Проект на Заповед за целогодишна забрана.

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Проект на Заповед за целогодишна забрана.

Мнение от Д-р Флекс »

Отново недоумия. Широколъшка и Триградска не са били в списъка за целогодишна забрана, освен в отделни свои участъци, Драговищица не е била зарибявана централно поне през последните 6 години (не знам, дали някои самодейци не са го правили на свой страх и риск - във всеки случай, не и местните). По същата логика би трябвало да се регулират всички планински реки в западната част на Смолянска област, които са зарибявани на частни начала от местни ентусиасти, ловни сдружения и ловни стопанства, а се обезрибяват от орки от цялата страна.

Освен това, село Шипочано няма нищо общо с р. Драговищица, дори не е покрай бреговете на Струма... :roll:
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

[quote="

Освен това, село Шипочано няма нищо общо с р. Драговищица, дори не е покрай бреговете на Струма... :roll:[/quote]

https://picasaweb.google.com/lh/photo/q ... directlink

Както винаги Дървен Филосов = Доктор Флекс
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д-р Флекс »

Дървената филосовска Уикипедия (= сдъвкана инфо за малоумници):
Село Шипочано се намира в източната част на Кюстендилската котловина, по западните склонове на Конявската планина, на 14 км. от гр.Кюстендил. На около половин километър западно от селото, в низината тече река Струма, току що излязла от Земенско-Ръждавичкия пролом. Съседните му села са Ръждавица - на северозапад на около 3 км, Шишковци — на югозапад на около 3 км и Дворище на юг на същото разстояние.
С уроците по география - дотук. Хайде сега опитай се самостоятелно да намериш, къде р. Драговищица минава, и къде се влива в р. Струма...
cvetan_metodiev
новобранец
новобранец

Мнение от cvetan_metodiev »

Д-р Флекс написа:Дървената филосовска Уикипедия (= сдъвкана инфо за малоумници):
Село Шипочано се намира в източната част на Кюстендилската котловина, по западните склонове на Конявската планина, на 14 км. от гр.Кюстендил. На около половин километър западно от селото, в низината тече река Струма, току що излязла от Земенско-Ръждавичкия пролом. Съседните му села са Ръждавица - на северозапад на около 3 км, Шишковци — на югозапад на около 3 км и Дворище на юг на същото разстояние.
С уроците по география - дотук. Хайде сега опитай се самостоятелно да намериш, къде р. Драговищица минава, и къде се влива в р. Струма...
Е къде минава??? Вливането на Драговищица е при с. Шипочано, вие господин Флекс да виждате по-близко намиращо се населено място, с което да се обозначи вливането на реката в Струма?
Нека всички хващат, нека всички пускат:)
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Д-р Флекс написа:Дървената филосовска Уикипедия (= сдъвкана инфо за малоумници):
Ами на снимката ясно се вижда къде ( не че не съм бил на самото място ), през една ливада от село Шипочано, но пък е вярно че селото не е на брега, ливадата го отделя.

Прав си и за още нещо "Дървената филосовска Уикипедия (= сдъвкана инфо за малоумници):" вярно е за малоумници ама май само ти я четеш.

ето и топографска ( военна ) карта

https://picasaweb.google.com/lh/photo/W ... directlink
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д-р Флекс »

@cvetan metodiev:

Според мен, с еднакъв успех, и с по-голямо основание, отколкото Шипочане (което е на северния бряг на Струма, и през чието землище Драговищица изобщо не минава), могат да се посочат Ръждавица или Шишковци, които отстоят приблизително на еднакво разстояние от устието на реката, минаваща през землищата им, и са на южния бряг, както и устието й. За разлика от е-корифея lachezarnb, ходил съм там за риба и продължавам да ходя, така че не говоря наизуст.

Този спор обаче взе да става абсурден, и ви оставям да се наслаждавате един на друг.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Що си губите времето да се разправяте с него?
Оставете го да се прави на разбирач – в средите, където му вярват. Доста му отива.
Ето го мястото, където се влива Драговищица в Струма.

Изображение

Ето какво го е объркало първоначално. Стават грешки и при най-големите „специалисти”.

Изображение

Не се занимавайте повече.

P.S.
По-интересният въпрос е – отде се взе тоя докимент у форумо?
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Да и аз мисля че става въпрос за същата грешка, но все пак ( понеже съм корифей ), ще обясня как стават тези работи. Селата си имат землища, които често са няколко пъти по-големи от застроената площ на селото, а когато трябва да се опише дадена местност се причислява към землището на селото в което се намира. В конкретния случай Драговищица се влива в Струма в землището на село ШипочанО ( с "О" ) и за това се води така. Има и случаи в които видимо даден обект е по-близо до село "А", но попада в землището на село "Б", и съответно се води към него. Дано съм бил достатъчно ясен та и Шмиргела, пардон Флекса да ме разбере.
Аватар
kostakosta
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kostakosta »

Уроците по география вече отдавна са минало.Кой научил-научил . Да се концентрираме в съществените неща! Това за Лешница и Габровница е добре. Ако успеем да се преборим ще имаме основа и за другите такива реки, защото тези са само една малка част от всички реки дето ги ползват Ловните(ох каква слабост са ми ), но не и ние. Даже ако погледнете на "картата" на ДЛС Мазалат ( ето : http://stzagora.iag.bg/data/images/maps/StaraZagora.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; ) ще забележите че малко са се разширили на запад в парка ето:http://www.balkan-map.com/. Само някакви си 15-20 километра.Трябва ЗДРАВО да се атакува в тази посока, защото това са все реки където няма закони а само яка експлоатация на ресурса.А както знаем броят на тези реки никак не е малък.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Правят ми впечатление че някои предложения са силно необмислени кога са формулирани . Бай Димо , ако се забрани състезателният риболов по всички реки , естествени водоеми и стари корита в БГ , както си предложил , смятам че ще се сложи край на всички спинингови и мухарски състезания . Верно че тъй ще има повече внимание за шаранджиите и плувкарите ама ...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Aми колегата не е състезател(и аз не съм, както и ти), така че какво го брига? Него не го кефи, има си доводи, които за него са обосновани, и е против. Обаче това щение ще породи тежка колизия и разцепление още в началото на формирането на някакво по-масово клубно начало, и риболовно общество с що-годе нормална визия... Така ги виждам нещата и, а на бас на едно шише мастика, че тука ще падне много сериозно разменяне на шапки. И самия бат Стан сигурно няма да погледне с добро око, ако го ограничат да си замята силиконовата камола на двадесет и пет метра в компетитивни условия...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

Колеги, ситуацуята е такава каквато я предложихме клубовете които благоволиха да дойдат на срещата. Видрите не се явиха въпреки многобройните телефонни обаждания и напомняния. Много сте активни, но не и когато опре до "досадни" разправии с ИАРА, МОСВ, АГ, и т.н. Това обаче е минало.
Фактическата ситуация е следната - все още няма целогодишна забрана.... Уви.
Проблема разбира се не е любителския риболов. Двете асоциации на черноморските риболовци ( стопански риболов) и ИАРА нещо не могат да се разберат за зоната за риболов, тралене и не знам кво още. Аз не ги разбирам техните проблеми и не може да взимам отношение. Имат среща утре при Сакаджиев. Ако се разберат,
Ще имаме забрана до края на седмицата. А дано!
ПС . В предложението на Клуб БАЛКАНКА няма текстове които да касаят съзтезанията. Това следва да се регламентира по друг начин, най добре чрез ЗРА.
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Тя темата е за целогодишната забрана, а не за промените в закона.
Мисля, че темата за състезанията я разчекнахме и всеки си каза какво мисли. Даже казахме повече отколкото трябва, ако ме питате. И въпреки това мисля, че Кърцата не трябваше да я трие. Научих някои работи....., но после ги забравих от възрастта.

Да – предложих да се забранят състезанията в настоящия им вид, защото така мисля. Обаче споко – няма да го приемат със сигурност. Има вероятност да приемат само да се забрани зарибяването с хамериканки и дано да се случи. Т.е. – да се зарибява само с балканки за състезания. Това все е нещо.
Някой ден – всички участъци за състезания ги забраняват за прибиране на Балканки. Някой по-красив божи ден – тези участъци се пазят и рибите са си там. Някой най-красив божи ден – няма нужда да се зарибява за състезания.
Те тогава съм „ЗА” с двете ръце. Нищо че не се състезавам.

Чаай че се размечтах нещо. Викам да не я почваме отново.

Сега – по темата за забраната. Не знам откъде е изтекло пъроначалното предложение, но не съм го аз правил. В крайна сметка се споразумяха голямо количество клубове и направиха общо предложение. То беше отразено в проекта на ИАРА.

Важно – после тоя проект се съгласува от МОСВ – дирекция Опазване на природата.
И там един цървул взе, та се направи на разбирач, и промени сума неща. После се срещахме с него в ИАРА и заедно с Мишо го убедихме да не я пипа. Това беше някъде към 10 януари – защото те се забавиха. Отогава – досега тия тъпаци не са пуснали съгласувателното писмо.
Обаждахме се поне 40 пъти да ги ръчкаме, и няма, и няма… Почва да ми се сфаща мозъко да я чакам.

Така че – вината е в МОСВ. Не е в ИАРА. И най-добре да се коментира като я видите. Кой, какво е предлагал за нея не е важно.
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

Мите, онзи ден се върна този път заради ИАРА. Е не баш а заради въпросните две организации. В петък говорих. Така или иначе е извън нас и извън любителския риболов. Чакаме и се надяваме другата седмица да имаме забрана.
Абе, тая картинка дето си обрисувал много ми хареса!!!! Да не се зарибява за състезания.....ехххх! И това ще стане бре! Нали сме се захванали:) като начало риболовците с билети да спазват закона и нирмативната уредба, а?
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Аааааааа , Мишо , със спиниг клуб "Стари видри" никой не е говорил по телефоните за предишната среща . Говерено е с човек от мухарският клуб който по някаква причина не знам какво си и пр. Доколкото знам ситуацията е изяснена , но все пак да припомня . Още повече че срещата е на деветнайсти този месец та ...
Бай Димо , ще ме прощаваш ама предложението ти , както е формулирано няма нищо общо с това как го казваш . Айде да не словоблудствам само а да цитирам ако може :
- Да се добави нова ал. 2 „Не се допуска провеждането на спортни състезания за улов на риба в естествените водни обекти – реки и стари речни корита“

В случаят се обобщават всички реки и пр. естествени обекти а не само състезания със зарибяване , еле па в пъстървови участъци на реки смятам . Айде ако може и двамата с Мишо да го прочетете преди да ме емнете , тамън ще знаете какво точно сте предложили :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”