Инфо за р. Струма!

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Инфо за р. Струма!

Мнение от Д.Граховски »

А аз пък вече няма да му звъня на човека, той да ви дава обяснения и оценки, а вие да го хапете. Не е морално да говорите с такъв тон на човек, който се опитва всячески да помогне. Направете и вие нещо по въпроса, ама лично не чрез посредници, влезте в пряк сблъсък с 100 души и 300 институции и тогава елате пак да изкажете мнение по въпроса. Аз също не съм доволен от благоевградското звено, ама какво да направя. Като дойдоха тройкарите при мене на Железница ги изгоних, сам се справих с риск да вляза в конфликт. Звънях и на ИАРА Благоевград,ама без резултат. Димитров ви даде телефона на Попов, звъннете му и му се карайте на него.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
pojara28
фен клуб-скобар

Мнение от pojara28 »

Хайде да напиша и аз щото много хора подкрепят забраната, заради маловодието. Аз познавам мноого добре реката около Благоевград и наистина за този сезон не е на ниво. По въпроса дали трябва да се подкрепи мнението на колегите от форума за въвеждане на частична или пълна забрана имам само 2 въпроса и ако отговорите са положитилни и аз ще се съглася, че забрана е наобходима. Та въпросите са ми.
Защо през нерегламентираната зимна ваканция, която бе за всички нас през декември, и маловодието бе същото не се поиска забрана за любителски риболов?
Ако през отпускарските месеци юли и август водата е пак толкова ще има ли предложения за забрана?
От личното ми наблюдение от последните ми ходения подкрепям човека от ИАРА Кюстенди, че маловодието не означава много хваната риба от любители риболавци. По скоро риболова е доста по тегав. Ако целта на евентуална забрана е да се преустанави бракониерството то това не трябва да е цел само при маловодие.
Според мен Ви стана ясно, че аз съм против забрана за риболов заради сегашното ниво на реката. Защото ако сега има такава то тя трябва да е целогодишна. Все пак реката лятото е още по малка.
И това че зимната почивка свърши или че пасажа при тунела го няма не значи че реката трябва да се забрани, има и други пасажи и ще дойдат и други почивни дни.
скобара е риба проклета
Изображение
Аватар
pojara28
фен клуб-скобар

Мнение от pojara28 »

НИМХ следи нивото на реките там може да де види и това на Струма
скобара е риба проклета
Изображение
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

С моето мнение въобще не съм искал да обидя господин dimitrovv1963.
Но след като плащам данъци и риболен билет би следвало да знам какво става с парите.
Не може като някой пяница счупи бутилка и викне два пъти да звънем и полицията да дойде за 5 мин. , също и пожараната и линейката, а кат звънем на ИАРА - ми не можем, ми работи се , ще запишем сигнала.Така из цяла България се браконерства , хората звънят и нищо не става.
Не си плащам данъците, за да влизам в боксови мачове с браконери по реката.
Аз за разлика от повечето от вас съм кандидатсвал за работа в ИАРА-София, видял съм ги отблизо тези хорица, чух им моабетите. Пълна депресия и отчаяние.Не са лоши, бачкат си колкото могат, но нищо не могат да направят без стабилна държавна подкепа.
Няма никакво значение дали ще я забранят от маловодието или не, колата се счупи и сега пътища много :(
Климата се прецака и рибите трудно се размножават, имаше наводнение преди години , така и не се разбра кои са точно причините. Кормораните дълги години плюскаха риби , докато се помисли за тяхната регулация.Реката се заблати и замърси.Не се зарибява и опазва. Няма комуникация със институциите. Народа се озлоби и обедня. Доста фактори са.
А разговорът на "Вие" е обикновена форма на лицемерие с което е пълно обществото и не е довело до нищо хубаво , нитов нашта държава или другаде.
И не забравяте, че в живота няма служебни отношения...всичко е лично...и всеки си плаща.
Аватар
Veleka
фен клуб-скобар

Мнение от Veleka »

dimitrovv1963 написа: -хора, забраната се спуска от София по предложение на отделите по места !
-все още няма методика за определяне на ниво за маловодие и т.н.т.за вецовете/борим се с вятърни мелници/
Това, че забраната за риболов се спуска от София със заповед на изпълнителния директор на ИАРА е вярно, но то си е записано и в чл.34, ал.2 от закона за Рибарството и Аквакултурите. За мен лично недоумение буди твърдението на г-н Димитров, че няма разработена методика на министъра на околната среда и водите. Оказва се, че родните законодатели са гласували закона с член 34, ал.1 и ал.2, както и методика на министъра на околната среда и водите, която изобщо не съществува. Това е пълен абсурд. Едва сега разбрах защо не може да бъде наложена забрана за любителски риболов на река Струма поради маловодие. Чак не е за вярване, но в случая липсва законово основание, на базата на което да бъде наложена забраната. Методиката е тази, която определя дали речният отток на една река е под критичния минимум и необходимостта от налагане на забрана за риболов - т.е. съществува в закона, а всъщност е мираж. Типично по български.

Накрая оправдавам и намерението на г-н Димитров да запази мълчание във форума НА РИБА. Аз на негово място бих постъпил по същия начин. Някои колеги просто нямат спирачки.
45324
Все някога ще науча риболова на скобар!!!
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

Рибата се вмирисва откъм главата ;) Цялата държава е мухлясала-Положението е тегаво;)
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!

Личен лекар на скобарите :)
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от калин кацаров »

В една правова държава всеки може да изказва мнение. Нормално е хората да са критични, след като се вижда в какъв хаос и безумие живеем, в нашия случай опазването на рибното богатство в България е под всякаква критика последните 25г. Не може в Гърция където няма закон за сладководния риболов да ври от риба,да те глобяват за хвърлен фас, тук да има закони и да няма риба и навсякъде да е сметище и боклуци. След като се стигна до това трагично положение посред бял ден всеки да си прави каквото иска, без да се притеснява от никой, значи има виновни.
Много хора един път завинаги трябва да разберат,че държавния бюджет не е частна собственост и трябва да се знае къде отиват парите.
Струма трябва да се забрани минимум за 1г за да се възвръща постепенно популацията на рибата. Забраната зимата е наложителна за да се спре това излавяне на скобара, а лятото при маловодие за да се ограничи бракониерството. Само с обсъждания по форумите не се променят закони, не се уволняват некадърни хора и не се постига нищо, фактите го доказаха.
Всеки един съвестен риболовец си плаща риболовен билет, а защо ли, да гледа това безхаберие ли? Задължително тези риболовци трябва да бъдат обединени в някакъв съюз , чрез който да си защитават интересите , да изказват мнение и да задават въпроси.Именно поради тази причина бяха унищожени профсъюзите и синдикатите, за да няма връзка между хората и институциите, да няма кой да ги обединява и защитава, а властта да си прави каквото си иска.
Лично аз не случайно когато качвам снимки тук с уловени риби, показвам и как ги пускам, за да давам някакъв минимален пример, че ме е грижа за околната среда и рибата в България.

Единствено и само с натиск от страна на хората, които искат да се промени нещо , може и да се постигне резултат, иначе още дълги години ще се слушат само оправдания! В живота човек е това което прави, всичко друго са празни неща!
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

pojara28 написа: или че пасажа при тунела го няма
Бъркаш понятията - пасажа е в буркани батко.

Още тогава трябваше да се забрани заради маловодието, а не да се чака драскачите да ловят по 30кг на ден. Забележи - аз съм за забрана за риболов на ГРУПИРАНА риба зимата при НИСКО ниво на водата, тоест, лятото тия понятия отсъстват, така че не виждам връзка никаква.
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
Аватар
fishingman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от fishingman »

Някой знае ли колко е нормалното ниво на р. Струма в с. Невестино?
Има една лата която е поставена на раклата на Кадин мост под ресторанта и всеки може да види колко е нивото.
От години зимно време, когато няма сняг или дъжд нивото е горе долу като сега + - 5 см. Така, че ако има някаква служба да го отчита, тогава тя трябва да се произнесе дали има маловодие или не.
Не ме разбирайте погрешно и аз искам да се запази рибното богатство.
А някой дали е запознат дали в гьола под прага има щука - защото нещо голямо гони малките рибета и направо изкачат на брега. Това ми се случва вече за втори път, единият път бе в заливчето под така нареченото островче , втория пред шавара под прага.

В неделя към 14.50ч. бях на Невестино под прага надолу намерих местенце и те това се фана до 17.30ч. само на водорасло и откачени 2, но ще се хванат пак, щото си плуват. Сори за снимката но камерата е много зле.
Прикачени файлове
44442.jpg
44442.jpg (74.68 KiB) Преглеждано 689 пъти
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

pojara28 написа: Защо през нерегламентираната зимна ваканция, която бе за всички нас през декември, и маловодието бе същото не се поиска забрана за любителски риболов?
Ако през отпускарските месеци юли и август водата е пак толкова ще има ли предложения за забрана?
Здрасти Вальо и за много години!

Ако върнеш назад, ще видиш, че същата тема сме я дъвкали и преди празниците, когато на тунела беше вакханалията.И аз мисля, че пасажа е в бурканите, все пак вира е дълък има-няма 200-300 м, да е имало 3-5000 бройки, а ти знаеш колко риба се излавяше . Рибата веднъж групира ли се през зимата, няма сила, която да я премести, освен въдицата или търмъка.
Лично аз нямам нищо против да се остави реката намира за цяла година, но през лятото е по различно:
-рибата не е групирана, лови се по трудно, по-скъпо и няма косачи ;
-има много други дестинации за риболов, прииждащите рибари са по-малко- не се събира цяла западна БГ на десетина вира.

Така или иначе регионалните отдели на ИАРА имат намерение да направят нещо ново, неприлагано досега, нека ги подкрепим и да видим какво ще стане?!
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

fishingman написа:Някой знае ли колко е нормалното ниво на р. Струма в с. Невестино?
Има една лата която е поставена на раклата на Кадин мост под ресторанта и всеки може да види колко е нивото.
От години зимно време, когато няма сняг или дъжд нивото е горе долу като сега + - 5 см. Така, че ако има някаква служба да го отчита, тогава тя трябва да се произнесе дали има маловодие или не.
А някой дали е запознат дали в гьола под прага има щука - защото нещо голямо гони малките рибета и направо изкачат на брега. Това ми се случва вече за втори път, единият път бе в заливчето под така нареченото островче , втория пред шавара под прага.

В неделя към 14.50ч. бях на Невестино под прага надолу намерих местенце и те това се фана до 17.30ч. само на водорасло и откачени 2, но ще се хванат пак, щото си плуват. Сори за снимката но камерата е много зле.
Гони ги кефал като цяло там,но не изключвам и възможност за щука!
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!

Личен лекар на скобарите :)
Аватар
prodigy666
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от prodigy666 »

е да ама ако се забрани за зимата че ревнат ''скобарджиите'' който цело лето ловат каракуди щото скобаро кълвал само зимата ;) кретенията е голема ... дано останат риби за летото че мрени нема кой да лови
Аватар
daanndo
фен клуб-скобар

Мнение от daanndo »

fishingman написа:Някой знае ли колко е нормалното ниво на р. Струма в с. Невестино?

Някой разправяше ,че имало видра точно там
Аватар
jasonsmith
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jasonsmith »

topsoft написа:Още тогава трябваше да се забрани заради маловодието, а не да се чака драскачите да ловят по 30кг на ден.
Добре де Иво, ти сигурен ли си че целия пасаж е в буркани, а просто не се е изместил нанякъде, или си е там, но просто не кълве?

Давам пример - на вировете, на които аз ходя, е пълно със скобар, въпреки че се ловеше доста. В момента ако някой хване повече от 2-3 риби е шампион на вира.. Но рибата си е пак там - може да я видиш сутрин и вечер като заври водата :wink:
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Има риби останали със сигурност, но пасажа видях с очите си как се редуцира там точно на тунела....

Пример; групират се 10000 риби декември. До края на месеца са изловени половината.
При един от дъждовете предполагам, че част от останалите се качи на жп моста и в момента там има максимум 1/3 от началните риби. Така ги виждам аз нещата и голяма част от рибата се извади с драскане.
А това с кълването и некълването вообще не го отчитам...
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”