помощ при избор на мухарка

Модератори: Павел Иванов, sestrata

martingeor
новобранец
новобранец

Re: помощ при избор на мухарка

Мнение от martingeor »

:D
Последно промяна от martingeor на Вто Яну 28, 2014 11:17 am, променено общо 1 път.
martingeor
новобранец
новобранец

Мнение от martingeor »

Коментарът относно чувала, не беше нужен, но за останалото, БЛАГОДАРЯ! Все пак вие сте тези, които можете да дадете адекватен отговор, що се отнася до мухарството!
koi4a
новобранец
новобранец

Мнение от koi4a »

Ако си в София по-добре да посетиш някой от неделните муховръзи на БФЦ, там ще имаш възможност да разгледаш от близо и дори да помяташ с въдици от 50 до 1000лв. че и отгоре. Също така ще получиш ценни съвети и насоки от опитни колеги, с две думи за час два ще натрупаш материал за размисъл за месец напред. Ако не си в София, имай предвид, че в събота е откриването на пъстървовия риболов, можеш да се свържеш с колеги от твоя край и отново да придобиеш предства от първа ръка. Серта май не е добър вариант. Друг съвет който бих ти дал е да избереш пръчка клас 4/5 пред 5/6. Втората е по "твърда" и при по нервни засечки от начинаещи като мен къса повода със затворени очи. А бъди сигурен, че на начинаещите мухари им се случват риболовни случки след които трудно се заспива. Щом искаш кобалт купуваш го и вече си доволен, ползваш го два сезона и го оставяш за резерва.
В сайта на филстар има вариант на кобалт 2,40 клас 3/4, нека някой който е виждал такава въдица да каже ако се окомплектова с шнур ДТ4 или ВФ5 дали ще се държи добре.
martingeor
новобранец
новобранец

Мнение от martingeor »

Благодаря колега! Ще си взема кобалта, само ще се поинтересувам за кобалт 2,40 клас 3/4, с шнур ДТ4 или ВФ5 или 5/6 клас 2,55
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Като начинаещ, бих препоръчал да вземеш нещо 5 клас - по-лесно ще усещаш линията. КАзвам го с уточнението, че при продуктите от ниския ценови сегмент понятието "клас" е условно(както и като цяло, във връзка с много фактори, които няма нужда да коментираме сега. По въпроса са изписани редица статии, теми и коментари).
Разбира се, това са мои мнения - сегашните продукти се несравнимо по-добри от масовите едно време. През 1998 г аз разплетох един сак, плетен от капронов канап, облечен в прозрачна гумена обвивка и с този "шнур" цапах цяло лято. Като оставим настрана, че в провинцията за шнур не се беше чувало, най-евтиния който открих след като специално отидох в София(за 40 лв в малкото магазинче на "ОРозов") бе с дебелината на бременна анаконда. От магазина на "Алем" излязох сломен, след като видях шнуровете "Кортланд" за астрономическите тогава 96 лв.

п.с. Много ми е любопитно защо въдица 3/4 клас(независимо каква е тя), трябва да се оборудва с шнур ВФ5? И как някой може да даде мнение с някакво виждане? Това е по силите само на някой мухарски бог. :D Въпросите ми не са насочени пряко към кобалта, а имат глобален характер.
Аз би постъпил по следния начин - щях да купя едно БФЦ на 2 части 2.55 4/5 клас, да си взема един шнур ДТ5. Едно, че след време ще мога да го обърна, а друго, че на малките дистанции, на които ще хвърлям отначало, по-лесно ще мога да го усещам във въздуха(това нямаше да го имам предвид, защото нямаше да го подозирам). Така или иначе, ако взема 4ВФ, разлика няма да усетя, докато не изхвърля главата, която е към 12 метра.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Росен
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Росен »

Мунчо написа:... ако взема 4ВФ, разлика няма да усетя, докато не изхвърля главата, която е към 12 метра.
Той затова взема 5 ВФ, че да я усеща на 8-9 метра ;)
martingeor
новобранец
новобранец

Мнение от martingeor »

Здавейте колеги, иска ми се да ви попитам следното :
1) Дали може да се лови с мухарка на море, и по точно в Гърция, и ако може на каква примамка(муха) става това?
2) Има ли разлика в такъмите (за сладка или солена вода)?
Аватар
NMC
новобранец
новобранец

Мнение от NMC »

martingeor написа:Здавейте колеги, иска ми се да ви попитам следното :
1) Дали може да се лови с мухарка на море, и по точно в Гърция, и ако може на каква примамка(муха) става това?
2) Има ли разлика в такъмите (за сладка или солена вода)?
http://flyfishing.iantra.com/saltwater- ... reece.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://balkanka.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
martingeor
новобранец
новобранец

Мнение от martingeor »

DANKE!
martingeor
новобранец
новобранец

Мнение от martingeor »

Здравейте колеги, моя позната (върла рибарка на спининг) иска да се присъедини към групата на мухарозарибените, тя си е харесала мухарка на балзер(въпреки че е начинаещ не иска евтини пръчки, но да не са и ....) и ме попита за мнение, аз се порових в нета, но освен на старо нищо не намерих, другата мух., която е харесала е на airflo, ako можете помагайте най вече за балзера!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Най-добрият възможен вариант е да си вземе първо една макаричка която би се балансирала с упоменаните гегички , да и навие едно шнурче с вързан лидер на него и беж на проба в магазина . Там слага макаричката на гегата , не вярвам продавача да и откаже , прокарва шнура и лидера колкото да излиза половин метър шнур , примерно, от върха , маа няколко пъти и прави избора . Аз лично не бих се осланял на ничие мнение когато иде реч за мухарки в един и същи ценови клас . Не друго ами на всеки предпочитанията му са различни и много често сам се изненадва какво точно на него му допада . То верно че опита в повечето случаи се "купува" , ама нужно ли е ? Е аз лично тъй достигнах до извода че Г.Лумис ГЛ3 ми допада много повече от Харди Анжел и Сейдж TCX , както и Орвис Суперфайн ми пасна много повече от Скот Г2 и Уинстън GVX , които на други биха им паснали повече но нали това е индивидуалността ?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Росен
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Росен »

Балцер и Еърфло нищо не говорят просто като имена - бъди по-конкретен. Когато става въпрос и за дама, нещата стават още по-сложни. Добре е да се знае къде ще се лови, какви риби и още куп въпроси ... иначе просто си чешем пръстите по клавиатурите нищо друго. Примерно мога да напиша, че Airflo Delta са страхотни пръчки и се влюбих в тях, но това не ти носи необходимата информация за покупката.

Поздрави!
martingeor
новобранец
новобранец

Мнение от martingeor »

Благодаря ви за мненията, ще предам това което ми препоръчахте!
cherryjam
новобранец
новобранец

Мнение от cherryjam »

:)
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”