Инфо за р. Струма!

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
dimitrovv1963
новобранец
новобранец

Re: Инфо за р. Струма!

Мнение от dimitrovv1963 »

Колеги,
Аз също уважавам Вашето мнение и се ръководя от него, но нека да помислим логично, да разсъждаваме и да оформим становище!
В момента р.Струма е действително единствения естествен воден обект, в който се извършва резултатен риболов в района.Ежедневно в района на Област Кюстендил има по 4-5 рибари на Вуковски мост, малко повече на Невестино и до десет петнадесет на Бобошево.Следователно не повече от 20-25 човека на ден. Тези хора са почти постоянни и ние от ИАРА упражняваме постоянен контрол върху тях. Няма тревожно голям улов за да ме притесни.Мерките на отдела следователно са засилена контрола.Това е нашият отговор срещу маловодието, по простата причина, че не можем да пуснем повече вода :D
Както вече ви казах реките Джерман, Отовица, Горица и да не ги изброявам всичките са трагедия и то не само през зимата.
На Кочеринските баластриери от месец, два традиционно не кълве!!! Щуката явно си сменя зъбите и не е активна.Само след месец там ще влезе в сила забраната за улов на щука.
р.Струма от поне пет години е за почти целогодишна забрана, ако спазим изискванията за маловодие.
Следователно, има всички условия в района да има почти целогодишна забрана на всички естествени водни обекти и ако измененията на климата продължат в същата посока , тя явно няма да пада.Това означава, че риболов погледнато реално ще може да се извършва само в изкуствените обекти, демек язовирите, а в нашия район аз им викам шадравани ,защото са малки и нямат това разнообразие на риба, както в големите язовири.
Казано накратко, ако сме истински загрижени трябва да спрем целогодишно улова на риба в реките на района и да се лови само по язовирите и това без да съм гадател сигурно ще продължи много дълго-с години.
Наличието на 20-30 постоянни рибари по Струма в Кюстендилско си е един вид необявена забрана.Добрия контрол си върши работата.ТАКА СМЯТАМ АЗ!!
В района на Бл.град се струпват рибари от няколко окръга и са десетки пъти повече.Там може да се предложи забрана поради маловодие и то с право.
Ще продължавам да мисля върху Вашите предложения и ако ме убедите , че 20 рибари с по два скобара през два три излета са много опасни, ще дам предложение за забрана.
За билетите не ме закачайте, защото никой от вас не знае каква минимална част от тях влизат в бюджета на ИАРА.На тях държа само защото е написано в закона на който аз се подчинявам и спазвам.Иначе проверките целят друго и то е ННН-незаконен,недеклариран и нерегулиран риболон.
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Добре, как може да приложим някаква форма на натиск върху ИАРА Благоевград, за поне временно да се възползват от т.нар. маловодие и да се спре прекомерния улов на групиран скобар. Какъв е Вашият съвет?
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
dimitrovv1963
новобранец
новобранец

Влезте в сайта на ИАРА и в раздел териториални сектори намерете телефоните на ИАРА бл.град.Поговорете с новия,стар началник Иван Попов.Той е разбран и оправен човек с голям авторитет.Смятам че ще се разберете.За улеснение:тел:0887 212 525-Иван Попов.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

dimitrovv1963 написа:
....р.Струма от поне пет години е за почти целогодишна забрана, ако спазим изискванията за маловодие.
Казано накратко, ако сме истински загрижени трябва да спрем целогодишно улова на риба в реките на района и да се лови само по язовирите .
.... В района на Бл.град се струпват рибари от няколко окръга и са десетки пъти повече.Там може да се предложи забрана поради маловодие и то с право...
Г-н Димитров,
за много години с най-добри пожелания, дълга служба ( ако това е желанието ти) и същото усърдие и принципност!

-Аз считам, че районирането на ИАРА ( Кн и Бл) не трябва да се копира за евентуална частична забрана поради маловодието, така че ако ще я има, нека да бъде за цялата река, независимо къде са струпани рибарите;
- наистина маловодието е климатична тенденция, но то предполага особенна опасност за популацията на рибата при групирането й през зимата, така че е достатъчна само зимна забрана при маловодие, а съвестните риболовци ще преживеем това с разбиране;
- при добър контрол рибарите ще си вадят билети, независимо че срока за риболов се стеснява- все пак цената е на 2-3 пакета хубава захранка.Мрънкачи винаги ще има, спокойно може да ги игнорирате.

dimitrovv1963 написа:.Поговорете с новия,стар началник Иван Попов..

Не е ли по-добре, ако и двамата сте убедени, че има нужда от забрана да излезете с общо становище? Ще спасите милиони зърна хайвер :idea:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
dimitrovv1963
новобранец
новобранец

Ех, де да мислеха всички като Вас, работата ни щеше да е песен и вместо да проверявам багажници за укрит риболов, щях денонощно да съм по вецовете и централите, при тия които са по големите виновници за липсата на вода в реките. Ама живеем в България!!!
dimitrovv1963
новобранец
новобранец

В рамките на няколко дни ще запозная новата си шефка в Кюстендил, ще осъществя разговор и с Попов от Бл.град и ако не завали, ще Ви уведомя за решение.Това мога да Ви обещая.
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от калин кацаров »

Моето предложение е да бъде забранена реката за 1 година, след това при всяко маловодие да се спира риболова за определен период от време.Да се засили контрола за количеството уловена риба, както и за маломерната. Така да се направи ,че никой да не смее да ходи по реката без риболовен билет, а тези с тройките да сънуват кошмари. Ясно и прозрачно да бъде обяснено къде и за какво отива тази такса от 25лв за билета.
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

dimitrovv1963 написа:В рамките на няколко дни ще запозная новата си шефка в Кюстендил, ще осъществя разговор и с Попов от Бл.град и ако не завали, ще Ви уведомя за решение.Това мога да Ви обещая.
Евала, хич не е малко, ще спасиш няколко хиляди риби.
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
Аватар
prodigy666
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от prodigy666 »

само празни думи .... тука благоевградските иара може само да го д****т .... взимат си заплатите и ги боли за рибите за горите .... мангалите изсякоха горите шубите изловиха рибите ... а они отишли на лов .... ! ебем ти майко бугарска нищо нема се промени ... не обърнат ли внимание от столицаата на проблема ядем го и то голем и черен и си пишем у форума .... тва е като с тока като с бензина като всички проблеми у скапаната ни държава
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Евала!
Красиви думи, разговор на "вие", аргументи, логика и оптимизъм.
Вие да не сте в Щвейцария случайно. :roll:
Цъкнете в гугала "Иара не дойде" е ще видите стотици мнения и гняв по форумите.
Някой знае ли какъв е бюджета на тази организация,персонал , работно време, отговрности и мероприятия.
Всичко са догадки и приказки. Тези хора или ги няма никакви или се появяват и започват да мерят надморска височина, часове след зелеза , брой куки и въдици и други подобни.
В страната едни зарибяват , други ходят да ядът, всичко е оставено на късмета.
Просто природата не е приоритет в България нещата вървят трудно.
След като няма прозрачност, няма и качество..
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от калин кацаров »

AlbinoTrout написа:Евала!
Красиви думи, разговор на "вие", аргументи, логика и оптимизъм.
Вие да не сте в Щвейцария случайно. :roll:
Цъкнете в гугала "Иара не дойде" е ще видите стотици мнения и гняв по форумите.
Някой знае ли какъв е бюджета на тази организация,персонал , работно време, отговрности и мероприятия.
Всичко са догадки и приказки. Тези хора или ги няма никакви или се появяват и започват да мерят надморска височина, часове след зелеза , брой куки и въдици и други подобни.
В страната едни зарибяват , други ходят да ядът, всичко е оставено на късмета.
Просто природата не е приоритет в България нещата вървят трудно.
След като няма прозрачност, няма и качество..

За бюджета ще ти кажа , че има 5 приоритетни оси през които се точат милиони по европрограмите. А да се мисли, че природата не е приоритет на България е недопустимо ,защото тази държава може да се развива само с работещ малък и среден бизнес, усвоен туризъм и селско стопанство.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Колеги, имаме анонс от Д,Димитров за нещо разумно и необходимо, ама все пак нека предварително да оплюем всичко и да си кажем, че нищо няма да стане.... :?: :mrgreen:
И навсякъде така нашето племе "юначно" се дърпа назад :butthead:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
dimitrovv1963
новобранец
новобранец

Заради последните две мнения, спирам до тук.Хора които упрекват разговор на Вие, да пишат във форумите на Авганистан.
Между другото, вече говорих със шефа на Бл.град и той ме увери, че вече работи по въпроса.
А за гневните:
-хора, забраната се спуска от София по предложение на отделите по места !
-все още няма методика за определяне на ниво за маловодие и т.н.т.за вецовете/борим се с вятърни мелници/
-аз интересувам ли се от бюджета на вашата фирма.Само ми кажи къде работиш и ще направя луда организацията ти,а ако си частник ще ти кажа, точно какво укриваш.Много сме критични!!!!
В тази тема с тоя тон бях до тук!!!
Благодаря на умерените и разбрани колеги в темата!
Аватар
prodigy666
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от prodigy666 »

dimitrovv1963 написа:Заради последните две мнения, спирам до тук.Хора които упрекват разговор на Вие, да пишат във форумите на Авганистан.
Между другото, вече говорих със шефа на Бл.град и той ме увери, че вече работи по въпроса.
А за гневните:
-хора, забраната се спуска от София по предложение на отделите по места !
-все още няма методика за определяне на ниво за маловодие и т.н.т.за вецовете/борим се с вятърни мелници/
-аз интересувам ли се от бюджета на вашата фирма.Само ми кажи къде работиш и ще направя луда организацията ти,а ако си частник ще ти кажа, точно какво укриваш.Много сме критични!!!!
В тази тема с тоя тон бях до тук!!!
Благодаря на умерените и разбрани колеги в темата!
ако тия от благоевград направат нещо по въпроса с реката ... че станем негър :D Димитров ти си неква надежда да се чуе където требва за тоя проблем
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Не си ги слагай на сърце, мрънкачи има навсякъде...
Изображение

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”