За или Против риболова на естествена стръв?

Модератор: sapuna

Аватар
ivan_yo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivan_yo »

Мунчо написа:
chapara написа:... с пръчка да се обезриби малко е несериозно за пъстървата(лично мнение).
Не знаеш колко е сериозно, особено за малките рекички. Просто нямаш представа...
При разумните рибари това небивада е пречка :smt018
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Нещо не мога да схвана защо да е месарство риболова на естествена стръв?Тя пъстървата ако ловиш на някоя малка мушица пак може да глътне до гъза.Не ми се е случвало да глътне пъстърва така от както ловя с куки № 5.Taka ,че мухарите ша ма извините колеги ама въобще не сте прави.Това за месарството и с мухарката се прави ,зависи единствено от човека .И ние сме ловили на муха така ,че знаеме за какво иде реч. :wink:
Аватар
ivan_yo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivan_yo »

barutchiata написа:Нещо не мога да схвана защо да е месарство риболова на естествена стръв?Тя пъстървата ако ловиш на някоя малка мушица пак може да глътне до гъза.Не ми се е случвало да глътне пъстърва така от както ловя с куки № 5.Taka ,че мухарите ша ма извините колеги ама въобще не сте прави.Това за месарството и с мухарката се прави ,зависи единствено от човека .И ние сме ловили на муха така ,че знаеме за какво иде реч. :wink:
Хъм, почваш да ми харесваш, пък май и ти имаш какво да кажеш за пъстъвата Изображение
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

На мен никога не ми се е случвало пъстърва да ми глътне мухата(независимо дали суха или нимфа), говоря от скромния си опит. Обикновено се закача странично за устата. Независимо от лакомията си, пъстървата е предпазлива риба и плюе, ако усещането за плячката и е неестествено, с това си обяснявам закачванията по края на устата. Имам много снимки - преди да пускам рибките ги снимам. Мога да пусна такива като илюстрация, като разбира се, не искам да насаждам моето мнение. Радвам се, че има колеги-спортсмени, с които можем да коментираме цивилизовано!
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Имам много да говоря и не само за пъстърва ,и не само на леко ама мноо ме мързи да пиша .Бате като дете 6-7 клас хващах автобуса и ходих на другия край на града да ловя лешанки докато не ми друсна една балканка и си изкарах акъла.Та балканката беше около 35 санта.После ходих доста и исках да хвана пъстърва на хляб,щото таа ми клъвна на хляб :shock: :lol: :lol: .Мина доста време докато вдена ,че всъщност съм хванал лешанка и докато я вадя се е обесила красавицата :lol: :lol: :lol: .Признавам си харесвам всеки един риболов и не се ограничавам само в един или два .Много ми е неприятно когато колеги харесват и признават само риболова който те практикуват и се държат с пренебрежение към останалите.В крайна сметка риболова е да надхитриме рибата нали :?: :idea: :lol: (изключвам забранените методи).А останалото е кеф и адреналин. :lol: :lol: :lol:
Аватар
valeri
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valeri »

Проблема не е в мрежа невиждам как да е разпънеш ,пръчка,или на раце ,събота и неделя ,дали малка налапала куката и нама спасение.Ако искаш да не гълта много рибата ползвай голяма кука.Аз ползвам от 7 -5 номер кука !!! Проблема в ток ,карабит ,хлорна вар и др.това е проблема ?!Иначе риба има ама няма съвест,имаси и размножаване ама като мине един нещасник през реката с накакав препарат избива и мало и голамо....ей тва е проблема
:?: :?: :?:
Последно промяна от valeri на Съб Мар 07, 2009 4:05 am, променено общо 1 път.
гуслар написа:
Ползата от чалгата за развитието на музиката е толкова голяма ,колкото циганската махала за развитието на архитектурата

Изображение Изображение Изображение
Аватар
Protos_Immortal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Protos_Immortal »

Твърдо ЗА то инече къф е смисала.Ще стана и после като в Англия само събота и неделя можеш да ходиш и можеш само 3 кила да си вземеш :roll:
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

С тая работа че в момента тука освен че имаш право да ходиш само уикендите и празниците то имаш право на само два килограма или осем мерни но недостигащи общо това тегло риби :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Кви две кила,кви 8 риби,бе Павка ?

Мнение от INCUBUS »

Няма.Вече няма.Т.е.няма от петнадесетина години -някой да хване "балканки" /освен ако не лъже безогледно /повече от 2-3 в рекичките от Средните Родопи.И не са виновни риболовците с билет,които ловят с естествена стръв / нещо традиционно и широко разпространено в Смолянска област/.Виновно е населението от селата и градчетата - мога да ги изброя поименно от запад на изток :Бръщен,Любча,Змеица,Гьоврен,Доспат,Девин, Кожаре,Ягодина,Тешел,Буйново,Триград,Мугла,Смолян с кварталите му Горен Смолян,Чилингирска,Устово,Баните,Давидково и от кое ли не,защото ловят нещастните рибки целогодишно и денонощно,душмански и бракониерски и са докарали положението до там,че извървяваш 10-15 километра по реката и нямаш кълване на "балканка".За това,изобщо не излизам на такъв риболов - по-вероятно е докато ловя мряна или кефал,да ми клъвне някоя такава риба.Признавам си,ако е "мерна",не я пускам обратно - нося я като деликатес на съпругата си-да я хапне.Тя повече заслужава,в сравнение с онези планинци с пещерни култура и самосъзнание,които оплюскаха "балканките"в тази част от Бълхария.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Аааааааааааа , има , има и то без да го прави това безогледното :wink: Иска си се просто малко повече амбиция , целенасочени излети и трамбовка а иначе има :D То е верно това с бушмените отсекъде ама кво да правиш действителност :? По тоя край си практикувам кеч и резил по простата причина че като хвана няма какво да я правя иначе по "милионите" пъстървови около София при успех винаги задържам две до три риби :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
valeri
разбира нещата
разбира нещата

Re: Кви две кила,кви 8 риби,бе Павка ?

Мнение от valeri »

Хайде да не се нападаме зза население и т.н и т.н това с естествената стръв. иди посред март да намериш ти земен червей да видим и някаква друга стряв . или както аз имам наблюдение като доидат някои колеги да летуват в бълкана въоражени до зъби,с какво ли не, и с една въдица ,дето е само за свидетел с тях на реката.
и събират всичко наред какво им попадне
даже нямат и срам да се хвалят след това.
Последно промяна от valeri на Пет Яну 04, 2008 1:51 am, променено общо 1 път.
гуслар написа:
Ползата от чалгата за развитието на музиката е толкова голяма ,колкото циганската махала за развитието на архитектурата

Изображение Изображение Изображение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Не се нападаме на население,но наистина е такова населението

Мнение от INCUBUS »

Аз живея сред тези хора и най-малко искам да ги нападам чрез форума,но наистина те са най-големия душманин на "балканките"в тази планина.Знаете ли какво се получи,когато преди година-две,местното ловно-рибарско дружество"Сокол",на два пъти пусна в две от езерата край Смолян по 300 "балканки"?Денонощна обсада,по 60-70-до 100 и кусур юнаци,които с блесни и всякаква жива стръв за три дни ликвидираха популациията.Пълнеха си торбичките със 17-18 сантиметровите рибки и гордо ги отнасяха в домовете си.Е,кой след подобни демонстрации би се напънал да зарибява?Това е положението,а иначе съм за живата стръв -в смисъл,че дори и в закона да запишат забрана да се лови пъстърва с жива стръв,тази забрана просто няма да се спазва /както забраната за нощния риболов и разни други такива /.
Аватар
67aigata
новобранец
новобранец

Мнение от 67aigata »

borcata написа:Не че съм големия майстор на пъстървовия риболов (а като се замисля на кой ли съм :lol: :lol: ), но пъстървата наистина триабва да се лови само на изкуствена примамка. Най-малкото нещата тогава са много по интересни. Но това си е лично мое мнение.

А и нещо което не мога да разбера...защо като се засечем с някои колега по пъстървовите места винаги ме гледа и се държи с мен като с ниакакъв гамен натрапник, който му е изловил мястото та макар и нищо да не съм хванал което е по-честия варянт? :lol: :lol:

НАСЛУКА!!

Такам,
няколко неща, с които просто няма как да се съглася в поста ти,да ме прощаваш,ама не че някой те гледа като натрапник защото и ти ловиш там а,просто като преджапаш с мухарката или там с каквото ловиш през местата,ако щеш и една риба да не си хванал,това е 99% гаранция че си изкарал акъла на всичко живо дето би клъвнало.При пъстървовия риболов трябва бая залягане и криене,и да речем на мен лично ми става бая тъпо като лазя цял ден по някоя река и накрая видя че е имало някой ''омбашия'' дето е ходил пред мен и е шляпал и ръкомахал до припадък,та и в не-редки случаи е ходил в средата на реката.....
Относно естествена и изкуствена примамка,нека колегите решат кое им е по-интересно (най-малкото), а и така и неразбрах освен че не ти е ''интересно'' какво друго имаш против естествената стръв?
Аз самия ловя доста и на блесна и на муха,но не с мухарка а с булдо,защото просто не виждам как може да подадеш леко и скришно с мухарка.....
Непосредствено следващия пост под твоя,определено е на човек дето повече чати отколкото лови риба,колега, не е готино да класифицираш колегите на ''неможещи'' и ''комплексирани'' само по външния вид и начина на ловене..!!!!При положение, че съм
почти 100% сигурен,4е повечето от тях са хванали толкова пъстърва колкото ти едва ли някога ще хванеш....(извинявай ако те засягам по някакъв начин,но не това ми е целта-наистина)
Мисля, че казаното до тук така или иначе изразява и мнението ми по темата
НАСЛУКА на всички колеги!!!
There's always a bigger fish!
tetko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tetko »

67aigata написа: Аз самия ловя доста и на блесна и на муха,но не с мухарка а с булдо,защото просто не виждам как може да подадеш леко и скришно с мухарка.....

Колега аз също ловя с булдо / кефали / би ли ми обяснил как става лекото и скришно подаване , защото аз се цупуркам се едно мятам с мухарка.
За един ден на риба , Господ два дена дава !
Аватар
67aigata
новобранец
новобранец

Мнение от 67aigata »

tetko написа:
67aigata написа: Аз самия ловя доста и на блесна и на муха,но не с мухарка а с булдо,защото просто не виждам как може да подадеш леко и скришно с мухарка.....

Колега аз също ловя с булдо / кефали / би ли ми обяснил как става лекото и скришно подаване , защото аз се цупуркам се едно мятам с мухарка.

Аве зву4и ми като заяждане пове4е този въпрос ама как и да е:
мухите при риболов на булдо на пъстърва се връзват не след а преди булдото-което позволява при подаване булдото да се приземява възмовно най-в края на отсрешния бряг (ако има възможност на брега направо е най-добре)без опасност мухите да се закачат за треви,храсти или каквито там закачки има.Голямата тежест в лице на булдото позволява много лесно подаване от коляно без много и излишни движения.Естествено трябват бая тренировки за да се научи човек как да задържа леко в момента на приземяване булдото за да няма плясъци, и да се води с подходяща скорост според участъка от реката за да не изглежда неестествено движението му и това на мухите...
Надявам се да съм бил изчерпателен!
There's always a bigger fish!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”