Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
Спининг комплект за морски риболов в Гърция от брега ?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Спининг комплект за морски риболов в Гърция от брега ?
Здравейте колеги, в годината по 3 - 4 пъти поне ходя до Гърция на къмпинг и винаги го съчетавам и с риболов, досега съм ловил главно на бомбарда, но имам проблем със стръвта... писна ми да давам по 4.5 евро за кутийка морски червеи, та с две думи съм се ориентирал към риболова с изкуствена примамка. Молбата ми към вас е да ми помогнете с избора на пръчка и макара аз съм си избрал едно комплектче на Focus за около 100 лв.
Focus PLATINUM SPINNING
http://www.aquasport-n.com/%D1%81%D0%BF ... g-pid=4123
Акция: 10-45gr.
Брой водачи: 6
Дължина: 2.70m
Тегло: 230gr.
Транспортна дължина: 143см
Focus VIPER SPIN 2000
http://www.aquasport-n.com/%D0%BF%D1%80 ... 0-pid=3344
- здрав графитен корпус
- 9 сачмени лагера
- 1 иглен лагер за елиминиране на обратния ход
- противоусукваща и лагерована водеща ролка
- система "S-Stroke" за прецизно влакнонареждане
- предавателно число: 5.0 : 1
- прецизен преден аванс
- алуминиева шпула (вместимост: 0.18 / 240; 0.20 / 200; 0.25 / 140)
- резервна графитна шпула (вместимост: 0.18 / 240; 0.20 / 200; 0.25 / 140)
- алуминиева дръжка с възможност за дясна ръка
- текстилен калъф
Дали ще ми свърши работа това което съм подбрал или ще ми препоръчате по добра комбинация ?
Focus PLATINUM SPINNING
http://www.aquasport-n.com/%D1%81%D0%BF ... g-pid=4123
Акция: 10-45gr.
Брой водачи: 6
Дължина: 2.70m
Тегло: 230gr.
Транспортна дължина: 143см
Focus VIPER SPIN 2000
http://www.aquasport-n.com/%D0%BF%D1%80 ... 0-pid=3344
- здрав графитен корпус
- 9 сачмени лагера
- 1 иглен лагер за елиминиране на обратния ход
- противоусукваща и лагерована водеща ролка
- система "S-Stroke" за прецизно влакнонареждане
- предавателно число: 5.0 : 1
- прецизен преден аванс
- алуминиева шпула (вместимост: 0.18 / 240; 0.20 / 200; 0.25 / 140)
- резервна графитна шпула (вместимост: 0.18 / 240; 0.20 / 200; 0.25 / 140)
- алуминиева дръжка с възможност за дясна ръка
- текстилен калъф
Дали ще ми свърши работа това което съм подбрал или ще ми препоръчате по добра комбинация ?
-
toshiro
- ще става разбирач

Re: Спининг комплект за морски риболов в Гърция от брега ?
Аз ползвам 185 грамова пръчка с такава дължина и параметри и понякога ми натежава, а не съм много слаб. Може би нещо по-лекичко да погледнеш. А и водачите на тази още на снимка в магазина са ръждясали...
Отворен съм към предложения които ще ми свършат работа за дадената цел 
Единственото ми условие е да не се набивам с много пари защото не мисля, че човек които тепърва навлиза в даден вид риболов от самото начало трябва да скача на скъпо оборудване... ако ми хареса и потръгне риболова бих инвестирал повече...
Единственото ми условие е да не се набивам с много пари защото не мисля, че човек които тепърва навлиза в даден вид риболов от самото начало трябва да скача на скъпо оборудване... ако ми хареса и потръгне риболова бих инвестирал повече...
Не си обърнал внимание на основен проблем- цената на примамките .Добрите и работещи доказано воблери почват от 30 лв за брой.
Колега ще инвестирам и още около 100 лв. във воблери, но всичко с времето си... затова и не искам да се набивам много с пръчка и макара...
-
niki_volley
- сериозен играч

здр колега гледай спининга да е около 180гр и макарата да е устойчива на морската вода защото след 3 -4 риболова ще почне да ръждясва и гледай да е размер 3000 или 4000
аз лично хващам с шимано нексейв 2.40m 183гр. акция 15-40
макара шимано ексейдж 3000
и съм много доволен като баланс
аз лично хващам с шимано нексейв 2.40m 183гр. акция 15-40
макара шимано ексейдж 3000
и съм много доволен като баланс
За море и за бой от брега - поне 2,70/даже 3,00м !? Акция 20-60!
Мисля че нещо такова се прадаваше наскоро от колега в съотв подфорум! Чепарета,воблери,а и бомбарда с бонус платерини по/над кило-никви грижи с такава пръчка!
Макаре-размер поне 4000! Марки-безброй! Ако е "морско изпълнение"-ок! Ако не-душ
след вс риболов! На море-аз не ползвам плетеняк! Но това е мой избор-не правило! напротив!
Повод-флуоро,че лаврака подбира!
По гръцко си е друга бира/узо
!
Мисля че нещо такова се прадаваше наскоро от колега в съотв подфорум! Чепарета,воблери,а и бомбарда с бонус платерини по/над кило-никви грижи с такава пръчка!
Макаре-размер поне 4000! Марки-безброй! Ако е "морско изпълнение"-ок! Ако не-душ
Повод-флуоро,че лаврака подбира!
По гръцко си е друга бира/узо
Ако видиш кораб да се катери по планината,да знаеш че жена го тегли!
/гръцка моряшка поговорка/
Колега и аз се бях замислил за пръчка с акция 20 - 60, но се притеснявам че с по малките воблери ще имам проблем с изхвърлянето, а голяма част от тях са под 20 грама и затова се бях насочил към пръчка 10 - 45..., а иначе определено че по дълга пръчка с по голяма акция ще е и много по универсална...
-
niki_volley
- сериозен играч

точно така колега и аз първо си взех 3м. с акция 40-80гр за примамки над 20гр се справя добре но за по леки около 10-15гр не хвърчят добре за това си направих и другия комплект за когото ти писах 2.40м. на 15-40
най-добре е да имаш 2-3 комплекта,но всичко опира до финанси
най-добре е да имаш 2-3 комплекта,но всичко опира до финанси
spectrum написа:Колега и аз се бях замислил за пръчка с акция 20 - 60, но се притеснявам че с по малките воблери ще имам проблем с изхвърлянето, а голяма част от тях са под 20 грама и затова се бях насочил към пръчка 10 - 45..., а иначе определено че по дълга пръчка с по голяма акция ще е и много по универсална...
- marvelous799
- научил се да хвърля

Колега spectrum имай предвид, че пръчката ти трябва да е с по широки в диаметър водачи и да са по малко на брой. Пръчката трябва да е минимум 2.70 метра. Веднага обяснявам защо: винаги се лови с повод около 2 до 3 метра, свръзката минава през водачите все пак.С дългата пръчка замяташ доста по далеч и възела свръзка не отива чак до макарата.
Аз си взех ето това на 3 метра 15-45гр. :
http://megafishing.bg/product/1205/hakuyo-mtx-spin.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Тази покрива всичко от по горните изисквания обаче дръжката и ми идваше дълга, отрязах я с 15 до 20см. и ми пасна перфектно. Искам да подчертая, че пръчката изхвърля невероятно добре и е много чувствителна. А и не е изобщо скъпа. Надявам се да съм бил полезен!?
Аз си взех ето това на 3 метра 15-45гр. :
http://megafishing.bg/product/1205/hakuyo-mtx-spin.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Тази покрива всичко от по горните изисквания обаче дръжката и ми идваше дълга, отрязах я с 15 до 20см. и ми пасна перфектно. Искам да подчертая, че пръчката изхвърля невероятно добре и е много чувствителна. А и не е изобщо скъпа. Надявам се да съм бил полезен!?
Колега, благодаря за мнението много интересно предложение като цена и спецификации наистина е много подходяща пръчката и заслужава внимание, марката не ми е известна можели някои да ми каже нещо повече за нея надеждни и качествени пръчки ли са ? Разбира се съобразени с цената на които се предлагат ясно, че за тази цена към която съм се ориентирал не може да се очакват чудеса?
За макара съм се ориентирал към Tica Cambria LD 3000 мислители, че е подходяща ?
http://megafishing.bg/product/954/makar ... ia-ld.html
За макара съм се ориентирал към Tica Cambria LD 3000 мислители, че е подходяща ?
http://megafishing.bg/product/954/makar ... ia-ld.html
Макарата нещо не ме кефи,но това си е чисто субективно мое виждане!!!!
На мен специално Тика Таурус по ми ляга за твойте цели!?
Но както споменах-субективно е!
Аз, за нащо море,но Не за спининг от ръка,а за тролинг ползвам размер 6000 на Риоби!?Модели -Екусима,Аплаус,Ексия-все вършат работа! Малко разлика в цената има! Подходящи за солена вода и тяло от няква метална сплав,а не от графит!!!
Не е реклама-казвам аз какво ползвам,а ти си вземи каквото на теб ти хареса!!!
Всеки може да ти даде различна насока,на база какво ползва!!! Но ти не се вслушвай много-много щот е Субективно!!! Каквототи легне на ръка и на сърце-това е правилния избор!!!
На мен размер 6000 не ми балансира никак пръчката/макарата при размер 6000 е тежък кютюк/,но не ме бърка!
Важно е като ковна няколко риби
,да си ги прибера бързо в лодката!
Мисля,че и за рибите по гръцко трябва да си "презастрахован"!
Освен с воблери,да можеш и да "джигаш"
! Видях едни снимки с 2кг риби на тоя метод,които трябва да се вдигат на "макара" на 10-на метра на едни скали! За такава цел ,макарето трябва да има "мах" с дръжката!
Та такъма ти като цяло трябва да си е по ...Як!
Както вече бях писал-прът 2,70м - "medium heavy fast action" 20-60gr/25-75gr !
Искаш универсалност-малко ще ти е зор с малко примамки,но по гръцко има "Йедро"
За макарата имаш насоки-марки безброй!!!
Вземай и бягай,че има риби при това пролетно време!
На мен специално Тика Таурус по ми ляга за твойте цели!?
Но както споменах-субективно е!
Аз, за нащо море,но Не за спининг от ръка,а за тролинг ползвам размер 6000 на Риоби!?Модели -Екусима,Аплаус,Ексия-все вършат работа! Малко разлика в цената има! Подходящи за солена вода и тяло от няква метална сплав,а не от графит!!!
Не е реклама-казвам аз какво ползвам,а ти си вземи каквото на теб ти хареса!!!
Всеки може да ти даде различна насока,на база какво ползва!!! Но ти не се вслушвай много-много щот е Субективно!!! Каквототи легне на ръка и на сърце-това е правилния избор!!!
На мен размер 6000 не ми балансира никак пръчката/макарата при размер 6000 е тежък кютюк/,но не ме бърка!
Важно е като ковна няколко риби
Мисля,че и за рибите по гръцко трябва да си "презастрахован"!
Освен с воблери,да можеш и да "джигаш"
Та такъма ти като цяло трябва да си е по ...Як!
Както вече бях писал-прът 2,70м - "medium heavy fast action" 20-60gr/25-75gr !
Искаш универсалност-малко ще ти е зор с малко примамки,но по гръцко има "Йедро"
За макарата имаш насоки-марки безброй!!!
Вземай и бягай,че има риби при това пролетно време!
Ако видиш кораб да се катери по планината,да знаеш че жена го тегли!
- Тедо
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Чета и не вярвам на очите си... колегата ще минава на спининг "щото морския червей бил скъп" 
С "бюджет 100лв" за воблери ще си вземе 2-3 воблера и като скъсаш първия, ще разбереш всъщност колко са евтини червеите
Воблерите за от брега са обикновено с магнитна система за далечно замятане - японски от 25-40лв/бр
Може да си купиш джигове /пилкери/ 30-50гр, но им махни тройката и сложи "assist hooks", че иначе много се закачат...
Другият /бюджетен/ вариант е да ловиш на чепаре, но тогава ще ловиш предимно дребните скумрийки...
С "бюджет 100лв" за воблери ще си вземе 2-3 воблера и като скъсаш първия, ще разбереш всъщност колко са евтини червеите
Воблерите за от брега са обикновено с магнитна система за далечно замятане - японски от 25-40лв/бр
Може да си купиш джигове /пилкери/ 30-50гр, но им махни тройката и сложи "assist hooks", че иначе много се закачат...
Другият /бюджетен/ вариант е да ловиш на чепаре, но тогава ще ловиш предимно дребните скумрийки...
- marvelous799
- научил се да хвърля

Относно пилкерите!
Assist hook:
Гръцки вариант:
http://www.youtube.com/watch?v=4moUE1Fnzk0" onclick="window.open(this.href);return false;
Друг двоен на който аз лично не бих се доверил за голяма риба но като се има в предвид в спининговия риболов често срещано явление е "геле-то",може и да има предимство тоя монтаж!
http://www.youtube.com/watch?v=A-hgswBglCs" onclick="window.open(this.href);return false;
Успех на колегата!
Assist hook:
Гръцки вариант:
http://www.youtube.com/watch?v=4moUE1Fnzk0" onclick="window.open(this.href);return false;
Друг двоен на който аз лично не бих се доверил за голяма риба но като се има в предвид в спининговия риболов често срещано явление е "геле-то",може и да има предимство тоя монтаж!
http://www.youtube.com/watch?v=A-hgswBglCs" onclick="window.open(this.href);return false;
Успех на колегата!
Колега мерси за полезните клипчета