Дайте съвет за макара?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Дайте съвет за макара?

Мнение от mesket4eto »

Troli Rapala написа:От дълго време съм шок и не мога да си отговоря защо всички искате и харесвате Риобита? :rolleyes: :cry: Все едно ми хвалите Лада-7ца!
И аз от доста време си задавам бая начесто същия въпрос. За заубера не знам, ама откакто замених прехвалената Екусима, дет била особено подходяща за спининг с ей това съм 100 пъти по- доволен. По- лек ход, по- грамотно лагероване, по- малки луфтове. Верно изработката е груба, но засега смятам, че си заслужава.

67410.jpg
67410.jpg (6.81 KiB) Преглеждано 1503 пъти
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
Аватар
ivalpetkov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivalpetkov »

Това на снимката е ????....модел????.......ТТ данни ????....балансира се със ????.....купена е и има излети на брой приблизително???.....реденето на влакното и е????.....пробвал съм я с влакно-плетено ..монофил....???? в солена ..сладка вода???.....??????????????????????????????????

Колеги моля като твърдите нещо аргументирайте се-защо тази и тази марка и модел макара е по-добра в сравнение с еди си коя си макара...и тн и тн !
edge
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от edge »

Бая е дребничка снимката , ама мнооого ми прилича на DAM...
Аватар
DEATHMETAL82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от DEATHMETAL82 »

100% D.A.M. :)
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

mesket4eto написа:
Troli Rapala написа:От дълго време съм шок и не мога да си отговоря защо всички искате и харесвате Риобита? :rolleyes: :cry: Все едно ми хвалите Лада-7ца!
И аз от доста време си задавам бая начесто същия въпрос. За заубера не знам, ама откакто замених прехвалената Екусима, дет била особено подходяща за спининг с ей това съм 100 пъти по- доволен. По- лек ход, по- грамотно лагероване, по- малки луфтове. Верно изработката е груба, но засега смятам, че си заслужава.

67410.jpg
Моделът е D.A.M. - Quick Original 600 FD. http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=749
Имал съм два броя - размери 620 и 630, като по-малкият размер все още е в мен. Купувал съм ги от официалният вносител за България - Орозов, по различно време в годините, с разлика две години между двете. И двете са с резервна не метална шпула, която и при двата размера има съприкосновение с ротора. И при двата размера се получават така наречените "бради" в пъти по-вече в сравнение с Ryobi Ecusima. И двете шпули са по-тесни в сравнение с тези при Ryobi Ecusima, което не е по- добре за по-доброто изхвърляне на влакното. Авансът при Ryobi Ecusima също е в пъти по-прецизен. Проблени с луфтове не съм имал нито с D.A.M. - Quick Original 600 FD, но то с Ryobi Ecusima. И двата размера, 620 и 630, съм ги ползвал само за спинингм, с монофил.
Държа да подчертая, че съм голям фен на макарите на D.A.M. , от последните години на социализма и отначалните години на демокрацията в България. При почти идентична цена при D.A.M. - Quick Original 600 FD и Ryobi Ecusima аз лично предпочитам и препоръчвам Ryobi Ecusima.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

m65 написа: И двете шпули са по-тесни в сравнение с тези при Ryobi Ecusima, което не е по- добре за по-доброто изхвърляне на влакното.
Това е вярно, но пък шпулите на немската макара са макар и с малко по- издължени, което пък е добре за замятането на влакното.
007.jpg
007.jpg (69.76 KiB) Преглеждано 1396 пъти
008.jpg
008.jpg (92.49 KiB) Преглеждано 1396 пъти
Колега, би ли дал малко пояснения на това, че ми стана интересно
m65 написа: И двете са с резервна не метална шпула, която и при двата размера има съприкосновение с ротора
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

mesket4eto написа:
Колега, би ли дал малко пояснения на това, че ми стана интересно
.
Това означава,че при движението на шпулата надолу опира в ротора.От долната страна на шпулата трябва да се отнеме милиметър,два.
Остави само стъпки
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Моята шпула стига ей до тук в "ДМТ"
011.jpg
011.jpg (25.46 KiB) Преглеждано 1374 пъти
Та в крайна сметка не знам, може би нещата опират и до партида, бройка :roll:
Наскоро врътках Екусими в два магазина, наистина нямаха никакви луфтове макаретата, а моята чисто нова се усещаше как играе ръкохватката (и то от лагера, а не от сгъваемата дръжка, която обратно на това, което съм чел като негативни мнения засега е бетон). Явно трябва не само да се гледа марка и модел, а и самата макара как е. Ето пример за малко странно явление, при модел от по- висок клас
!!!!!
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

mesket4eto написа:...Ето пример за малко странно явление, при модел от по- висок клас ....
Това странно явление е присъщо за далеч по-висок клас макари, като например едно Shimano TWIN POWER 2500FB.
което вече е Стела след профилактика и упдейт от Румен.
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

Това е луфт на клина,който се движи по безконечника.Наистина го има при всички макари с такъв безконечник,но трябва да е по-малък,около1-1.5мм.
Остави само стъпки
the best
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от the best »

купих си риоби вертиго 4500 пасна ми идеално на пръчката имах късмет да я сефтосам с някоя риба най голямата една баракуда над 3кг аванса е добър навива равномерно единственото което ме дразни е че не затваря бигела като врътнеш дръжката а трябва с ръка но без съмнение вече се запалих по тоя вид риболов благодаря на колегите за съветите .
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

След критиките ми по адрес на марката Рьоби днес си взех за спининг ей тази хубавица:
006.jpg
006.jpg (29.17 KiB) Преглеждано 1258 пъти
Рьоби Стамина 1000
На първо четене макаричката много радва, но ще се радвам, ако получа отговор на два въпроса
Първо, това макаре върви ли с резервна шпула, понеже чак у нас установих, че не са ми дали такава;
Второ има ли някой идея тези 7+1 лагера за модела доколко са реални, тъй като в схемата на макаричката са нарисувани 5+1, де факто все едно е Екусима, но с лагерче и в дясно на водещата ос откъм паразитката.
!!!!!
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Май няма много хора, които са отваряли това макаре, затова ще си позволя да пусна ей този линк - http://www.e1.ru/talk/forum/read.php?f= ... 19&page=36&" onclick="window.open(this.href);return false; тук има снимки за разглобяване на доста макарички, включително Стамина, Аплаус, Заубер и др :drinkers: :drinkers:
!!!!!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

the best написа: единственото което ме дразни е че не затваря бигела като врътнеш дръжката а трябва с ръка
Колега, едва ли има спинингист във форума, който да не затваря бигела на ръка, това е нормално и закономерно. Така се и прави, дори при замятане с ръка може да контролираш дистанцията, да не кажа, че след ръчното затваряне на бигела и следва наместване на влакното върху ролката при преценка че е нужно това....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 12&t=62109" onclick="window.open(this.href);return false;
Малко инфо от другия форум,мисля,че ще е полезно и колегите няма да се разсърдят много......приятно четене на всички заклети почитатели на марката Рьоби,мненията са на колеги чиито професионализъм доста уважавам
валатът не най-лошото нещо на света
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”