Вековни блесни - някой знае ли нещо за тях ?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

edge
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Вековни блесни - някой знае ли нещо за тях ?

Мнение от edge »

Преди много години , с яки напъни се сдобих със следните блесни :
БЛЕСНИ.JPG
БЛЕСНИ.JPG (247.5 KiB) Преглеждано 2067 пъти

ТАЗИ тройка е много шик :

БЛЕСНИ (2).JPG
БЛЕСНИ (2).JPG (102.59 KiB) Преглеждано 2067 пъти

Единственото , което знам за тях е , че са принадлежали на човек , който е ходил на риболов заедно с Цар Борис Трети , а играта им е ПЕРФЕКТНА.

До сега не съм намирал по-подробна информация за моделите , а и на самите тях няма никакви обозначения. Общото е , че закопчалката за подмяна на тройките е идентична при „въртележките“:
БЛЕСНИ (3).JPG
БЛЕСНИ (3).JPG (84.32 KiB) Преглеждано 2067 пъти

Някой знае ли нещо повече за моделите ?
cvetan_metodiev
новобранец
новобранец

Re: Вековни блесни - някой знае ли нещо за тях ?

Мнение от cvetan_metodiev »

Много добре изглеждат, хващали ли сте нещо с тях, колега?
Не мога иначе да помогна с информация, сигурно струват доста левчета.
Нека всички хващат, нека всички пускат:)
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Повече от хубави са, но не мога ги определя.На две от тях са сменяни тройките с неподходящ мат'рял.Мисля, че някога в далечния соц. се продаваха подобни в едно дюкянче на цар Борис в Сф. Ако са от царско време, е грехота да ги пробваш и закачиш някъде.Всъщност, тогава имало ли е спининг макари, как са хвърляли блесните?
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

Абе нямам инфо за тях ама изглеждат супер и знам(бас хващам) че ще ловят доволно :smt023
edge
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от edge »

naskobo написа:.Мисля, че някога в далечния соц. се продаваха подобни в едно дюкянче на цар Борис в Сф. Ако са от царско време, е грехота да ги пробваш и закачиш някъде.Всъщност, тогава имало ли е спининг макари, как са хвърляли блесните?
Е , това дюкянче + още 1 -2 , когато ми ги показаха през 1985-та , ги посещавах винаги при всяко пътуване до София . Интересни нещица се намираха там , но такива блесни - никога. Вероятно датират от около 1920 г. и мога само да гадая как са ги замятали . Не съм сигурен , но май първите спинингови макари на DAM са някъде от този период.

Три от блесните все пак ги изпробвах за кратко в реален риболов и при сериозен подбор на мястото за замятане + волфрамов повод . Отчетоха се изненадващо добре с една щучка и няколко костура , но това беше повече от достатъчно и много бързо внимателно бяха прибрани . Наистина не си струва да увиснат на някой подводен корен .
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

Колега edge,
Не разбрах преди колко години си ги купил и от къде ги имаш тези блесни, ако може да поясниш.
На мен блесните ми изглеждат тип "hand made", т.е. някой си ги е изработил за себе си и съвсем не са толкова стари. Имам малък допуск, че може и да има нещо руско в тях или заемки от руската школа.
Ако блесните са фабрични (фирменни) или изработени от известен майстор по тях ще има надписи или поне някакви цифри. От снимките не видях, но съм почти убеден че няма освен ако на някои от тях не са слагани листа от други оригинални блесни. Във всеки случай телата тип "мепс" на някои от тях няма как да са от 19-ти век. Само един жокер, ще ти дам, че блесните тип центрофуга (системата мепс) са измислени малко преди 2-та световна война (38-ма или 39 г някъде ътам беше), но реално стават популярни и влизат в употреба в САЩ едва след това някъде 50-те. Блесните произвеждани преди това от разни фирми основно в америка са нямали такава "скобичка" която да държи листото и да се върти около остта, а направо на самото листо е имало дупка или запоено "ушенце". Да не говорим, че листата на блесните от края на 18-ти и началото на 19-ти век са като произведения на изкуството :wink: като доста антични предмети от онова време и т.н. да не ставам досаден с повече писаници :oops:
Това разбира се не би трябвало да ги обезценява в твоите очи. Спомням си преди години още по комунизма имаше разни хора, които сами си ги правеха, а част от тях и за продажба :wink: само по себе си всяко нещо направено на ръка и ако е добро е ценно :)

Може обаче и да не съм прав, изказвам предположение, така че не приемай мнението ми за "чиста монета", както се казва "човек се учи докато е жив" :)
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Този комплект ми навява едно дежа вю на индентичен такъв показан ми преди време , на връщане към Софето по подбалканският :roll:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

esox_hunter написа:Колега edge,....................................................
19-ти век. Само един жокер, ще ти дам, че блесните тип центрофуга (системата мепс) са измислени малко преди 2-та световна война (38-ма или 39 г някъде ътам беше), но реално стават популярни и влизат в употреба в САЩ едва след това някъде 50-те. .................................................................. от края на 18-ти и началото на 19-ти век са като произведения на изкуството :wink: като доста антични предмети от онова време и т.н. да не ставам досаден с повече писаници :oops:
Това разбира се не би трябвало да ги обезценява в твоите очи. Спомням си преди години още по комунизма имаше разни хора, които сами си ги правеха, а част от тях и за продажба :wink: само по себе си всяко нещо направено на ръка и ако е добро е ценно :)

Може обаче и да не съм прав, изказвам предположение, така че не приемай мнението ми за "чиста монета", както се казва "човек се учи докато е жив" :)
Относно блесните ще си замълча що нямам мнение, но искам да доуточня хронологията, че нещо се обърках-
това чудо 19-ти век започва след 1800-ната година, та "....малко преди Втората Световна...." си е 20-ти век от където и да го погледне човек. " ..........от края на 18-ти и началото на 19-ти век...." хваща периода /приблизително все пак/ от 1780-90-та години до към 1820-50-те години и съвпада с ранното българско възраждане. Аз лично не съм чувал никъде за запазени блесни в България от периода на възраждането. Виж за началото на 20-ти век/1900-на година и след нея/ може и да има ....
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

antivik написа: Относно блесните ще си замълча що нямам мнение, но искам да доуточня хронологията, че нещо се обърках-
....
Да, да колега прав си грешката е моя в бързината съм ги написал неправилно :oops: посипвам си главата с пепел :oops: Да се разбира края на 19-ти век (1800 и някоя година) и началто на 20-ти век 1900 и някоя...
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
МИРО Варна
новобранец
новобранец

Мнение от МИРО Варна »

Ако си ги получил в този вид, бъди сигурен че не са от време оно.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”