Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Shimano Alivio BX или нещо друго ?
Модератор: Paublo_Eskobar
Shimano Alivio BX или нещо друго ?
Здравейте, колеги...
Никога не съм хващал мачова пръчка и все се каня да си взема да видя що е то мач риболов и все го отлагам и отлагам ама сега се реших да взема докато има някой лев
... надявам се да ми хареса защото все пак ловя с шаранджииски пръчки на 3.5 либри 
Мача на който съм се спрял е: Shimano Alivio BX 3.9м
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... O-BX-MATCH." onclick="window.open(this.href);return false;.
Спрял съм се на тази дължина защото шаранджииските ми пръчки са 3.6м и са ми много удобни и за това викам 3.9 да си взема, защото все си мисля че 4.2м ще ми е дълга и ще ме дразни ама знам ли може и да се бъркам.
Язовирите на които ходя държат предимно каракуди, червеноперки и шаранчета до 4-5кг.
И от тук идват въпросите ми:
1)Този мач подходящ ли е за първа пръчка и удачен ли е за рибите които съм описъл, че ще ловя.. понеже ми се струва малко нежен но все пак това ми е целта да изпитвам наслада от риболова както на малки така и на големи рибоци... Ако смятате, че пръчката не е подходяща за 1-ва или за тези риби или просто за цената да има по-добра моля да споделите
2)Бихте ли ми препоръчали макара подходяща за дадената пръчка. Бюджета ми е до 90-100лв
Общо взет искам да си взема мач + макара около 200лв което смятам, че за първа пръчка е добра инвестиция и ако не ми хареса мач риболова да продам без голяма загуба
.. лошото става ако ми хареса повече от дънния риболов защото там съм инвестирал много пари и ако трябва да разпродам всичко става лошо но се съмнявам мач риболова да ме завладее до такава степен, че да продам шаранджииските си такъми
ама знам ли...
Никога не съм хващал мачова пръчка и все се каня да си взема да видя що е то мач риболов и все го отлагам и отлагам ама сега се реших да взема докато има някой лев

Мача на който съм се спрял е: Shimano Alivio BX 3.9м
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... O-BX-MATCH." onclick="window.open(this.href);return false;.
Спрял съм се на тази дължина защото шаранджииските ми пръчки са 3.6м и са ми много удобни и за това викам 3.9 да си взема, защото все си мисля че 4.2м ще ми е дълга и ще ме дразни ама знам ли може и да се бъркам.
Язовирите на които ходя държат предимно каракуди, червеноперки и шаранчета до 4-5кг.
И от тук идват въпросите ми:
1)Този мач подходящ ли е за първа пръчка и удачен ли е за рибите които съм описъл, че ще ловя.. понеже ми се струва малко нежен но все пак това ми е целта да изпитвам наслада от риболова както на малки така и на големи рибоци... Ако смятате, че пръчката не е подходяща за 1-ва или за тези риби или просто за цената да има по-добра моля да споделите
2)Бихте ли ми препоръчали макара подходяща за дадената пръчка. Бюджета ми е до 90-100лв
Общо взет искам да си взема мач + макара около 200лв което смятам, че за първа пръчка е добра инвестиция и ако не ми хареса мач риболова да продам без голяма загуба

Re: Shimano Alivio BX или нещо друго ?
Това
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 3#p1194204" onclick="window.open(this.href);return false;
и това
http://www.aquasport-n.com/%D0%BC%D0%B0 ... e-pid=4308" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 3#p1194204" onclick="window.open(this.href);return false;
и това
http://www.aquasport-n.com/%D0%BC%D0%B0 ... e-pid=4308" onclick="window.open(this.href);return false;
- М. Сталев
- разбира нещата
Идеалната въдица за условията и рибите които си описал ,мача е пълен параболик и усета при ловенето и на дребни риби ще голям а също ще работи добре и за шарани 2-3 кг от там нагоре контрола ще куца леко но с повече техника и майсторлък няма да има проблем.Иначе като цяло мачовия риболов си е голяма зарибявка,лично аз съм минал през доста методи на риболов но на мен мача си ми остава слабост.Първоначално може да имаш леки проблеми с монтажите но за 2-3 риболова всичко леко полека се изглажда.Относно макарата най добре дай още някой лев отгоре и си вземи Shimano Exege мачовия модел,доказана макаричка за парите си ,или се оглеждай из форума изкачат доста обяви за втора ръка горе долу за парите които си определил.Поздрави
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... o-EXAGE-RC" onclick="window.open(this.href);return false;
За тази макара ли говорим ? Гледам че има 2-е различни снимки едната е с двойна ръкохватка другата с единична и с две различни предавателни числа.. каква е разликата и кое ми трябва на мен ?
Относно дължината 3.9 и 4.2 има ли някакво значение или въпрос на вкус ?
За тази макара ли говорим ? Гледам че има 2-е различни снимки едната е с двойна ръкохватка другата с единична и с две различни предавателни числа.. каква е разликата и кое ми трябва на мен ?
Относно дължината 3.9 и 4.2 има ли някакво значение или въпрос на вкус ?
- М. Сталев
- разбира нещата
Да за същата макара говорим но модела с двойната дръжка и по високото предавателно число 6.2:1,едно от изискванията за мачовите макари е да са бързо оборотни.Бързия аванс също е един много голям + при този риболов,имал съм макарата и гарантирам ,че е безупречна за парите си . Лично аз бих взел модела който е 3.90 разликата в дистанцията на замятане няма да е кой знае колко голяма в сравнение с 4.20 а и като цяло се забелязва тенденция на запад да се лови с по къси мачове
PikeM значи да вземам alivio 3.9м + макарата с двойната дръжка и предавателното число 6.2:1 .. да разбирам ли че макарата с единичната дръжка е с по малкото предаватенно число.. и това с двойната дръжка не е ли малко дразнещо или само така ми се струва ?
И все пак по добра комбинация от 2-те shimano за тези пари има ли?.. Говоря за нови или това е най доброто което мога да взема ?
Пръчката не е ли малко нежна като за 1-ва пръчка или е нормална като за начинаещ ?
И все пак по добра комбинация от 2-те shimano за тези пари има ли?.. Говоря за нови или това е най доброто което мога да взема ?
Пръчката не е ли малко нежна като за 1-ва пръчка или е нормална като за начинаещ ?
- М. Сталев
- разбира нещата
За по добра комбинация не знам ,всеки си има предпочитания към марки и т.н Ако искаш изчакай и други мнения на колеги.Относно макарата тази с двойната дръжка си е специално за мач и е със по високо предавателно число отколкото тази с единичната ,а относно това ,че е с двойна дръжка не трябва да те притеснява ,даже е и по удобно а и баланса е в пъти по добър от тези с единичната.А това ,че пръчката ти се вижда не нежна не трябва да те притеснява,риба няма да ти я счупи ,обикновено се чупят от неправилна употреба и транспортиране.
-
- вече хвърля и на тежко
Колега, аз преди 2г. си взех същата пръчка , но на 4.20 и акция 5-15гр. и макара ескейдж и съм много доволен. Вадил съм шаран 5.400 и ..... е няма такъв кеф.Ловя основно на фидер но с мача чудесно разнообразявам.
Процесът по улова на риба е толкова увлекателен, че с времето от навик той се превръща във всепоглъщаща страст.
Перфектен мач, за ситуациите и рибките, които ще търсиш.
Обаче твърдо съм за 4.20, когато тръгнах с мач риболова първата пръчка, която си взех беше 3.90, обаче просто нещо ми липсваше, следващата пръчка ми беше 4,20 и хоп нещата си дойдоха на място, още повече, че когато се лови с фиксиран ваглер доста пъти си трябва някой и друг сантиметър допълнително.
Обаче твърдо съм за 4.20, когато тръгнах с мач риболова първата пръчка, която си взех беше 3.90, обаче просто нещо ми липсваше, следващата пръчка ми беше 4,20 и хоп нещата си дойдоха на място, още повече, че когато се лови с фиксиран ваглер доста пъти си трябва някой и друг сантиметър допълнително.
ако предположим, че взема 4.2м, макарата все още ли е добър избор.. защото до колкото знам май има някакво значение размера на макарата спрямо дължината..
- bobolinzer
- вече хвърля и на тежко
+1 за по-дългата! Повечето ни водоеми са дълбочки и с по-дългата ще имаш възможност да ловиш на фиксиран на повече места!match написа:Перфектен мач, за ситуациите и рибките, които ще търсиш.
И аз съм за Ексейджа,въпреки че наистина тук изпадат макар и рядко хубави макари.За мача Аливиото е компромисен вариант за този вид риболов,а универсалната дължина според мен за България е 4.20
добре да предположим, че съм съгласен да взема 4.2.. макарата все още ли е добър избор спрямо дължината 4.2 ?
- byjy
- вече хвърля и на тежко
KOSIO669 написа:И аз съм за Ексейджа,въпреки че наистина тук изпадат макар и рядко хубави макари.За мача Аливиото е компромисен вариант за този вид риболов,а универсалната дължина според мен за България е 4.20