Shimano Alivio BX или нещо друго ?

Модератор: Paublo_Eskobar

xsxboy
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Shimano Alivio BX или нещо друго ?

Мнение от xsxboy »

Здравейте, колеги...
Никога не съм хващал мачова пръчка и все се каня да си взема да видя що е то мач риболов и все го отлагам и отлагам ама сега се реших да взема докато има някой лев :)... надявам се да ми хареса защото все пак ловя с шаранджииски пръчки на 3.5 либри :P
Мача на който съм се спрял е: Shimano Alivio BX 3.9м
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... O-BX-MATCH." onclick="window.open(this.href);return false;.

Спрял съм се на тази дължина защото шаранджииските ми пръчки са 3.6м и са ми много удобни и за това викам 3.9 да си взема, защото все си мисля че 4.2м ще ми е дълга и ще ме дразни ама знам ли може и да се бъркам.
Язовирите на които ходя държат предимно каракуди, червеноперки и шаранчета до 4-5кг.

И от тук идват въпросите ми:
1)Този мач подходящ ли е за първа пръчка и удачен ли е за рибите които съм описъл, че ще ловя.. понеже ми се струва малко нежен но все пак това ми е целта да изпитвам наслада от риболова както на малки така и на големи рибоци... Ако смятате, че пръчката не е подходяща за 1-ва или за тези риби или просто за цената да има по-добра моля да споделите
2)Бихте ли ми препоръчали макара подходяща за дадената пръчка. Бюджета ми е до 90-100лв
Общо взет искам да си взема мач + макара около 200лв което смятам, че за първа пръчка е добра инвестиция и ако не ми хареса мач риболова да продам без голяма загуба :).. лошото става ако ми хареса повече от дънния риболов защото там съм инвестирал много пари и ако трябва да разпродам всичко става лошо но се съмнявам мач риболова да ме завладее до такава степен, че да продам шаранджииските си такъми :P ама знам ли...
golemana
новобранец
новобранец

Re: Shimano Alivio BX или нещо друго ?

Мнение от golemana »

Това
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 3#p1194204" onclick="window.open(this.href);return false;
и това
http://www.aquasport-n.com/%D0%BC%D0%B0 ... e-pid=4308" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Идеалната въдица за условията и рибите които си описал ,мача е пълен параболик и усета при ловенето и на дребни риби ще голям а също ще работи добре и за шарани 2-3 кг от там нагоре контрола ще куца леко но с повече техника и майсторлък няма да има проблем.Иначе като цяло мачовия риболов си е голяма зарибявка,лично аз съм минал през доста методи на риболов но на мен мача си ми остава слабост.Първоначално може да имаш леки проблеми с монтажите но за 2-3 риболова всичко леко полека се изглажда.Относно макарата най добре дай още някой лев отгоре и си вземи Shimano Exege мачовия модел,доказана макаричка за парите си ,или се оглеждай из форума изкачат доста обяви за втора ръка горе долу за парите които си определил.Поздрави
xsxboy
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от xsxboy »

http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... o-EXAGE-RC" onclick="window.open(this.href);return false;

За тази макара ли говорим ? Гледам че има 2-е различни снимки едната е с двойна ръкохватка другата с единична и с две различни предавателни числа.. каква е разликата и кое ми трябва на мен ?

Относно дължината 3.9 и 4.2 има ли някакво значение или въпрос на вкус ?
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Да за същата макара говорим но модела с двойната дръжка и по високото предавателно число 6.2:1,едно от изискванията за мачовите макари е да са бързо оборотни.Бързия аванс също е един много голям + при този риболов,имал съм макарата и гарантирам ,че е безупречна за парите си . Лично аз бих взел модела който е 3.90 разликата в дистанцията на замятане няма да е кой знае колко голяма в сравнение с 4.20 а и като цяло се забелязва тенденция на запад да се лови с по къси мачове
xsxboy
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от xsxboy »

PikeM значи да вземам alivio 3.9м + макарата с двойната дръжка и предавателното число 6.2:1 .. да разбирам ли че макарата с единичната дръжка е с по малкото предаватенно число.. и това с двойната дръжка не е ли малко дразнещо или само така ми се струва ?

И все пак по добра комбинация от 2-те shimano за тези пари има ли?.. Говоря за нови или това е най доброто което мога да взема ?

Пръчката не е ли малко нежна като за 1-ва пръчка или е нормална като за начинаещ ?
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

За по добра комбинация не знам ,всеки си има предпочитания към марки и т.н Ако искаш изчакай и други мнения на колеги.Относно макарата тази с двойната дръжка си е специално за мач и е със по високо предавателно число отколкото тази с единичната ,а относно това ,че е с двойна дръжка не трябва да те притеснява ,даже е и по удобно а и баланса е в пъти по добър от тези с единичната.А това ,че пръчката ти се вижда не нежна не трябва да те притеснява,риба няма да ти я счупи ,обикновено се чупят от неправилна употреба и транспортиране.
mlc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от mlc »

Колега, аз преди 2г. си взех същата пръчка , но на 4.20 и акция 5-15гр. и макара ескейдж и съм много доволен. Вадил съм шаран 5.400 и ..... е няма такъв кеф.Ловя основно на фидер но с мача чудесно разнообразявам.
Процесът по улова на риба е толкова увлекателен, че с времето от навик той се превръща във всепоглъщаща страст.
match
новобранец
новобранец

Мнение от match »

Перфектен мач, за ситуациите и рибките, които ще търсиш.
Обаче твърдо съм за 4.20, когато тръгнах с мач риболова първата пръчка, която си взех беше 3.90, обаче просто нещо ми липсваше, следващата пръчка ми беше 4,20 и хоп нещата си дойдоха на място, още повече, че когато се лови с фиксиран ваглер доста пъти си трябва някой и друг сантиметър допълнително.
xsxboy
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от xsxboy »

ако предположим, че взема 4.2м, макарата все още ли е добър избор.. защото до колкото знам май има някакво значение размера на макарата спрямо дължината..
Аватар
bobolinzer
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bobolinzer »

match написа:Перфектен мач, за ситуациите и рибките, които ще търсиш.
Обаче твърдо съм за 4.20, когато тръгнах с мач риболова първата пръчка, която си взех беше 3.90, обаче просто нещо ми липсваше, следващата пръчка ми беше 4,20 и хоп нещата си дойдоха на място, още повече, че когато се лови с фиксиран ваглер доста пъти си трябва някой и друг сантиметър допълнително.
+1 за по-дългата! Повечето ни водоеми са дълбочки и с по-дългата ще имаш възможност да ловиш на фиксиран на повече места!
KOSIO669
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от KOSIO669 »

И аз съм за Ексейджа,въпреки че наистина тук изпадат макар и рядко хубави макари.За мача Аливиото е компромисен вариант за този вид риболов,а универсалната дължина според мен за България е 4.20
xsxboy
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от xsxboy »

добре да предположим, че съм съгласен да взема 4.2.. макарата все още ли е добър избор спрямо дължината 4.2 ?
pgb
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pgb »

да
Аватар
byjy
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от byjy »

KOSIO669 написа:И аз съм за Ексейджа,въпреки че наистина тук изпадат макар и рядко хубави макари.За мача Аливиото е компромисен вариант за този вид риболов,а универсалната дължина според мен за България е 4.20
:lol: И защо ако мога да попитам 4,2 е по универсална от 3,9 например?
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”