Защо макарата е с преден аванс, а не със заден?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

edge
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Защо макарата е с преден аванс, а не със заден?

Мнение от edge »

Има и други оригинални решения..... :wink:

(Снимките са на колеги от форума )
032524848.jpg
032524848.jpg (100.65 KiB) Преглеждано 1030 пъти
032563472-big.jpg
032563472-big.jpg (153.28 KiB) Преглеждано 1030 пъти

Който ги е пробвал , може да разкаже.... :)
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Имам Сюверана но някои други неща , не аванса , го правят доста неподходящ за спининг от ръка . Друг е въпроса че средният аванс така и не се наложи като вариант , както е видно .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Holly
новобранец
новобранец

Мнение от Holly »

Когато върви рибата ми е все тая, къде е аванса на макарата. В интерес на истината предпочитам макарите със заден аванс, заради удобството при работа. В крайна сметка всеки сам трябва да прецени кое и как му е удобно, а това става с проба-грешка, тук няма да се установи. Пък при големи колебания се взима средно положение, макара с два аванса :lol: . Хубава седмица на всички колеги :partyman: :partyman:
Такъмчето

KARPELA TEAM BULGARIA
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Големи колебания и макара с два аванса при спинингов риболов :roll: Нещо ми е доста трудно да си го представя :?

Павел Иванов
Аватар
hkoko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от hkoko »

Добре де нека някой привърженик на задния аванс обясни как като вади риба и си помага с ръка на шпулата и прецени за добро или не,че трябва да отпусне или натегне аванса кое ще му е по-лесно?И когато пръта е на род пода и е охлабен аванса почи до края - и се засича с лява ръка хванала здраво шпулата и ако аванса е долу с коя ръка трябва да го натегна,с третата ли - ми тя моята е много къса :lol: Пък за здравината не знам,но вижте високите класове на шимано,дайва,пен,риоби и...там май предния аванс много не го тачат.
направи каквото трябва пък да става каквото ще
Аватар
pacho109
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pacho109 »

За мачов риболов по-удачен е заден+бърз :idea: За спинигов и дънен много ясно ,че трябва да е с преден :idea: Недостатък на задният аванс е и това ,че има пружина,която при продължително стоене на положение стегнат аванс се "размеква" :!: затова задължително при престой в гардероба до следващия излет ,аванса се отпуска до край :idea:
Изображение
Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Щом говорим за Спининг,то споменаването на макара със заден драг е Анатема! :idea: :shock: :cry: Как не ви е срам,да си помислите дори,че задния драг става за спининг? :shock: :cry: Представете си,кво ще ви се случи ако предложите на някой шаранджия да лови със спинингова макара?=Директен разстрел на стадион "Васил Левски"! :evil: :oops: Та предлагам автора на "гениалното питане" да бъде осъден веднага от Спининг-Инквизицията на страшни мъчения,докато не признае,че е Вещица която иска да ни омагьоса и други лоши неща! :idea: :drinkers: Лека нощ,че ми свърши виното! :oops:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

pampasa написа:Аз съм фен на макарите с преден аванс - за спининг е ясно :wink: но ловя и на мач и Болонеза с такива :) самото тяло на макарата е доста по-компактно ,шайбите на аванса са с по-голяма площ , драга им е по-голям и като цяло от естетическа гледна точка ,не мога да си се преставя да ловя с макари със заден аванс :roll:
Е,ми кво да се добави на това мнение освен сто бири? :rolleyes: :drinkers: Кратко и ясно,това е и смисъла на Спининга! :wink: :drinkers:
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Аре бре Саше , затъжих се за тебе :lol: Сега да те питам , да кажеш нещо за макарата от снимката под Сюверена ? Знам че Рьобитата , особено в оригинално , японско изпълнение са ти слабост , та спомени нещо и за това къде драга му е съсредоточен в подвижният ротор , а не в некакви си авансови шайби и се регулира от дръжката . Демек баш си драг а не аванс , нищо че даже и Алън бърка понятията , ама това щото и той още вика на воблерите "рапалки" сигурно :lol:

pacho109 и предният аванс е хубаво да се отпуска задължително след риболов . Това се налага по простата причина че на много модели авансовите шайби са текстилни и се сплескват при дълго седене в натегнато положение . От там , на там е ясно че аванса няма да е същият .

Павел Иванов
lomsky
новобранец
новобранец

Мнение от lomsky »

Ако е за удобство, средния аванс на кардинала е перфектен и много практичен, и за спининг, мач и дъно.И на мен ми е чудно защо не се наложи и всички макари да ги правят по този начин.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

lomsky написа:...
Ами той hkoko го е конкретизирал като за пример е дал риболова от род под . При спининга от ръка е горе долу същото , ако и поради спецификата на риболов не се нуждае от чак толкоз екстремни засичания . Какво имам предвид ? Ами при закачена вече по-голяма риба , по-удобно е да се регулира аванса когато ръката е на самата шпула , отпред , с палец или показалец опрян на влакното и така се усеща кога , колко , не че в случаят не става и със средният , но се забавя времето на реакция .

hkoko написа:... когато пръта е на род пода и е охлабен аванса почи до края - и се засича с лява ръка хванала здраво шпулата и ако аванса е долу с коя ръка трябва да го натегна,с третата ли - ми тя моята е много къса :lol: ...

Павел Иванов
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Изображение

Е,Павка много си "мръсен,гаден и долен" и ме хвана в крачка,защото този драг ми е пълна Индия и не съм знаел за него до сега! :oops: :cry: Заби ми го ин-директно чрез снимката на Колегата! :rolleyes: Имам същото Риоби или Рьоби,но без този изненадващ Драг и никой не ще да ми даде 20лева за него,та да се видим у вино! :cry: Ако кажеш обаче още една лоша дума за Алън и Суверана,ще се видим пред Страшния съд=нема да се отървеш от Казана! :cry: :wink: Сега ще те ударя през кокалчетата за да мирясаш:Ако ще си ползуваш вълшебния Палец за Драг,то що се набутваш с хиляди кинти за Дайви-Майни-Тайланди? :shock: :cry: Наистина скъпите макарета са леки,но и при новите коли ги има тия пинизи,та в крайна сметка липсата на истински материал се усеща във времето! :cry: На Дайвите,като им се олющи металика и стават непродаваеми! :cry:Големите риби са проблем за нашите ширини и за това няма реална оценка за необходимите макари! :oops: :cry: Ако някой редовно се среща с Големи риби на Спининг,то вервай ми ще има съвсем друго мислене и нема да гледа други екстри,освен Драга! :idea: :drinkers:
Последно промяна от Troli Rapala на Вто Фев 11, 2014 7:47 pm, променено общо 1 път.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Бе,Мунчо нещо се скътава и не иска да си признае,че лови на Спининг с Абу-33,което се води със заден Драг и основното му предимство е в мощта на Червячната предавка,може би! :oops: :roll: Не е зле да сподели нещо по въпроса,все пак на тая тема е уникален и държи страшен тунининг в ръцете си! :rolleyes: Ако го видите по реките се обадете на Полицията,щот макарата му е открадната от Япония за не-малка сума и просто не е честно да лиши от купички ориз 1000япончета! :cry: :cry: :cry:
edge
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от edge »

Troli Rapala написа: Наистина скъпите макарета са леки,но и при новите коли ги има тия пинизи,та в крайна сметка липсата на истински материал се усеща във времето!
+1 :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Въобще във България сами сме изпаднали в една риболовна самоизолация и се робува на местни митове и легенди! :cry: :shock: Например за мен е необяснимо,как 50-60години цял свят лови на монофили,но у нас от 5-6години са тотално отречени и не се използуват! :shock: :cry: :roll: Като че ли Спининга започва от начало с плетеняка,а преди с монофила не го е имало? :cry: :rolleyes: А точно плетеняка нанася най-големи щети на драга и макарата! :idea: Дай да видим кои ролкови водачи и от какъв материал са подходящи за плетеняци? :roll: Убеден съм,че не всяка съвременна макара е изобщо готова за плетеняци,а напротив! :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”