Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Клуб Балканка
Клуб Балканка
naRiba.com

Форум

Закон за Рибарство и Аквакултури – внасяне на предложения за
Модератор: Кърцата
Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – внасяне на предложени
Така, е но нали тук говорим за промяма? В някои хубави страни се купува разрешително за определен брой излети, като свършат кутийките-ново.minchoto написа:Стана ми интересно, би ли ми обяснил каква е логиката? Аз не виждам абсолютно никаква логика, при условие, че от парите за билети нищо не се ползва по предназначение! Зарибяване, охрана, контрол ... абсолютно нищо! Когато видя реални действия и резултати от страна на държавата по тези направления, със кеф ще платя и 100лв за билет! И не съм съгласен нито да си броя излетите, нито някой друг да го прави вместо менnaskobo написа:Вярно, че никой не го спазва, но има логика таксата да е за определен брой излети и който има време и възможности да ходи през ден да плаща и 2-3 такси.
Съгласен съм, че записването на улова по видове и количество и излишно, нали уж говорим за пускане?
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- stankof
- ще става разбирач
Колега колко риболовци мислиш че ще си извадят билет,ако тои струва 50 лева в скапаната ни,но за сметка на това бедна държаваХЕМИНГУЕЙ написа:Според мен, таксата за риболовен билет трябва да стане 50 лева

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- atufektchi
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Всеки ще плати билета колкото и да струва той, ако иска да ходи за риба И АКО ЗНАЕ, ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ ГАРАНТИРАТ С ОРГАНИЗАЦИЯТА СИ, ЧЕ НАИСТИНА ЗА ВСЕКИ РИБОЛОВЕЦ ВАЖАТ ПРИЕТИТЕ В ЗАКОНИТЕ УСЛОВИЯ!stankof написа:Колега колко риболовци мислиш че ще си извадят билет,ако тои струва 50 лева в скапаната ни,но за сметка на това бедна държаваХЕМИНГУЕЙ написа:Според мен, таксата за риболовен билет трябва да стане 50 лева![]()
![]()
![]()
Трябва да предложим дейности и мерки, които да повишат ефикастността на контрола по спазването на законите в тази държава. Явно чиновниците нямат желание и възможности!
Предлагайте реални алтернативи и решения, стига сме си чесали езиците само и да се оплакваме после!
Риболовен клуб "Балканка"
www.balkanka.bg
www.balkanka.bg
- stankof
- ще става разбирач
Че чиновниците нямат желание,възможности и изгода да променят каквото и да е е ясно на всеки.Много си прав че работата трябва да е в насока- ефикастност на контрола по спазването на законите в държавата!atufektchi написа:Всеки ще плати билета колкото и да струва той, ако иска да ходи за риба И АКО ЗНАЕ, ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ ГАРАНТИРАТ С ОРГАНИЗАЦИЯТА СИ, ЧЕ НАИСТИНА ЗА ВСЕКИ РИБОЛОВЕЦ ВАЖАТ ПРИЕТИТЕ В ЗАКОНИТЕ УСЛОВИЯ!stankof написа:Колега колко риболовци мислиш че ще си извадят билет,ако тои струва 50 лева в скапаната ни,но за сметка на това бедна държаваХЕМИНГУЕЙ написа:Според мен, таксата за риболовен билет трябва да стане 50 лева![]()
![]()
![]()
Трябва да предложим дейности и мерки, които да повишат ефикастността на контрола по спазването на законите в тази държава. Явно чиновниците нямат желание и възможности!
Предлагайте реални алтернативи и решения, стига сме си чесали езиците само и да се оплакваме после!
А за това че всеки които иска да ходи за риба,ще си плати 50-те лава за билет ,ако и нещата да са се променили някога откъм контрол и откъм прозрачност,в което силно се съмнявам скоро да стане също силно се съмнявам.
И все пак колкото и обречена да е някоя кауза,е важното че има хора като вас които се опитват да променят нещо!
Успех и занапред!
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Както и да го суча един излет ми излиза минимум толкова, така че ще дам с удоволствие повече пари за разрешително, ако малко от малко държавата покаже някакъв ангажимент.stankof написа:Колега колко риболовци мислиш че ще си извадят билет,ако тои струва 50 лева в скапаната ни,но за сметка на това бедна държаваХЕМИНГУЕЙ написа:Според мен, таксата за риболовен билет трябва да стане 50 лева![]()
![]()
![]()
Но това както казах по-горе няма да се случи без силна екологична партия.Нали се сещате колко им пука на ДПС( разбирай МОСВ, ИАРА) за рибното богатство на БГ.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Гледам, че никой от присъствалите на срещата в ИАРА не е писал нищо, докато се мъчех вчера да фана нещо.
Считам, че всички хора, които дадоха предложения, трябва да бъдат информирани докъде е стигнала работата. Ще се опитам да го предам по спомени, като моля да се коментира, запазвайки добрия тон.
Общо взето – работата е сурова. Дадоха се много предложения, основните от които са:
Мерки за повишаване на контрола
– да се включат в него и горските и да се дадат повече карти за доброволни сътрудници. Да се увеличи цената на билетите и броя на проверяващите ог ИАРА, което не вярвам да мине.
Мерки за борба с бракониерството:
- Забрана за продажба на мрежи от месина, на електрически уреди и т.н.
- Конфискация на превозните средства, ако е хванат при незаконен превоз на риба.
- Криминализиране на бракониерството. Тук всъщност става дума да се промени НК така, че да работи, защото и сега си има текстове, които са пълни глупости.
- Нощен риболов навсякъде, но това няма да мине.
Екология – въпросът с ВЕЦ-овете. Не беше обсъждано замърсяването, но ще бъде.
Мерки за опазване и възстановяване на популациите на местните видове:- Определен процент от билетите – между 25 и 35% да не отива в държавния бюджет, а директно в ИАРА за зарибяване.
- Ревизия на минималните размери на рибите.
- Някои видове риби да се обявят за защитени – лин, михалца /това не е обсъждано, но им е пратено писмено/
- За пъстървите – не повече от три риби и не повече от кило. Пъстърви над кило се пускат задължително
- Не се зарибява в неместни видове риби. /За състезанията съм го пратил писмено, но не е обсъждано/
Забележка, понеже знам, че ще ме изядат – в момента зарибяването с чужди пъстървови риби може да се извършва при толкова специални условия според ЗРА и ЗБР, че е направо невъзможно. Ако не са спазени условията – зарибяването с хамериканки е незаконно. Текстовете от законите съм ги изпратил на Сашо – питайте него.
Други – Мухарската федерация предложи определени реки да се дадат за стопанисване – на мухарски клубове, регистрирани преди повече от десет години. Поне Панега и Искрецка – само за мухарски риболов. Това няма да го коментирам, освен че проблемът не е за закона, а за наредба, и че историята с десетте години няма как да мине. Шансовете на това предложение са нищожни, ако ме питате мен.
СЛРБ подкрепиха предложението, но не разбрах дали подкрепят да е само за мухарене, защото те ще лапнат Панега и Искрецка.
Имаше и контра предложение - стопанисването на реки да се забрани.
Сигурно пропускам неща. Другите присъствали да ги добавят. И освен последното предложение, не казвам кой е предлагал останалото, защото не е важно.
Всички присъствали ще дадат и подробните си предложения писмено, като тепърва ще се обсъждат и ще се решава.
Поздрави
P.S.
Нека никой не се сърди ако е предложил нещо, а не го вижда горе. Първо – подробните предложения тепърва ще се предават. Второ – доста от предложенията не са за закона, а за разни наредби и заповеди към него.
И не си мислете, че всичките тия работи ще станат. Но поне ще се обсъждат.
Считам, че всички хора, които дадоха предложения, трябва да бъдат информирани докъде е стигнала работата. Ще се опитам да го предам по спомени, като моля да се коментира, запазвайки добрия тон.
Общо взето – работата е сурова. Дадоха се много предложения, основните от които са:
Мерки за повишаване на контрола
– да се включат в него и горските и да се дадат повече карти за доброволни сътрудници. Да се увеличи цената на билетите и броя на проверяващите ог ИАРА, което не вярвам да мине.
Мерки за борба с бракониерството:
- Забрана за продажба на мрежи от месина, на електрически уреди и т.н.
- Конфискация на превозните средства, ако е хванат при незаконен превоз на риба.
- Криминализиране на бракониерството. Тук всъщност става дума да се промени НК така, че да работи, защото и сега си има текстове, които са пълни глупости.
- Нощен риболов навсякъде, но това няма да мине.
Екология – въпросът с ВЕЦ-овете. Не беше обсъждано замърсяването, но ще бъде.
Мерки за опазване и възстановяване на популациите на местните видове:- Определен процент от билетите – между 25 и 35% да не отива в държавния бюджет, а директно в ИАРА за зарибяване.
- Ревизия на минималните размери на рибите.
- Някои видове риби да се обявят за защитени – лин, михалца /това не е обсъждано, но им е пратено писмено/
- За пъстървите – не повече от три риби и не повече от кило. Пъстърви над кило се пускат задължително
- Не се зарибява в неместни видове риби. /За състезанията съм го пратил писмено, но не е обсъждано/
Забележка, понеже знам, че ще ме изядат – в момента зарибяването с чужди пъстървови риби може да се извършва при толкова специални условия според ЗРА и ЗБР, че е направо невъзможно. Ако не са спазени условията – зарибяването с хамериканки е незаконно. Текстовете от законите съм ги изпратил на Сашо – питайте него.
Други – Мухарската федерация предложи определени реки да се дадат за стопанисване – на мухарски клубове, регистрирани преди повече от десет години. Поне Панега и Искрецка – само за мухарски риболов. Това няма да го коментирам, освен че проблемът не е за закона, а за наредба, и че историята с десетте години няма как да мине. Шансовете на това предложение са нищожни, ако ме питате мен.
СЛРБ подкрепиха предложението, но не разбрах дали подкрепят да е само за мухарене, защото те ще лапнат Панега и Искрецка.
Имаше и контра предложение - стопанисването на реки да се забрани.
Сигурно пропускам неща. Другите присъствали да ги добавят. И освен последното предложение, не казвам кой е предлагал останалото, защото не е важно.
Всички присъствали ще дадат и подробните си предложения писмено, като тепърва ще се обсъждат и ще се решава.
Поздрави
P.S.
Нека никой не се сърди ако е предложил нещо, а не го вижда горе. Първо – подробните предложения тепърва ще се предават. Второ – доста от предложенията не са за закона, а за разни наредби и заповеди към него.
И не си мислете, че всичките тия работи ще станат. Но поне ще се обсъждат.
- lachezarnb
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Това е и вярно и не е, могат да бъдат издадени карти за рибен надзорник,( идеята е на ИАРА), тогава мога да съставят констативни протоколи, въз основа на които ИАРА да съставя актове.naskobo написа:Teo, това е невъзможно, все едно доброволните отрядници на МВР да имат право да глобяват и арестуват?!Вие сте си доброволци и шапка ви свалям за работата дето я вършите, но повече правомощия нарушават сума ти закони и няма да станеsuhia_ribar написа:И,другото което според мен е важно,да се пробваме да променим правомощията на притежателите на карти за сътрудници на ИАРА.С две думи,кофти е да ти казват "какво ще ми направиш,бе,доброволец?" .....
Според мен трябва да работи в посока криминализиране на бракониерството и привличане на МВР в противодействието, засилване на взаимодействието между ИАРА и МВР на база законови задължения. Напр.полицаите вместо да дремуцат зимата в опелчетата, един път дневно да завъртят по мостовете на Струма и да изгонят драскачите- чудо ще е !
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
- misho_tsakov
- ще става разбирач
Ще е добре ако сработи взаимодействие между ИАРА и АГ, защото последните имат много капацитет (има, няма 3500 човека) с много сериозни правомощия и материална обезпеченост. За това обаче трябва политическа воля. Като опре до там и си е..ва майката...
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Политическа воля свързана с риболова и ищасите около него , съчетана с в момента действащото правителство и сагите покрай него , е малко инпосибиле като вариант . Като цяло каквото и да се предприема преди евро изборите си е приказки безкрай , особено на база работна група приоритетна на никой та ... Въпреки това не значи че нищо не трябва да се прави !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
През 2012 г. един зле осведомен клоун разправяше по повод поредната смяна на ръководството на ИАРА, че клуб Балканка е ташак, понеже ръководствата се сменят на базата на политически решения, а ние сме тръгнали да променяме закона. Е, променихме го. Така че евроизбори нека да си има, ние си работим и те така.Павел Иванов написа:Политическа воля свързана с риболова и ищасите около него , съчетана с в момента действащото правителство и сагите покрай него , е малко инпосибиле като вариант . Като цяло каквото и да се предприема преди евро изборите си е приказки безкрай , особено на база работна група приоритетна на никой та ... Въпреки това не значи че нищо не трябва да се прави !
Моето предложение е 2014-15г. балканската пъстърва да е изцяло в режим хвани и пусни. Първата крачка вече е направена от понеделник до петък... Наскоро някъде гледах за подобна практика в Испания. Билета да не скача двойно (от мен може и четворно), а да е около 40 лв., като парите да отидат за контрол в ИАРА.
Клубовете, а и другите радетели можем да помогнем за поставяне на табелите, доброволци за проверка и продължаваме със зарибяването итн.
Клубовете, а и другите радетели можем да помогнем за поставяне на табелите, доброволци за проверка и продължаваме със зарибяването итн.
Вики, на срещата в ИАРА изрично зададох въпрос на зам-шефката на агенцията - има ли въобще нагласа ИАРА за повишаване на цените на риболовните билети.х Жената честно отговори - категорично не.vikuser написа:Моето предложение е 2014-15г. балканската пъстърва да е изцяло в режим хвани и пусни. Първата крачка вече е направена от понеделник до петък... Наскоро някъде гледах за подобна практика в Испания. Билета да не скача двойно (от мен може и четворно), а да е около 40 лв., като парите да отидат за контрол в ИАРА.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Станиле , на луд ли се правиш или верно не разбра намека ми за евроизборите и свързването им с евентуални парламентарни такива
От там на там подмяна на работни групи , приоритети и пр.

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Колега, разбрах че вие присъствате на срещите като независим експерт. Вие правен експерт ли сте или ихтиолог? Питам защото приятел завършил биология и в частност ихтиолог, искаше да помогне на тези срещи, но късно е разбрал за тях. Изобщо споделете кое в частност ви "направи" независим експерт. Говоря просто бюрократично. Диплом ли имате, като такъв, документ някакъв /и от къде може да се извади, ако е документ/pitcha написа:........
Благодаря предварително и поздравявам всички за усилията, които полагате!
Гледам, че доста хора ги тревожи нивото на експертиза, представена на срещата. Ще отговоря по следния начин:
В представените от мен писмени предложения за промяна на закона, са включени и следните текстове:
1. В чл.30, ал.1 се добавя нова точка 5, която гласи: т.5 Одобрява изградените съоръжения по т.4 и разрешава пускането им в експлоатация. Сегашната т.5 става т.6.
2. СУПЕР СУПЕР ВАЖНО – В Чл.44б трябва да се добави нова алинея (1):
(1) Собствениците на бентове, прагове и други инженерни съоръжения по реките, са длъжни да осигуряват непрекъснатост на водните тела в съответствие със Закона за водите, като осигуряват след водовземането задължителните за изпускане водни количества, съгласно плановете за управление на речните басейни.
3. Пак Чл.44б, сегашна ал.3 – няма наредба за рибните проходи и няма да има скоро. А трябва да има! Тъй като я няма – чл.44б не работи изобщо.
По тези предложения смятам да се боря като тигър на следващата среща, включително с предложения за въвеждане на нормативен документ за рибните проходи, както и за изготвяне на Методика на министъра на околната среда и водите за определяне на минималния допустим отток в реките след водовземания. Това ще е наложителна промяна в друг закон. Защото такава методика също няма. Има един текст в преходните и заключителни разпоредби от закона за водите, който е несериозен.
Имам доста дипломи, сертификати и лицензи по горните въпроси. До степен да съм член на комисията по оправомощаване на хидроинженерите с Технически контрол при проектирането у нас. Провел съм и консултации с най-добрите от тях.
Как се постига това? С много зор, като си припомням. И почти 30-годишен опит в областта на строителството.
Що се отнася до предложенията с повече или по-малко риболовна тематика – пак не се тревожете. Там имам две грешки, тъй че споко. За останалите предложения – нивото на експертиза ще бъде установено на следващата среща, когато ще бъдат представени мотивите.
Надявам се противоположните мнения да бъдат също добре обосновани и защитени, както вече съм посъветвал някои хора. Дано да се подготвят добре, за да се получи една добра дискусия. Без никакво съмнение помощ от ихтиолози ще им е нужна. От юристи - също. Въпреки че силно се надявам промените в закона да бъдат гледани и от националния технически съвет по рибарство и аквакултури. Познавам някои ихтиолози от този съвет и знам какво е тяхното мнение по най-интересните въпроси.
Поздрави
В представените от мен писмени предложения за промяна на закона, са включени и следните текстове:
1. В чл.30, ал.1 се добавя нова точка 5, която гласи: т.5 Одобрява изградените съоръжения по т.4 и разрешава пускането им в експлоатация. Сегашната т.5 става т.6.
2. СУПЕР СУПЕР ВАЖНО – В Чл.44б трябва да се добави нова алинея (1):
(1) Собствениците на бентове, прагове и други инженерни съоръжения по реките, са длъжни да осигуряват непрекъснатост на водните тела в съответствие със Закона за водите, като осигуряват след водовземането задължителните за изпускане водни количества, съгласно плановете за управление на речните басейни.
3. Пак Чл.44б, сегашна ал.3 – няма наредба за рибните проходи и няма да има скоро. А трябва да има! Тъй като я няма – чл.44б не работи изобщо.
По тези предложения смятам да се боря като тигър на следващата среща, включително с предложения за въвеждане на нормативен документ за рибните проходи, както и за изготвяне на Методика на министъра на околната среда и водите за определяне на минималния допустим отток в реките след водовземания. Това ще е наложителна промяна в друг закон. Защото такава методика също няма. Има един текст в преходните и заключителни разпоредби от закона за водите, който е несериозен.
Имам доста дипломи, сертификати и лицензи по горните въпроси. До степен да съм член на комисията по оправомощаване на хидроинженерите с Технически контрол при проектирането у нас. Провел съм и консултации с най-добрите от тях.
Как се постига това? С много зор, като си припомням. И почти 30-годишен опит в областта на строителството.
Що се отнася до предложенията с повече или по-малко риболовна тематика – пак не се тревожете. Там имам две грешки, тъй че споко. За останалите предложения – нивото на експертиза ще бъде установено на следващата среща, когато ще бъдат представени мотивите.
Надявам се противоположните мнения да бъдат също добре обосновани и защитени, както вече съм посъветвал някои хора. Дано да се подготвят добре, за да се получи една добра дискусия. Без никакво съмнение помощ от ихтиолози ще им е нужна. От юристи - също. Въпреки че силно се надявам промените в закона да бъдат гледани и от националния технически съвет по рибарство и аквакултури. Познавам някои ихтиолози от този съвет и знам какво е тяхното мнение по най-интересните въпроси.
Поздрави