Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Дайте съвет за макара?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Re: Дайте съвет за макара?
И аз от доста време си задавам бая начесто същия въпрос. За заубера не знам, ама откакто замених прехвалената Екусима, дет била особено подходяща за спининг с ей това съм 100 пъти по- доволен. По- лек ход, по- грамотно лагероване, по- малки луфтове. Верно изработката е груба, но засега смятам, че си заслужава.Troli Rapala написа:От дълго време съм шок и не мога да си отговоря защо всички искате и харесвате Риобита?![]()
Все едно ми хвалите Лада-7ца!
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
- ivalpetkov
- разбира нещата
Това на снимката е ????....модел????.......ТТ данни ????....балансира се със ????.....купена е и има излети на брой приблизително???.....реденето на влакното и е????.....пробвал съм я с влакно-плетено ..монофил....???? в солена ..сладка вода???.....??????????????????????????????????
Колеги моля като твърдите нещо аргументирайте се-защо тази и тази марка и модел макара е по-добра в сравнение с еди си коя си макара...и тн и тн !
Колеги моля като твърдите нещо аргументирайте се-защо тази и тази марка и модел макара е по-добра в сравнение с еди си коя си макара...и тн и тн !
Бая е дребничка снимката , ама мнооого ми прилича на DAM...
- DEATHMETAL82
- научил се да хвърля
100% D.A.M. 

- m65
- вече хвърля и на тежко
Моделът е D.A.M. - Quick Original 600 FD. http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=749mesket4eto написа:И аз от доста време си задавам бая начесто същия въпрос. За заубера не знам, ама откакто замених прехвалената Екусима, дет била особено подходяща за спининг с ей това съм 100 пъти по- доволен. По- лек ход, по- грамотно лагероване, по- малки луфтове. Верно изработката е груба, но засега смятам, че си заслужава.Troli Rapala написа:От дълго време съм шок и не мога да си отговоря защо всички искате и харесвате Риобита?![]()
Все едно ми хвалите Лада-7ца!
Имал съм два броя - размери 620 и 630, като по-малкият размер все още е в мен. Купувал съм ги от официалният вносител за България - Орозов, по различно време в годините, с разлика две години между двете. И двете са с резервна не метална шпула, която и при двата размера има съприкосновение с ротора. И при двата размера се получават така наречените "бради" в пъти по-вече в сравнение с Ryobi Ecusima. И двете шпули са по-тесни в сравнение с тези при Ryobi Ecusima, което не е по- добре за по-доброто изхвърляне на влакното. Авансът при Ryobi Ecusima също е в пъти по-прецизен. Проблени с луфтове не съм имал нито с D.A.M. - Quick Original 600 FD, но то с Ryobi Ecusima. И двата размера, 620 и 630, съм ги ползвал само за спинингм, с монофил.
Държа да подчертая, че съм голям фен на макарите на D.A.M. , от последните години на социализма и отначалните години на демокрацията в България. При почти идентична цена при D.A.M. - Quick Original 600 FD и Ryobi Ecusima аз лично предпочитам и препоръчвам Ryobi Ecusima.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Това е вярно, но пък шпулите на немската макара са макар и с малко по- издължени, което пък е добре за замятането на влакното. Колега, би ли дал малко пояснения на това, че ми стана интересноm65 написа: И двете шпули са по-тесни в сравнение с тези при Ryobi Ecusima, което не е по- добре за по-доброто изхвърляне на влакното.
m65 написа: И двете са с резервна не метална шпула, която и при двата размера има съприкосновение с ротора
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
Това означава,че при движението на шпулата надолу опира в ротора.От долната страна на шпулата трябва да се отнеме милиметър,два.mesket4eto написа:
Колега, би ли дал малко пояснения на това, че ми стана интересно
.
Остави само стъпки
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Моята шпула стига ей до тук в "ДМТ"
Наскоро врътках Екусими в два магазина, наистина нямаха никакви луфтове макаретата, а моята чисто нова се усещаше как играе ръкохватката (и то от лагера, а не от сгъваемата дръжка, която обратно на това, което съм чел като негативни мнения засега е бетон). Явно трябва не само да се гледа марка и модел, а и самата макара как е. Ето пример за малко странно явление, при модел от по- висок клас
Та в крайна сметка не знам, може би нещата опират и до партида, бройка 
Наскоро врътках Екусими в два магазина, наистина нямаха никакви луфтове макаретата, а моята чисто нова се усещаше как играе ръкохватката (и то от лагера, а не от сгъваемата дръжка, която обратно на това, което съм чел като негативни мнения засега е бетон). Явно трябва не само да се гледа марка и модел, а и самата макара как е. Ето пример за малко странно явление, при модел от по- висок клас
Това странно явление е присъщо за далеч по-висок клас макари, като например едно Shimano TWIN POWER 2500FB.mesket4eto написа:...Ето пример за малко странно явление, при модел от по- висок клас ....
което вече е Стела след профилактика и упдейт от Румен.
Това е луфт на клина,който се движи по безконечника.Наистина го има при всички макари с такъв безконечник,но трябва да е по-малък,около1-1.5мм.
Остави само стъпки
-
- научил се да хвърля
купих си риоби вертиго 4500 пасна ми идеално на пръчката имах късмет да я сефтосам с някоя риба най голямата една баракуда над 3кг аванса е добър навива равномерно единственото което ме дразни е че не затваря бигела като врътнеш дръжката а трябва с ръка но без съмнение вече се запалих по тоя вид риболов благодаря на колегите за съветите .
- mesket4eto
- научил се да хвърля
След критиките ми по адрес на марката Рьоби днес си взех за спининг ей тази хубавица:
На първо четене макаричката много радва, но ще се радвам, ако получа отговор на два въпроса
Първо, това макаре върви ли с резервна шпула, понеже чак у нас установих, че не са ми дали такава;
Второ има ли някой идея тези 7+1 лагера за модела доколко са реални, тъй като в схемата на макаричката са нарисувани 5+1, де факто все едно е Екусима, но с лагерче и в дясно на водещата ос откъм паразитката.
Рьоби Стамина 1000На първо четене макаричката много радва, но ще се радвам, ако получа отговор на два въпроса
Първо, това макаре върви ли с резервна шпула, понеже чак у нас установих, че не са ми дали такава;
Второ има ли някой идея тези 7+1 лагера за модела доколко са реални, тъй като в схемата на макаричката са нарисувани 5+1, де факто все едно е Екусима, но с лагерче и в дясно на водещата ос откъм паразитката.
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Май няма много хора, които са отваряли това макаре, затова ще си позволя да пусна ей този линк - http://www.e1.ru/talk/forum/read.php?f= ... 19&page=36&" onclick="window.open(this.href);return false; тук има снимки за разглобяване на доста макарички, включително Стамина, Аплаус, Заубер и др

- Vid
- кандидат преподавател
Колега, едва ли има спинингист във форума, който да не затваря бигела на ръка, това е нормално и закономерно. Така се и прави, дори при замятане с ръка може да контролираш дистанцията, да не кажа, че след ръчното затваряне на бигела и следва наместване на влакното върху ролката при преценка че е нужно това....the best написа: единственото което ме дразни е че не затваря бигела като врътнеш дръжката а трябва с ръка
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 12&t=62109" onclick="window.open(this.href);return false;
Малко инфо от другия форум,мисля,че ще е полезно и колегите няма да се разсърдят много......приятно четене на всички заклети почитатели на марката Рьоби,мненията са на колеги чиито професионализъм доста уважавам
Малко инфо от другия форум,мисля,че ще е полезно и колегите няма да се разсърдят много......приятно четене на всички заклети почитатели на марката Рьоби,мненията са на колеги чиито професионализъм доста уважавам
валатът не най-лошото нещо на света