Музей на пъстървата

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Аватар
Borislav Haralampiev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Музей на пъстървата

Мнение от Borislav Haralampiev »

Тук, във форума, всеки говори за бракониери, за размери, за закони и никой не е казал колко пъти е зарибявал водоеми, колко пъти е давал пари за риба която да хваща след години - АЗ СЪМ ГО ПРАВИЛ ПОНЕ 5 ПЪТИ НА р.СЪРНЕНА РЕКА.

Така, че може да си лаете колкото си искате по тия форуми, така само си чешете езиците и нищо друго, но то от вкъщи на компютъра няма какво да се направи :D

Тая година ще зарибяваме пак, с приятели, защото от "форумните пазители" не остана риба, така че ако някой иска да види как се прави може да ми пише на ЛС ;)
Муха ха ха ха ха ха ха :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga:
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

starlight написа:
djkoliob написа:Тук, във форума, всеки говори за бракониери, за размери, за закони и никой не е казал колко пъти е зарибявал водоеми, колко пъти е давал пари за риба която да хваща след години - АЗ СЪМ ГО ПРАВИЛ ПОНЕ 5 ПЪТИ НА р.СЪРНЕНА РЕКА.
Колега, моля те преди да говориш глупости поне си направи труда да прочетеш малко из форума и сам ще разбереш кой зарибява и кой не!
А и още една забележка... Не се зарибява, за да има какво да хващаш и ядеш след време ....
Ди джей Кольо е сила! Бас държа, че е от нашата махала от Чомлека!
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

А исках само да съобщя добрата новина :(
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
djkoliob
новобранец
новобранец

Мнение от djkoliob »

ти сигурно си от National Geografic и зарибяваш за опазване на изчезващите видове :prayer: сигурно и въдици нямаш :D
starlight написа:
djkoliob написа:Тук, във форума, всеки говори за бракониери, за размери, за закони и никой не е казал колко пъти е зарибявал водоеми, колко пъти е давал пари за риба която да хваща след години - АЗ СЪМ ГО ПРАВИЛ ПОНЕ 5 ПЪТИ НА р.СЪРНЕНА РЕКА.
Колега, моля те преди да говориш глупости поне си направи труда да прочетеш малко из форума и сам ще разбереш кой зарибява и кой не!
А и още една забележка... Не се зарибява, за да има какво да хващаш и ядеш след време ....
Аватар
kostakosta
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kostakosta »

По-добре разкажи колко риба след това си изнесъл от Сърнена и другите реки :wink:
И пред хората от този клуб по-добре не повдигай въпроса за зарибяването!
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

Колега "djkoliob", две неща ще си позволя да Ти кажа:
1/ Много от тези хора които си "чешат езиците", както спомена по горе, миналата година, а и от няколко и повече години, зарибяват реки и водоеми, участват в мероприятия по изчистване на същите, да не говорим, че за Нас не е важно толкова последствието от мероприятията, тоест не участваме в подобни мероприятия защото чакаме облаги!!! Много важен момент!!
2/ Същите тези хора проповядват "хвани пусни", а въдици иначе имаме и то доста хубави.......

Е Ти си знаеш, остани си със здраве, с твоите умни предположения, а то наистина отначало темата бе хубава.....
Да върнем Живота в Реките
ЕВТИНИЯТ АЛКОХОЛ РАЗКАЗА ИГРАТА НА НАРОДА И МУ Е.А МАМИНКАТА!!!
Аватар
kostakosta
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kostakosta »

Сори!!! Аз я дръпнах в тая посока, признавам си. Ама самото заглавие ме подведе. След няколко години ми се струва ,че ще гледаме не само пъстърва ами и друга риба само по музеите... :twisted:
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

stankof написа:А исках само да съобщя добрата новина :(
Пътят към ада е осеян с добри намерения...

Да се опитам да направя темата по-полезна. Кратък разбор на идеята, с некои предложения.
Ето самата идея:
„В къщичка, която предстои да се вдигне там, ще бъдат изложени препарирани риби, купи и медали от рекорден улов, а животът на пъстървата ще бъде представен със специална информационна система, която ще показва в кой период на годината се лови.
Шадраван с живи пъстърви, аквариум и алпинеум ще бъдат другите екстри на музея, както и две беседки за риболовен туризъм и пътеки за достъп на рибарите до реката, каза шефът на пещерен клуб “Силивряк” Костадин Хаджийски.”

1. Това с препарираните риби трябва да отпадне.
2. Може да има снимки на трофейни риби, хващани в миналото.
3. Животът на пъстървата трябва да бъде представен със снимки и клипове на плуващи риби в реките. Как се вдигат да лапнат нещо, как преодоляват препятствия, как се размножават.и т.н.
4. Снимки и клипове на различните риби, които се хващат в различните планини у нас.
5. История на зарибяванията от соц-а насам.
6. Няма как да представиш живота на пъстървата, като показваш как се лови. Заменя се със снимки и клипове как се хваща и как се пуска след това - най-внимателно, без да се наранява.
7. Шадраванът и аквариумът отпадат. Няма що да бъдат тормозени рибите, та да ги зяпа някой. И без това в шадраван Балканките ще умират, ще ги излапват и ще пускат нови – няма кого да излъжат.
8. Беседките за риболовен туризъм отпадат. Заменят се с беседки за наблюдение на риби в реката. Като си спомня какви тупалки съм виждал над конната база в Триград – ще има какво да се наблюдава. /Там е забранено – да не вземе да се юрнете нататък....../

Ей такива неща. Ако го направят така – на мен ще ми хареса и им пожелавам успех. Може да им се окаже съдействие, като им се предоставят снимки и клипове.
В противния случай – да очакват зверска антиреклама. Никой с кинти няма да им отиде, а местните гащници, дето ги лапат - немат кинти. Плюс тва - знаят повече за пъстървите от нас и музей не им трябва.

P.S.
Може който иска - да помага с още идеи.
Аватар
atufektchi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от atufektchi »

Всички коментари за това какво да се направи, как и какво да не се направи може да се окаже, че са безсмислени.
Проектът е одобрен и ако при кандидатстването е написано: препарирана риба, шадраван, аквариум и каквото друго там ЕС ще иска да се направи точно така!

Трябва да се черпи опит и да се правят по-добри проекти. Вече одобрените само може да се помага да бъдат изпълнени и евентуално обогатени с нещо ново.

Давайте идеи за проекти - реални или се включвайте още на етапа на проектирането за да станат по добри и ефективни.
Риболовен клуб "Балканка"
www.balkanka.bg
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Хм, интересно дали се пази още спиртосаната пъстърва на бай Гошо от Девин, лека му пръст. Човекът беше с 50-годишен стаж с въдицата по Въча и останалите реки. В Девин се знаеше, че държи рекорда за най-голяма уловена балканка на Въча. Рибата беше с линеен размер някъде около 90 см, хваната през 80-те години на един вир, който местните наричаха Вълчия скок (навремето ловците преследвали вълк, който прескочи Въча от високата скала на въпросното място). Лично съм я виждал пъстървата в стъкленицата, даже го бъзикахме бай Георги, че я вадел да я показва пред хората на събора в Девин като засвири хорото. Самият той разправяше, че е закачал и по-голяма, над метър, обаче не успял да я извади.
Аватар
ХЕМИНГУЕЙ
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ХЕМИНГУЕЙ »

Айде, дай Боже и на Нас! Е около 50 - на санта........
Да върнем Живота в Реките
ЕВТИНИЯТ АЛКОХОЛ РАЗКАЗА ИГРАТА НА НАРОДА И МУ Е.А МАМИНКАТА!!!
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

ХЕМИНГУЕЙ написа:Айде, дай Боже и на Нас! Е около 50 - на санта........
Хах, такива риби чат-пат още се срещат в региона, имам предвид разрешените участъци на реките. В началото на месеца на аз. Цанков камък е уловена на влачене балканка с тегло 3 кила и половина, за която уловилият я твърди, че я е пуснал обратно. По-рано миналата година видях с очите си балканка с размер на 50 см в една от реките в региона. За съжаление там няма чак толкова много пъстърва, тъй като за местните колеги тя е единствения обект за риболов при положение, че Цанков камък е забранен от февруари до декември и им остават само реките. В община Девин населението е 12 000 души, а издадените риболовни билети са около 2500. Лови се най-вече на стръв, като за щастие доста от колегите почнаха да пускат не само маломерките, ами и балканките до около 25 санта. Иначе реките там се зарибяват доста редовно.
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

Бих се съгласил с някой от предложенията на Пича,като например показването на снимки и клипове на балканки,както в естествената им среда така и при техния улов и пускането им,но с други не,примерно като отпадането да се показват изложени препарирани риби(това все пак ще е музей,а не зоопарк,или аквариум),или какво му е лошото че ще има беседки за риболовен туризъм,то в цял свят като е така кво му е лошо че някой дето иска да полови определена риба си плаща и съответно я лови на въпросното място!?
Все пак според мен този Музей (проект) се прави и с цел някаква възвращаемост на вложените средства която няма как да дойде само от входни такси (билети).
А че е безмислено това което дискутираме до тук за въпросния Музей е прав колегата atufektchi,щото всичко е било решено,преди да са били отпуснати средствата по този проект така както са го написали и предложили и съответно одобрили!
А за напред може да се внасят нови идей и предложения по такива проекти ако биват оповестявани навреме естественно.
Бат Стане тази 90-ката може ли някъде да се види на живо,или е частна собственост на наследници на въпросния човек уловил я?
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

– нищо не е приключено, доколкото знам. Плюс тва – нищо не се променя особено.
Пак ще си има къщичка, информационна система, беседки, шадраван и т.н. Само няма аквариум – в аквариум пък хич няма да оцеляват. Няма и препарирани кожи, да не говорим за други мумии. Гледката е грозна, даже и цветовете не са като хората.

Обаче посланието трябва да е друго – Искаме да ги пазим, а не да ги ядем. За яденето – там си има достатъчно рибарници.

Що се отнася до платения риболов – подобен, както те си го представят – фащай и лапай, има у нас на много места. Могат да проверят как върви там и има ли далавера.
Да не говорим, че ако им се яви некой майстор – просто може да им разплаче идеята, като им излови всичко за нула време.

Единственият възможен изход е – всички хванати риби се пускат обратно. Стават тупалки и започват да идват чужденци. Харчат кинти по хотелите, в кръчмите и за другите им атракции.

Както и да е – помъчих се да бъда полезен. Ако не щат – ще се убедят сами.
Само да не се разочароват още в началото – щото нема как да направят платена реката.
Ако пък успеят - във вида, в който си го представят – пак ще се разочароват от навалицата.
Или ще я има, или ще я няма.
Залагам на второто.
Ако все пак я има – тя ще е от такива зловещи месари, дето им ликвидирват рибите и ряката, барабар с водата.
Аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от naso »

Мястото на пъстървите е в реките, а не в музеите :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”