Първи фидер риболов

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
NikLess
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Първи фидер риболов

Мнение от NikLess »

Здравейте, ето че дойде времето в което и аз да се похваля с първи фидер риболов … С мой риболовен другар решихме да оползотворим неделният ден с малко риболов в Кричим. И така станах в 7,30ч. и след сутрешно безкофеиново кафенце започнах да приготвям захранката още от вкъщи. Малко смеска от евтина такава (Филстар) и също не толкова скъпа (Сенсас). След изпълнени стриктно спазвани правила половината апартамент вече „смърдеше” на ванилия. Ето, че дойде и указаният час и в 9,00ч. бях долу с целия вадънлък, който бях преценил да взема в този ден. След размяната на първите трепетни думи с авера вече си представях как ми се огъва фидера и в този момент осъзнах, че нямам никаква идея дали ще мога да ловя с това „чудо” и си секнах всички мисли за риба :lol: и такааа. … не след дълго 09,40ч бяхме на гьола, а там гледаме за мое учудване 5 коли и си викам етоооо казах ти че закасняхме , ама от тая пуста мъгла не можех да видя моето любимо място дали си седи празно и ме чака. След скоростно заплащане на таксата за въдица и взето на бегом около 50м разстояние ме чуха всички колеги на гьола как ще си ловя на точното място :rolleyes: :finga: . След поздрави с другите оптимисти с януарска лудост започнах да си правя монтажа тип Метод Фидер с хранилка на Дренан и след малко чудене ( все пак ми е първо връзване на фидер) се справих и пръстите ми потънаха заедно с хранилката в калъпчето. В този момент осъзнах, че това ще бъде велик ден за мен и то не толкова заради хващането на риба колкото до това, че 2 месеца сухо четене във форуми и всякакви изгледани филми аз най-накрая изпълних това което бях започнал да мечтая да ловя с фидер. И такаааа … зачакахмееее …. Ама то чакане ли беше след 10 мин втренчване във върха и псуване, защо си не си налях 0,5 л „червена кръв” пустото му връхче започна да играе леко напред назад и изведнъж се изкриви, след моментално засичане от моя страна усетих, че рибата ме надхитри. Но си казах, че се дължи от мое невежество и пак заредих и метнах. И така обаче драги ми колеги за 2 часа имах 4 такива удара и аз все бях капо и в този момент си казах, че този риболов не е за мен, но така или иначе бяхме решили да ловим още викам не ще се мъча. След като осъзнах, че нямам пипане (не само аз и моя другар и той капо ) повече до 15,05ч решихме да си стягаме багажите и започнах малко по-малко да си стягам чанта и калъф. И тъкмо щях да се обръщам да навивам въдицата, когато ми се каза „Бързо, бързо въдицата вилиза във водата” … Обръщам се и кво да видя … Фидера още малко ще хвръкне в гьола. На три крачки и вече бях засякъл и адреналина ми се качи в главата .. няма такъв кеф фидера се огъва, аванса си цвърчи, а моята усмивка все едно съм наследил 14,8 млн евра дето викаше Коцето от Домашен арест :lol: не след дълга борба около 5 мин и хоп изкарах го този хубавец който беше 2,6 кг. При което естествено няма как всичко да ти е наред се оказа, че батерията на телефона ми е на ръба и викам край изключвам го да имам да направя 1-2 снимки накрая на излета. Та така де заредих пак хранилката сложих царевицата и хоп пак вътре ( тук е момента да кажа, че малко трудно се справям с хвърлянето на едно и също място, но да кажем че горе долу успявах). И някъде около 15,50ч гледам върха леко се закриви при което вече бях над пръчката в бойна готовност. След секунда върха се изправи и викам тая тръгна към мен и докато го мислех като взе обратната страна и нагъна пръта засякох си аз рибока и пак около 5 мин ми трябваха да го извадя този път беше 2,3кг шаро. Моя приятел вече се отказа и вика ебах мааму това фидера било уникална въдица и аз ще си купя такава :D Та общо взето така протече не само първият ми фидер риболов, но и първият ми Януарски риболов през моя живот. Изпратих една хубава година от към риболов, сега посрещнах новата по прекрасен начин с още по прекрасни емоции. На всички колеги пожелавам здраве и много слука през годината и никога да не губите емоциите си в риболовният излет. Благодаря на всички във групата, защото вашите писания и споделяния на тактики и информация за този риболов ми бяха от полза и то огромна. Искам обаче да благодаря най вече на адаша Dass за избора на пръчка и някой ценни съвети, които ми е дал. Е това беше от мен надявам се да не съм ви отегчил с многото приказки. Аааа може би имам 1 въпрос към по знаещите, защо се получаваше така, че рибата си опъва хубаво засичам си всичко както трябва, а накрая риба няма на куката. Има ли вариант 12-та кука да е била малка в комбинацията с царевицата и да не може да се забие ???
Роден за риболов, принуден да работи !!!
Аватар
NikLess
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Първи фидер риболов

Мнение от NikLess »

Имам и 3 снимки за качване ако някой иска да помогне, че нещо не мога да ги намаля !
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Мнение от Красимир Атанасов »

Сложи ги ще ги качим снимките.
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
NikLess
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от NikLess »

Красимир Атанасов написа:Сложи ги ще ги качим снимките.
Чакам колега да ги качи ! Благодаря ти
Аватар
gloupan
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gloupan »

Прекрасен излет, Ники!!!Ще има и излети без улов, не унивай и Очаквай- Неочакваното
Изображение

Изображение

Изображение
Браво :supz:
TRS70MLF2
Аватар
NikLess
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от NikLess »

Благодаря за съдействието !
Аватар
pacho109
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pacho109 »

Като чакаш шаранета,пущай аванса или забивай колчетата по далече от водата,защото може да останеш без въдица :idea:
А леките кълвания може да са на дребосъци :idea:
Изображение
Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Изображение

Евалата бат Ники,така да ти върви на хаирлия през цялата година! :wink: :drinkers: И не задавай тъпи въпроси относно фидера,щот аз искам да те питам как се ловят такива супер-шарани на фидер през зимата на Кричим? :shock: :shock: :shock: Не си човек,а риболовна машина! :rolleyes: :drinkers: :drinkers: Ей такива репортажи да има повече и екстра ще е! :drinkers:
mlc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от mlc »

Moят първи фидер излет беше супер капо , но не се отказах и от тогава е моят риболов, магията започва.
Процесът по улова на риба е толкова увлекателен, че с времето от навик той се превръща във всепоглъщаща страст.
Venko Radev 82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Venko Radev 82 »

Браво за излета,усетил си магията на фидера,а за напред все големи да ги дърпаш.
По въпроса за куката,за царевица по-малка от номер 8 не слагам.
Аватар
NikLess
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от NikLess »

Благодаря на всички за хубавите думи !!!
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Да си хванеш шарани по средата на Януари и то при първият ти риболов на фидер според мен си е доста добро постижение! Продължавай в същият дух! :supz:

Първо : При риболов на метод рибата се замозасича.Няма нужда да дърпаш засичаш, проверяваш ,придърпваш и тем подобни.Просто хвърляш и чакаш дъга или нергични бънджита от върха.

Второ: Ловиш шарани по 2-3 килограма. Рибите са с дължина по 50-70 сантиметра. Имат огромни опашни и гръдни плавници с който закачат линията и ти правят фълшиви кълванета или т.н.р. "лайнери". Рибите идват отнякъде и започват да ровят по дъното около захранката ти , да речем тялото на рибата е разположено перпендикулярно на линията ти и когато мърдат с гръдни перки ти си мислиш че ти кълве, върхът ти преиграва като от дребна риба, след това линията се закача за перката на шарана и следва плавното ти сгъване на върха, което ти засичаш. И естествено вадиш нереализирано. В такъв момент изчакваш 2-3-4 минути и или получаваш истинско взимане или прехвърляш защото куката ти вече не е там където трябва. Според мен за четирите ти "кълванета" има голяма вероятност да са от риби върху хранилката ти,който не си изчакал да поемат стръвта в устата си. Другата опция е случайно да си хвърлял през скупчилите се на дъното шарани (защото именно така прекарват зимата) и те да са преминавали през линията ти.

Трето: Многолетният Шаран на зарибен язовир съвсем не е тъпа риба, а нещо към което трябва да подходиш с особенно внимание! Така както кучето се научава сутрин в седем да те чака до вратата да го разходиш за да си поиграе и да се изпика, така и шарана научава какво става всеки път след като доближи захранка. Шаранска кука номер 16-14-най-много 12 ти върши работа и покрива всички ситуации с риби от 0.500 до 10+ килограма.Ако си направиш правилно косъма и дължината на повода, едва ли ще имаш проблеми.

Продължавай с опитите и скоро ше откриеш за себе си кое работи и кое не !

Другата седмица пак да хванеш, повече и по-големи !

ПП
Градивна критика
Според мен ако държиш рибата за снимка винаги с две ръце , без да и бъркаш в очите и хрилете, първо ще изглежда много по-естетически добре, после ще имаш много приятели от Грийн Пийс и много по-малко недоброжелатели който да те наричат месар. Според мен ако ще ги ядеш , обаче ги снимаш както трябва, не даваш лош пример и повод за скандал и показваш че уважаваш рибата и природата, а ако ги пускаш обратно в язовира и си ги държал с пръст в хрилете, ще имат доста травми от който да се лекуват и особенно зимата може и да не се въстановят.

Успех
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Аватар
NikLess
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от NikLess »

patrona86 написа:Да си хванеш шарани по средата на Януари и то при първият ти риболов на фидер според мен си е доста добро постижение! Продължавай в същият дух! :supz:

Първо : При риболов на метод рибата се замозасича.Няма нужда да дърпаш засичаш, проверяваш ,придърпваш и тем подобни.Просто хвърляш и чакаш дъга или нергични бънджита от върха.

Второ: Ловиш шарани по 2-3 килограма. Рибите са с дължина по 50-70 сантиметра. Имат огромни опашни и гръдни плавници с който закачат линията и ти правят фълшиви кълванета или т.н.р. "лайнери". Рибите идват отнякъде и започват да ровят по дъното около захранката ти , да речем тялото на рибата е разположено перпендикулярно на линията ти и когато мърдат с гръдни перки ти си мислиш че ти кълве, върхът ти преиграва като от дребна риба, след това линията се закача за перката на шарана и следва плавното ти сгъване на върха, което ти засичаш. И естествено вадиш нереализирано. В такъв момент изчакваш 2-3-4 минути и или получаваш истинско взимане или прехвърляш защото куката ти вече не е там където трябва. Според мен за четирите ти "кълванета" има голяма вероятност да са от риби върху хранилката ти,който не си изчакал да поемат стръвта в устата си. Другата опция е случайно да си хвърлял през скупчилите се на дъното шарани (защото именно така прекарват зимата) и те да са преминавали през линията ти.

Трето: Многолетният Шаран на зарибен язовир съвсем не е тъпа риба, а нещо към което трябва да подходиш с особенно внимание! Така както кучето се научава сутрин в седем да те чака до вратата да го разходиш за да си поиграе и да се изпика, така и шарана научава какво става всеки път след като доближи захранка. Шаранска кука номер 16-14-най-много 12 ти върши работа и покрива всички ситуации с риби от 0.500 до 10+ килограма.Ако си направиш правилно косъма и дължината на повода, едва ли ще имаш проблеми.

Продължавай с опитите и скоро ше откриеш за себе си кое работи и кое не !

Другата седмица пак да хванеш, повече и по-големи !

ПП
Градивна критика
Според мен ако държиш рибата за снимка винаги с две ръце , без да и бъркаш в очите и хрилете, първо ще изглежда много по-естетически добре, после ще имаш много приятели от Грийн Пийс и много по-малко недоброжелатели който да те наричат месар. Според мен ако ще ги ядеш , обаче ги снимаш както трябва, не даваш лош пример и повод за скандал и показваш че уважаваш рибата и природата, а ако ги пускаш обратно в язовира и си ги държал с пръст в хрилете, ще имат доста травми от който да се лекуват и особенно зимата може и да не се въстановят.

Успех
Благодаря взимам мнение за всичко. Рибите са взети затова са ме снимали така, но си прав за в бъдеще се поправям, ако искам да се снимам с повече риби ще го мисля !
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Nikolay100 написа: Благодаря взимам мнение за всичко. Рибите са взети затова са ме снимали така, но си прав за в бъдеще се поправям, ако искам да се снимам с повече риби ще го мисля !
:prayer:
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Понеже съвсем наскоро бях на въпросният водоем да изпробвам новият пелет мач как хвърля/фидера не го носех от мерак/се получи същото нещо .Олег,момчето с което споделям част от излетите ловя и с фидер,но вместо хранилка 10гр оловце.Имаше същите почуквания,които няма как да се реализират,защото не са от взимания на риби,а от зимното им събрание да обсъждат стратегия-как да надхитрим рибаря.Рибите са събрани пред...... :lol: :lol: и се раздвижват едва в късните следобедни часове.Патрона/Big Bulit/е много, ама много прав.В тези случаи успех носи малка стръв с малка кука и много малко подавана храна.При първите пролетни лъчи с раздвижването на рибите, сам ще разбереш разликата от активността и кълването на рибите.При метод отвивай аванса,но бъди за всеки случай на близо :lol:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”