Плетеняк???

Модератори: Павел Иванов, sestrata

c0mm3rcial
новобранец
новобранец

Плетеняк???

Мнение от c0mm3rcial »

Здравейте колеги,
нов съм в спининга и скоро се сдобих с един една такава щукарка,понеже не съм много в час и не съм работил с плетено влакно реших първо да си купя по евтин вариант на брейд в случая ментето на "power pro".Доста четох и разбрах че и ментето не е лошо,та въпроса ми е какво е това 10LB(какъв диаметър ще рече това и каква тежест издържа)защото нищо не пише за диаметър и тегло на кутията,а пък в магазина ми препоръчаха този размер за щука.Единственото което разбрах е че доста губи от здравината си при възел и ако може да ми препоръчате някой възел за плетено влакно ще съм ви много благодарен :oops:
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Плетеняк???

Мнение от refab »

Според мен, за вирбели - възел паломар (виж чрез гугъл)
c0mm3rcial
новобранец
новобранец

Мнение от c0mm3rcial »

refab написа:Според мен, за вирбели - възел паломар (виж чрез гугъл)

Благодаря колега,а за плетеното влакно можеш ли да кажеш нещо на какъв размер и натоварване отговаря :roll:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Koлега, вземи потърси съвсем мъничко - колко пъти да повтаряме едно и също?
Иначе казано съвсем накратко, когато говорим за подобен тип линия, то "диаметъра" не означава практически нищо.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
c0mm3rcial
новобранец
новобранец

Мнение от c0mm3rcial »

Мунчо написа:Koлега, вземи потърси съвсем мъничко - колко пъти да повтаряме едно и също?
Иначе казано съвсем накратко, когато говорим за подобен тип линия, то "диаметъра" не означава практически нищо.

Заболя ме главата да чета колега и нищо не разбрах заради професионални изказвания(цифри,букви и съкращения),но все пак ти благодаря за изчерпателния отговор.Жив и здрав да си колега и все така да помагате на хората.
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

c0mm3rcial написа:
Заболя ме главата да чета колега и нищо не разбрах заради професионални изказвания(цифри,букви и съкращения),но все пак ти благодаря за изчерпателния отговор.Жив и здрав да си колега и все така да помагате на хората.
Виж сега,не се сърди защото ако прегледаш темата за плетените влакна в спинингов риболов,ще ти се изясни горе долу работата,а именно:
вземайки си подобно влакно знай,че написаното на кутийката не кореспондира по никакъв начин с истината.На твойто диаметъра му е около 0.25-0.30,грубо е но е здраво.
С него ще хвърляш по-малко и леките примамки няма да можеш да ги ползваш пълноценно.
Като цяло ще останеш с негативно и грешно мнение за плетените влакна.
За възела ти отговориха.
Остави само стъпки
c0mm3rcial
новобранец
новобранец

Мнение от c0mm3rcial »

gergi762 написа:
c0mm3rcial написа:
Виж сега,не се сърди защото ако прегледаш темата за плетените влакна в спинингов риболов,ще ти се изясни горе долу работата,а именно:
вземайки си подобно влакно знай,че написаното на кутийката не кореспондира по никакъв начин с истината.На твойто диаметъра му е около 0.25-0.30,грубо е но е здраво.
С него ще хвърляш по-малко и леките примамки няма да можеш да ги ползваш пълноценно.
Като цяло ще останеш с негативно и грешно мнение за плетените влакна.
За възела ти отговориха.

Благодаря ти колега за точния и ясен отговор , дано да има повече съфорумници като тебе :wink: .Желая ти да си жив и здрав и много слука да имаш :!:
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Ментето на ПП съм го пробвал и въобще не "губи от здравината си при възел". Само де е много грубо и дебело, но при риболов на сом или щука, това не е от никакво значение.....
Тук въпроса опира до това: Теб дали те кефи това влакно или не? Щото мен не ме кефи, ама ич.... Това съвсем не значи, че няма да изкараш прилична риба с него....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Много трудно се рисува с компа ето ти два възела!
Либрите са килограмите на издръжливост а дебелината на влакното е друго нещо. :rolleyes: :mrgreen:
възели.JPG
възели.JPG (20.89 KiB) Преглеждано 1058 пъти
Аватар
larybalky
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от larybalky »

Колега оня ден ме издъни едно плетено влакно и последва веднага тест на опън на всичките ми плетени влакна и монофилни.Петено влакно 0,30 с тест 26,4 издържа 9 кг на опън 150м за 22лв,0,20 с тест 15,7 издържа 6кг.Всички влакна бяха пробвани чрез 2 възела 8ци в краищата,между възлите 15-18см влакно от едната страна опъвам с кука за стягане на монтажи от другата страна кантар за теглене на риба.Незнам дали теста е правилен,теглех бавно не с удар и всички влакна издържаха до 50% от обявеното на кутията,монофилните на 45%,само едно от влакната което е двойно по-скъпо от другите издържа при обявени 9кг издържа 6кг.
Мераклия
Аватар
larybalky
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от larybalky »

Забравих да напиша,при тестовете всички късания бяха или по средата между възлите или на 2-3 см от възлите и нито едно от 14-15 теста във възлите.На единичен възел не на 8ца имах 3 измъквания(развързвания)на възлите без късане.Ако колега неще не ти е ясно ей тука http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 0%B9%D0%B4" onclick="window.open(this.href);return false; са изписали света по темата.
Мераклия
Аватар
bboy
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от bboy »

В България вносителите имат навика да пишат теста на влакното в кг. същия като в либри. Това се отнася главно за по-евтините влакна. Т.е. реалния тест на влакно 0,30 с тест 26,4 lb е около 11 кг.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”