Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Плетеняк???
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- новобранец
Плетеняк???
Здравейте колеги,
нов съм в спининга и скоро се сдобих с един една такава щукарка,понеже не съм много в час и не съм работил с плетено влакно реших първо да си купя по евтин вариант на брейд в случая ментето на "power pro".Доста четох и разбрах че и ментето не е лошо,та въпроса ми е какво е това 10LB(какъв диаметър ще рече това и каква тежест издържа)защото нищо не пише за диаметър и тегло на кутията,а пък в магазина ми препоръчаха този размер за щука.Единственото което разбрах е че доста губи от здравината си при възел и ако може да ми препоръчате някой възел за плетено влакно ще съм ви много благодарен
нов съм в спининга и скоро се сдобих с един една такава щукарка,понеже не съм много в час и не съм работил с плетено влакно реших първо да си купя по евтин вариант на брейд в случая ментето на "power pro".Доста четох и разбрах че и ментето не е лошо,та въпроса ми е какво е това 10LB(какъв диаметър ще рече това и каква тежест издържа)защото нищо не пише за диаметър и тегло на кутията,а пък в магазина ми препоръчаха този размер за щука.Единственото което разбрах е че доста губи от здравината си при възел и ако може да ми препоръчате някой възел за плетено влакно ще съм ви много благодарен

Re: Плетеняк???
Според мен, за вирбели - възел паломар (виж чрез гугъл)
-
- новобранец
refab написа:Според мен, за вирбели - възел паломар (виж чрез гугъл)
Благодаря колега,а за плетеното влакно можеш ли да кажеш нещо на какъв размер и натоварване отговаря

Koлега, вземи потърси съвсем мъничко - колко пъти да повтаряме едно и също?
Иначе казано съвсем накратко, когато говорим за подобен тип линия, то "диаметъра" не означава практически нищо.
Иначе казано съвсем накратко, когато говорим за подобен тип линия, то "диаметъра" не означава практически нищо.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- новобранец
Мунчо написа:Koлега, вземи потърси съвсем мъничко - колко пъти да повтаряме едно и също?
Заболя ме главата да чета колега и нищо не разбрах заради професионални изказвания(цифри,букви и съкращения),но все пак ти благодаря за изчерпателния отговор.Жив и здрав да си колега и все така да помагате на хората.
Виж сега,не се сърди защото ако прегледаш темата за плетените влакна в спинингов риболов,ще ти се изясни горе долу работата,а именно:c0mm3rcial написа:
Заболя ме главата да чета колега и нищо не разбрах заради професионални изказвания(цифри,букви и съкращения),но все пак ти благодаря за изчерпателния отговор.Жив и здрав да си колега и все така да помагате на хората.
вземайки си подобно влакно знай,че написаното на кутийката не кореспондира по никакъв начин с истината.На твойто диаметъра му е около 0.25-0.30,грубо е но е здраво.
С него ще хвърляш по-малко и леките примамки няма да можеш да ги ползваш пълноценно.
Като цяло ще останеш с негативно и грешно мнение за плетените влакна.
За възела ти отговориха.
Остави само стъпки
-
- новобранец
gergi762 написа:Виж сега,не се сърди защото ако прегледаш темата за плетените влакна в спинингов риболов,ще ти се изясни горе долу работата,а именно:c0mm3rcial написа:
вземайки си подобно влакно знай,че написаното на кутийката не кореспондира по никакъв начин с истината.На твойто диаметъра му е около 0.25-0.30,грубо е но е здраво.
С него ще хвърляш по-малко и леките примамки няма да можеш да ги ползваш пълноценно.
Като цяло ще останеш с негативно и грешно мнение за плетените влакна.
За възела ти отговориха.
Благодаря ти колега за точния и ясен отговор , дано да има повече съфорумници като тебе

- Vid
- кандидат преподавател
Ментето на ПП съм го пробвал и въобще не "губи от здравината си при възел". Само де е много грубо и дебело, но при риболов на сом или щука, това не е от никакво значение.....
Тук въпроса опира до това: Теб дали те кефи това влакно или не? Щото мен не ме кефи, ама ич.... Това съвсем не значи, че няма да изкараш прилична риба с него....
Тук въпроса опира до това: Теб дали те кефи това влакно или не? Щото мен не ме кефи, ама ич.... Това съвсем не значи, че няма да изкараш прилична риба с него....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Много трудно се рисува с компа ето ти два възела!
Либрите са килограмите на издръжливост а дебелината на влакното е друго нещо.
Либрите са килограмите на издръжливост а дебелината на влакното е друго нещо.

- larybalky
- научил се да хвърля
Колега оня ден ме издъни едно плетено влакно и последва веднага тест на опън на всичките ми плетени влакна и монофилни.Петено влакно 0,30 с тест 26,4 издържа 9 кг на опън 150м за 22лв,0,20 с тест 15,7 издържа 6кг.Всички влакна бяха пробвани чрез 2 възела 8ци в краищата,между възлите 15-18см влакно от едната страна опъвам с кука за стягане на монтажи от другата страна кантар за теглене на риба.Незнам дали теста е правилен,теглех бавно не с удар и всички влакна издържаха до 50% от обявеното на кутията,монофилните на 45%,само едно от влакната което е двойно по-скъпо от другите издържа при обявени 9кг издържа 6кг.
Мераклия
- larybalky
- научил се да хвърля
Забравих да напиша,при тестовете всички късания бяха или по средата между възлите или на 2-3 см от възлите и нито едно от 14-15 теста във възлите.На единичен възел не на 8ца имах 3 измъквания(развързвания)на възлите без късане.Ако колега неще не ти е ясно ей тука http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 0%B9%D0%B4" onclick="window.open(this.href);return false; са изписали света по темата.
Мераклия
В България вносителите имат навика да пишат теста на влакното в кг. същия като в либри. Това се отнася главно за по-евтините влакна. Т.е. реалния тест на влакно 0,30 с тест 26,4 lb е около 11 кг.