристанище ята от корморани и пеликани се нахвърлиха върху скупчилата се в гавана риба. Хвърлях чепаре за карагьоз/безуспешно/ , но като видях това нашествие набързо скатах такъмите.
Колко ли риба изяват тези птици за ден, за седмица или за сезона.
Въпроса ми е не трябва ли тези КОРМОРАНИ да се обявят за вредители, и те като чакалите, лисиците и вълците да бъдат обект на подборен лов от авджийте.

- Спец-костур
- вече хвърля и на тежко
- Михалич
- ще става разбирач
Re: Кормораните За и Против!
Според мене Бат Милене - ТРЯБВА! Ебах им мамата керлива и тъпи гаргиbatmilen написа: ...........Въпроса ми е не трябва ли тези КОРМОРАНИ да се обявят за вредители, и те като чакалите, лисиците и вълците да бъдат обект на подборен лов от авджийте.![]()
![]()

Познавам един -двама, които с кеф биха се заели - даже без заплащане - на вместо панички

ЯКА кУрморанова сеч може да настане

Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
- d_bozhkov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
В Европата ги трепят !
Бях в Италия 5 години и там по реката постоянно обикаляха авджии и ги трепеха и не само корморани !Дори не ги търсиха после като паднат !Не зна мможе би им заплащат патроните , но съм ги питак и казаха че по тях гърмят ! Приятели ми казаха че и в Испания е така !

Насакото Яката:ма странен човек си...като кажа "да ВИ *ба ***ката майна" сьм се ЗАЯЖДАЛ..като кажа нещо по деликатно-не се разбира..бе цел живот ли така ще си прекарам-НЕРАЗБРАН
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
да де-все нещо НИ пречи
корморани в повече ,вьлци в повече,чакали в повече,лисици.....некой да му е хрумнало случайно,че май НИЕ сме в повече
ако има поне 500 вьлка и 100 мечки в Бьлгария чудо бих го нарекьл.друг е вьпроса,че в европа целата и толкова няма
нищо живо не остана.как няма вьлци да трьшкат агнета,като умират от глад понеже сьрните са избити?ние все повече притискаме в глобален мащаб сичко живо и не е чудно,че понякога слизат животните по градове и села-ами КЬДЕ да отидат като сме ги натикали почти до врьх Мусала
-всеки си тьрси насьщния,деца гледа и пр..а риба,че няма-далеееч корморана не е виновен-то и за него няма,та затова така се скупчва като види нейде далавера.хората нямат прецедент(освен един) в природата-всяко сьщество колкото и да няма разум намира начин да живее в хармония с останалите,докато ние приличаме единственно на вирусите-развьждаме се за отрицателно време и вместо да пазим разрушаваме гостоприемника си
сещам се за един виц:
станал пожар в саваната и пламнала цялата трева..скорпиона дотичал до брега на една река,обьрнал се да види как огьня приближава и се замолил на една жаба:моля те,пренеси ме на другия бряг...аа,рекла жабата-ти си гад подла,сьс сигурност ще ме ужилиш...не,бе,няма да жиля-нали и двамата ще потьнем...добре,рекла жабата и качила на гьрба си скорпиона..по средата на реката той я забол жестоко сьс жилото..с последни сили жабата го питала:добре,де,защо го направи?сега аз ще потьна и ти ще се удавиш...ами занам ли аз защо!!СКОРПИОН сьс си,кво да направя
па доколко е виц-не знам
дано се изясних правилно
ами така си е-корморана яде риба,рибата яде друга риба,вьлците набиват елени(като нема-овци),а само ние трепеме за КЕФ.а кое е полезно и кое вредно сьздание в природата е типично егоцентрично човешко сьзнание!няма ткава работа вредно и полезно единствено доколкото ни касае НАС САМИТЕ.
бе има нема 100-200 години и ще дойде видьовден,ама кеф,че няма да сьм жив
тя,природата ли,Господ ли там..си знаят работата. и мен комарите са ми ВРЕДНИ,ама вярвам,че все за нещо на тая земя са НУЖНИ,а това е важното
та с две думи исках да кажа,че сьм против избиването на каквото и било живо нещо с изключение на пернишките шофьори и сьздателя на фолксваген ГОЛФ
(шега с никежо
)

станал пожар в саваната и пламнала цялата трева..скорпиона дотичал до брега на една река,обьрнал се да види как огьня приближава и се замолил на една жаба:моля те,пренеси ме на другия бряг...аа,рекла жабата-ти си гад подла,сьс сигурност ще ме ужилиш...не,бе,няма да жиля-нали и двамата ще потьнем...добре,рекла жабата и качила на гьрба си скорпиона..по средата на реката той я забол жестоко сьс жилото..с последни сили жабата го питала:добре,де,защо го направи?сега аз ще потьна и ти ще се удавиш...ами занам ли аз защо!!СКОРПИОН сьс си,кво да направя
па доколко е виц-не знам

дано се изясних правилно

бе има нема 100-200 години и ще дойде видьовден,ама кеф,че няма да сьм жив

та с две думи исках да кажа,че сьм против избиването на каквото и било живо нещо с изключение на пернишките шофьори и сьздателя на фолксваген ГОЛФ

(шега с никежо

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- indalo
- фен клуб-скобар
Please, ае не всички перничани, моля. Ако става на въпрос то има и бая софиянци, кюстендици и други секви изроди по пътищата, които заслужават сеч. Е за перничаните с голфовете май си прав-повечето са муцунести и гледат лошо, но в града ни има и друг народ.
А що се отнася до кормораните, щом ги е създала природата трябва да има и за тях място под слънцето.

Аз съм на мнение ,че корморанът който ТРАЙНО убитава в България е в нормално ,даже в МНОГО малко количество
Неговото присъствие е провокирано от количествата риба които имаме в страната
И точно това е аргумента ми с който не го намирам за "вредител"-напротив ,ние сме длъжниците които трябва да му създадем по-добра хранителна/рибна/ среда
Ако не сте съгласни - имам предложение :на всеки убит корморан-един УБИТ бракониер
А СЕГА ДЕ -ДА ВИДИМ КОИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ И КОИ ЩЕ НИ ПРИЧАТ

Ако не сте съгласни - имам предложение :на всеки убит корморан-един УБИТ бракониер

А СЕГА ДЕ -ДА ВИДИМ КОИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ И КОИ ЩЕ НИ ПРИЧАТ

-
- учете се от него
КОРМОРАНИ
Малък Корморан (Phalacrocorax pygmeus)
Малкият корморан (Phalacrocorax pygmeus) наречен още малка дяволица, или карабатак е една от най-редките и световно застрашени от изчезване водолюбиви птици. Обитава блата, езера, реки, заливни гори, канали и др.В България се среща в Атанасовското, Мандренското и Поморийското и Бургаското езеро. Оперението му е черно кафяво, като двата пола са практически неразличими. През размножителния период в оперението му се появяват малки бели петънца. Младите са с по-бледи кафеникави тонове. Той е най-дребният от трите вида корморани, които се срещат в България. Често се смесва с ятата на големия корморан, който е два пъти по-едър от него и има големи бели петна от двете страни на тялото в областта на слабините през размножителния сезон.
Неделя, Януари 20, 2008
В този период голяма част от главата и гърлото на големия корморан също стават бели. В полет двата вида се различават по формата на ятата. Големите корморани се подреждат в клин подобно на дивите гъски, а малките летят на групи без някаква определена форма. Освен това маховете на крилата при малкия корморан са много по-бързи от тези на големия. Малките корморани често кацат по стъблата на тръстиката за сушене на крилата, като ги разперват срещу слънцето, докато големите предпочитат високите клони на дърветата
Малкият корморан населява крайбрежията ма Азовско, Аралско и Каспийско море, Мало Азия и Близкия Изток-
В Европа гнезди единствено на Балканския полуостров, като основната му част се намира в Румъния , е делтата на река Дунав - 4000 двойки, Обикновено образува смесени колонии с големи корморани, ибиси, чапли, лопатари. Гнездата си разполага на дървета - върби, тополи или в тръстикови масиви. Храната му се състои от дребни рибки, по-рядко от ракообразни, пиявици, водни плъхове.
В България се размножава главно в блатата и островите по поречието на река Дунав, на няколко места във вътрешността на страната и Черноморското крайбрежие. Числеността му се колебае между 90 и 180 гнездящи двойки, В периода 1973-75 сравнително голяма колония на малки корморани (около 200 двойки) заедно с ибиси, чапли и лопатари гнездяха в западната част на Бургаското езеро (Вая).
През зимата броят му значително се увеличава,тъй като у нас пристигат да зимуват птици от по северните популации. Концентрират се главно по поречията на реките Дунав, Марица и езерата около Бургас, Общата численост на зимуващите малки корморани е около 16 хиляди индивида, като само в Бургаските езера те са повече от 10 хиляди.През последните десетилетия броят на малкия корморан в света е значително намалял, като в някои страни вече е напълно изчезнал.
Главните причини за намаляването ма малкия корморан са унищожаването но неговите местообитания, както за размножаване, така и за зимуване и почивка. Такива са: отводняването на езера и блата, изсичането на заливмите гори, замърсяването на водите от селското стопанство и химическата индустрия, преследването му от рибари и ловци или отстрелването просто за забавление. Въпреки че е включен в Червената книга но България в категорията "застрашен от изчезване", и законът предвижда обезщетение от 250 лв., бракониерското отстрелване на малки корморани особено в райони на рибовъдни стопанства продължава и е сериозна заплаха за вида. Трябва да се знае, че малкият корморан се храни с дребна "плевелна риба" и не може да нанася щети на по-едрите видове и екземпляри. Що се отнася до развъдните рибовъдни стопанства, те могат да бъдат покрити със специални мрежи, които предотвратяват достъпа на корморани и на други рибоядми птици до зарибителния материал.
В района но Бургаските езера има три защитени местности ЗМ "Пода", ЗМ "Вая", ЗМ "Ченгене скеле" и резерват Атанасовско езеро, които изолирани от останалите влажни зони и сами по себе си не могат да гарантират пълното опазване и оцеляване на вида.
Драги ловци и риболовци
От вашето разбриране, съдеиствие и обич към природата зависи запазването на този световно застрашен вид. С общи усилия можем да постигнем много. Да не ощетяваме повече и без това вече пообеднялата природа. Тя е на всички нас . Тя е на всички нас, зависима е от нас и има същото право нас съществуване.
-
- учете се от него
КОРМОРАНИ
Голям корморан
Птица космополит. Големият корморан е една от птиците с най – широко географско разпространение. И наистина можем да го срещнем от Лабрадор до Австралия, минавайки през Гренландия, Исландия, Средиземноморието, Южна Африка и Евразия. Семейството на кормораните е представено от около 30 вида, като част от тях заемат само тясно ограничени области; такъв например е галапагоският корморан, който има толкова къси крила, че не е в състояние да лети.
Кормораните обичат речните устия, големите водни течения, заобиколени от гори, както и скалистите крайбрежия по целия свят.
Голям корморан - разред пеликаноподобни семейство корморанови
Птица космополит. Големият корморан е една от птиците с най – широко географско разпространение. И наистина можем да го срещнем от Лабрадор до Австралия, минавайки през Гренландия, Исландия, Средиземноморието, Южна Африка и Евразия. Семейството на кормораните е представено от около 30 вида, като част от тях заемат само тясно ограничени области; такъв например е галапагоският корморан, който има толкова къси крила, че не е в състояние да лети.
Кормораните обичат речните устия, големите водни течения, заобиколени от гори, както и скалистите крайбрежия по целия свят.
Това са животни, които рядко живеят изолирано. Те предпочитат големите ята; по време на прелетите се издигат на голяма височина, образувайки триъгълник. Вият гнездата си на колонии, често направо върху земята, на скалисти островчета или по склоновете на отвесни крайбрежни скали. Големите корморани правят гнезда и по дърветата. На земята гнездата се изграждат от клонки и части на растения, които птиците слепват с помощта на изпражненията си. Огромните спълпотворения на корморани по бреговете на Чили и Перу са довели до образуването на големи отлагания от техни изпражнения, наречени гуано, което се преработва индустриално в тор за селскостопанските посеви.
Изключителен апетит. Малките се излюпват слепи и голи. За три дни те отварят очите си и бързо се покриват с тъмен пух. Младите, които току – що са напуснали гнездата живеят групово или изолирано в колонията, като сноват насам – натам; те стават самостоятелни след 10 – 12 седмици. Както при повечето птици, критична за съществуването им е първата година. Продължителността на живота на корморана е значителна за една птица – около 40 години.
Апетитът на корморана е изключителен. Установено е, че един корморан е в състояние да погълне 30 риби с големината на херинга за един ден! Ето защо не трябва да се учудваме, че край бреговете на Перу около 5,5 млн. тона риба отиват в гърлата на тези птици. Корморанът е толкова лаком, че понякога в Китай и Япония са го използвали за риболов. Завързвали около шията му връвчица. Когато хванел плячката си, пръстентъ стягал гърлото му, за да му попречи да я глътне, а риболовецът бързо изваждал рибата от човката.
Корморанът плува често с почти напълно потопено тяло; над водата се подават само шията и горната част на раменете. За да се нахрани, птицата се гмурва и преследва рибите под водата. Когато хване някоя от тях, корморанът може да я глътне още ту; по – често обаче той излиза на повърхността, подхвърля я нагоре и я лапва откъм главата. Хранопроводът се разширява по цялата си дължина; така той играе ролята на хранителен склад, докато стомахът смели поредната риба.
Женският корморан снася 3 – 4 дребни и удължени яйца. Родителите мътят посменно в продължение на 4 седмици. Малките се излюпват голи. Когато позаякнат, те започват да поемат храна от гърлото на родителите си.
След гмуркане и плуване кормораните обичат да кацнат високо върху някоя скала и стоят там дълго време с разперени крила. Понякога разтварят крилата едно след друго срещу вятъра и слънцето. Смята се ,че така те изсушават перата си. На сушата тези птици са непохватни. Те обаче плуват много добре, а полетът им е бърз; могат да достигнат до 100км/час.
-
- учете се от него
корморани
Тази статия е от преди няколко години , предполагам че нищо не се е променило от тогава до сегаСлед набезите в яз. “Овчарица” край ТЕЦ “Марица-изток” орди от корморани атакуваха, като в кадър от “Птиците” на Хичкок и водоемите на Института по сладководно рибовъдство – Пловдив, който осигурява 60 % зарибителния материал за шарана у нас. Най-застрашена е базата му край с. Три водици, където се съхранява целият рибен генофонд на България, включително уникалната ни порода шаран “Тракия 1”, който няма аналог в Европа. “Набезите на кормораните са на път да ликвидират националното ни рибовъдство, ако не се вземат спешни мерки”, казва в писмо до министрите на екологията и на земеделието директорът на института ст.н.с. д-р Грозю Грозев. Бедата е огромна, птиците нападат и изяждат породистите риби и е невъзможно да се опазят 724-те декара басейни, над които кръжат многобройните ята. Гърмежи, камбани, цветни ленти и дори човешкото присъствие не спират наглите пришълци. Невъзможно било те се прогонят и със стрибла. По малкия корморан обаче е забранено да се вдига пушка. По големия е разрешено да се стреля, но един патрон струва струва 80 ст., а птиците са хиляди. Те унищожавали колосални количества риба. Малките гълтали наведнъж до 100 грама, а големият корморан можел да вдигне и риба до 1 кг. Птиците минавали по 50 метра под леда, сковал водите на басейните. Нахлували в дупките за въздух и излизали през следващия отвор с плячка в човката. Кормораните имали разузнаване и откривали къде има лесен лов. Щом кацнел един, до час пристигали и останалите. Бедата е огромна. До половин килограм риба изяжда един корморан дневно, а за 210 дни престой у нас се ликвидират хиляди тонове риба. Огромни са загубите за института, само преките щети възлизали над 4 млн. лева. А за цялото рибовъдство пропуснатите ползи били колосални, тъй като рибките наддават 15-20 пъти следващата година. “Тези птици съсипват българското рибовъдство. Защо ние трябва да храним корморана на Европа цяла зима, без никой да го е еня”, пита д-р Грозев. Според него Полша, Чехия и Унгария прогонили птиците и сега всичко се пренасочило към бедна, но необяснимо “гостоприемна” България. Компенсациите били блян, а щетите жива истина.