избор на пръчки

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Заключено
zoo_em
новобранец
новобранец

избор на пръчки

Мнение от zoo_em »

здравейте новак съм и не разбирам много искам да ми дадете съвет за няколко пръчки,искам да си взема 2 шаранджийски и 1 фидер за около 400 лв в тази цена трябва да влизат и за макарите дайте съвет за сега съм се спрял на jaxon
Аватар
lif3house
разбира нещата
разбира нещата

Re: избор на пръчки

Мнение от lif3house »

Моят съвет е да не се правят толкова големи компромиси като си купиш нискокачествени продукти, но за сметка на това много. Вземи си хубав фидер с добра макара за тези пари, от които да изпитваш удоволствие от риболова или пък пробвай с шаранските пръчки, но наведнъж всичко за тези пари, които си отделил не те съветвам.
zoo_em
новобранец
новобранец

Мнение от zoo_em »

здравейте след дълго ровене по форума се спрях на тези пръчки и макари моля дайте ми съвет да пускам ли поръчката или да търся нещо друго за тези пари
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=5928" onclick="window.open(this.href);return false; 3 макари
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=4062" onclick="window.open(this.href);return false; 2 броя
и един фидер
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=6141" onclick="window.open(this.href);return false;
моля за съвет
zoo_em
новобранец
новобранец

Мнение от zoo_em »

Никой ли няма да помогне с избора :(
Buliviv
новобранец
новобранец

Мнение от Buliviv »

Привет колега! Първо въпроса ти е доста общ. Конкретизирай имаш ли опит с някакъв вид риболов, практикувал ли си, имаш ли някакво оборудване. От тук не става ясно какво точно търсиш. Второ не споменаваш какъв клас такъми търсиш и при какви натоварвания мислиш да ги използваш! Така, че ако наистина си напълно начинаещ структурирай въпросите един по един.
С каквото можем ще помогнем!
Поровисе из форума, има доста изписано!
И накрая ходи за риба, практикувай!
zoo_em
новобранец
новобранец

Мнение от zoo_em »

Пълен новобранец съм от към оборудване съм много бос до сега съм хващал с телескопи по за 20 лв искам да си имам щогоде добри прачки обикновенно ходя по държавни язовири и имам голямо желание да пробвам и фидера интересувам се конкретно за тези пръчки и макари какво ще кажете добри ли са за начало
Buliviv
новобранец
новобранец

Мнение от Buliviv »

Моят съвет към фидер оборудването, е че не е малко. Наведнъж трудно ще се окомплектоваш с този бюджет. Пък и не е нужно, започни поетапно. Във времето се ще изниква по нещо, което ще заприходиш. Щом нямаш много опит с риболова, а още повече с фидера, съвета ми е да си вземеш някое по скромно фидерче, заедно с някоя абу гарсия или риоби ( за парите си имат добри решения) . Започни, научи монтажите, ориентирай се какво те кефи и кое не, и тогава вземи нещо по-добро спрямо вече формираното ти мнение за такъма.
Конкретно за въпросните макари и фидер не се наемам да давам съвет тъй като не съм ги ползвал и не би било коректно. Единствено ми прави впечатление, че параметрите на фидера и на макарата никак не си подхождат. Според мен тя е безумно голяма за него ( като се ръководя от данните на сайта) .
За карповите неща, нека друг по-компетентен в този риболов се намеси, тъй като не го практикувам интензивно от доста години.
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Димитър Чаушев »

Здравей колега ! Мога да ти препоръчам шаранджийски пръчки които аз ползвам от 2 години , нека цената не те подвежда :idea: говоря от опит , пръчките са стегнати ,с добри водачи , тънка бланка ,ако не се лъжа са пълен параболик . Та : става въпрос за FL турнамент 3,5 либри . Човека с пръчките е колегата ( сапуна )
zoo_em
новобранец
новобранец

Мнение от zoo_em »

Реших да скоча малко по нависоко от към цена та сега колебанията ми са между jrc
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/i ... 35_397_400" onclick="window.open(this.href);return false;
От тези коя бихте ми препоръчали или делемата е за Mitchell
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/i ... 35_397_401" onclick="window.open(this.href);return false;
Но държа да е 3.9 притесненията за mitchella ми са че е 3 либри
А за макара mithell ще е спрял съм се на 2 модела
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=3507" onclick="window.open(this.href);return false;
Или тази http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=3508" onclick="window.open(this.href);return false;
Само да отбележа че избора ми трябва да е от видрах понеже ги взимам с джет :)
Аватар
larybalky
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от larybalky »

Колега и аз преди една година започнах с оборудването си и ще споделя някои изводи които може и да не са верни все пак от една година се "зарибих".
Шаранската пръчка трябва да е минимум 3,60 и минимум 3 либри.Оптималния варянт за мен е 3,90 но още не мога да реша дали 3 или 3,5 либри.Аз имам 3,5 либри и шаран около 2,5кг ги вади като моркови,каточели 3либри ще доставя по-голямо удоволствие при ваденето.3 либри мисля че хвърля чудесно с 100-110гр.тежест(ще видиш колко точно има го инфото из форума)а 3,5 май беше с 140гр.Но едно съм сигурен,искам най-големия ми водач да е 50мм.Пръчка 2,70 с тест до 500гр и 50мм първи водач (кол за брулене на орехи)надхвърля другите ми 3,90 и 3,60 3,5либри с поне 10метра с 100грамово олово според мен замо заради водачите.Майсторите ще те посъветват да е двуколенна и сигурно има защо.Моите са 3 коленни ама аз съм бомбе.Ако избереш 2 коленна има 10 пъти повече такива с 50мм водачи.Но транспортната дължина става около 180см.
Из форума има FL за към 70-80лв нови 3 и 3,5либри 3,90 и 3,60,2 и 3 коленни.Мисля че е добър варянт хеле за начинаещ.Ако искаш нещо по-добро вземи втора употеба ако те стяга бюджета.
За макрите за мен стигнах до извода че трябва да е биг пит или поне 7-8000 размер на шпулата.Никога макара само със заден аванс(за шаранджиика иде реч)С влакно 0,25 до 0,35.Оптимален варянт 0,30,над 0,35 поне на мен ми прави номера че е много дебело и се оплита на шпулата(аз хвърлям само от ръка).С 0,30 ще постигнеш по-голяма дистанция от 0,35,с 0,25 още повече,ама нали ние все по 20-30 кг ги хващаме та ни е малко тънко(по англия с основно 0,14 и повод 0,12 вадят по 4-5 кила ама те са мастери).Имай предвид че в България каквото и влакно да видиш по магазините ако пише 10кг да знаеш че наистина издържа 5кг-90% са така и плетени и монофилни.
Та за макарите-С преден аванс са по- здрави ,Окума Аксеон втора употреба са по 100лв и е по-добре от тоя мичел дето си го харесал (така си мисля).Лагери колкото повече толкова повече.Бейтрънарите са глезотия но свестните са над 100лв и то доста над.Накрая както казват батьовците из форума стигаш до някое Шимано и Дайва.Аз им се хилех ама се обедих че са прави.Но Аксеона няма да те подведе гледай по филми и тв и ще видиш колко класни батьовци го ползват.
Аз щот съм малко тъп ми трябваха 6м и тогава се убедих какво ми говорят,ама щот съм тиква.
По твоя избор на такъми JRC няма да те подведе,само че имам резерви към мичела(не от личен опит а от това което изчетох из форума),"мичелите не са това което бяха"-из хилядите страници на този полезен форум.
Мераклия
zoo_em
новобранец
новобранец

Мнение от zoo_em »

Темата е за заключване благодаря на всички които споделиха мнение вече се здобих с 2 jrc ultracast 3.9 2 части 3 либри с макари Mitchell compact ls silver 8500 а фидера в Mitchell avoced feeder 3.9 с макара Mitchell avo feeder дано избора да ми е бил добър :) като ги пробвам ще споделя мнение
Аватар
larybalky
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от larybalky »

Честито колега,избора ти е отличен.Много слука и здраве най-вече.
Мераклия
Заключено

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”