Болонезе-размер-монтажи

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

snegk
и господ не е толокова добър

Болонезе-размер-монтажи

Мнение от snegk »

Пускам тази тема да се коментира тука,какви метри за какви водоеми са удачни.Монтажи и друго свързано с болото.Иначе с коментарите си разваляме на хората темите.Аз имам4м. и 5м.боло,ще си взема 6 и 7м по нататък.Коментирайте за какво са удачни моите4-5м.болонезе.
Аватар
Джамбазов
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Джамбазов »

Твоите 4 и 5 метрови са удачни предимно за по тясна река! Вече 6и 7 стават както за река за постигане на по-голяма дълбочина, но и за язовири! Аз ловя с 6м боло и за водоемите на които аз ловя, а това е предимно р.Янтра ми върши много добра работа! За монтажи-близалка за боло за по бързи води. Вече има такава тема!
Изображение
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Доста колеги го ползват за язовири,да не казвам,че повечето.Но 7м боло замахнато срещу вятър с лек дюзен си е геройство.На голяма дистанция,стават кореми,лично го ползвам за разнообразие при близки дистанции.Избрал съм шест метра защото съм преценил ,че на Марица тази дължина ми е достатъчна,а колкото за монтажите,ти си пуснал такива,остава само да ги различат.Но това са стандартни неща,винаги според ситуация може да се променят.Някъде бях споменал,че съм имал и 8-ца,бях я купил заради теца,ами голяма мъка.Като се има и напредвид,че беше най-добрата серия на Браунинг.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

цялата интрига се завъртя около думата 'БОЛОНЕЗЕ" ако беше телескоп никой нямаше да коментира.а при силен вятър въобще несе
опитвам да замятам ами си вадя тъй наречения "МАЧ".нали затова си ги
купуваме.виждал съм колеги да монтират подвижна плувка на директен телескоп.'Въпрос на вкус казала маймуната и си облизала гъза'.трябва да се направи тема "интриги "и всички запитвания за такъми дасе публикуват там.щото така или иначе ще спорим и все ще разваляме темите.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
snegk

Мнение от snegk »

В тази тема нищо не се разваля,всичко което се каже е важно.Различните хора имат различни похвати на риболов,дори и да не са превликателни за повечето хора.Въпро са е да определим,кое такъмче,къде да го ползваме най практично.Според мен 6м болонезе е най практично,става за по-големи реки,и за затворени водоеми.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Нещата се наричат с истинските си имена,ако кажеш щека на директния както съм чувал да казват дали ще те разбере някой.И не се засягай много.А си казвай колкото щеш телескопа,но тук е редно да се уточни.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

малко несъм съгласе.нестава даси купиш телескопче за 40лв с прикачени 2бр пласмасови подвижни водача и да му викаш болонезе.щото някой може да му вика телемач. аз му викам ширпотреба щото е точно това.абе аз мисля че пазара определя кое как дасе казва. зависи от вносителя кво иска даму напишат на артикулите в китай.важно е да се продават.проблема идва от това че нямаме кинти (не всички) и не можем да си позволим качествени пръчки.и невиждам проблем една 250гм 7м или даже и 8м дасия дъжа цял ден в ръцете.и трябва да купуваме повече щото и вносителите хранят семейства апък пазара бил в застой.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Аз ползвам Shimano Nexave 5m TE 7 500 GT , понеже ми е от 4-5 месеца , зимата направих няколко излета с него. Първо на истински речен риболов го сефтосах на Марица. Ловях с 4гр. Surf на Cralusso и 4-5 гр. бурета на TopFloat (разбирай Филиста) , на по-бавните места ползвах Colmic Carza 2gr. Тунджа и Марица доста се различават като течения, то си е нормално де. На Тунджа ползвах само бурета заради прекалено неравното течение и завихряния на водата. Доволен съм и от Cralusso Golf 3 и 4гр. В монтажите няма нищо сложно , на Марица ловях с 2-ма малки дропера номер 10 на повода, а на Тунджа с абсолютно събрано утежнение точно над вирбела. За затворени водоеми , някак си не мога да си представя как ще сменя щеката или пъргавия мач с боло... Въпреки че болонезата ми е силова. Поводите винаги са ми горе долу къси - 20-25см. Конкретно за куките , всеки път е различно, в зависимост от стръв, размер риби и условията на реката.
Има няколко руски филма за риболов с болонезе с буре, ще се опитам да ги намеря довечера и да дам линкове. Имаше много добри предложения за разположението на утежнението.

Поздрави!
Последно промяна от Local на Пет Яну 25, 2008 9:40 am, променено общо 1 път.
Клавиатура риба не лови!!!
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от гуслар »

Мисля че напоследък станахме много разглезени ,започнахме да си угаждаме с най различни пръчки , коя от коя по дълги и по скъпи .Нищо лошо няма в това,но като че ли наистина забравихме да ловим с болонезе 4-5 метра.Спомням си като студент как си купувах черничеви пръчки, от бай Филип зад водната палата в Пловдив.Правихме им водач от медна тел ,и кордата я навивахме на два пирона.Скъсвахме алая,кефала,карабалъка и мрената .Тия пръчки не бяха по дълги от 3-4 метра.После от руския пазар си купих чешки телескоп 4,50 м. /1984г/и него си го пазя до днес. Свикнах да работя с тия дължини, и ми е лесно да ловя на река. Имам боло 3-4-5-6-7 м. но най лесно ми е с петица,въпреки че знам предимствата на по дългата пръчка. Боло -5 м. е лека,,може да се използва и като мач когато се наложи ,спокойно можем да работим с нея в по обрасли участъци,и най важното спестява мъкненето на много багаж.Не ви ли се иска по някога ,да отидете на риболов с една пръчка,столче и малко захранка ?
И падащата звезда е била изгряваща .
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:!: :!: :!: :!:

Пичове, айде малко по-сериозно, да не разваляме хубавата тема на колегата snegk!
Припомням за тези, които са забравили, че болонезе е олекотена (от към водачи, дръжка, колена и т.н.) телескопична въдица произведена предимно от висококачествен карбон. Жабарите са измислили този вид въдици единствено и само за риболов на река, но естествено стават и за брулене на орехи. Размерите варират от 3 до 10 метра, но предполагам има и по-дълги. Аз притежавам 4 и 6 м., като в 80% от случаите ползвам шестицата, която според мене е най-добрия вариант за реките които посещавам обикновено. Единствено изключение прави Дунава, където е добре да се ползва по-дълга пръчка, но все пак съм от София и за съжаление излетите ми по тази река са много редки.
Ето и най-популярните монтажи за болонезе:

Изображение Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Деди,нема лошо,нека да дискотират хората.В спора се ражда истината,дори и тя да не е приятна за някой.Благодаря за мненията и очаквам още.Аз лично моите ги,и ще ги използвам за язовири понеже болото ме кефи повече от мача.Естествено,ще строша няколко докато намеря това което ми трябва,но и това е част от тръпката(дали ще издържи гегата).
Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel_g »

И аз съм на мисълта на ДЕДИ, болото е за река- лека пръчка, дълга, финна и чувствителна, за риболов с по-леки плувки. (като разпунах в магазина тика уандър-а на 6м, ми ще ме е истрах да го натоваря с 5-10гр ваглер по язовира!)
Виж вече мача той си е здрав, с по-голяма акция за тежките ваглери, с много повече водачи за да издържа на по големите риби и натоварвания. Транспортирането е малко проблемно, но по дългите болонезета и те са с 1м ++ транспортна дължина.

Ловя с мач и по реката и по язовирите, но ми се върти в главата едно боло 6-7м за реките, особенно зимата и ранна пролет когато са по-пълноводни и бързи, за улеснено задържане и изтичане на плувките.
А за монтажите, както е и пуснал ДЕДИ, много хора ползват тези т.нар. СЛАЙДЕРИ, плувки с 2 ушички ( отгоре и отдоло), застопорени със стоп възли, когато се лови на по-голяма дълбочина. Смятам и тях да пробвам тази пролет.
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

daniel_g написа:И аз съм на мисълта на ДЕДИ, болото е за река- лека пръчка, дълга, финна и чувствителна, за риболов с по-леки плувки. (като разпунах в магазина тика уандър-а на 6м, ми ще ме е истрах да го натоваря с 5-10гр ваглер по язовира!)
Виж вече мача той си е здрав, с по-голяма акция за тежките ваглери, с много повече водачи за да издържа на по големите риби и натоварвания. Транспортирането е малко проблемно, но по дългите болонезета и те са с 1м ++ транспортна дължина.

Ловя с мач и по реката и по язовирите, но ми се върти в главата едно боло 6-7м за реките, особенно зимата и ранна пролет когато са по-пълноводни и бързи, за улеснено задържане и изтичане на плувките.
А за монтажите, както е и пуснал ДЕДИ, много хора ползват тези т.нар. СЛАЙДЕРИ, плувки с 2 ушички ( отгоре и отдоло), застопорени със стоп възли, когато се лови на по-голяма дълбочина. Смятам и тях да пробвам тази пролет.
Тиката е с акция 5-40гр. , ако не ме лъже паметта , и си мисля че никакъв няма да и е проблема с ваглери та дори и до 15гр. Това, че мача е по-здрав или с по голяма акция от болото е много относително. Моето Шимано е с акция 0-50гр. , какво хвърлям бомбарди 30гр. за зарган , така и хвърлях плувки по 2-3гр. за скобари :) . А да не забравяме че има мачове които са с акции 2-10гр, но цената им е друг въпрос :) . Качествената болонеза е поне 140см транспортна дължина , и един мач е толкова така че при транспорта разлики са минимални. Това, че една болонеза е лека, по никакъв начин не е прави нездрава.

Даниеле, обясни за тези слайдери малко по-подробно, че не схванах идеята. Много рядко ми се е случвало да ловя на река на повече от 3-4 метра... а при положение че си с болонеза над 5 мисля че няма да са необходими слайдери, след като пръчката ти е достатъчно дълга да ловиш на фиксирана дълбочина.

Поздрави!
Клавиатура риба не лови!!!
snegk

Мнение от snegk »

Ще се помъча да отгатна.За да държи влакното във въздоха.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

То и аз утре съм на риба,ама от какъв зор на язовира да ползвам болонезе?Просто не става с дължината си за риболов от въжен мост,на дълбочини от 6 до към 14 метра-естествено с подвижна плувка.Иначе имам две такива пръчки.Съобразно характера на реките тук и на пресечения терен,съм се спрял на 5 метра дължина и максимална лекота- "Тика Уондър" /акция 5-40 / и "Тика Пауърфул" /акция 5-15/.6 метра не ми вършат работа,да не говорим пък за 7 или повече.Просто тук по Арда или другите рекички няма такива участъци /толкова дълги /,че да не може да се контролира добре линията с дължина на пръчката по-малка от 6 метра.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”